HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Igen, lehet: végre a kerületben élők védelme is fontossá válhat Dél-Pesten

2013.03.09. 13:43 Mach Péter

Új időszámítás kezdődik a kerületben a közbiztonság területén. A GŐZGÉP-FIDESZ-székházak megmentése után végre a kerületben élők védelme is fontossá válhat Dél-Pesten. Az elmúlt két és félév ámokfutása után felülbírálja hibás döntéseit a képviselő-testület.

A 2010-es választások után a többségi GŐZGÉP frakció gyakorlatilag néhány hónap alatt verte szét a kerületben a bűnmegelőzés teljes intézményi rendszerét: megszűntette a Bűnmegelőzési Centrumot, összeveszett a kerületi polgárőrséggel, elköltöztette a Pince Ifjúsági Irodát, felszámolásra ítélte a kerület közbiztonságának fejlesztésért alapított közalapítványt. Az Orbán kormány megszorító csomagjának és a kerületi bűnmegelőzési program csődjének köszönhetően mindennapossá váltak az erőszakos bűncselekmények és mindent ellopnak, ami mozdítható.

blogos bűnös 1.pngA közbiztonság állapota mára olyan helyzetet teremtett, hogy a narancsos városvezetés az utolsó utáni pillanatban megváltoztatta álláspontját. Bár 2010-ben úgy döntöttek nem az önkormányzat feladata a bűnmegelőzés a kerületben, hanem csupán a rendőrség ügye, végre felismerték: ez a politika nem folytatható. Visszaléptek a közalapítvány megszűntetésétől, sőt komoly erőforrást biztosítottak a további működéshez. Frissíti a képviselő-testület a sportkoncepciót és tavalyi döntésének megfelelően két év után ismét támogatja a helyi közösségek erősödését (közösségi kertek, civil szervezetek...).

Március 14-én pedig újra napirenden az önkormányzat és a kerületi polgárőrség megállapodási tervezete. A javaslat szerint tevékenysége során az alábbi területekre fordít kiemelt figyelmet a polgárőrség:

  • a rendőri tevékenység segítésére a közterületi járőrszolgálat folyamán,a lakókörnyezetekben a közterületen és a közterületről elkövetett bűncselekmények megelőzésére,
  • figyelő-jelző szolgálat ellátására,a gyermekintézmények (óvoda, iskola), játszóterek körzetében a gyermekek sérelmére irányuló bűncselekmények és balesetek megelőzésére,
  • különösen hétvégén éjszaka a közintézmények, üzletek zártságának ellenőrzésére, az éjjeliőrökkel és a portásokkal való folyamatos kapcsolattartásra,

Mindezeken felül a megállapodás szerint kiemelt figyelmet fordít a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények, a betöréses lopások, a színesfémlopások, a kerékpár lopások megelőzésére, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, a gyermek- és fiatalkorúak közbiztonságot veszélyeztető csoportosulásaira.

blogos bűnös 2.jpgKörnyezetvédelmi tanácsnokként külön öröm hogy bekerült egy figyelő szolgálat Pesterzsébet illegális szemétlerakó-helyeinek felderítése, megfigyelése céljából. A Pesterzsébeti Polgárőrség tájékoztatja az Önkormányzatot az illegális szemét-lerakóhelyek földrajzi helyéről, és az illegális szemétlerakókat figyelmezteti a tevékenység felfüggesztésére, elszállítására, valamint szabálysértési eljárást kezdeményez ellenük.

A polgárőrség általános célja a közösségi bűnmegelőzésen belül a civil, lakossági közreműködés biztosítása a bűncselekmények megelőzése érdekében. Széleskörű társadalmi összefogásra épül, alapja az állampolgárok pozitív érzelmi kötődése szűkebb környezetükhöz, tenni akarása a lokális környezet életfeltételeire kedvezőtlenül ható jelenségek távoltartása, megszüntetése vagy visszaszorítása érdekében.

Hatalmas lehetőség nyílt meg Pesterzsébet számára, bár két és fél évet elvesztegettünk (az LMP programja tartalmazta a most meghozott döntéseket is), de még nem késő cselekednünk.

A működő és sikeres polgárőrség erősíti az önkormányzat a lakosság közötti bizalmat, különösen igaz ez Pesterzsébet vonatkozásában, ahol az itt élők a legfontosabb problémának a közbiztonság romlását tartják. A polgárőrségre jellemző ellenszolgáltatás nélkül végzett közösségi tevékenység, az önkéntesség elve biztosíthatja a részvétel növekedését. A kerületben végzett tevékenység az itt élők összefogásán alapuló új keretek között kiterjedhet lakókörnyezeti közösségek biztonságát, önvédelmi jellegű együttműködését biztosító mozgalmak (például Szomszédok Egymásért - SZEM) támogatására is.

A következő lépés ennek támogatása kell legyen. A jószomszédi kerekasztalok, civil szervezetek, közösségek képesek lehetnek Pesterzsébeten is elindítani a Szomszédok Egymásért mozgalmat. A szomszédok odafigyelő együttműködésén alapuló mozgalom az 1960-as évek második felében az Egyesült Államokból indult útjára, mint az állampolgárok széleskörű részvételével megvalósított bűnmegelőzési program. A 2000-ben lefolytatott felmérés szerint Angliában és Wales-ben a háztartások több mint egynegyede, az Egyesült Államokban azok 40 %-a vett részt a mozgalomban. Ez a legszélesebb körben elterjedt, a kormányok által is támogatott bűnözés-csökkentési módszer. A szomszédok jobban odafigyelnek a gyanús történésekre, ezeket jelentik a rendőrségnek, így a lebukás esélye is nagyobb.

5 komment

Címkék: közbiztonság polgárőrség bűnmegelőzés SZEM Szomszédok Egymásért Mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr545540245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.03.10. 09:53:55

Sok mindenkire szavaznék a kerületben egy kényszerhelyzetben, de liberálisok tutira nem jutnának az eszembe.

A lelkes liberális fiatalok mint láthattuk az SZDSZ-nél nem csak egy sakál végtelenségig letisztult opportunizmusával rendelkeznek, de mindezt hatalmas cinizmussal teszik, miközben tiszta erőből lopják a közvagyont.

regress 2013.03.10. 10:05:07

@Fejesrob: simicskáék mióta liberálisok?két és fél éve csak a fidesz lop

tomwar 2013.03.10. 10:07:54

@Fejesrob: Azert en nem neveznem az SZDSZ-t liberalisnak....aminek a fogalmarol neked lovesed sincsen.
Liberalizmus nelkul meg mindig jobbagy lennel egy foldbirtokos foldjen, sarkunyhoban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.10. 14:57:39

Nem a rendőrség dolga lenne a rendvédelem, megint a magyart uszítanák magyar ellen fidesz módra!
Saját rendvédelmet hoz létre a TEK, az aljas birkamenet és a parlamenti rendőrség után a fidesz, hol itt a nemzeti egység, a megbékélés, a demokrácia?
Fel is fegyverezné a fidesz védőket, mint a sunyi békemenetet?
Hirdetés:
Büntetett előéletű, 8 általánost legalább idén befejező, agymosásra fogékony, feketén pénzt keresni akaró, hazugságra, sunyiságra kész, Orbánt imádó, kordont bontani, emberi arcot savazni tudó, tv székház rohamban már kipróbált gazembereket keres a fidesz!
Jelige: szavazz helyett "savazz"
Gyülekező márc. 20 az ormánsági Kémesen, a fideszhalászcsárdánál

Rick Carton 2013.03.10. 15:00:48

Remélem, hogy a liberális vonal képviselői is belátják mára, hogy a XX. kerület közbiztonságán van mit javítani.
süti beállítások módosítása