HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Tervezzük meg közösen a Baross utca – Topánka utca sarkán épülő új pavilonsort és közlekedési csomópontot!

2016.07.21. 01:27 Mach Péter

Az előző ciklusban a képviselők többsége a régi, megkopott, de népszerű pavilonsort lebontatta anélkül, hogy megtervezte volna mi épüljön a helyén.

Most viszont Önökkel együtt újjáépítjük Pesterzsébet legfontosabb közlekedési csomópontját! 

Javaslatomra egy többlépcsős közösségi tervezés projektet indított el Pesterzsébet Önkormányzata. A képviselők döntése alapján – az azt megelőző közösségi tervezési projekt eredményének megfelelően – új pavilonok épülnek a Baross és a Topánka utca sarkán lévő területen a tavaly lebontottak helyére.

601841.jpgHa a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges. A hagyományos paradigma szerint a tervezés jól képzett, diplomás szakemberek feladata. Ez azonban nem minden esetben igaz, a szakértői és közösségi tervezés összehasonlításában nem elsősorban a létrejövő tervdokumentáció profizmusa a perdöntő (hiszen ebből a szempontból a főépítész úr egyedül eredményesebbnek bizonyulna), hanem a fejlesztés valamennyi szereplőjének, egyetértése, elköteleződése az adott kezdeményezés iránt.

A közös tervezői munka első fázisában mind a közösségi tér funkciójának meghatározásában, mind elhelyezkedésében, illetve az azt körülvevő zöld felületek és a gyalogutak megtervezésében is vártuk az itt élők javaslatait, véleményét.

Ennek eredményéről itt olvashat: a tervezés első fázisának eredménye.

A közösségi tervezési projekt most folytatódik: a lakosság 3 féle látványterv közül választhatja ki a neki leginkább tetsző verziót. A közösségi tervezés lezárult első üteme alapján a pavilonok funkciója a legnépszerűbb funkciók közül kerülnek ki (pékség, zöldséges, hírlapárus stb.). A pavilonok a lakótelephez illeszkednek, egyszerű vonalvezetésűek, így rendezett utcakép alakulna ki a Baross utca – Topánka utca sarkán. A Topánka utcai zöldfelület folytatásaként kis közpark is létesül. A modern, átlátható pavilonokat közös tető fogja össze, ezzel is az egységes megjelenést erősítve. Az új épületegyüttes várakozóhely és kiszolgáló egység is lenne egyben.

A kérdőíveken (A Polgármesteri hivatal) és internetes felületeken beérkező javaslatok alapján elkészülő végleges tervekről pedig lakossági fórumot tartunk és azon elhangzó véleményeket feldolgozva készül el a végleges rendezési terv.

Munkára fel!

A kérdőívet kitöltheti a lenti felületen is, de itt kényelmesebb. A kérdőív alatt pedig a három változatról bővebben is olvashat.

 

A három változatról bővebben:

1. A zöldfelület a Baross utca felé néz, ez kedvezőbbé, barátságosabbá teszi a szolgáltatóházat, vizuálisan része a Topánka utcának is, abban az irányban nyitott. A fedett várók az épület két végén helyezkednek el.

07-melleklet01.jpg2. A zöldfelület előre kerül, a pavilonok üzlettere légiesebb, átláthatóbb. A váró funkción kívül a kisebb üzletek a Topánka utcától távolodnak. A Topánka utcai zöldsáv folytonossága nem szűnik meg, az üzletek védettebbé válnak.07-melleklet_02.jpg3. A zöldfelület a Baross utca felé néz, ez kedvezőbbé, barátságosabbá teszi a szolgáltatóházat, a pavilonok üzlettere légiesebb, átláthatóbb. A Topánka utca irányában nyitott. A fedett várók az épület két végén helyezkednek el. Az épületsarok kialakításánál figyelemfelkeltő hangsúlyos épületrész kerülhet, „városkapu”-ként. Az egyszerű épületkontúr az átláthatóságot, fenntarthatóságot könnyíti.07-melleklet_03.jpg

 

5 komment

Címkék: közösségi közlekedés közösségi tervezés Mach Péter pavilonsor Baross-Topánka

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr638904458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Kühl 2016.07.21. 09:52:45

A 2. varációnál az érkező buszokhoz a parkon áttaposva fognak rohanni az emberek. A másk kettő szimpatikusabb.

Pekárovics Gábor 2016.07.21. 19:42:26

Kedves Péter!

Nagyra becsülöm a munkádat és erőfeszítéseid amit a közösség érdekében végzel, fogadd minden elismerésem.

Röviden a meglátásaim:

20-25m2 egy üzlethelységnek igencsak kevés, maximum akkor elegendő, ha ablakon át, kintre történik a kiszolgálás.

2016-ban egy ilyen terv nem elfogadható, minimum 3D-s látványter az elvárt, ma már ez nem jelent különösebb kihívást a tervezőnek és nagyban elősegíti a döntést.

Nem látom a nyilvános WC helyét a terveken. Aki ismeri a környéket, tudja, hogy miért hiányolom. Iszonyúan nézett ki a pavilonsor mögötti rész.

Alkoholos italok kiskereskedelme engedélyezett lesz? Ezzel kapcsolatban mi a terv? Lásd előző észrevételem...

A balesetveszélyes gyalogos forgalom ellen javaslom, hogy uni-city betonelemekkel vagy más tényleges fizikai gátat jelentő megoldással legyen lezárva a két egymással szemben lévő buszmegálló, ahol most csak járdasziget van.

Köszönöm szépen, hogy hozzászólhattam.

Sok kitartást és jó munkát kívánok!

Üdvözlettel,
Gábor

Mach Péter 2016.07.25. 11:54:52

@László Kühl: Igen, nekem személyesen a 3. variáció tetszik a legjobban, s valóban a 2. esetében szerintem is nehéz lesz a zöldfelületek védelme, ekkora felületen túl sok átjáró (ösvény) sem tervezhető bele.

De én is csak egy vagyok a közösségből, bízzuk a bölcs döntést a közösség egészére ;-)

Mach Péter 2016.07.25. 12:09:37

@Pekárovics Gábor:

Kedves Gábor:

1) Igen, ez a terv, ezért is van a teljes pavilonterület lefedve egy hatalmas közösségi térként.

2) Ezeket a vázlatokat a kerület főépítésze készítette nekünk ingyen, ezzel is segítve a közösségi tervezési folyamatot, mert külön pénzt erre nem kaptunk.

A belső vagy budai, gazdag kerületekben 10 milliós költségekkel számolnak egy ilyen folyamatra, s azt építik be a költségvetésbe. Nekem annyit sikerült elérnem, hogy ne ellenezze a testület többsége és végigvihessük a folyamatot, de külön költségvetési forrást nem kaptunk hozzá.

Mi ezt nulla Forintból oldottuk meg (ami persze nem igaz, mert a Pesterzsébet Újságban kaptunk felületeket, a hivatal munkatársai segítettek a vázlatok, kérdőívek elkészítésében, Az Integrit XX a plakátok kinyomtatásban, a Csili pedig helyet biztosít-(ott) a lakossági fórumoknak), úgyhogy köszönet mindenkinek aki segített! :-))

3) Csak a kérdőívet kitöltők 29%-a kért nyilvános illemhelyet. Ettől még nyilván megvalósítható, de hihetetlenül drága a fenntartása. Lent a HÉV állomáson és a Városközpontban is van WC, várhatóan lesz a vasúti megállónál. Nagy kérdés, hogy mennyire fontos ide is telepíteni-e egyet.

4) A közösségi tervezés első szakasz lezárult, a lakosság úgy döntött nem akar, így nem is lesz sem kocsma, sem szeszes ital értékesítés más formában sem.

axolotl77 2016.07.27. 09:49:05

@László Kühl: Ez igaz; erre nem is gondoltam. Aki mégis a 2. verzióra szavazna, annak érdemes lenne ezt megfontolnia.
süti beállítások módosítása