HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Egy kétgyermekes apa nyári olvasónaplója I. rész.

2013.07.07. 15:19 Mach Péter

tank 2.jpgA fiam sikeresen abszolválva az első évét a feje tetejére álló közoktatásban, haza is hozta a nyárra kiosztott ajánlott irodalom listáját. Otthon a családi tanács pedig úgy határozott ha lúd legyen kövér: hát írjon olvasónaplót is a kölyök.

Szolidaritásom jeléül a nyáron én is belekezdtem egybe: gyermekes családokat és a közoktatást érintő kérdésekről olvasott anyagokból, előterjesztésekből, cikkekből próbálok zanzásított bejegyzéseket írni hátha hasznosnak bizonyul.

Kicsit korábban készülődhetünk a tanévkezdésre. Idén kormányunk újabb baklövésének köszönhetően már július elején a szülők a tanévkezdéssel fekszenek és kelnek. Amíg a gyerekek olvasónaplót írnak, a szülők írhatják át a családi költségvetést. Bár még csak most kezdődött a nyári szünet, a szülők már megkapták a jövő évi tankönyvek befizetéséhez a csekket is tartalmazó számlát. Eddig nem ez volt a rend, nem kellett előre fizetni, hanem az iskolákban a tanévkezdet előtt lehetett megvásárolni a tankönyveket. Az azóta már egyszer módosított – most éppen augusztus 15-i határidővel meghirdetett – tankönyv csekkbefizetésnek köszönhetően családok egy jelentős része rövidebb és olcsóbb nyaralást kénytelen választani.textbooks.jpg

Öröm az ürömben hogy az iskolakezdő elsősök ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez, sőt a rászorulóktól (pl. nagycsaládosok) sem vették még el az idén ezt a lehetőséget a Matolcsy- és Varga-csomagok.

Ami viszont a családok nagyobb részét érintheti, hogy bár a minisztérium és a KLIK nincs a helyzet magaslatán az utalvány-kibocsátó cégek tárgyalásba kezdtek a a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-vel hogy az iskolakezdési támogatás is felhasználható legyen a tankönyvek megvásárlásához. A bürokrácia sajnos nem csökkent az elmúlt években a közoktatásban pedig teljes a fejetlenség, de a remény hal meg utoljára: hátha sikerül a fizetési határidőn belül megállapodniuk a feleknek.

A módosult SZJA törvény miatt egyrészt béren kívüli juttatások szabálya lehetővé teszi, hogy a cégek által adható iskolakezdési támogatásból is megvásárolhassák a szülők a tankönyveket. Másrészt az idei évtől azonban már csak papíralapú vagy elektronikus utalvány formájában adható a juttatás.

A Figyelőnet újságírói megkeresték a cafeteria kártyákat és utalványokat forgalmazó társaságokat, tőlük azt az információt kapták, hogy (tankönyvvásárlásra) még nincs szerződésük a Könyvtárellátóval csak a tárgyalásoknál tartanak.

Így egyelőre úgy tűnik, nem lehet majd a tankönyveket megvenni sem a Multi-Pay, sem az OTP Pénztárszolgáltató cafeteriakártyáival, sem a Sodexo utalványaival, sem pedig az iskolai Erzsébet-utalvánnyal.

Úgy tűnik tehát, hogy a tankönyvvásárlás húzós terhén az idén csak akkor fognak tudni segíteni a munkáltatók a dolgozóiknak, ha a Könyvtárellátó Kft hajlandó a gyermekes családok érdekében időben leszerződni.

Vajon képes lesz-e a mi adóforintjainkból működő intézmény határidőre megoldani a problémát?

1 komment

Címkék: tankönyv iskolakezdési támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr335540205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arod75 2013.07.17. 00:06:08

Hócipőm tele az egésszel. Konkrétan azzal küzdök, hogy egyáltalán tudjak rendelni a kölykeimnek tankönyvet, mert ők ugyan normatív támogatásban részesülnének, de nem szeretnénk használt könyvtári könyveket kölcsönözni. Egyébként mire való lenne az iskolakezdési támogatás, ha nem erre?

A Kello-ról nem tudok rendelni (nem hagyja a rendszer), a többi on-line boltban csak egyes darabok vannak meg, gyakorlatilag kiadónként kellene megrendelni. Jó szórakozás.
süti beállítások módosítása