HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Megszorítások kéthavi prémiummal, avagy ami a Városházi Naplóból kimarad

2011.05.21. 04:05 Mach Péter

 

A kerület társadalompolitikai lapja a Pesterzsébet Újság egyre nehezebben képes betölteni közszolgálati feladatát és a hiteles tájékoztatás helyett a főszerkesztőről és az alpolgármesterről készülnek kis színes és képes riportok.
Meggyőződésem hogy a helyi nyilvánosságot biztosító televíziós adás megszüntetése és a helyi újság színvonalának csökkenése, és az hogy a valódi kerületi közügyeinket érintő témák egyre kevésbé kapnak benne teret nem az ellenzéket, hanem a kerület összes polgárát egyformán sújtja. Barátaimmal ezért úgy döntöttünk, hogy blogunkon rendszeresen beszámolunk az összes a testületi-ülésen történt eseményről és az ott hozott döntésekről. Bízom benne, hogy a hitelességét fél év alatt elveszítő városvezetés megváltoztatja nyilvánosságról és az átlátható önkormányzatról alkotott véleményét, addig pedig olvassanak minket.
A csütörtöki testületi ülésen egyrészt költségvetés, SZMSZ-t és még néhány egyéb szabályzatot módosítottunk, majd folytatta a többségi frakció a kerületi megszorító-csomagban foglaltak megvalósítását, most az óvodák átalakítása, összevonása volt soron.
 
A testületi ülésen történtekről ezzel a kerületben élőket leginkább foglalkoztató témával kezdem:
 

16. napirendi pont: A képviselő-testület névszerinti szavazással az alább döntést hozta:
 
Létrehozza a régiókat.
1. RÉGIÓ:
Lurkóház Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Gyermekkert Óvoda
Összesen: 14 csoport, 340 férőhely
 
2. RÉGIÓ:
Gézengúz Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Gyöngyszem Óvoda
Összesen: 15 csoport 365 férőhely
 
3. RÉGIÓ:
Kerekerdő Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Bóbita Óvoda
Összesen: 12 csoport, 285 férőhely
 
4. RÉGIÓ:
Gyermekmosoly Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény: Mákvirág Óvoda
Összesen: 16 csoport 399 férőhely
 
5. RÉGIÓ:
Nyitnikék Óvodába beolvasztásra kerülő intézmény:„Zöld Ovi”
 Összesen: 20 csoport 479 férőhely
 
A Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda (1201 Bp. Baross u. 79.) továbbra is önálló, német nemzetiségi óvodaként működik tovább.
 
A határozatot a Polgármester, a FIDESZ-frakció és a JOBBIK támogatta. Az ellenzék elutasította.
 
Módosító indítványomat, amely a „Zöld Ovi” mint a főváros egyik kiemelt jelentőségű környezettudatos nevelést folytató intézmény önállóságát biztosította volna a többség elvetette.
 
A döntés után az, hogy minden óvoda profilja megmaradjon, egyrészt a leendő óvodavezetés és a tagóvoda vezetők közös megegyezésén múlik, másrészt fontos szerepet kapnak a kooperációban a szülői munkaközösségek is. Sok sikert kívánok nekik és remélem a tegnapi döntésben rejlő számos gondra és problémára sikerül helyi szinten megoldást találni.
Az LMP a részvétel, a helyi közösségek pártja. S az óvoda-összevonások esetében bizony az önkormányzat az érintettek, a szülői közösség ellenében döntött. Az önkormányzati autonómia ugyanis nem jelentheti azt, hogy nem vesznek tudomást a szülők, a gyermekek, a pedagógusok akaratáról.
Az LMP mindenütt a megalapozatlan (hangsúlyozom: a megalapozatlan) átszervezések elleni tiltakozók oldalán áll. Az átszervezéseket elsősorban, látszólag legalábbis, az anyagi kényszer motiválja (bár tudjuk, hogy sok, ennél is „prózaibb” ok is van).
A Fidesz-kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat, tovább csökkentették a rendelkezésükre álló, már korábban is elégtelen forrásokat; sokan kényszerhelyzetbe kerültek így Pesterzsébet is. A kerület működését ráadásul befolyásolják az előző vezetés hibás pénzügyi döntései is.
Meggyőződésem hogy a városvezetés nem tartotta be az átszervezéssel kapcsolatos szabályokat: nem kérték ki időben az érintettek véleményét, egy-két nappal a döntés előtt módosították átszervezési tervüket, nem készült külső szakértői vélemény az átszervezésről csak az egyeztetések lezárulta után a képviselő-testületi ülés előtt két nappal. Az átszervezések csupán rövidtávú érdekeket szolgáltak és nem adnak választ még csak az idei túljelentkezésekre sem nemhogy arra, hogy a tankötelezettség 2012 szeptemberétől 3 éves kortól kezdődik. Az előterjesztés a régiók kialakításánál mind a férőhelyek mind a tagintézmények számát tekintve aránytalan. Sem a szociológiai viszonyokat nem vették figyelembe sem azt, hogy mely intézményeknél lehet a pedagógiai programokat összefésülni.  
Nem erről volt szó!
Pesterzsébet Önkormányzata bármennyire is szorítja az anyagi kényszer, vissza kell, hogy térjen a jogállami megoldásokhoz, a részvételi demokrácia alapjaihoz. Ugyanis az hogy miközben koradélután a FIDESZ-es többségű képviselő-testület intézményeket von össze, forrást von el az oktatástól, segélyeket szüntet meg, csökkenti a közmunkaprogramot, aközben este pedig prémiumot fizet vezetőjének és új autót vásárol, nos ez nem folytatható sokáig.
A városvezetés és a kerületi Fidesz morális megsemmisüléséhez elég volt fél év.
 
További érdekes napirendek:
 20. napirendi pont: A Mártírok útja 205. szám alatt működő, Stromfeld Aurél Általános Iskola nevét a testület döntése alapján Gyulai Istvánra változott, illetve módosító indítványomnak köszönhetően Stromfeld Aurél szakmai rátermettsége és a haza iránti odaadása előtt tisztelegve egy szobrot vagy emlékhelyet állít az Önkormányzat.
A FIDESZ-es Juhász Lajosné képviselőasszony kezdeményezte az előző testületi ülésen, hogy változtassa meg az Önkormányzat a Stromfeld Aurél Általános Iskola nevét. A Polgármesteri Hivatal munkatársai egyeztetve a FIDESZ frakcióval három személy találtak alkalmasnak névadónak:
-          Wass Albertet
-          Nagy Sándort
-          és Márai Sándort.
A döntést megelőző egyeztetéseken azonban kiderült, hogy sem a szülői munkaközösség sem a tantestület nem akarja megváltoztatni az iskola nevét. A tantestület véleménye szerint ugyanis vannak ennél fontosabb dolgok is amivel a képviselőknek foglalkozni kellene, A FIDESZ-frakció jelöltjeit pedig semmiképp nem tudják elfogadni. Az elutasító döntést követő informális beszélgetés során azonban többen jelezték, hogy az iskola sporttagozata miatt, ha a képviselők mindenáron alkalmas névadó keresnek, akkor a kerület díszpolgára Gyulai István alkalmasabb a három jelöltjüknél, az azt követő szavazásnál azonban újra elvetették a változtatást.  A testületi ülésen komoly vita alakult ki. A többségi frakció mentségére legyen mondva: bár előbb javasolta az iskola nevének megváltoztatását majd csak később olvasott utána ki is volt valójában Stromfeld Aurél, de a testületi ülésig pótolta a hiányosságokat. Ennek köszönhetően nem tolódott el harsány kommunistázásba a diskurzus. Az LMP a részvétel és a helyi közösségek pártja,  ezért én a problémát arról az oldalról közelítettem, hogy az iskola névadójának valóban a legalkalmasabb személyt sikerült megtalálni Gyulai István személyében csupán az ott tanítók, tanulók és szüleik nem szeretnének váltani. Szabados Ákos osztotta a véleményemet (és morális problémaként értékelte hogy az érintettek véleményével ellentétesen döntünk), ekkor azonban a FIDESZ egyik képviselője felállt és egy új napirendi pontként javasolta a polgármesternek kéthavi prémium megszavazását. Szó elszállt hang alig maradt, majd a testület ezek után a módosító indítványomat befogadva (amely egy Stromfeld Aurél-szobor vagy emlékhely kialakítása az iskola területén), az iskola nevét Gyulai Istvánra változtatta.
21. napirendi pont: Létrehoztuk az óvodai felvételeket eldöntő bizottságokat, ahol a jelentkezők száma meghaladta a férőhelyekét.
A bizottságok tagjai:
·         az Oktatási és Kulturális Bizottság egy tagja,
·         az óvoda (tagóvoda) körzetének képviselője
·         óvodavezető,
·         az óvoda (tagóvoda) gyermekvédelmi felelőse,
·         az óvoda (tagóvoda) szülői szervezetének képviselője,
·         az Oktatási, Kulturális és Sport Osztály munkatársa.
 
22. napirendi pont: Két nyugdíjba vonuló óvodavezetőnek címzetes óvodavezetői címet adományoztunk.
Csinos Erikának a Mákvirág Óvoda vezetőjének. Köztudott, hogy az a környék, ahol ez az óvoda található, a kerület összetétele szempontjából az egyik legnehezebb összetételű terület. Ebben az óvodában a legmagasabb a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma, sokan vannak olyanok, akik családi hátrányaik miatt sajátos nevelési igényűek. Az óvoda felkarolja és támogatja ezeket a családokat, és egyéni fejlesztéssel, időt és fáradtságot nem kímélve dolgozik azon, hogy iskolás korukra behozzák hátrányaikat.
Sebők Évának a „Zöld Ovi” Óvoda vezetőjének. Több mint tíz éve az óvodavezetői munkaközösség irányítása is a feladata. Az óvoda nevelési programjának elkészítésében és megvalósításában nagyon sok munkát végzett. A természet szeretetére és védelmére nevelésnek a legváltozatosabb formáit valósítják meg ebben az óvodában. Az óvodavezetők összefogása következtében az együttműködés az intézmények között gördülékenyen működik. Állandó meghívottként segíti a mindenkori oktatási bizottság munkáját.
Hálás szülőként gratulálok mindkettőjüknek.
 
S ez úton kérek elnézést azoktól, akik nem szakmai okok hanem „lojalitásuk hiánya miatt” nem kaphatták meg. Remélem, ezt egyszer Szabados Ákos polgármester személyesen is megteszi.
 
23. napirendi pont: Radócz Bélánét 2011. július 1-től 2016. június 30-ig a testület megbízta Pesterzsébet Önkormányzatának Egyesített Bölcsődéi intézményvezetői feladatainak ellátásával.
 
24. napirendi pont: Záró poénként a Pesterzsébet Lapot június elsejétől a TV20 Kft. adja ki, cserébe a testületi ülések televíziós közvetítése és a heti kerületi magazinműsor megszűnik. Földesi Gyula alpolgármester ígérete szerint szeptembertől online internetes közvetítéseken lehet majd követni az eseményeket, a többlet költségeket pedig majd a cég kigazdálkodja.

 

7 komment

Címkék: fidesz önkormányzat pesterzsébet lehet más a politika lmp xx. kerület mach péter szabados ákos földesi gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr625540417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orama 2011.05.21. 18:38:18

"nem vesznek tudomást a szülők, a gyermekek, a pedagógusok akaratáról."
Én úgy tudom,az eredeti kérés az volt,hogy a két óvoda együtt maradhasson,és ezt megkaptuk,és köszönjük.

Mach Péter 2011.05.22. 10:53:36

Kedves orama, engem a kerület önkormányzati képviselőjének és nem csupán a Mediterrán lakóparkének választottak meg, tehát a megállapításomat az összes óvoda vonatkoztatásában tettem, bár ráadásul rosszul is tudja :). A Zöld Ovi esetében a nevelőtestület a két óvoda együtt maradását tartotta fontosnak, a szülők egyrészt nem akarták az óvoda szétszedését, másrészt az önálló intézményt is fontosnak tartották (vagyis mindkettőt, a szétszedést végzetes tragédiának tartották volna - a pontosság kedvéért inkább a Torontál utcai óvodát képviselők - a beolvadást nehezen korrigálható rossz döntésnek). Ebben az ügyben én csak közvetítő voltam, pont ezért nem szólaltam fel és mondtam el csak nagyon röviden és visszafogottan az álláspontomat például a bizottsági ülésen, szülőként abban voltam érdekelt ugyanis hogy a városvezetés a Zöld Ovival kapcsolatban ne kezdjen ámokfutásba, mint tette más ovikkal és azok intézményvezetőivel. Ehelyett néhány esetben (kiemelten a Zöld Ovi esetében is) történtek korrekciók, ha majd elolvassa a jegyzőkönyveket akkor az alpolgármester szavai alapján még részben személyes sikeremnek is elkönyvelhetném, nem csökkentve az óvodavezető érdemeit. Ha politikusként, és a kerület közügyeiért felelősséget vállaló személyként tekintek vissza a történtekre akkor viszont ez a legfontosabb megállapításom: "Az átszervezéseket és bezárásokat is elsősorban, látszólag legalábbis, az anyagi kényszer motiválja (bár tudjuk, hogy sok, ennél is „prózaibb” ok is van)." Az átszervezések egyeztetése, előkészítése és arról a döntés lezajlott összesen 15 nap alatt (az utolsó variáció a döntés előtt egy nappal készült el:-(), ha valóban fontos az óvodák működését hosszú távon befolyásoló döntés született volna akkor ez hatalmas probléma lenne, de mivel az átszervezéseket jövőre újra kell gondolni és a mostani döntéseket felül kell vizsgálni és meg kell majd változtatni, inkább csak kínos és mentségek nélküli intermezzo.

orama 2011.05.22. 11:14:09

Természetesen,nem láthatunk bele teljes mélységében a történtek miértjeibe,de gondolkozhatunk ugyanarról másképp,mégis egyet akarva-gyerekeink legyenek biztonságban,jó kezekben.
Fontos a korrekt tájékoztatás,pl,arról is,miért volt csak 15 nap az előkészítésre, mi tette aktuálissá a gyors átszervezést...És azt is tegyük hozzá,hogy a 15 napba belefért a szülők és a testületek tájékoztatása,véleményük kikérése.
Nem akartam az Ön jóhiszeműségét,korrektségét megkérdőjelezni.
Szép napot kívánok!

Mach Péter 2011.05.22. 11:26:24

Kedves orama,
szinte mindenben egyetértünk, de: valójában nem fért bele a szülők és testületek véleményének kikérése. A szülők olyan javaslatot véleményeztek ami köszönő viszonyban sincs az eredetivel (és ez még akkor is igaz ha a módosítások zömét az ő kérésük miatt eszközölték), például ha jót tett a testület a zöld ovikkal mert nem szedte szét azokat, jót tett-e a Nyitnikéknek amely így aránytalanul nagyra nőtt a többiekhez képest (információim szerint nincs ellenükre de hogy meg nem kérdezték róla őket az tuti), de sorolhatnám. Amúgy pedig a testületek tájékoztatása és egy előzetes véleménykérés nagyban eltér az egyeztetéstől (ugyanis az több annál). De ha sportszerű akarok lenni ,akkor meg kell állapítanom azt is hogy az eddigi többségi eljárástól eltérően ebben az esetben és a Stromfeld Aurél névváltoztatása esetében is történt elmozdulás, ha valódi egyeztetés nem is történt (de legalább meghallgatták a véleményeket és némely esetben fel is használták). Ezt szülőként nyilván értékelem, a részvételi demokráciáért küzdő politikusként pedig keveslem.

orama 2011.05.22. 11:55:33

Minden csak tálalás kérdése..
Meg lehet és meg kellene találni az utat mindenkihez.A baj az,hogy csak a saját szemszögünk számít,hiányzik még a politikából a demokratikus tolerancia.Ha a meglátásunk,véleményünk más,nem biztos,hogy az enyém a helyes,de ezt belátni-emberi gyarlóság!-nagyon nehéz.
Mindenkinek nem kedvezhet ugyanaz a dolog,mindig vannak érdekek amik sérülnek,és mindig az enyém a legnagyobb:) A saját érdekem alárendelése a köz érdekének igazán nemes és nehéz dolog.De én hiszek abban,hogy legalább az egy kerületben élő emberek képesek a kerület javára fordítani -önnön érdekeik háttérbe szorításával- építő jellegű energiájukat.

Mach Péter 2011.05.22. 12:01:58

Kedves orama,
módosítok most már mindenben egyetértünk.

orama 2011.05.22. 17:53:12

:))))))))))))))))))))))))
süti beállítások módosítása