HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Rakjuk rendbe ősszel is a Duna-partot!

2017.08.15. 23:09 Mach Péter

Bár jelentősen csökkent az illegális hulladék mennyisége a pesterzsébeti Duna-parton, ennek ellenére korántsem fogadja ideális állapot az ideérkezőket. 

Szlovénai nyaralásom közepén jelezték többen is, hogy ismét megnőtt az illegális hulladék mennyisége a pesterzsébeti Duna-parton. Fényképeket is küldtek hozzá, amelyekről hamar kiderült, hogy nem nálunk, hanem a szemét fővárosában, a szomszédos Ferencvárosban készültek.

Ennek ellenére egyre jobban érdekelt a dolog, idén a civil takarítási akcióknak köszönhetően sikerült-e csökkenteni az illegális hulladék mennyiségét vagy nyár végére ugyanolyan állapotok várnak haza, mint tavaly ilyenkor. Változhat-e a helyzet?

Mindeközben ugyanis megdöbbenve tapasztaltam, hogy Ljubljanában működik a szelektív hulladékgyűjtés pedig nem is házhoz menő, a Bledi tó partján pedig enni lehet a szelektív szigetek környékén pedig jóval nagyobbak a hazainál, hiszen a komposztot, a kommunális és az elektromos hulladékot is külön gyűjtik, ennek ellenére senki nem borogatja fel, ellenben mindenki használja, így a vízpartok tiszták, gondozottak pedig le sincsenek térkövezve.

Így már a hazaérkezésem napján lekerekeztem megnézni a partot, s ambivalens érzések keringenek azóta is bennem. Egyrészt az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően, a tavaszi nagytakarításoknak, a horgászok bekapcsolódásának a part védelmébe, a szociális foglalkoztató áldozatos munkájának köszönhetően felszámoltuk az elmúlt évek legnagyobb illegális hulladéklerakóit:

Az út mentén összesen egyetlen helyen találtam egy nagyobb szemétlerakót és az úttól egy kicsit távolabb egy másikat. Ennek köszönhetően ma szemétmentes a kerékpárút erzsébeti részének nagy része. A közvetlen part és a nádasok azonban most is szemetesek, bár a horgászok is egyre többen figyelnek a környezetükre az idei akciójuk után, de sajnos még nem vált általánossá.

A közbiztonság pedig folyamatosan romlik a parton, gyakoriak a nőket, futókat érő atrocitások, nő a kutyások és a kerékpárosok közötti konfliktusok száma, egyre több az autó. Ráadásul a ferencvárosi szakaszon már nem ilyen „rózsás” a helyzet, szemét, szemét hátán, sitthalmok és szétszórt használt ruha bálák váltogatják egymást a parton.

Az illegális lerakókról készített felvételeket eljuttattam a kerület jegyzőjének és a segítségét kértem azok felszámolása mellett abban is, hogy közvetítse az itt élő kutyások, kerékpárosok és futók érdekeit a szomszédos Ferencváros felé is, hogy a part azon szakaszát is kitakarítsák.

BREAKING!

Ma választ kaptam a Polgármesteri Hivatal illetékes osztályától:

  • A rendvédelmi osztály munkatársai felmérték a területet és a 6 db ferencvárosi kupac tekintetében továbbítják a problémát a IX. kerület felé.
  • A 2 db kisebb XX. kerületi kupaccal kapcsolatosan pedig a szociális foglalkoztatót kérték meg, hogy szállítsa el a szemetet.

Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy ahol erősebb közösségek alakulnak ki ott a környezet állapota jobb, ritkább a szándékos rongálás és kevesebb a szemét. 

Részben emiatt is szervezünk idén ősszel is takarítási akciót és lakossági fórumot a takarítási világnap alkalmából.

A fórumon takarítás előtt, után és közben megbeszélhetjük közös ügyeinket:

  • Miként lehet csökkenteni az autóforgalmat a parton, kiszorítva az illegális hulladékot ideszállítókat,
  • Miként lehet javítani a közbiztonságot a parton,
  • Milyen természeti értéket képvisel az ide érkező patak,
  • A vasúti híd felújítása után milyen fejlesztéseket szeretnénk a parton.

18194138_623495134512712_6813688785623693543_n.jpgMeggyőződésem ugyanis, hogy az ilyen és hasonló akcióknak köszönhetően eléri a kritikus tömeget a környezetéért cselekvő, a fenntarthatóságot és környezetvédelmet értéknek tekintő száma és közösen megmenthetjük a Duna ezen szakaszát is.

Idén az akció során nem csak a Duna-partot, hanem a kerület egyik eldugott kis gyöngyszemét, egy „a kosz, illegális szeméthalmok mellett csörgedező kristálytiszta patakot” is megpróbálunk kitakarítani.

Szólj hozzá!

Címkék: takarítás Duna-part

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr6212751474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása