HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Hawaii, dizsi, pálmafák

2013.04.04. 09:27 Mach Péter

Duna-parti kókusz party, avagy miért olyan kínos a Kubatov-gyarmatok médiamegjelenése.

sztálin.jpgEmigráló művészek nyílt leveleitől zajos a blogoszféra, a főbb indokok: megélhetési gondok, a kultúra szerepének változása, az erőszak és intolerancia megerősödése hazánkban. De vajon egy peremkerületben mit érzünk ebből? Milyen következményei vannak a narancsuralmi rendszernek a helyi közösségek kommunikációjában? A válasz meghökkentő.

Egyre többen tájékozódunk közösségi portálokon, használjuk ki a web2-es felületek lehetőségeit. A nyomtatott sajtó helyett egyre gyakrabban választjuk az online médiát. Pesterzsébet XX. kerületének társadalompolitikai és szolgáltató lapja is egyre inkább kiszorul mindennapjainkból. A Pesterzsébet Újság olyan, mint az azt kiadó kerület narancsos vezetése: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. A lap egyszerre unalmas és csúnya. Mondhatnánk azt is: a forma illeszkedik a tartalomhoz.

„A Pesterzsébet újság arculata a szerkesztőváltással megváltozott. Harsányabb színekkel, a merőben új tördeléssel élénkebbé tettük a lapot. Ezzel annak a kérésnek tettünk eleget, amely szerint: tegyünk meg mindent azért, hogy ne üzemi lapként tekintsenek az olvasók a Pesterzsébet újságra.”

Míg 2011-ben a ki tud több kormánypárti politikusról készült fotót bezsúfolni egy lapba  versenyt nyerte meg (pedig a zuglói önkormányzati lap Papcsákkal a címlapon is indult), idén a ki tud ízléstelenebb címlappal megjelenni versenyen indul kerületi lapunk.

giccs.png

A lap tervezését és nyomdai előkészítését az Online Lapcsoport Kft. végzi, az ő feladatuk a honlap híreinek elkészítése és feltöltése is, ők rendelkeznek a képanyaggal is. A lap főszerkesztője Julius Athina, aki nem csak Pesterzsébeten dolgozik, hanem a Kubatov-régióban máshol is sajtómunkási feladatokat lát el. Fontos tehát ismernünk, hogy ez a kerületi médiát formáló társaság mit ért közösségi portálon, mit tart a közszolgálat szerepéről s mit az újságírásról, „hogyan kell az újságírónak a lehető legtisztességesebben keresni és közölni a meglelt válaszokat”. (forrás: juliusathina.hu)

Mire számíthatnak a kerületi polgárok, kik is ők tehát és mit akarnak?

Hát erre (pálmafák és kókuszdió a Duna-parton):

lofasz.jpg

“Citromízű banán, nincs a banánfán,
Nem kell senkinek ilyen találmány.
Ám ha ilyen banán nőtt már banánfán,
Én azt tehozzád hasonlítanám.”

Érdemes a honlap kidolgozottságát is megcsodálni illetve az ajánlott társoldalakat is meglátogatni. Ők 2013-ban Pesterzsébeten a hivatalos arculatért felelős csapat. Ha kiszörfözték magukat némi háttéranyagot még összegyűjtöttem a szolgáltatás tartalmi részéről:

A márciusi testületi ülésen volt napirenden a Pesterzsébet Újság és a pesterzsebet.hu hivatalos önkormányzati honlappal kapcsolatos beszámoló.

Nemes László (DK):  Kiegyensúlyozottabb tájékoztatást szeretne kérni a Pesterzsébet Újság szerkesztőjétől. Amennyiben nem így lesz a jövőben, azt megérti és előre felmentést ad. Ennek ellenére ha szabad, legalább az igényét hadd fejezze ki. 

Földesi Gyula (FIDESZ):  Talán rendben is van, hogy önkormányzati oldalon a város vezetői szerepelnek az újságban. A Fidesz frakció az ellen nem emel kifogást, hogy az egyik, vagy másik képviselőnek a gondolatai nem szerepelnek a városházi beszámolóban. Véleménye szerint a Pesterzsébeti polgárok értik azt, hogy miről szól a képviselő-testületi ülés.

Mach Péter (LMP): Olyan képviselőként, akinek az Újévi köszöntőjét is cenzúrázni kívánták, nem szeretné hosszú monológgal az időt rabolni a korrekt és sokoldalú tájékoztatásról.Tájékoztatja a jelenlévőket arról, hogy az MSZP-Fidesz parlagfű koalíció úgy döntött, hogy a kerületi képviselők ne készítsenek beszámolót a www.pesterzsébet.hu honlapon, hanem elég ha a választásokon majd újra megteszik ígéreteiket. … Az Informatika és Média Bizottság ülésén ugyanis leszavazták javaslatomat arról hogy „az önkormányzat hivatalos honlapján felületet biztosít az önkormányzati képviselők számára, hogy félévente beszámoljanak körzetükben, illetve a kerületben végzett munkájukról, kezdeményezéseikről és javaslataikról.” Megjegyzi, hogy a részvétel pártja képvelőjeként ezt nem tudja kellő mértékben elítélni.

Szeretné megkérdezni, hogy „Pesterzsébet” társadalom-politikai és szolgáltató lapnak így kell-e kinéznie? – Felmutatja a februári címlapot.

Népszerű közhely hogy a narancsuralmi rendszer alapja a kontraszelekció, de be kell vallanom férfiasan a Duna-parti kókusz party még engem is meglepett.

3 komment

Címkék: média sajtó giccs Pesterzsébet Pesterzsébet újság Julius Athina

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr165540237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-szerk- 2013.04.04. 10:26:52

Tavaly keresett újságírókat a főszerkesztő asszony. Jelentkeztem, mert közel 15 évnyi újságíró múlttal (és jelennel) úgy gondoltam tudok segíteni emelni a színvonalat. A köztünk lefolyt levelezés alapján állíthatom, a lap kinézete a legkisebb baj a "kollégával".

Mach Péter 2013.04.04. 11:50:58

Csupán belebotlottam az ominózus portálba és első felindulásból írtam róla pár sort.

Szándékosan nem a tartalmi részéről írtam a lapnak, egyrészt a részemről nem lenne elegáns, másrészt meggyőződésem hogy nem a főszerkesztő személye elsősorban a meghatározó hanem a rendszerhiba.

A kontraszelekció csak egyik eleme ugyanis a rendszernek.

Nyuli 2013.04.19. 12:33:28

Amikor átfutottam a postodat, azt hittem a kép csak illusztráció, egyszerűen nem hittem el, hogy ilyen lehet a valóságban.
DE.
Szégyenletes és szomorú.
Tényleg ez lenne Pesterzsébet? Ilyen?
Annyira ciki
süti beállítások módosítása