HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Madarak és fák a Duna-parton

2015.05.13. 00:45 Mach Péter

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében."

Rendhagyó helyszínen, a tavaly ősszel vitatott módon létrehozott Baba-parkban tartotta az önkormányzat május 8-án a hagyományos Madarak és Fák napi ünnepségét. A 2014/2015-es tanévben – egy iskola kivételével – valamennyi oktatási-nevelési intézmény, 8 iskola és 17 óvoda, tagóvoda részt vett a környezetszépítő kezdeményezésben.

Fontos üzenet a Duna-parton létrehozott Baba-park, a jövő nemzedékének őrizzük és gondozzuk környezetünket. Tavaly mi is ültettünk egy fát a fiúkkal, idén pedig virágokkal ültettük körbe.


Egy remek kezdeményezést sikerült azonban részben akkor félre siklatni, elérni, hogy az itt élők ne érezzék magukénak, ne örüljenek neki. A terület ugyanis évek óta kihasználatlanul állt, az itt élők két lehetőséget is támogattak volna annak fejlesztésére:
- a lakópark és a szomszédos Gubacsi lakótelep kutyásai kutyafuttatót szerettek volna;
- a lakóparkban három, míg a szomszédos lakótelepen kettő jó állapotban lévő, felújított játszótér van, azonban mind az öt elsősorban a bölcsődés, óvodás korú gyerekek részére épült. A tíz éves, folyamatosan fejlődő lakóparkban azonban megnőttek. a gyermekek, ezért olyan játszótér építését szeretnék ahol ők is játszhatnak.

Képviselőként számos alkalommal kezdeményeztem, hogy keressünk forrást ennek megvalósítására, s addig is nyissuk meg a használaton kívüli sportpályákat a gyerekek előtt. Sajnos ez az előző ciklusban nem jött össze.

Ellenben tavaly átadták a hatodik játszóteret is a kicsiknek: egy forgalmasabb útkereszteződés mellé kerítés nélkül, leraktak néhány játszótéri eszközt. A szülők nem érezték biztonságosnak sem a teret, sem a játékokat. S igény sem volt rá.

A tavaly őszi választások után azonban a megújult városvezetés figyelembe vette a javaslataimat. Kérésemre a játszóteret most körbekerítettük, új, nagyobb gyermekek részére kialakított játszószert is kapott a terület. S elkészült a kutyafuttató is, melyre évek óta vártak a Duna-parti kutyások.

A rendezvényen megköszöntük a pedagógusoknak azt a munkát, amit végeznek a környezet építéséért, szépítéséért, s azért, hogy mindezek az értékek a gyermekek számára is fontossá váljanak. A pályázatokat bíráló környezetvédelmi és városfejlesztési bizottság elnökeként elmondtam idén az értékelésnél fontos szempont volt a környezet rendezettsége, a tisztaság, a növényzet védelme. Külön figyeltük, hogy mely intézményekben milyen módon vesznek részt a szülők, az ovisok vagy iskolások a növények gondozásában. Kiemelten díjaztuk a komposztálók használatát, a szelektív hulladékgyűjtést, konyhai kiskertek megjelenését, az óvodai csoportok kiskertjeit. Vizsgáltuk, hogy a veteményesek, tanösvények, sziklakertek mennyire informatívak, sokszínűek. S nem utolsósorban arra is kíváncsiak voltunk, a tantermekben, folyosókon, mennyi virág van, és mennyire harmonizál a környezettel. Idén beemeltük a bírálatkor a szempontok közé a madárgondozást, madáretetőket, bogárvizsgálókat is.

Mindezek alapján 3 általános iskola – az Ady Endre, a Lázár Vilmos, a Vörösmarty Mihály – és 4 óvoda – a Gézengúz Óvoda Gyöngyszem Tagóvodája, a Gyermekmosoly Óvoda Lajtha L. utcai Tagóvodája, a Gyermekmosoly Óvoda Mákvirág Tagóvodája, valamint a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája Torontál utcai Intézménye – pályázatát, munkáját értékelte a bizottság kiemelkedőnek, a jók között a legjobbaknak. A résztvevőknek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendékei kedveskedtek műsorral.

A díjátadón elmondott beszédem:

Tisztelt pályázók, kedves óvodások, iskolások, óvoda és iskolapedagógusok!

Pesterzsébet idén is kiírta a Madarak és Fák napi környezetszépítő pályázatot. Immár hagyománynak tekinthetjük, hogy a kerületi iskolák és óvodák évente beszámolnak környezetvédő, parképítő tevékenységükről és terveikről, májusban pedig egy ünnepség keretében osztjuk ki a díjakat.  

A Környezetvédelmi és Városfejlesztő Bizottság elnökeként örömmel vettem részt idén is az értékelésben. Örömöt és reményt jelentett a kerületi nevelési intézményeink kertjeit, parkjait és balkonjait, zöldfelületeit megismerni. 

Örömöt, mert a kezdeményezésnek is köszönhetően az erzsébeti óvodák és iskolák zöld felületei gondozottak és megművelésük a pedagógia programok részét képezi, például az óvodai csoportonként kialakított és gondozott ágyások.

És reményt, mert azt tapasztaltuk, hogy ti bizony nálunk felnőtteknél is jobban tudjátok mit jelent vigyázni természeti értékeinkre, szeretni és gondozni a körülöttünk élő növényeket és állatokat. Reményt, mert valódi közösségi kertek vesznek minket körül a kerületben az iskolák és óvodák udvarain. Palántákat ültettek, hagymákat dugványoztok. Gondozzátok a gondosan kialakított ágyásokat, botanikus kerteket. Ti csíráztatjátok kiültetésre kerülő növények egy részét, így nyomon követhetitek a növény fejlődését a magtól egészen a termő kifejlett zöldségig. Egyre több helyen jelennek meg a fűszernövények és zöldségek a dísznövények mellett. 

Több intézményben a lehullott levelek és a lenyírt fű már nem hulladék, hanem a talaj minőségét javító komposztanyag. Egyre több intézményben honosodik meg az egy gyermek – egy virág akció is.

 Faludy György költő szerint azért szeretjük a madarakat, mert az ember mellett az egyetlen élőlények, melyek jókedvükben fütyülnek és énekelnek.

 A pályázatokat böngészve jó kedvű lettem én is, mert egyre többet törődünk madarainkkal és állatainkkal is, nem csak a minket körülvevő növényekkel, fákkal, virágokkal és cserjékkel. Egyre több helyen találkozhatunk madárodúkkal, kerti tavakkal. Külön öröm, hogy a Zöld Ovik, ökoiskolák mellett megjelentek a madárbarát óvodák is a kerületben.

Hogy mire voltunk igazán kíváncsiak és mi alapján döntöttünk:

Fontos szempont volt a környezet rendezettsége, a tisztaság, a növényzet védelme. Külön figyeltük, hogy mely intézményekben milyen módon vesznek részt a szülők, az ovisok vagy iskolások a növények gondozásában. Kiemelten díjaztuk a komposztálók használatát, a szelektív hulladékgyűjtést, konyhai kiskertek megjelenését, az óvodai csoportok kiskertjeit.

Vizsgáltuk, hogy a veteményesek, tanösvények, sziklakertek mennyire informatívak, sokszínűek. S nem utolsósorban arra is kíváncsiak voltunk a tantermekben, folyosókon, mennyi virág van és mennyire harmonizál a környezettel. Idén beemeltük a bírálatkor a szempontok közé a madárgondozást, madáretetőket, bogárvizsgálókat is.

 Az értékelés során az iskolák közül 3, az óvodák közül pedig 4 intézményt emeltünk ki a többi közül.

Kiemelt Óvodák

  • Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Mákvirág Tagóvodája
  • Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Lajtha László Utcai Tagóvodája
  • Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda Gyöngyszem Tagóvodája
  • Pesterzsébeti Nyitnikék Óvoda Torontál utcai „Zöld Ovi” Tagóvodája

Kiemelt Iskolák

  • Budapest XX. Kerületi Ady Endre Általános Iskola
  • Budapest XX. Kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola
  • Budapest XX. Kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Kedves pályázok, mondjátok el a szüleiteknek és mutassátok meg nekünk felnőtteknek is hogy parkjainkat, kertjeinket, madarainkat óvni és gondozni kell, hogy természetes vizeink tisztasága hosszú távon nemcsak a kellemes folyóparti pihenést, hanem ivóvízkészletünket is biztosítja.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr117455218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása