HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Szakmai alázatból és konfliktuskezelésből elégtelenre vizsgázott Pesterzsébet városvezetése

2012.07.26. 19:37 Mach Péter

A szerdai rendkívüli képviselő-testületi ülésen a GŐZGÉP frakció biztosította többség nem választotta újra a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőjét.

SDC10415.JPGAz Lajtha AMI igazgatói posztjára csupán egy pályázat érkezett be, az iskola igazgatójáé. Az iskolában dolgozók támogatták a pályázatát és az újbóli kinevezését, s mintegy 115 szülő és pedagógus írta alá azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyen arra kérték a városvezetést, hogy az igazgatónő folytathassa munkáját.

Júniusban a testület többsége úgy döntött elhalasztja a döntést egy hónappal. Az ügy szempontjából ugyanis a szakmai érvek helyett a legfontosabbnak azt tartották, hogy az iskolák államosítása után az új fenntartó választhassa meg az iskola vezetőjét. Aztán eltelt egy hónap és döntést kellett hozni, a testület kormánypárti frakciója az obstrukció eszközéhez nyúlt és a rendes csütörtöki ülésről távolmaradásukat jelezték, így a polgármester kénytelen volt egy nappal előbbre egy rendkívüli ülést összehívni. A rendkívüli ülésen pedig - csendben és halkan leváltották - nem hosszabbították meg a mandátumát az iskola sikeres igazgatónőjének.

Az hogy egy ilyen döntést csöndben, egy rendkívüli testületi ülésen a többségi GŐZGÉP frakció minden komolyabb ellenállás nélkül meghozhatott az a kerület pedagógusairól, a civil kurázsiról, a lokálpatrióták erejéről és szervezettségéről és az ellenzéki pártok működéséről egyaránt mutat valamit. S ez a valami cseppet sem hízelgő. Az ülés előtt megkerestem az összefogás élharcosaként ismert MSZP-s és DK-s képviselőtársaimat, fontosnak érzik-e, hogy közösen lépjünk fel az ügyben. Az MSZP-frakció nem érezte annak.

Sajnálom, a Duna túlsó partján ugyanis bebizonyították másként is történhetett volna:. http://index.hu/belfold/2012/07/12/nagykoaliciot_hozott_ossze_maga_ellen_pokorni_helyettese/

Az ügy tanulságainak leszűréséhez az ülésen jeleztem szó szerinti jegyzőkönyvet kérek a napirend tárgyalásáról. Most rövidített formában, csak a pártok vezérszónokainak felszólalásait közzéteszem. Érdemes elolvasni és megismerkedni a testületi munkával, az MSZP és a FIDESZ frakció egymást szapulja az érdemi vita helyett, a többieket válaszra sem méltatják, a döntéseket pedig silabuszból megszavazzák:

Demokratikus Koalíció:

Nemes László: ... Kaptunk egy levelet is a szülői munkaközösségtől. Ez mutatja, hogy az ott dolgozók meg vannak elégedve az intézmény eredményeivel, amiben nyilván az igazgatónak meghatározó szerepe van. Én úgy gondolom, hogy bár a törvényi változások várhatóak, ennek pontos mivoltáról még nincs tudomásunk, de úgy gondolom, hogy az az intézmény fele is egy jó üzenet, hogyha azt jelezzük, hogy az elmúlt sok évben ott működő igazgatót továbbra is megbízzuk, és kinevezzük...  A többi verzióról is ejtek egy fél mondatot. .. Azt kell mérlegelnünk, hogy mi, mint jelenlegi fenntartó gondoljuk-e úgy, hogy megfelelő igazgatót tudunk-e választani attól függetlenül, hogy itt már csak év végéig lennénk mi fenntartóak, és az ötéves ciklus nagyobbik részében más fenntartó lenne. Vagy pedig úgy gondoljuk, hogy majd az a másik fenntartó fog tudni jövő év közepén megfelelő pályázatot kiírni és utána meg igazgatót választani. Én úgy gondolom, hogy az itteni képviselő-testület az elmúlt sok év igazgatói munkáját, az ő, és az iskola eredményeit is figyelembe véve eddig jól döntött az igazgató kiválasztásánál, és úgy gondolom, hogy ha ezt folytatjuk a jövőben, akkor szintén jó döntést fogunk hozni.

JOBBIK Magyarországért Mozgalom:

Harsányi László: Köszönöm a szót. Csak csatlakozni szeretnék az előttem szóló képviselőtársaimhoz. Az igazgatónő múltja, az igazgatónő eredményei, szakmai kvalitása garancia arra, hogy az intézmény továbbra is magas színvonalon működjön. Ehhez nem fér kétség. A pedagógus társadalom, illetve a beosztottja száz százalékban felálltak mögé. Én mindenképpen támogatom az ő pályázatát és javaslom, hogy nevezzük ki újra öt évre az intézmény élére. .. Nagyon sok pozitív érv elhangzott. Ezeket a pozitív érveket nem szeretném ismételni. Tisztelettel kérem a fideszes többséget, hogy legyenek szívesek pozitív irányba, illetve az igazgatónő mellett letenni a voksukat. Nem rendelkezünk olyan sok jó szakemberrel, hogy egy kiváló munkát végző és egy kiváló igazgatónőt elveszítsünk. Én nem gondolom, hogy a kerület dúskálna a jó vezetőkben, a jó pedagógusokban, a jó igazgatókban. Tehát én tisztelettel kérem a fideszes többséget, hogy támogassa az igazgatónő kinevezését. Köszönöm.

Az MSZP vezérszónoka:

Komoróczy László: Tisztelt Polgármester úr! Tisztelt Képviselő-testület! Érdekes helyzetben ülünk, állunk most itt a teremben, mert igazából a leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy mi fog történni a beszédem utáni két percben. Merthogy ma már volt egy Oktatási Bizottsági ülés is, ahol egyetlen vélemény sem hangzott el a terem egyik oldalán ülőktől, és ránézve a táblára ez most is így van..., hogy mi mondjuk a magunkét, a vakvilágba csapdosunk, mert csak a folyamatból próbálunk levonni következtetéseket, mert a végeredményről halvány sejtelmünk sincsen. És én azt gondolom, hogy ez az, ami felháborító, és ez az, ami vérlázító. Ennyire semmibe vesznek mindenkit, tantestületet, szülőket, az ellenzék képviselőit. Mondjátok, amit akartok, mi csendben... mi már tudjuk az eredményt, mert ez nyilvánvaló. Természetes is, hogy tudják, és akkor majd lesz ez valahogy. ... Szóval az ember nem is igazán tudja, hogy mit mondjon erre. Én délelőtt mondtam, és Juhász Zsuzsa alpolgármester asszony igen meg is sértődött, de igazából nincs ennél jobb kifejezés, minthogy szégyelljék magukat képviselőtársaim! Az egész eljárásért szégyelljék magukat, még csak nem is a végeredményért. Nem tudom mi lesz... hanem mindezért a mondjuk így másfél hónapért, ami most volt. Köszönöm szépen.

A FIDESZ vezérszónoka:

Bánó Miklós: Köszönöm a szót polgármester úr! Én nem akarom nagyon elszégyellni magam, különösen annak tudatában, hogy ugye nem most kezdtük már a képviselői munkát, hanem több mint egy évtizede, valamilyen formában azért részt veszünk ebben a dologban. És hogyha két nevet mondanék..., de köztük akár Zolcsák István nevét, akkor érdekes..., olyan furcsa érzés támad, amikor erre ugye visszatérünk... és a szégyenérzet mint olyan, nem tud annyira pironkodni az arcomon, mint ahogy azt egyébként elvárná a szocialista képviselőtársam. És hogyha tovább folytatnám..., van olyan képviselő itt a teremben, akinek a kedves felesége járt ugyanilyen módon egy óvodai szavazásnál. És sokkolhatnám...(sicc) tehát nem értem, hogy vagyunk ennyire feledékenyek, és hogy kezdünk el olyan dolgokról beszélgetni, amit ugye jó példaként már megtettünk. Köszönöm a szót.

Lehet Más a Politika:

Mach Péter: Köszönöm szépen. A kevés szabadlábon lévő LMP-s képviselő egyike vagyok, még időben megérkeztem a napirend tárgyalására, de ezúton is elnézést kérek a késésért. Nemes képviselőtársam azt mondta, valódi kérdés az, hogy az új fenntartó lesz-e képes jobb döntést hozni az iskola vezetőségével kapcsolatban vagy a képviselő-testület. Nem, tisztelt képviselőtársam és nem tisztelt alpolgármester úr. Nem ez a valódi kérdés.

A valódi kérdés az, hogy az iskola pedagógusai, a szülők, meg az itt élők képesek-e dönteni arról, hogy ki legyen az iskolaigazgató, és a képviselő-testület ezt a döntést hajlandó-e elfogadni, és hajlandó-e kiválasztani azt a személyt, aki mind szakmailag alkalmas rá, mind az iskola pedagógusai és a szülők meg vannak vele elégedve, és alkalmasnak tartják erre a posztra.

Ez a legfontosabb kérdés ebben a dologban, ha a képviselő-testület többsége ellene megy a helyi társadalomnak, (mert néhányszor ugye ezt már megtette...) akkor majd úgy dönt, hogy nem a helyi pedagógusok, nem a helyi szülők, nem az itt élőknek kell dönteni, majd eldönti a kormányhivatal. Lelkük rajta. Nyilván nem véletlenül szerdán vagyunk itt és nem csütörtökön, kicsit nagyobb csendben, kicsit kevesebb ember előtt. Lelkük rajta, ha véletlenül ezt a variációt fogják választani. Én nem örülnék neki. Én elfogadom a pedagógusok és a szülők véleményét. Ők azt gondolják, hogy ennek az iskolának a vezetésére az egyetlen pályázó alkalmas. Én őt fogom támogatni. Köszönöm.

A GŐZGÉP frakció vezérszónoka egyetlen árva érvet se pro se kontra nem hozott fel a döntéssel kapcsolatban, a többségi frakció tagjai pedig csöndben vártak a szavazásra. Miután szerettem volna szóban is megismerni a többségi frakció tagjainak is a véleményét név szerinti szavazást kértem, hogy egy határozott igen vagy nem kimondásával is hitet tehessenek döntésük mellet. A testület többsége azonban ezt leszavazta, majd a GŐZGÉP frakció tagjainak szavazatával a képviselő-testület úgy döntött, hogy a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetői feladatainak ellátásával nem bízza meg az eddigi igazgatónőt.

Végezetül ajánlom figyelmébe mindenkinek Harsányi László zárógondolatait:

Megpróbálom összefoglalni azt a sok dolgot, ami kavarog bennem. Az embert megdobják kővel nem biztos, hogy lándzsával válaszol. Legalábbis az esetek többségében én nem ezt az elvet vallom. Ha szájon vágnak, akkor lehet, hogy odébb állok, elmegyek, de nem az első reakcióm, hogy visszaadom duplán, triplán. Ez... aki érti, érti. Egy emberrel sok mindent meg lehet tenni. Félre lehet állítani, de én óva intek mindenkit attól, hogy megalázzon bárki bárkit. Ez a legsúlyosabb, amikor egy ember a másikkal ilyet tesz. Ki lehet nevezni bárkit, le lehet váltani bárkit, de ne legyen huza-vona, cirkusz, kavalkád körülötte. Tisztelettel kérem, figyeljenek oda mind arra, amit mondtam. Köszönöm.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz pesterzsébet fidesz kdnp bánó miklós KÖZGÉP

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr135540310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása