HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Részvételi költségvetés 2, avagy a négy szűk esztendő ígérete a kampány után két hónappal

2010.12.02. 17:46 Mach Péter

2010. december 9-én fogadja el a képviselőtestület Pesterzsébet Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját.

Az előterjesztések elérhetőek:

a nyilvánosság ereje

Kérek mindenkit, aki a koncepcióhoz, vagy az előterjesztésben szereplő 2010. évi beszámolóhoz szeretne javaslatokat fűzni, az tegye meg. Ígérem, minden ötletet felhasználunk, válaszolunk a kérdésekre, illetve azokat a javaslatokat, amivel egyet értünk képviseljük is 9-én. Kommentként alul, mailben pedig ezen a címen:

pesterzsebet@lehetmas.hu

Az előterjesztés nem csak a 2011. évi koncepciót tartalmazza, hanem a 2010. évi költségvetés  I-III. negyedévi teljesítéséről is szól.

Ez ügyben a testületi ülésen komoly csörték várhatóak, ki miért felelős, ki miről tudott, ki miről döntött:

- ismerte-e a pénzügyi bizottság elnöki posztját is ellátó fidesz frakció a kerület valós pénzügyi helyzetét?

- valóban minden információt megosztott a kerület vezetése a testülettel és az ittélő polgárokkal?

- történtek-e jogsértések?

- felelősen gazdálkodott-e a kerület vezetése az elmúlt nyolc évben?

Nos, ezek azok a kérdések, amikre sem nem tudom a választ, sem nem tartom relevánsnak a 2011. évi költségvetés előkészítésekor.

Ellenben a koncepcióra alapuló határozati javaslatot annál fontosabbnak:

Határozati javaslat

 Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetési hiány csökkentésére az alábbi intézkedéseket tegye meg.

 1. Az oktatási és egészségügyi ágazatokban az intézményeknél vizsgálja felül a nem kötelező feladatokat, ami megszüntethető, azt szüntesse meg.  

2. Az oktatási és egészségügyi intézmények esetében vizsgálja felül a feladatokhoz tartozó létszámokat, ami megszüntethető, azt szüntesse meg. 

3. A Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnázium, valamint a Baross Gábor Szakiskola esetében a 2011. szeptember 1-jén kezdődő tanévtől történő fenntartói átadással kapcsolatosan vegye fel a kapcsolatot Budapest Főváros Önkormányzatával. 

4. A Pedagógiai Intézet és Nevelési Tanácsadó feladatait, valamint a logopédiai feladatokat vizsgálja felül, és az ehhez kapcsolódó létszámokat, valamint az intézmények elhelyezését racionalizálja. 

5. A Polgármesteri Hivatalnál vizsgálja meg a nem kötelező feladatokat, és ami megszüntethető, azt szüntesse meg. 

6. A köztisztviselői állomány létszámát 15 %-kal csökkentse.  

7. Az Integrit-XX. Kft. működését és feladatait vizsgálja felül. Az önkormányzati lakásokkal és helyiségekkel kapcsolatos gazdálkodási és egyéb feladatokat, a sportfeladatokat a Polgármesteri Hivatal megfelelő osztályainak kell ellátni. Az egyéb feladatokat vizsgálja felül, hogy gazdaságosan milyen módon láthatóak el a továbbiakban. 

8. Vizsgálja felül a TV-20 Televíziós Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, a Pesterzsébet Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft, Pesterzsébet Városfejlesztő Kft. működését és feladatait.

A forrásoldalon jelentkező problémákat a koncepció úgy kezeli, hogy a 2011. évi személyi és dologi jellegű költségek esetén sem növeli meg a 2010. évi tételeket sem az inflációval sem annál kevesebb összeggel. Ez komoly létszámleépítést jelent a hivatalban és az intézményekben. Komoly átszervezések várhatóak, mellyel a kerületben élők oktatási, egészségügyi és szociális ellátások területén találkoznak majd leginkább, magyarul csökkenni fog az ellátás színvonala, kevesebb jégidő jut az erzsébeti gyerekeknek, gyengül a tömegsport...

A Lehet Más a Politika képviselőjeként a forráshiányos évek kezelésének megoldását elsősorban helyi összefogással, (civil szervezetek – helyi vállalkozók – önkormányzat) elindított projektek folytatásában és elindításában, és a kerületeken átívelő fejlesztések elindításában látom. Emiatt kezdeményezni fogom, hogy alakuljon egy dél-pesti fenntarthatósági műhely, amely a szűkös önkormányzati források mellett is képes lehet új fejlesztéseket beindítani (pályázati forrásokat is bevonva).

Végigrágva magam az anyagon meg kell jegyeznem, hogy a Jobbik és a Lehet Más a Politika az önkormányzati választás kampányában felelősen viselkedett, amikor nem ígért rövidtávú nagy horderejű fejlesztéseket, csupán olyan programok elindítását, amelyek az itt élők, a helyi vállalkozások együttműködésére építenek. Azok a pártok, akik nem így cselekedtek és fejlesztési terveikkel bombázták a szavazókat, vagy az elmúlt nyolc év fejlődésének folytatását ígérték, pedig az elmúlt húsz évben képviselettel rendelkeztek a testületben (tehát tisztában kellett lenniük a valós helyzettel) nem viselkedtek korrekt módon a kampányban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr295540501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása