HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Kuka manó történetei II.

2014.08.20. 12:03 Mach Péter

A főváros módszeresen leépíti a hulladékkezelést és szállítást, a kerületi önkormányzatok pedig tehetetlenek. Újra jönnek a lomisok, a szelektív szigetek megszűnőben, a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése pedig akadozik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig elefántként közlekedik egy porcelánboltban, arrogáns, bumfordi és mindent elront ami eddig működött.

kuka 3.jpgA jogszabály időbeli hatályának két ikergyermeke van: a visszamenőleges jogalkotás tilalma és a kellő felkészülési idő követelménye. Ezt a kettőt szokták unortodox módon értelmezni a demokratikus normákban kihívásokkal küzdő országokban, például nálunk.

Az FKF azonban új fogalmat honosít meg Budapesten: a visszamenőleges hatályú értesítést.

Július 21. és 23. között megszüntette a kerület 7 pontján a szelektív szigeteket és további 6 pontján csupán az üveggyűjtő konténereket hagyja meg.

Megszűntek a szigetek:

Székelyhíd utca 4-gyel szemben
Szilágyság utca – Sajó utca sarok
Tátra tér – Kende utca 100
Téglagyártó út 8-cal szemben
Nagysándor József utca 40/c
Pöltenberg utca 10-12
Vágóhíd utca 59.

Csak az üveggyűjtők maradtak:

Nagykőrösi út – Nagysándor utca 227.
Tátra tér – Sas utca
Török Flóris 33.
Baross utca 25.
Baross utca 47.
Nagysándor József utca 18.

kuka 1.jpgA kerületi lakók keresik a szigeteket, értetlenkednek, majd kezdenek dühössé is válni a felhalmozódó illegális hulladék miatt. Többen próbáljuk jelezni a problémát a hivatalnak. Se kép, se hang.

Pénteken (július 25-én) a szabadságán elérem a hivatal osztályvezetőjét, akit nem tájékoztattak problémáról, de megígéri hétfőn egyeztet a hivatal az FKF-fel.

Hétfőn az egyeztetés hatására, utólag írásban értesíti az FKF a kerületi önkormányzatot, hogy a múlt héten hány helyen fogja megszüntetni a szelektív szigeteket. De a hülyeségnek nincs határa: a visszamenőleges értesítés intézményének nagyobb dicsőségére az FKF pimaszul kéri a hivatalt, hogy a lakosságot időben tájékoztassa majd a változásokról.

Ez utóbbi azonban, nem csak az FKF vezetésnek alkalmatlanságát, a szervezetlenséget és a koncepciótlanságot mutatja, hanem a fővárosi cég mérhetetlen cinizmusát és pimaszságát.

Nem elég, hogy hónapokkal a házi gyűjtést biztosító kukák kiszállítása és a bevezetés tapasztalatainak leszűrése előtt egy évvel megszüntetik a szigeteket, erről sem a lakosságot, sem a kerületi önkormányzatot nem értesítik, de elvárják a maximális közreműködést.

A hivatal pedig szintén felkészületlen, bár tudta, hogy idén megszüntetésre kerülnek a szigetek, azok rendberakására, a terület rendezésére egyáltalán nem biztosítottak keretet a költségvetésben. Így a parkosítás, vagy egyéb közösségi tér kialakítása csak szeptember közepén kezdődhetne meg.

Hab a tortán, hogy az FKF csupán harminc napig oldja meg a területek takarítását, így augusztus 21. és szeptember közepe között per pillanat a jóég tudja mi fog történni a felhalmozódó illegális hulladékkal. Ráadásul a kerületben augusztus 25-én kezdődik az össznépi lomizás, várhatóan a régi szigetek helyét is erre fogják használni a lakók, márpedig ha szeptember közepéig nem rendezi a területeket az önkormányzat, utána ezerszer nehezebb lesz az illegális szemétlerakók megszüntetése.

Fentiek miatt levelet írtam Szabados Ákosnak, hogy ne várjon a szeptember 18-i testületi ülésig, hanem biztosítson keretet a felszámolásra került szigetek rendbehozatalára, a szükséges átalakításokra és a helyszínek gondozására.

Csak Pesterzsébet!

kep.jpg

4 komment

Címkék: szemét szelektív hulladékkezelés mach péter Mach Péter Szabados Ákos FKF Zrt.

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr566620347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2014.08.20. 23:29:00

Amit írsz, az nem igazán helytálló!
A hulladékszigetek semmire sem voltak jók, csak arra, hogy a kukabúvároknak legyen hol turkálni.
Ugyanmár kinek jó, hogy ha a világ végéig cipekedhetsz a szeméttel. A közelben lakók meg szagolhatták.
A házhoz menő szelektív gyüjtés meg működik, ha a közösképviselő el nem cseszi a szerződéskötést.

Mondjuk szerintem az egész szelektív gyüjtés egy mókusvakítás, de ez egy másik történet.

lajcsi1975 2014.08.21. 07:48:54

Talán annyiban nem mókusvakítás hogy amit a szelektívben visznek el az ingyen van a lakóknak. ezért érdekük teleszórni a szelektíves kukákat mert így megvan a lehetősége hogy csökkenhet a háztartási szemét mennyisége és ezzel együtt csökkenhet a szemétszállítás.

A környezetvédelem sok embernek mókusvakítás , de ez a másik szempont zsebre megy.

Mach Péter 2014.08.21. 08:17:13

@zsoci:

A házhoz menő nem tudom mennyire működik, mert nálunk majd novemberben vezetik be, a szigetet viszont elvitték júliusban, amiről utólag értesítették az önkormányzatot. Azok pedig még később minket.

A megszüntetett szigetek környezetét pedig nem akarja rendbe rakni a hivatal, mert nincs benne a költségvetésben az ára. Emiatt félő, hogy illegális lerakók alakulnak ki a helyükön, amit utána lehetetken megszüntetni ha nem lép időben az Önkormányzat, ráadásul jönnek a lomisok a jövő héten, akik nyilván oda pakolnak majd, hely van...

Ha utána nincs rendezve a terep: faültetés, parkoló kialakítás... Akkor sohasem lesz.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.08.21. 08:29:59

ez gyönyörű. remélem mellékeltek egy fluxuskondenzátor tervrajzot is, hogy "időben" értesüljenek a lakók,
Furcsa módon a szelektív gyűjtésre, és úgy általában a környezetvédelemre a felvilágosultabb, nálunk jóval sikeresebb országok nem mondják, hogy parasztvakítás. Németországban (ami ugye nem türkmenisztán, vagy azerbajdzsán) csillió energiát termelnek napkollektorokkal. szelektíven gyűjtenek, és valahogy picit ott több a boldogság, jobban megy a szekér mint nálunk. miért nem tanulunk attól aki jobb nálunk? miért akarnak a magyar politikusok (nem csak ezek, hanem úgy általában) valami értelmeset csinálni? 3.000.000.000.000 forintból atomerőmű, mikor a nálunk jobban folyamatosan szerelik le őket? botrány a hazai politika, botrány!!!
süti beállítások módosítása