HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Hol legyen a bolhapiac?

2015.03.03. 10:31 Mach Péter

Vajon lesz-e a Vörösmarty téri piac mellett működő, majd felszámolt illegális helyett olyan bolhapiacunk, amit megszeretünk és kerületünk értékévé válik? Olyan, amelyik szimbiózisban működik a zöldség-gyümölcs piaccal, a vásárlóközönséget pedig komplex módon szolgálja ki: a zöldség-gyümölcs mellett a szomszédos bolhapiacon is körülnézhessen, a használtcikk- kereskedelem pedig növelje a piacra járók számát is.

Tegnap lakossági fórumot tartottak a Civil Házban a Vörösmarty téri bolhapiac sorsáról.

Előzmények:

A képviselő-testület úgy döntött, amennyiben a többség igényli, úgy az önkormányzat a működő piacon elkerítéssel, vagy a környékén rendezési terv módosításával teremt új helyet a piacnak. A képviselő-testület döntése alapján addig is – február 22-étől – az árusok a nem piaci napokon ingyen bemehetnek a piac területére, és kínálhatják portékáikat.

A képviselő-testület már február 12-ei ülésén foglalkozott a kérdéssel. Az ülésen a lakosság és az árusok képviseletében is felszólaltak, a piac szükségessége mellett érvelve. Csaszny Márton képviselő arról tájékoztatta a képviselőket, hogy amióta nincs bolhapiac, több piaci árus is felmondta a bérleti díjat, ugyanis gyakorlatilag nincs vásárló.

Mach Péter arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy korábban a blogján közvélemény-kutatást végzett, s akkor a válaszolók 93 százaléka fogalmazott úgy, hogy igényli a rendezett formában működő bolhapiacot.
A testület februári döntésének köszönhetően ideiglenesen - nem piaci napokon - megnyitott a Fabatka Piac, Pesterzsébet legális bolhapiaca. Ehhez a piac területéből lezártak 227 m2-t, hogy ott a pesterzsébeti lakosok, szervezett formában, ellenőrzött módon ingyen árusíthassanak.

A képviselő-testület Csaszny Márton képviselőt bízta meg a további egyeztetések lebonyolítására, javaslatomra a környező kerületek tapasztalatait összegyűjtve, a kerületi lakosok véleményét becsatornázva készül el majd a testület elé kerülő hosszútávú megoldási javaslat.

Ennek első eleme volt a tegnapi lakossági fórum, a kb. 40-50 fős közönség elmondta véleményét, az aktív, pezsgő vitának köszönhetően az eredetileg egyórásra tervezett fórum, másfél-két óra múlva ért véget.

A fórumon Trummer Tamás főépítész megnyugtatta az itt élőket, hogy a park átsorolásában és a játszótér megszüntetésében nem gondolkodik az Önkormányzat, ezt az ötletet elvetették. 

Személyes véleményem az, hogy az adott terület átgondolásra szorul, a játszótéren gyereket sajnos már évek óta nem láttak, komoly előkészítést, közösségi tervezést igénylő feladat, hogy a park olyan közösségi térré alakuljon, amely segít tartalommal megtölteni a kerület ezen részét. Erre a játszótér felújítása (ha a környékről oda vonzza a családokat), vagy egyéb funkciók kialakítása (pihenő park...) is megoldást nyújthat. Pontos felmérést, valódi közösségi tervezést igényló feladat tehát, mert komoly beruházással egy gyermekmentes játszótér felépítése nem jelent megoldást, valós igény esetén viszont élettel, vidámsággal tölti meg a Vörösmarty tér környezetét.


A terület rendezési tervének bemutatásakor kiderült sajnos kevés hely maradt így a megvalósításra, a legkézenfekvőbb a piac területén történő kialakítás. Erre azonban a piacot üzemeltető, Integrit XX vezetője nem lát lehetőséget, áprilistól - a főszezon indulásakor - ugyanis megtelik a piac őstermelőkkel. Csaszny Márton vázolta a lehetőségeket és elmondta folynak az egyeztetések a környező kerületekkel, s csak olyan megoldás elképzelhető, amely az itt élők érdekeit szolgálja.

A lakossági fórumon a bolhapiacot támogatók és ellenzők egyaránt részt vettek. Az árusok szeretnék ha a piaci napon is árusíthatnának, a piacon és környékén működő kis boltok képviselői szintén ezt a megoldást támogatnák. Szerintük a két piac csak szimbiózisban életképes. Bár megélni nem lehet belőle, de sokaknak fontos jövedelemkiegészítés a bolhapiacozás, másoknak életforma.

A Vörösmarty téren lakók nem akarnak a játszótér helyén bolhapiacot, egyikük szerint a bolhapiacok vonzzák a bűnözést. Kertekbe bedobált pénztárcák bizonyítják igazát. A felvetésre reflektáló árus jelezte, hogy nem lopni szeretnének, hanem árusítani. Volt olyan lakó, akit a piac is zavart, s gyenge minőségűnek is tartja, ő bevásárlóközpontot építene a piac helyére. Mások szerint legyen inkább Soroksáron a bolhapiac, s a parkot is le kellene zárni, mert a kutyák esténként ugatnak.

A képviselő-testület részéről is elhangzott a rendezett, a kerületieket kiszolgáló piac mellett érvelő vélemény, s a piac-ellenes egyaránt. Ez utóbbi nagy problémának az adómentes értékesítést tartja, szerinte többen ebből élnek, de adót nem fizetnek, ennek kiszűrése komoly feladatot jelentene. Ez utóbbi véleményt az egyik árus piac- és szegény-ellenesnek minősítette, s elmondta, hogy az évi 600.000 Ft bevétel – addig ugyanis adómentes, a nem üzletszerű értékesítés - az itt élő nyugdíjasoknak csupán álom.

5_2.jpgSzámos egyéb probléma is felmerült a fórumon:
- a XVIII. kerületből a kerületen áthaladó szippantós autók kérdése (ez megoldódni látszik, ugyanis pont tegnap kezdte meg működését egy új leeresztő a XVIII. kerületben, s ennek köszönhetően tizedére-huszadára csökkenhet a külső kerületből az erzsébeti derítőhöz érkező autók száma,
- a hulladékkezelés a szomszédos MÁV-területen és az ott működő illegális autópiac.

A folyamat tehát megkezdődött, az elmúlt évek slágerei Pesterzsébeten is a garázsvásár,ok voltak számos lakóközösség kedvenc cserebere rendezvényévé, használt ruha piacává váltak. Vajon sikerül-e Pesterzsébeten is legális állandó bolhapiacot létesíteni és hosszútávon működőképessé tenni úgy, hogy annak környezete is jól járjon az új piaccal.

A Vörösmarty téri piac mellett működő, majd megszüntetett rendetlen, koszos és illegális, bolhapiac helyett lesz-e olyan, amit megszeretünk és kerületünk értékévé válik? Olyan, amelyik szimbiózisban működik a zöldség-gyümölcs piaccal, a vásárlóközönséget pedig komplex módon szolgálja ki: a zöldség-gyümölcs mellett a szomszédos bolhapiacon is körülnézhessen, a használtcikk- kereskedelem pedig növelje a piacra járók számát is.2_3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bolhapiac

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr987236559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása