HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

A kormány hátrébb lépett: tovább bűzölög az Illatos út

2015.04.21. 23:44 Mach Péter

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek. Ha valamit nem akarsz megoldaniállíts fel egy bizottságot. Így szólna a közmondás, de a kormány ezt is átírta: ha nem akarsz valamit gyorsan megoldani rittyents helyette egy törvényjavaslatot.

A kormány visszakozik a Vegyi Művek kármentesítésének ügyében: V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztériumának államtitkára felülbírálta pénteki ígéretét: nincsenek katasztrófavédelmi okok arra, hogy az üzemet stratégiai jelentőségűnek minősítsék, így a megoldás is lassabban érkezik. 

A katasztrófavédelem, a kormány és az LMP szerint sincs katasztrófahelyzet az Illatos úti Budapesti Vegyiművek területén. Bácskai János ferencvárosi polgármester pedig ezt kiegészítette azzal, hogy az igazi veszélyforrást, tűz és robbanásveszélyt a dohányzó, csikkeket hajigáló gerilla-újságírók okozzák. A felszámoló szerint a katasztrófahelyzet megelőzése kiemelten fontos, így folyamatosan őrzik is emiatt majd a területet.

A kormány egyelőre el nem szállítja ugyan a hulladékot, de benyújtja a lex vegyiműveket és módosítja a csődtörvényt. A mai, az összes érintett hivatal, a három kerület és a kormány képviselőinek részvételével lezajlott tárgyalás és egyeztetés sajnos nem igazolta az elvárásokat. A kormány nem tudott érdemi válaszokat adni az elsősorban a vegyiművekkel szomszédos kerületek által feltett kérdésekre és felvetésekre.

A hegy vajúdik s bőg, sikongat, hogy majd belé reped a fül.

Várják, a hangokhoz mérten hátha szül várost, Párizsnál is nagyobbat.

S aki a jajra odasietett, mind látja: szült a hegy, de csak egy - egeret.

Két hete nyílt levélben kértem Gajda Péter kispesti, Dr. Bácskai János ferencvárosi és Szabados Ákos pesterzsébeti polgármestert: vegyenek részt a Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti veszélyeshulladék-tárolójának bejárásán és a három kerület közösen kezdje meg a szükséges egyeztetéseket a kormánnyal.

Bár a ferencvárosi polgármester és városvezetés nem vett részt a találkozón és a bejáráson, a másik két kerület vezetése komolyan vette a kérést és Szabados Ákos pesterzsébeti és Gajda Péter kispesti polgármester is eljött. A találkozón résztvevők bíznak a nyilvánosság erejében, ezt felismerve úgy döntöttek, hogy önálló napirendi pont keretében tárgyalnak a kialakult helyzetről a soron következő testületi üléseken, és a későbbiek során is rendszeresen tájékoztatják a képviselő-testületeket és a kerületek lakosságát, bevonva az érintett hatóságokat, civilszervezeteket. A jelenlévő képviselők egy közös szándéknyilatkozatot is elfogadtak a közös munkáról.

Ferencváros polgármestere és országgyűlési képviselője zárt ajtók mögötti egyeztetésre hívta a ma délutánra a szomszédos kerületek vezetőit. A mostani találkozón már az érintett minisztériumok, felügyeletek, országgyűlési képviselők és mindhárom kerület városvezetése részt vett.

Az egyre aktívabb civil fellépések, petíciók, aláírásgyűjtések, a média fokozott érdeklődése elbizakodottá tett. Úgy érkeztem a mai találkozóra, hogy meg voltam győződve róla, a kormány és a ferencvárosi városvezetés kihasználja az egyhetes pihenőt:érdemi javaslatokkal, cselekvési programmal érkeznek. Nos, tévedtem.

A találkozóra a kispesti és pesterzsébeti meghívottak mindegyike - a múlt heti egyeztetéseken elhangzottakat követve - egyetlen kérdéssel érkezett: elszállítják-e a veszélyes hulladékot, s ha igen mikor?

Sajnos erre a kérdésre nem érkezett válasz a találkozó másfél órájában. Pattogott a labda a különböző hivatalok között, s ők ügyesen játszottak is vele. Felelősök nincsenek, mindenki jól végzi a munkáját, csak a fránya hordók büdösek egy kicsit.

illatos_2.jpgDr. Vas Imre országgyűlési képviselő szerint a hatóság kötelezte a felszámolót a kár elhárítására, az ő felelőssége a kár elhárítása.

Csárdi Antal LMP-s fővárosi képviselő szerint nincs katasztrófahelyzet, de annak valószínűségét meg kellene határozni, hogy a hulladékot elszállítsák. Ez jelentsen bármit is, fontos eleme lehet a megoldási javaslatnak, mert véleménye szerint ezek után egy cselekvési programot is el kell majd fogadni.

Géczi Béla a Katasztrófavédelem Közép-pesti kirendeltségének vezetője röviden két mondattal elintézte itt létének okát. Ők azt állapították meg, hogy közvetlen katasztrófa-helyzet nem áll fenn. Így a katasztrófavédelem nem is rendelkezik hatáskörrel az ügyben.

V. Németh Zsolt államtitkár szerint az állam először a saját felelősségi körén belül kármentesít, az Illatos úti vegyi művek pedig nem tartozik ebbe a körbe.

Amúgy forrása lenne rá, de a Greenpeace néhány fotósa miatt nem fognak lépni. Majd ha a hatóságok megerősítik, hogy azonnali beavatkozásra van igény akkor persze hajlandóak cselekedni. Akkor a területet állami felelősségi körbe vonják, ehhez pedig módosítják a csődtörvényt.

Varjú Attila felszámoló elismételte a múlt héten elmondottakat: nincs pénz, ő a meglévő környezeti kárra terhelten próbálja eladni. A felszámolók országos egyesületét képviselő Dr. Bényi Szabolcs szerint a kormánynál pattog a labda, mivel nekik kellene bevezetni ilyen esetben kötelező óvadék intézményét ilyen esetekre.

Dr Bartus Adrienn a Pest Megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség részéről elmondta, hogy ők aztán mindent megtettek az ügyben. Sőt, még 70 milliós bírságot s kiszabtak. Határozataik tartalmazzák mire kötelezték a felszámolót, csak nem sikerült betartani belőle semmit. De higgyük el, de tényleg: rohadt pontosan előírtak mindent. Ők immár kimerítették az összes jogi lehetőséget. S igen, a határidők lejártak, semmi nem történt, a bírság nem folyt be. De nem is az ő feladatuk és lehetőségük ezt megoldani.

Arra a kérdésre, hogy mely felettes szerv felel akkor érte, érdemi válasz érkezett: NE FIRTASSUK A MÚLTAT!

Akkor inkább dolgoznak: grátisz utánanéztek mekkora költséggel járna a veszélyes hulladék elszállítása és megsemmisítés, árajánlatot is kértek: 1,1 md Ft költséggel járna és nagyjából 6-9 hónap alatt megvalósítható. De ugye ez nem az ő feladatuk, forrásuk sincs, csak beárazták.

S akkor jött a tájékoztató erősebb része: az államtitkár cselekvési programot rittyentet:

1) Dr. Bartus Adrienn holnap írásban megerősíti az azonnali beavatkozás szükségességét, s megküldi azt a kormánynak.
2) Ennek birtokában megkezdik a csődtörvény módosító javaslatának kodifikációját a minisztériumban. A lex BVM elfogadása pedig megnyitja az utat a megoldás felé, legyen az bármi.
3) Nos nincs tovább: ennyire futotta.

Arra hogy mikor, ki és milyen forrásból fogja elszállítani a közel 2.000 tonna veszélyes hulladékot nincs válasza egyetlen meghívott hivatalnak, felügyeleti szervnek, felszámolónak sem. S a kormány képviselői sem ígérnek semmit. V. Németh Zsolt államtitkár arra kéri ellenzéki képviselőket, hogy támogassák majd a törvényjavaslatot. S ő ezek után majd előterjeszt egy megoldási javaslatot is a kormány felé. De ígérni nem tud semmit: sem a forrás biztosítását, sem határidőt sem egyebet.

Hát itt tartunk most: a múlt héten kezdődő egyeztetések alapján ennél többre számítottam.

Ma estére csak azt nem tudjuk, ki mikor és miből fogja eltakarítani ezt a temérdek hulladékot, a kármentesítésről már nem is beszélve.

Nem baj, holnap folytatjuk: Ha Felcsúton stadion is jut a kert végébe kisvasúttal és csónakázó tóval, akkor a dél-pesti polgároknak is jusson tiszta levegő és ivóvíz!

9 komment

Címkék: Dr. Vas Imre Illatos út Vegyi Művek

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr447387928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompa10 2015.04.22. 11:02:45

Nem lehetne nemzetbiztonsági kockázat, vagy terrorizmusveszély irányából közelíteni, és így kiharcolni azonnali intézkedést?

Miért nem lehet tanulni a vörösiszap katasztrófából?

Előbb-utóbb lehet egy őrült, aki úgy akar bekerülni a történelembe, hogy felrobbantja az egészet, vagy "csak" így lesz öngyilkos.

Mint kiderült, gyerekjáték bejutni a telepre...

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.04.22. 12:22:26

Mostantól állítsa valaki, hogy a magyar politikus nem közellenség.

David Bowman 2015.04.22. 15:28:17

Mit sírtok? Akkor se nézett ki különben, amikor ott dolgoztam. Remélem, legalább a tíz köbméter fluor nem lötyög ott a tartályok alján.

Bobellino 2015.04.23. 10:41:42

2015. április 28.
18:00–20:00
Lakossági fórum az Illatos úti, volt-Budapesti Vegyiművek területén kialakult környezeti katasztrófa helyzetről.
Meghívott vendégek:
- Simon Gergely, vegyianyag szakértő, Greenpeace
- Magyar Balázs, geofizikus, környezettechnológiai szakértő
Helyszín:
1098 Budapest, Lobogó utca 1., Weöres Sándor Iskola
süti beállítások módosítása