HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Hőségriadóban izzanak a dél-pesti vegyi bombák

2015.07.05. 19:19 Mach Péter

A hőségriadónak szerdán vége, de a rothadó (az Illatos úton ráadásul robbanás veszélyesek is) hordók egyelőre maradnak Pesterzsébet határán. Mind Északról Ferencvárosban, mind Délről, a szomszédos Soroksár irányából is pesterzsébeti lakott területeket veszélyeztető veszélyes hulladéktelepek, kisebb nagyobb vegyi bombák várják a kármentesítést.

Az Illatos úton leállt a hordók elszállítása, s az információáramlás a folytatásról is akadozik. A Bólyai utca Lenke utca sarkán található illegális veszélyes hulladéklerakóban pedig még a kármentesítést megelőző felmérések sem kezdődtek meg.

maxresdefault.jpgÖröm az ürümben: Pesterzsébeten a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság 2015. június 30-án ülésezett, s számos fontos döntést hozott a két Pesterzsébetet érintő veszélyes hulladék tároló ügyében:

Az Illatos úti Budapesti Vegyi Művek kármentesítése ügyében:

Az összes eddig érkezett anyagot a július 2-i a testületi ülés 3. napirendi pontjának mellékleteként nyilvánosságra hozza, beemelve azt a környezetvédelmi beszámoló részeként így mindenki számára elérhetőek a jelentések.

A bizottság felkérte a Polgármestert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által kezelt, a BVM Zrt. „FA” Illatos úti telepe kármentesítésével, mérési eredményeivel, a telep és Pesterzsébet szennyezési adataival kapcsolatos iratanyagokba való betekintésre. (Ugyanis a 2013-as mérések adataiba azóta sem tekinthetett be senki). Felkérte a Polgármestert, kérjen tájékoztatást az (OTH) ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivataltól a pesterzsébeti lakott területen kialakult talajvízszennyezés, szennyezőanyagok lakossági veszélyeztetéséről, egészségügyi kockázatáról. Sőt felkértük a Polgármestert arra is, hogy a jelenlegi szennyezettségi állapot feltárása érdekében vegye fel a kapcsolatot a Bálint Analitika Kft.-vel és szükség esetén a BVM Zrt. „FA”, illetve az ELGOSCAR 2000 Kft. képviselőivel annak egyeztetésére, hogy milyen módon és feltételekkel végezhetők mérések az Illatos úti telepen és annak környezetében, kiemelten a pesterzsébeti lakott területeket is.

Soron következő szeptemberi ülésén pedig ismét napirendre veszi az ügyet s ehhez a hivatalnak a szükséges mérések terveit és annak költségvetését is elő kell készítenie.

A Bolyai János utca és Lenke utca sarkán található veszélyes hulladéktároló ügyében:

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy döntött, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi Főosztálya és a Bp. XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata felé levelet ír és kéri, hogy tájékoztassa Bp. Főv. XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatát az illegális veszélyes hulladék tároló telep megszüntetésének folyamatáról és kéri, hogy a szükséges intézkedéseket tegyék meg a telephely felszámolására. A Pest Megyei Kormányhivatal felé küldött levélben az is szerepeljen, hogy számoljanak be a veszélyes hulladék okozta környezetszennyezés felméréséről és a szükséges talajvizsgálatok részletes elemzéséről. Ha pedig ezek nem történtek meg, akkor kérjük intézkedésüket.

Az Illatos úti problémát a bizottság hosszasan tárgyalta. Csaszny Márton képviselőtársam szerint a telepen szabálytalanul hosszú ideig tárolt anyagok göngyölegeinek tönkremenetele következtében jelentősen megnőtt a talajvízben található rendkívül veszélyes halogénezett aromás szénhidrogének mennyisége. 2009-ből, és 2011-ből vannak mérési eredmények. Ebben az időszakban még működött a 2007-ben telepített kármentesítő (talaj- és rétegvíztisztító) rendszer. A növekedés a mérések alapján 25-40%, 2011-től azonban egyáltalán nem folyik már kármentesítés.

Szerinte téves és értelmetlen az az állítás, hogy elmaradt a talajcsere, ami műszakilag egy ilyen területen indokoltan és kivitelezhetetlen. Vélemény szerint a talajcsere helyett jó döntés volt elindítani talajvíztisztításon alapuló kármentesítést. A KIOP-1.4.0-F.-2005-02-0002/2 pályázaton elnyert összeg is az Illatos úti telephely szennyezett felszín alatti vízének kitermelését és tisztítását célozta.. Ennek 2011 utáni üzemeltetéséhez is csak évi 15mFt-t kellett volna biztosítani, de ez nem történt meg.

Csaszny Márton szerint a Katasztrófavédelem által leírt „nem kell csinálni semmit a talajvízbe jutott szennyezésekkel” nem csak rendkívül veszélyes kijelentés - tekintettel az élőszervezetben sem lebomló, ott felhalmozódó mérgekre -, hanem nem is igaz. A talajvíz szintjén nincs élet, nincs ami lebontsa az itt lévő szerves anyagokat, a koncentráció csökkenés is csak azért következhet be, mert egyre nagyobb területet tesz mérgezetté.

Somodi Klára képviselőtársam a Greenpeace szakértőire támaszkodva jelezte, hogy a Határ út mellett elég sok a családi ház, így a talajvíz mellett zöldséget és gyümölcsöt is fontos lenne mérni.

A bizottsági ülésen elmondtam, hogy talajminőség vizsgálat részévé érdemes tenni az imént javasolt módszereket is. Ugyanis az kétféleképpen működik, magából a talajból vesznek mintát, illetve azt kiegészítve tojások és növények vizsgálatával, hogy felhalmozódtak-e benne DDT származékok. Ez a komplex vizsgálat biztosítja, hogy az adott területről ne csak pontszerűen kapjunk mérési adatokat. Javasoltam, hogy a talajmintában DDT/DDE-t, HCH izomereket és heptaklórt vizsgáljanak, míg a talajvízben, fúrt kutakban benzolt, klórbenzolt és AOX-ot (összes halogénezett szerves anyag) mérjenek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy levelet küldjünk az ÁNTSZ Tisztiorvosi Szolgálatnak, amelyben kérjük, hogy az eddigi vizsgálatok és mérések alapján egészségügyi vizsgálatokat, kockázatbecslést is végezzen Pesterzsébeten. Felmérve, hogy ez a szennyezés milyen egészségügyi problémákat okozhatott, milyen módon csökkenthető az egészségkárosodás kockázata s tegye meg a szükséges lépéseket.

A határozatokat a felmerült javaslatokkal alakítottuk ki.

A soroksári hulladéklerakó ügyében vita nélkül a pénteki bejárás tapasztalatait megismerve fogadtuk el határozati javaslatomat. A határozatnak köszönhetően folytatjuk a munkát: a cél az illegális hulladéktelep felszámolása és a szükséges kármentesítés elvégzése.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr367602620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2015.07.06. 14:53:06

Tehát az MSZP kormány alatt kipakolt vegyi anyagok miatt aggódsz, amivel az MSZP kormány éveken keresztül semmit nem csinált, és amit a Fidesz jelenleg éppen álszállíttat.

igazi hős 2015.07.06. 16:56:30

@Trackers: Nem mintha téged zavarnának a tények, de azok a vegyi anyagok részben még az MSZMP (tudod, az MSZP és a Fidesz elődpártja) idején kerültek oda. Aztán '93-ban(!) privatizálták és sokat romlott a terület helyzete.
Amit nem értettél meg: 2007-ben (amikor a BVM csődbe ment és látszott, hogy senki nem fogja kármentesíteni a területet) sem oldották meg a problémát, de legalább kiépítettek egy szintentartó rendszert (mert erre kaptak EU-s pénzt, a szükséges kármentesítésre meg nem), aminek az üzemeltetésére nem adott pénzt a 2011 utáni kormány. Na most jön a bonyolult feladat: az évszámokhoz írd be az aktuális kormánypárt nevét.
Most már csak azt kéne tudnunk, hogy milyen vizsgálatokat végeztek a környezetvédelmi felügyeletek 1993-2007 között és miért nem semmi eredményük.

venala 2015.07.06. 18:13:05

Pesterzsébeten jelenleg éjszakánként nem lehet nyitott ablaknál aludni, legalábbis a Határ út közelében biztosan nem. 2009-ben költöztünk ide...akkor még semmi baj nem volt. 2011-ben kezdődött, hogy valami sárga fura anyag rakódott a kertibútorokra és mindenre...azóta éjszakánként valami eszméletlen vegyszer szag van. Kb. mintha a fejedre húznál egy zacskót vízkőoldóval. Tehát a fidesz (szándékosan nagyon kicsi betűvel) baromira semmit sem csinál. És bár állítják, hogy mennyit elszállítottak és blabla...mégsem hagyhatom nyitva az ablakot...Nem volt ez máshogy tegnap éjjel sem. De persze a helyi pufók, jól lakott óvodás küldte a narancssárga levelet, hogy itt aztán minden rendben, hordók elszállítva... Már érik a kertenben egy két próbagyümölcs, amit be fogok vizsgáltatni. Gyanítom minden "földijó" lesz benne. Na, aztán egy a zöldségcsomagot szeretettel küldöm minden kormánypárti politikusnak...kóstolják meg a "tiszta" pesterzsébeti levegőn érlelt zöldséget.
süti beállítások módosítása