HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Zöld fordulat a Duna-parton

2013.09.08. 17:19 Mach Péter

Három éve a javaslatomra került be a kerület négyéves gazdasági programjába a Duna-part rekonstrukciója és egy rekreációs övezet kialakítása. Bár eddig a kerületi költségvetés forrást nem biztosított ennek elindítására, (az MSZP-FIDESZ parlagfű koalíció inkább nálunk is stadionépítésbe fogott) egy pályázatnak köszönhetően esély nyílik rá, hogy megvalósuljon a javaslatom.

ACCamera_11_R.jpgKét hete az Átalakuló Duna-part blogján a Mediterrán lakópark közepére tervezett Kör-kert közösségi kert terveit mutattam be.

Most egy másik egy másik projektről a pesterzsébeti Duna-part rekonstrukciós terveiről teszek fel egy kis ízelítőt. Az Átalakuló Duna-part első rendezvényén mutattuk be építészhallgatók terveit arról ők miként képzeli el a Duna-part átalakítását. Milyen értékeket tartanak megtartandónak, milyen közösségi tereket, funkciókat lehet a főváros egyik utolsó természetes partszakaszára varázsolni.

Az idén kiírt Köz Tér pályázatra elkészülő, és azóta már benyújtott kerületi pályázat bár semmiképpen sem nevezhető bátornak, fiatalosnak és formabontónak, ha megvalósul még így is élő közösségi tereket hozhat létre ezen a területen. Az elhanyagolt és pusztuló csónakházak felújítása és tartalommal megtöltése rengeteg lehetőséget nyújt az itt élőknek.

009.jpgA pályázatban szereplő gyalogos híd talán egy kicsit a margitszigeti szökőkút gigaberuházásra hasonlít, de még ha olcsóbban és egyszerűbben is megoldható lenne a Duna-part és a vasútállomás akadálymentes megközelítése Pesterzsébet központjából ezt a funkciót a tervek is biztosítják.

Nyitott kérdés persze hogy a soha meg nem valósuló Mediterrán-stadionnak fontos-e külön lejárót építeni, de várhatóan ennek eldöntése már '14-ben a frissen megválasztott új városvezetés feladat lesz.

Cam_12_R.jpgReményeim szerint akkor valóban megindulhat egy valódi, az itt élőket is bevonó közösségi tervezési folyamat is és a helyi civil szervezetek is szerephez jutnak a terek megtöltésében. A híd terveivel egy képen kívül most nem kívánok foglalkozni, egyrészt mert a projekt drága, de kevésbé jelentős részének tartom, másrészt az eddig elkészült tervek hiányosságai sem teszik ezt lehetővé.


A Duna-part rekonstrukciójának pályázatát – bár néhány ponton változást igényel - az elkövetkező ciklus legfontosabb fejlesztési területének a megkezdését jelenti és döntően befolyásolja Pesterzsébet fejlődését, biztosítja a zöld fordulat alapjait szinte változatlan formában közzéteszem:

ACCamera_2_R.jpg

A projekt célja a Hullám Csónakházak újrahasznosítása, működő funkciókkal való megtöltése. A SZABADIDŐS- ÉS SPORTFUNKCIÓK megtartása és bővítése (evezés, horgászás, biciklizés, futás) mellett (például felnőtt és gyerek játszótér/ház, pingpong, termek kialakítása jóga, tánc és egyéb sporttevékenységek gyakorlására, helyi igények és kínálat szerint) a terület családi és egyéni nyaralásra, nyári gyerektáborozásra, sporttáborokra, kreatív táboroknak, művésztelepeknek is kiválóan alkalmas lehet.

A rehabilitációs terület építészeti és hasznosítási koncepciója a helyi közösséget célzó és igényeit figyelembe vevő, hosszútávú közösségi hasznosítási program alapján valósítandó meg a helyi lakosok, magánszféra civil szervezetek bevonásával. (Ez a része a projektnek, ami sajnos egyelőre lassabban halad a kelleténél.)

Az önkormányzati fejlesztési terület Pesterzsébet 1 kilométeres Kis-Duna parti szakaszának közepén annak negyedét foglalja el. Északon a Gubacsi hídfő és az Erzsébet Gyógyfürdő, délen az Integrit, MTK és Ferencváros evezősklubok csónakházai határolják.

A Hullám csónakházak jelenleg üresen állnak, csak néhány bérlő van az azt övező üdülőkabinokban, többnyire horgászok.

A Hullám és a szomszédságában található, szintén üresen álló fürdők és strandok megújulásra várnak, aminek indokoltságát a soroksári szakasz többi, jól működő evezős szövetsége és csónakháza is jelzi. E megújulás egyik előfutáraként lehet számon tartani a Hullám egykori I. és II. csónakházából létrejött elegáns szállodát (amely megítélésben az építész szakma megosztott).

A Hullám csónakházak revitalizáció célja, hogy a csónakházak újra megteljenek hajókkal, emberekkel, élettel.

Ehhez nem csak az épületek felújítása, átalakítása, vagy a zöldfelületek rendezése szükséges, hanem egy végiggondolt és átfogó revitalizációs program is. A jövőbeni hasznosítás sikeressége érdekében fontos a környéken aktívan működő civil szervezetek bevonása, igényeik felmérésére, programjaik integrálása.

A Gubacsi-hídon át, már az újépítésű csepeli kerékpáros út is könnyen elérhető, emellett a Vizisport utcán halad el a nemzetközi Euro 6-os kerékpáros út is, melyet a külföldi hosszútávú kerékpártúrázók is nagy számban használnak.

Az autóval érkezők számára a telken a parkolókat két részen jelöltük ki, az északi részen belső úttal kerítésen belül (18 parkolóhely), a másikat a terület déli utca menti részén, a kerítés behúzásával, külső beállással (20 parkolóhely).

Pesterzsébet lakossága kb 63 800 fő, a kerülethez hivatalosan 1 km Duna-part tartozik, melyen nincs olyan szakasz, ahol megfelelő infrastruktúra állna rendelkezésre a kerületi lakosok, vagy az ide látogató kikapcsolódni vágyók számára.

A Duna ezen ága a zsilipes szabályozásnak köszönhetően közel állandó vízállásúnak mondható. Ez a legtöbb vízi sport és kikapcsolódás számára kedvező. A csónak és hajótulajdonosok mellett a környék többi lakosa előtt is megnyílnának a csónakházak és az egyéb új közösségi terek kapui.

A partszakasz jelenlegi csendes, nyugodt, vízi sportokat és kikapcsolódást kiszolgáló jellegét meg kell tartani.

A revitalizációnak célja, hogy a csónakházakat részbeni funkcióváltással és kiegészítéssel bárki számára bejárhatóvá és használhatóvá tegye.

Elsősorban igényes környezetet biztosító közpark funkciót is ellátó zöldfelület kerülnének kialakításra a vízparton. Ezek kiszolgálására a megfelelő infrastruktúra elhagyhatatlan. A területre két egymástól eltérő kínálatú egységet terveztek. Egy zárt éttermet - a 3. számú csónakházba, mely télen is 70-80 fő befogadására képes - külső grill és bárpulttal ellátott fedett terasszal - ami további 65 fő befogadására alkalmas.

A vízparthoz közel büféépület kapott helyet, amihez 45 fős terasz tartozik. A vendéglátóegységek alap esetben 190 fő kiszolgálására alkalmasak.

A kialakított két különterem multifunkcionális használatra tervezett, igény szerint az étteremhez kapcsolható, de külön rendezvények ellátására is alkalmas. Ezeket a tereket lehet igénybe venni az önkormányzati, céges, és civil szervezetek programjaihoz.

A bérelhető üdülőszobák használatát is át kellett gondolni. A mindenki számára nyitott terület nem kedvez az eddig általános, hosszútávú bérlői konstruciónak, mivel fennáll annak veszélye, hogy az állandó lakosok akadályozhatják bizonyos funkciók és zónák szabad működését. Így a terület legnyugodtabb és legjobban szeparálható részére csoportosítottuk a hagyományos módon üzemelő, a főként horgászok és hajótulajdonosok számára bérelhető helyiségeket (8 szoba).

A tiszta, nyitott, jól használható terek kialakítása érdekében történő bontások után az egykori üdülőszobákban, azok összenyitásával 32 szobaegységet alakítottunk ki, mely maximum 100 fő befogadására alkalmas (emeletes ágyakkal). A szélesebb célközönség megcélzása érdekében az egységek 3 komfortfokozat szerint felszereltek: van 8 db többszobás apartman (fejépületek emeleti üdülőszobái helyén), 16 db saját fürdőszobás egység és 11 db szoba, melyhez közös mosdó tartozik.

Az akár táborok megtartására is alkalmas (nem fürdőszobás) lakóegységek közelében egy közösségi foglalkoztató termet is elhelyeztünk, mely 40 főre lett méretezve.

Az átalakított üdülőszobák rendeltetését nem csak szálláshelyként lehet elképzelni, azok használata bútorozásuktól függően változhat - a koncepció szerint ezek használhatóak lehetnének, iroda vagy akár műterem funkcióra is.

A közösségi műhely - mely az építés alatt munkát adhat 6-8 embernek - különböző oktatási célokra is használható (2 dolgozó 10 bérelhető munkaasztal)

A közpark mellett kijelölésre került 1000 m2-es közösségi kert, kb 50 bérelhető növényággyal és tankerttel.

A közösségi kert mellett kapott helyet a játszótér, amely 10-15 db, több korosztályt kiszolgáló vizes témájú, oktató célú, főként fa alapanyagú játékkal van kialakítva (25-30 gyerek egyidejű szórakoztatására).

A part mentén stégek, fa építmények, dekkek adják a pihenés helyét, ezeket is több csoportba lehet sorolni. Az északi részen vannak a hajókikötésre, illetve ki és beszállásra alkalmas stégek, amiket akár horgászok is igénybe vehetnek. A középső szakaszon vannak a nem hajós célra kialakított pihenő felületek és a büféhez kapcsolódó terasz. Fontosnak tarjuk, hogy az egyre jobb minőségű Duna víz közvetlen kapcsolatba kerüljön az átlagos látogatóval is, így egy többfunkciós napozó/merülő építményt is elhelyeztünk a déli partszakaszon.

A terület érdekességei közé tartozhat az egykori gondnoki lakás toronyszerű épületének folytatásával tervezett kilátó, ami új szemszögből mutatja meg a környéket. A kilátóba felvezető terek falain helytörténeti fotókiállítás kap helyet.

A közbiztonság és az ellenőrizhetőség miatt a mindenki számára használatos főbejárathoz 24 órás őrzéssel portásfülkét terveztünk, itt napközben nagyobb megnyitással kapcsolódik a telek az utcához, éjszakára a kerítés teljesen bezárható.

Az új funkciók nyári időszakban összesen 16 - 20 fő számára biztosítanak munkát. A maximális kihasználtság mellett a Hullám csónakházak 700 ember egyidejű kényelmes befogadására lenne képes.

Szólj hozzá!

Címkék: csónakház zöld fordulat Duna-part Köz Tér

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr925540193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása