HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (3) beszámoló (6) BKK (4) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (4) bűzszennyezés (3) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (3) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (4) Duna-part (20) einstand (3) esélyegyenlőség (16) ESMTK (11) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (44) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) hajléktalan (6) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (4) játszótér (6) JOBBIK (5) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (54) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (5) közösség (4) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (3) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (20) kutya (4) kutyafuttató (5) lakossági fórum (3) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (47) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (16) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (4) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (104) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (5) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (39) pesterzsébet (132) petíció (4) polgármester (6) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (16) szemétgyűjtés (6) szociális (6) takarítás (10) tankönyv (3) TAO (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) uszoda (6) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (3) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Pesterzsébet megvédi a fáit!

2018.05.19. 15:08 Mach Péter

„Ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető.”

Pesterzsébet nemet mondott a facsonkításokra, ősszel már nem lehet engedély nélkül, büntetlenül egészséges fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben!

poor-little-tree-faces-2.jpgNaponta jelennek meg hírek fakivágásról, erdősávok átsorolásáról, mobilgátakról, veszélyben a Határ úti Kiserdő, a Városliget, a Római és most a Margitszigeten is kivágták a fákat egy teniszstadion építése miatt.

A kora tavaszi ifjítások, fametszések során is barbár támadások tehetetlen szemlélői voltunk eddig, az egész országra jellemző az is, hogy a közműszolgáltatók a fák metszését kertész helyett hentesekre és mészárosokra bízza. Ők pedig hiba nélkül látják el a feladatokat: darabolnak, csonkítanak, madárfészket pusztítanak. Amikor megjelennek a buldózerek, láncfűrészek akkor vesszük észre mi is vesz minket körül, s próbáljuk menteni értékeinket.

23632106_1993046617391132_2238250073656423525_o.jpgPesterzsébeten a strand és jódos-sós fürdő építésekor nem volt szempont a fák lombja és az árnyék, sajnos itt is áldozatul estek a parti fák a beruházásnak. A facsonkítások pedig havi rendszerességgel problémát okoznak. Tavaly a Fővárosi Munkaügyi Központ pesterzsébeti fiókjának és az ELMÜ-nek a facsonkításai okoztak komoly, de jogos felháborodást. Kettévágott törzsek, megfelezett lombkoronák, lassan pusztuló fák mutatták az ELMÜ gallyazási útvonalát.

Ilyenkor joggal merül fel, hogy kapjanak a többi közműével azonos jogokat a fák és a fasorok is, majd amikor az indulat csökken alább hagy a lelkesedés. Sajnos ma a kormányrendelet úgy szól, hogy a fa által okozott károkért a kezelő felel, amivel sikerült közellenséggé tenni a fákat, mind a közműcégek, mind a parkokat, közterületeket kezelők szemében. Emiatt egyre gyakoribb, hogy a gallyazás nem a fák ápolásának céljával történik, hanem a másik közmű védelmében (űrszelvény biztosítása). Vagyis nem arra figyelnek, hogy a fának mi volna jó, hanem arra, hogy minél messzebb legyen a vezetéktől és minél később kelljen legközelebb arra járni, minél csököttebbre visszavágott csonkok legyenek a területen. Ráadásul a nem szakszerű gallyazásnál (csonkítás, ifjítás), előfordul, hogy a kéreg szakad, a metszlap sérül és nincs sebkezelve. Ennek következtében a seb bekorhad idővel és veszélyessé válik a fa. Visszavágásnál persze az ezt jól tűrő fák ismét kihajtanak, de ezek a hajtások nem szervesülnek olyan jól a fa koronarendszerébe, mint az organikus ágak, ezek sokkal törékenyebbek.

Ezért a szakszerűtlen metszéseknél, csonklásoknál a fa értéke mind esztétikai, mind ökológiai szempontból erősen csökken. Tavaly megígértem, hogy mindent megteszek, hogy megállítsuk a facsonkításokat és fakivágásokat a kerületben!

Először a saját tulajdonú, de bérbeadott ingatlanjaink esetében kezdtük meg a munkát: Februárban a javaslatomra úgy döntött a képviselőtestület, hogy a használati szerződésben rögzíti, hogy amennyiben a Munkaügyi Központ az ingatlan területén gallyazási munkálatokat kíván végezni, azt 3 nappal a munkálatok megkezdése előtt köteles az önkormányzatnak bejelenteni, így a kerület kertésze is ellenőrizheti a gallyazást.

A Madarak és Fák Napjára pedig többszörös egyeztetések után elkészült a Fásszárú növények védelméről szóló rendeletünk. A képviselőtestület csütörtökön elfogadta a rendelettervezet szövegét, most a társadalmi egyeztetés zajlik. A környezetvédelmi igazgatási szerv szakmai véleményével és a beérkező észrevételekkel, kérésekkel kiegészítve még a nyáron elfogadhatjuk a rendeletet, és ősszel már nem lehet majd engedély nélkül, büntetlenül fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben.

Ezúton is köszönöm Kernné dr. Kulcsár Dóra osztályvezető asszony segítségét és munkáját, Komoróczy László, Csaszny Márton és Fekete Katalin képviselőtársaim javaslatait, a Megújuló Pesterzsébet frakció támogatását és a képviselő-testületnek, hogy pártállástól függetlenül egyhangúan támogatta a rendelettervezetet!

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek"

Az Önkormányzat mostani szabályozása megengedőbb a családi és társasházak területén fekvő fák esetében és jóval szigorúbb feltételeket szabott saját maga számára, de egy fontos üzenettel bír: közös felelősségünk környezetünk és egészségünk védelme, a tiszta levegő biztosítása.

A rendelet hatályba lépése után fás szárú növényt kivágni – néhány kivételtől eltekintve – csak végleges fakivágási engedély alapján szabad.

A közterületen kivágott fa pótlása nem történhet inváziós fajú fás szárú növénnyel, s a kivágott fa törzsátmérőjével azonos mértékében, elsősorban a kivágott fával azonos helyrajzi számú területen kell majd gondoskodni.

Nagyon fontos eleme a rendeletnek, hogy a fa kivágására és pótlására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a fa lombozatának 50%-nál jelentősebb mértékű csonkítása esetén. Ez gyakorlatilag azt jelenti, amennyiben ősszel is henteseket és mészárosokat küldenek a közműszolgáltatók a fák gallyazására kertészek helyett, akkor kénytelenek lesznek később szakembereket küldeni, amikor a lombkoronájukat vesztett fák törzsátmérőjével azonos mennyiségű csemetét elültetik a kerületben.

A rendelet szövege innen letölthető.

HATÁROZAT

Budapest Főváros xx. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy

dönt, hogy

I.    a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendelet-tervezet szövegét jóváhagyja.

II.  felkéri a polgármestert, hogy gondoskodjon a rendelettervezet szomszédos önkormányzatok részére, valamint a környezetvédelmi igazgatási szervnek történő megküldéséről.

III.    felkéri a polgármestert, hogy a környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének megérkezését követően terjessze a rendelettervezetet a javasolt módosításokkal kiegészítve a képviselő-testület soron következő ülése elé a rendelet megalkotása érdekében.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott

    23722586_1993046544057806_3114537736465956615_n.jpg

1 komment

Ön hova helyezné át a vasútállomás melletti kutyafuttatót?

2018.04.27. 12:18 Mach Péter

Döntsünk közösen az új kutyafuttató helyszínéről, töltse ki Ön is a felmérés adatlapját! uwjy1bo.jpg

Az új pesterzsébeti gyalogos kerékpáros híd építkezése miatt a vasútállomás melletti kutyafuttatót át kell helyezni, mert sajnos a beruházás építési területén fekszik.

Két helyszínt találtunk: 

 1. (170204/10) hrsz, a Gubacsi híd Topánka utcai hídfője melletti terület
 2. (170187/6) hrsz és 170004 hrsz alatti területek, a Pesterzsébeti vasútállomás melletti zöldsáv. Sajnos itt csak a MÁV engedélyével megvalósítható, amelynek megkérése hosszadalmas folyamat, de az előzetes egyeztetések megkezdődtek.

Kérem tehát a Pesterzsébeti lakótelep DNy-i részén, a Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élő kutyásokat, hogy töltsék ki a kérdőívet!

Tavaly nyújtott be javaslatot 4 képviselő arról, hogy vizsgálja meg létrehozhatóak-e a kerületben szabad kutyafuttatók, akkor a javaslat két helyszín vizsgálatát tartalmazta: a Vécsey lakótelep és Kiserdő melletti területet, illetve a Pesterzsébeti lakótelepet és környezetét.

A helyszínek keresésekor a kutyásokkal történő konzultációk, egyeztetések során derült ki a Pesterzsébeti lakótelep környezetében, ha szabad kutyafuttató építése nem is, de zárték indokolt, pláne, hogy az új gyalogos-kerékpáros híd építési területén helyezkedik el a vasútállomás melletti kutyafuttató, melyet az építkezés megkezdésekor át kell helyezni.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság februárban foglalkozott is a kérdéssel, a 13-i ülésén hozott 56/2018 (II. 13.) KVB. határozatával felkérte a Hivatalt, hogy az érintett körzetek képviselőivel közösen ismételten vizsgálja meg zárt kutyafuttató kialakításának lehetőségét a Pesterzsébeti lakótelepen, különös tekintettel az alábbi szempontokra, illetve készítsen előterjesztést a vizsgálat alapján a T. Bizottság 2018. márciusi rendes ülésére:

 • a Topánka utcai felüljáró alatti terület vizsgálata 
 • a Helsinki út 3. és Baross utca 34. közötti zöldterület vizsgálata, 
 • a Gubacsi lakótelepen a Pesterzsébeti gyalogos- és kerékpáros híd építése miatt megszűnő kutyafuttatónak keressen új helyet.

A Városgazdálkodási Osztály munkatársaival történő egyeztetésen a körzet egyik képviselőjeként én vettem részt. Az egyeztetésen megvizsgáltuk, hogy

 • a helyszínek a lakóközösség számára megfelelő távolságban van-e a lakóépületektől a későbbi panaszok elkerülése érdekében,
 • a közlekedés biztonságát nem zavarja-e,
 • az adott területet jelenleg mennyire használják a kutyás lakosok kutyasétáltatásra.

Abban egyetértettünk, hogy ún. szabad kutyafuttató a területen nem jelölhető ki.

A Helsinki út 3. és Baross u. 34. közötti zöldterület (170213/1 hrsz) esetén a játszótér, valamint az óvoda közelsége nem kedvez a kutyafuttató kialakításának, a lakóépületek pedig túl közel lennének a kutyafuttatóhoz.  A területen korábban – kb 10 évvel ezelőtt – dühöngő volt, melyet a lakossági felháborodás miatt bontatott le az Önkormányzat.

A vasútállomás melletti zárt kutyafuttató áthelyezésére a fenti szempontok figyelembevételével az alábbi helyszíneket találtuk:

1.(170204/10) hrsz, a Gubacsi híd Topánka utcai hídfője melletti terület

2018-04-27_1.png

A területet központi elhelyezkedése miatt jelenleg is sokan használják kutyasétáltatásra, tekintet nélkül arra, hogy a zöldfelület jelenleg nem kutyasétáltatásra kijelölt. A területet tömegközlekedési főutak határolják, közvetlenül buszmegálló mellett található.

Megfontolandó ugyanakkor, hogy a terület „Pesterzsébet kapuja”, a Csepel irányából érkezők Pesterzsébetet elérve rögtön erre ezt a területet látják meg, ezért – amennyiben a Képviselő-testület úgy dönt, hogy itt kíván kutyafuttatót létesíteni – kiemelt figyelmet kell fordítani az esztétikai kialakítására is, ami értelemszerűen magasabb létesítési költséget jelent.

2.(170187/6) hrsz és 170004 hrsz alatti területek, a Pesterzsébeti vasútállomás melletti zöldsáv.

20180426_114606.jpg

Mivel a terület jelenlegi, a (170187/5) hrsz alatt létesített kutyafuttatója a tervezett Pesterzsébeti gyalogos- és kerékpáros híd építése miatt kényszerűségből megszüntetésre kell kerüljön, célszerűnek látszik a kutyafuttató áthelyezése valamely szomszédos ingatlanra.

Lehetséges helyszínként jelentkezik a (170187/6) hrsz alatti Bp. XX. Zodony utca útpálya melletti területe, mely azonban önmagában nem elegendő a kutyafuttató létesítésére. A közvetlenül vele szomszédos, 170004 hrsz alatt nyilvántartott ingatlan a Magyar Állam tulajdonában és a MÁV Zrt. kezelésében van, így a kutyafuttató kialakításához a MÁV Zrt. hozzájárulása szükséges. Itt legfeljebb 7-8 méteres sávban létesíthető kutyafuttató (bár a hosszúsága tetszőlegesen növelhető), figyelemmel a vasút nyomvonalára és a területen lévő, kialakított árkokra. 

Mindkét lehetséges helyszín vonatkozásában problémás ugyanakkor a tömegközlekedési útvonalak közvetlen közelsége. Emiatt fokozottan kell majd figyelni, hogy a kutyák semmiképpen se juthassanak ki a közutakra, illetve a vasúti sínekre, hiszen ez a közlekedés biztonságát veszélyeztetné.

Kérem tehát a Pesterzsébeti lakótelep DNy-i részén, a Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élő kutyásokat, hogy töltsék ki a kérdőívet!

Az érintett bizottsági határozatok pontos szövege: 

74/2018 (III. 20.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

 

 1. a Pesterzsébeti lakótelepen létesítendő kutyafuttató lehetséges helyszíneinek vizsgálatáról szóló beszámolót elfogadja.
 2. javasolja, hogy készüljön lakossági felmérés a két lehetséges területről a kutyafuttató számára
 3. felkéri a polgármestert, hogy folytasson egyeztetéseket a MÁV Zrt-vel, hogy 170204/10 hrsz területen hozzájárul-e kutyafuttató létesítéséhez
 4. felkéri a polgármestert, hogy a terület kijelölésére vonatkozó javaslatot terjessze a lakossági felmérés elkészülte után a Képviselő-testület soron következő ülése elé.

Felelős: Mach Péter KVB elnök

Határidő: 2018. április 30.

56/2018 (II. 13.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

felkéri a Hivatalt, hogy az érintett körzetek képviselőivel közösen ismételten vizsgálja meg zárt kutyafuttató kialakításának lehetőségét a Pesterzsébeti lakótelepen, különös tekintettel  

 • a Topánka utcai felüljáró alatti, illetve 
 • a Helsinki út 3. és Baross utca 34. közötti zöldterületen, 
 • illetve a Gubacsi lakótelepen a híd építésével megszűnő kutyafuttatónak keressen új helyet
 • és tegyen javaslatot a Bizottság márciusi ülésére. 

Határidő: 2018. március 20. 

Felelős:   Mach Péter a bizottság elnöke

1 komment

Győztünk! Nem épül vizistadion a Duna-parton!

2018.04.21. 15:52 Mach Péter

Győztünk! Győztünk?

exponential-growth-fills-stadium-with-water-in-minutes.jpgGyőztünk, hiszen az alapkövetelésünk teljesült: nem épülhet vizistadion hatalmas lelátóval és ideiglenes konténervárossal a Duna-parton. ” Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonta”, mivel a tavalyi felfüggesztéskor kért anyagok és módosítások nem készültek el.

Győztünk? A napirend egyetlen felszólalójaként, ezzel zártam a beszédem:

-        Ha komolyan gondoljuk az uszodafejlesztést akkor készüljön megvalósíthatósági tanulmány, kezdjük meg a lakossági felmérést (ők milyen elvárásokkal jönnek), s utána döntsünk a folytatásról. Ha nem gondoljuk komolyan, akkor pedig vonjuk vissza a tulajdonosi hozzájárulást!!!!

Az utóbbi történt, tehát a képviselőtestület teljesen leállította a beruházást, s nem azt tette, amivel két éve kezdeni kellett volna: felmérni a valós igényeket, egyeztetni a lakókkal és egy hatás- és megvalósíthatósági tanulmány alapján dönteni az esetleges fejlesztésről.

Ez azt is jelentheti, hogy ismét elhalasztják a súlyos parkolási gondok megoldását, nem érkeznek érdemi válaszok a lakossági felvetésekre.

De csak, ha engedjük!

Ezen a héten két alkalommal is sikerre vezetett a helyi közösségünk tenni akarása, az együttműködés.

A hét elején megijedt a tiszta környezetet akaró Duna-parti civilektől és MÁV. A sajtónyilvánosságnak is köszönhetően, megelőzve a hétvégi takarító flashmobot, megtisztították a vasútállomás zöldfelületeit.

Most pedig a lakossági együttműködésünk megakadályozta, hogy vizistadiont építsenek a szomszédban.

Köszönöm mindenkinek a részvételt az egyeztetésekben, a szakértőknek és a lakóknak a javaslatokat, véleményeket, segítséget, a takarításra jelentkezőknek a lelkesedést, a sajtónak a nyilvánosságot, a petíciót aláíróknak a támogatást!

Egyetlen szóval tudom leszűrni a héten történtek tapasztalatait: FOLYTATJUK!

A Vasútállomás után megtisztítjuk a Duna-partot is, és megoldást keresünk - és azt ki is verjük az Önkormányzatból - a Gubacsi-lakótelep és a Mediterrán lakópark közlekedési problémáira.

Bár vitának nem nevezném, hiszen egyedül én szólaltam fel a napirend kapcsán, de ennek ellenére megosztom az ott elhangzott véleményemet:

Köszönöm a szót polgármester úr!

A körzet képviselőjeként az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt, az adott településrészen 1025 választópolgár lakik, úgyhogy nevezhetjük akár reprezentatívnak is, hiszen valamivel több mint 15%-a a lakóknak véleményt formált. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

A kérdés igy hangzott: Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

A válaszok és azok aránya:

 • Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott. 61%
 • Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség. 16%
 • Nem támogatom az uszoda bővítését. 16%
 • Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. 5%
 • Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k. 2%

Mindamellett egyetlen képviselőként, aki rendszeres használója az uszodának néhány további gondolatomat is megosztom: az elmúlt napok egyeztetései alapján kimondható: a továbblépéshez feltétlenül szükséges egy hatás- vagy megvalósíthatósági tanulmány, egy olyan tanulmány amelybe nem csupán számokat "odavágnak", hanem azokat indokolják, a számítási módszereket bemutatják.

Szükség van piacelemzésre, költséghaszonelemzésre, a fenntarthatóság vizsgálatára. A bevételek és kiadások számszerű elemzésére, az energiagazdálkodás tervezésére. Ráadásul a modelleket nemcsak számszerűen hanem szövegesen is be kell mutatni, hogy a képviselők megérthessék azt.

Mi miért ennyi - hogyan számolták ki? Ezek hiányoztak tavaly októberben is és most is!

Mi az, amit viszont tudunk?

 • A 2016-os TAO pályázat össztámogatása kb. 437 millió Ft (ebből kb. 7 millió személyi támogatás volt)
 • A beruházás önrésze 184.446 mill Ft.
 • Ez összesen kb. 621 millió Ft (ebből a beruházás 614 m Ft)
 • Eddig összesen rendelkezésre áll: 285 millió Ft

Hol a hiányzó 336 m Ft? 2 év után tehát miről beszélünk?

Miért akarunk változtatni az októberi döntésünkön, ha sem a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, sem a szükséges változtatások tervei, sem az igényelt és ígért hatástanulmányoknem készültek el?

Kérem, a képviselő-testületet, hogy ne adjon szabad kezet az ESMTK-nak! Ha komolyan gondoljuk az uszodafejlesztést akkor készüljön megvalósíthatósági tanulmány, kezdjük meg a lakossági felmérést (ők milyen elvárásokkal jönnek), s utána döntsünk a folytatásról.

Ha nem gondoljuk komolyan, akkor pedig vonjuk vissza a tulajdonosi hozzájárulást!!!!

29 komment

Címkék: uszoda ESMTK vizistadion

A takarítás szemét hiányában elmarad!

2018.04.19. 21:33 Mach Péter

Győztünk! Megijedt a tiszta környezetet akaró civilektől és kitakarította a MÁV a vasútállomás zöldfelületeit. 

Április 21-re szervezett az Átalakuló Duna-part takarítási akciót a Pesterzsébeti vasútállomáshoz, mert az állomás környezetének zöldfelületét elborította a szemét.

Ilyen volt:

Az Átalakuló Duna-part már egyszer 2013. április 7-én kitakarította Pesterzsébet vasútállomását, akkor a takarítás után szemetesek kerültek ki az állomásra és a MÁV évekig rendet tartott a területen. Idén azonban megint elmaradt a zöldfelület gondozása, a töltés mindkét oldala tele volt szeméttel. A vízelvezető árokban pillepalackok, üvegek és csikk mindenfele a vasútállomás teljes területén a füvön és a peronon egyaránt. Így ismét megkezdtük egy flashmob szervezését.

dunapart_logo.jpgSokan jelentkeztek, a Duna-parton élők idén is sajátjuknak érezték a területet és hulladekvadasz.hu is felrakta eseményei közé az akciónkat.

A sajtónyilvánosságnak köszönhetően, megelőzve a flashmobot, a héten kitakarította a MÁV az adott területet. Ismét bebizonyosodott, hogy a helyi közösségek tenni akarása, az együttműködés sikerre vezet!

Köszönjük minden jelentkezőnek és támogatónak!

Ilyen lett:

Folytatjuk a Duna-parton!

Szólj hozzá!

Mégis megépülhet a vizistadion a Duna-parton?

2018.04.17. 11:21 Mach Péter

Igen, ha engedjük!

Tavaly novemberi blogposztomban írtam: nem épül fedett vizistadion a Duna-parton, nemet mondott ugyanis Pesterzsébet képviselő-testülete a Mediterrán lakópark mellé tervezett bódévárosra és óriáslelátóra. Tavaly októberben részben a lakók kérésére is úgy döntött az önkormányzat, hogy az eredeti tervek szerinti létesítményt nem engedi felépíteni, felfüggeszti az engedély megadását. Akkor a zajvédelem, parkolási gondok megoldása, az "új lelátós uszoda és vízilabdacsarnok helyett csak egy új úszómedencét szeretnénk" koncepciót támogatta a többség. 

A tavalyi határozat szerint a beruházás csak akkor folytatódhat ha a kültéri medence létesítésének dokumentumai – ideértve az engedélyes terveket, valamint a költségvetést – átdolgozásra kerülnek és a beruházás 1. üteméből a további ütemek (ideiglenes fedés) megvalósításához szükséges műszaki megoldások elhagyásra kerülnek az MVLSZ által az eljárásba bevont igazságügyi szakértő által is jóváhagyottan, és a létesítmény megvalósításához szükséges TAO forrás, valamint a szükséges önerő teljes összege igazoltan, szerződésekkel alátámasztottan a beruházó ESMTK rendelkezésre áll, valamint a létesítmény jövőbeni üzemeltetésére és az üzemeltetés finanszírozására vonatkozóan az ESMTK elnöke által előterjesztett, számításokkal alátámasztott koncepciót a Képviselő-testület jóváhagyta. 

Korai volt azonban az öröm: a határozatban foglaltak nem történtek meg, ennek ellenére csütörtökön - az országgyűlési választások eredményének kihirdetése után azonnal - ismét dönt a képviselő-testület az uszoda bővítéséről, valójában az uszoda mellé épülő újabb uszodaépület megépítéséről.

 

Az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

 

Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

VÁLASZOK

ARÁNY

Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott.

61%

Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség.

16%

Nem támogatom az uszoda bővítését.

16%

Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint.

5%

Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k.

2%


A Pesterzsébeti Uszoda rendszeres használójaként, akinek mindkét fia itt tanult meg úszni, nagy reményekkel támogattam az ESMTK és a vízilabda szövetség elképzeléseit, hogy egy kültéri medencét építsenek, bővítve a helyi egyesületek és az itt élők sportolását biztosító vízfelületet tavasztól őszig. Szerettünk volna egy olyan kültéri medencét, amihez pénzügyi tervet készítenek a működtetésre vonatkozóan, biztosítja a most hiányos mosdó és öltöző szükségleteket, amely megoldást nyújt a parkolási gondokra, de megőrzi a zöldfelületeket is.

Hiányos anyagok, hatalmas lelátó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, bódéváros mosdó és öltöző konténerekből, irreális vízfelületígéretek, „elfelejtett” parkoló- és zajvédelemfejlesztések, eltűnő majd újra előkerülő tízmilliók fémjelezte előterjesztést tárgyalt tavaly a képviselő-testület. Akkor a képviselők többsége úgy döntött, hogy ebben a formában nem támogatható a beruházás.

Csütörtökön a képviselő-testület újra napirendre veszi a kérdést és meglepő módon újra csak az eredeti tervek kerülnek elénk.

A lelátófetisizmus láthatóan nemcsak fertőz, de kigyógyulni is nehéz belőle.

screenshot_2017-11-04_22_37_44.pngA tervek szerint ugyanis megalelátó épülne egy medencével méregdrágán az első ütemben, sohanapján kiskedden a sokadik ütemben készülne hozzá öltöző, mosdó, parkoló és be is fednék, addig pedig konténerek és közlekedési káosz. A lelátó méreteit jellemzi, hogy a tervek szerint egy későbbi fázisban az öltözők, mosdók és egyéb kiszolgáló helyiségek mind beférnének alá. A beruházás esetleges teljes befejezése esetén pedig (amire semmilyen fedezet nem állt amúgy rendelkezésre) valójában két különálló, egymásmellé épült fedett uszodaként funkcionálna a létesítmény.

Az uszodában edző fiú édesapjaként és azt rendszeresen használóként is támogatom az uszoda fejlesztését, bővítését, egy új 50m-es úszómedence megépítését, de az eredeti tervek hosszútávon egy hatalmas új vízilabdacsarnok felépítését tartalmazzák. Rövid távon pedig az új medencének hatalmas lelátója lenne, befedés nélkül, így a zaj is jóval nagyobb. A most is kevés öltöző és wc bővítése helyett konténer wc-vel és öltözővel oldanák meg a problémát. A parkolási problémákra nem nyújt megoldást az építési terv, sőt növeli azt. Az uszoda közelében lakók 97%-a nem támogatja az eredeti tervek szerinti beruházást.

Éppen ezért a körzet képviselőjeként nem támogatom ezt a javaslatot, s mivel az ESMTK nem tett semmit a tavalyi határozatban foglaltak betartásáért, így a tulajdonosi hozzájárulás teljes visszavonását támogatom, s erre kérem képviselőtársaimat is!screenshot_2017-11-04_15_44_05.png

 

HATÁROZATI JAVASLAT

 A Képviselő-testület úgy dönt, hogy

I/1. visszavonja a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát és megerősíti a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozattal módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú határozatában megadott, az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91 hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence – a Magyar Vízilabda Szövetség által biztosított TAO támogatás igénybevételével, az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület (Bp. XX. Ady E. u. 150.) beruházásában történő – megvalósítása érdekében hozott tulajdonosi hozzájárulását.

A Képviselő-testület ennek érdekében és igazolására felkéri az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület elnökét, hogy a beruházás megkezdését megelőzően tájékoztassa annak részleteiről, így különösen a finanszírozáshoz szükséges pénzeszköz rendelkezésre állásáról, a beruházás tervezett ütemezéséről, határidejéről, az elkészült létesítmény üzemeltetéséhez szükséges kalkulált költségekről, illetve annak tervezett finanszírozásáról az Önkormányzat Képviselő-testületét.

 I/2. a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozatával módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú, és a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát, valamint az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonja.

II. felkéri a polgármestert, hogy a határozat végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

 Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott 

A határozati javaslat elfogadása minősített szótöbbséget igényel.

 Az előterjesztést tárgyalja: 

 • Gazdasági Bizottság
 • Egészségügyi és Sport Bizottság
 • Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

Szólj hozzá!

Új ellenállást! Alakítsuk meg a remény közösségeit!

2018.04.10. 11:40 Mach Péter

A hit, a meggyőződés és a remény vasárnap eséllyé alakult, a döntés a mi kezünkben volt, nem éltünk vele.

community.jpgMi, akik a részvételi demokráciában hiszünk, akik átláthatóbbá tennénk közügyeink intézését és az ország pénzügyeit, akik elutasítjuk az agressziót, a gyűlöletkampányt, akik hiszünk a mediáció sikerességében, akik szerint a szegénység nem bűn, most vasárnap alulmaradtunk a választásokon. Nyolc éve vállaltam, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állok ki a kerületben élők ügyeiért.

Meggyőződésem, hogy a bűnbakkeresés, vagy a vereség el nem ismerése helyett egyetlen dolgot tehetek: betartom, amit ígértem, folytatom, amit nyolc éve elkezdtünk a helyi civil szervezetekkel, érdekvédőkkel és az ügyek mentén együttműködő képviselőtársaimmal közösen.

14606251_1464560473573085_5305771352654077098_n.jpgA NER megbuktatásának sikerét ugyanis, - s addig is az ország túlélését - a helyi közösségek ereje biztosíthatja. Félelemre és gyűlöletre ugyanis nem építhető erős és hosszútávon sikeres közösség sem hazánkban, sem Európában. Egy sikeres Magyarország ugyanis egymás megbecsülésén, elismerésén alapul.

A vasárnapi választások legfontosabb tapasztalata, hogy hamis beidegződés, önámítás, abban bízni, hogy a rendszer károsultjai a baloldali-kormányváltó politikának befektetett munka nélkül is a legnagyobb szövetségesei. Ahol élő fogalom a szolidaritás, ahol sajátjuknak és értéknek tekintik a közösségek tagjai épített és természetes környezetüket, ahol fontos a család, ott élhetnek és élnek is szavazati jogukkal a választók. Minden más esetben nincs valós döntési helyzetben a választó, ott a gyűlöletpolitika, a félelem az úr.

Nyolc éve kezdtem politizálni egy kormánypárti, de kiábrándult, a politikusokban, az önkormányzatban a „HATALOM”-ban csalódott lakóközösségben, ma ebben a lakóközösségben mindenki szabadon, elveinek, hitének megfelelő pártot, jelöltet választ. Ezért is tartom az egyedüli megoldásnak a helyi közösségek építését.

A rendszerkritikus, demokratikus pártoknak az elmúlt nyolc évben nem sikerült beváltaniuk a szavazók reményeit. Néhány település kivételével nem alakult ki élő kapcsolat a lakosság és az őt képviselők között. Az elkövetkező év közösségeink újjászervezéséről szól. S ebben a munkában mindenkinek meg kell találnia a saját feladatát.

1_iicqhupb12buw4dvpuniyg.jpeg

Kooperáció – alternatíva – helyi politika – új ellenállás

Új ellenállás: újra kell éleszteni a 2012-ben indított új ellenállást s az élére állni azoknak, aki most erőt éreznek hozzá!

Erőszakmentes, alulról szerveződő mozgalmat kell indítani egy élhető, normális országért. Ha betiltanak egy civil rendezvényt, segíteni kell őket és szervezni helyette hármat. Minden kivágásra ítélt fa alá oda kell ülnünk, mert vár ránk ezer és ezer hársfa! S minden kivágott fa helyére kettőt kell ültetnünk!

Az elmúlt nyolc év aktív, áldozatos munkát végző, de sikertelen politikát képviselő erőinek újra képessé kell válni a rendszerkritika, az antikorrupció, a mutyi-ügyek feltárása mellett pozitív üzeneteket is eljuttatni a társadalom felé.

Mi itt Pesterzsébeten az elmúlt években:

- Megmentettük a kerületi Autómentes Napot, a Madarak és fák napi rendezvénysorozatot, új pályázati rendszert dolgoztunk ki kertjeink, parkjaink, zöldfelületeink gondozására, szépítésére.
- Megvédtük a Kiserdőt, hogy ne épülhessen mellé főút és megkezdtük a védetté nyilvánítás folyamatát.
- Megakadályoztuk, hogy stadion épüljön a Duna-parton, helyette futópályákat, fittparkokat hoztunk létre.
- Elértük, hogy kiemelt területként kezelje az Önkormányzat a Duna-part fejlesztését.
- Akadálymentesített buszokon juthatnak el a Duna-parton élő nyugdíjasok és kisgyermekes szülők a központba.
- Vásárlói és városrész fejlesztői közösségeket szerveztünk, kipróbáltuk milyen közösen megtervezni egy közlekedési csomópontot.
- Megvédtük ivókutjainkat, megterveztük új kerékpárútjainkat.
- Átláthatóvá tettük az Önkormányzat gazdálkodását.
- Nyomon követhetővé vált a képviselő vagyonosodása (elérhetőek és letölthetőek a teljes ciklus alatt a vagyonnyilatkozatok).
- Megmentettük a Pincét, a kerület ifjúsági és drogprevenciós irodáját.
- Felráztuk két utca lakóit, hogy a beleegyezésük nélkül ne dönthessenek róluk.
- Elértük, hogy büntetlenül ne lehessen Patyomkin óvodai szobákat átadni, elértük, hogy ne maradjanak fűtés nélkül hetekig bölcsődés, óvodás gyermekek a kerületben.
- Felszámoltattuk a Lenke - Bólyai utca sarkánál az illegális veszélyes hulladéklerakót.
- Örökbe fogadjuk játszótereinket, kutyafuttatóinkat.
- Kézműves vásárokat és kulturális rendezvényeket szervezünk.
- Állatvédelmi koncepció készül és rendeletet alkot az önkormányzat a fák védelmében.

Folytassuk, amit elkezdtünk, szervezzük meg közösségeinket ne csak a Duna-parton, hanem minden lakóközösségben, építsük fel az élhető Magyarországot!

kicsis.png

11 komment

Címkék: közösség baloldal Párbeszéd Átalakuló Duna-part

Pesterzsébet változást akar!

2018.04.07. 22:11 Mach Péter

Holnap, aki egy élhetőbb, boldogabb országban akar élni, aki változást akar, az egyéniben az esélyes ellenzéki jelöltre, Dr. Hiller Istvánra szavaz, listán pedig elveinek, hitének megfelelő pártot választ. A hit, a meggyőződés és a remény vasárnap ugyanis eséllyé alakul. 528.jpg

De valóban ilyen egyszerű a kérdés?

Túl a kelet-közép-európai sajátosságokon alapuló unortodox megosztottságon, egyetlen kérdés még maradt: a pesterzsébeti zöldek most hova álljanak, kire szavazzanak?

Lokálpatrióta, zöld politikusként négy éve ugyanezeket a kérdéseket tettem fel:

 • Mit tegyen vasárnap az a pesterzsébeti szavazó, aki szeretné élhetőbbé tenni a kerületét, közösségi kerteket, green_people_shaped_in_question_mark.jpg futópályákat, véderdőt, erdei tanösvényt, termelői piacot, valódi, fenntartható rezsicsökkentést szeretne?
 • Kire adja voksát, aki mosható pelenkát és korszerű, környezetkímélő hulladékgazdálkodást akar, aki számára fontos gyermekei környezettudatos nevelése?
 • Elmenjen-e szavazni, aki elutasítja az agressziót, a gyűlöletkampányt, aki hisz a mediáció sikerességében, aki a bűnt megelőzni és nem szankcionálni akarja elsősorban, aki szerint a szegénység nem bűn?
 • Mit tegyen aki a részvételiségben, az átlátható gazdálkodásban a közösségi tervezésben látja a jövőt?
 • Van-e választása annak, aki a slow food, a slow work, slow Budapest mozgalmakban tevékenykedik, aki a kerékpárt választja az Audi helyett?

Mit tudunk?

 • Hogy az egészségügynek nincs még 4 éve.
 • Az oktatásnak nincs még 4 éve.
 • A minimálbérből élőknek, a gyermekeiket egyedül nevelőknek nincs még 4 évük.
 • Ebben a légkörben, a gyűlölet országában nem lehet még négy évet leélni.
 • Nem engedhetjük megépíteni Paks2-t.

A NER-en belül nincs és nem is lesz zöld fordulat. Ennek a rendszernek meg kell szűnnie, ennek a kormánynak mennie kell ahhoz, hogy bármilyen változás elérhetővé váljon.

cover20151125g_1478570550_800_500_thumb.jpgA hiteles rendszerkritika ugyanis ott kezdődik, hogy kimondjuk: a NER zsákutca, a NER az elszegényedésre, a kiszolgáltatottságra, a korrupcióra, a környezeti, természeti és társadalmi javaink elherdálására épülő rendszer. Nem lehet belülről bomlasztani, meg kell szüntetni, fel kell számolni.

Érzem és tudom: az ország nyugodt, hiteles, párbeszédre kész és felelős politikára vágyik, amely az ész, és nem az erőszak nyelvén beszél, amely meggyőzni, és nem legyőzni akarja a többi felet, amely alázattal közelít a feladathoz, és nem alattvalókat, hanem partnereket keres – a NER megdöntéséhez.

Ezért kormányváltásra van szükség, a zöldek olyan politikai erőt kell támogassanak, amely programot készített, olyan programot, amelyik változást hozhat már most!

Aki nekem egy évvel ezelőtt azt mondja, hogy a szocialista párt fogja felállítani az elmúlt 20 év legprogresszívebb, zöld árnyékkormányát és az újgenerációs Momentum és LMP fog viaszfigurákat visszarángatni a színpadra, annak hideg ülőfürdőt ajánlottam volna.

Márpedig Daróczi Gábor oktatási, Hegyesiné Orsós Éva szociális, Andor László a foglalkoztatásügyi és Ámon Ada környezetügyi árnyékminiszterek minden zöld reményt felülmúlnak.

Ma ugyanis kimondható: Paksnak akkor lesz annyi, ha arra a pártszövetségre szavazol, amelynek a miniszterjelöltje Ámon Ada, aki első és legfontosabb feladatként nem meglepő dolgot jelölt meg: "felfüggesztjük, felülvizsgáljuk és megszüntetjük a Paks 2 beruházást .

Az így kieső energiaellátást pedig alternatív forrásokból pótolná, exhumálná a kormány által elhantolt szélerőmű-projekteket és felpörgetné a naperőművek építését. Ugyanis a magyaroknak is joga van az energiához, de a jó levegőhöz is. Ahogy a megtakarításhoz is, úgyhogy tárcavezetőként Ámon Ada átalakítaná a hatósági árszabályozást (ami most nem követi a világpiaci tarifákat, így a magyarok többet költenek a rezsire).

Élhető bolygót, tiszta földet, vizet és levegőt kell hagynunk az utánunk jövő nemzedékekre – ehhez azonban ma kell elkezdenünk a környezetpusztítás visszaszorítását és egy biztonságosabb, egészségesebb környezet megteremtését.

A pesterzsébeti zöldek tehát egyéniben az esélyes ellenzéki jelöltre: Dr. Hiller Istvánra, listán pedig arra a politikai erőre szavaznak, amely kormányképes, képes megállítani az elmúlt 24 év környezetpusztítását és fenntartható pályára állítja az országot.

Ezt pedig ma Karácsony Gergely árnyékkormányának programja biztosítja, így én Karácsony Gergely listájára szavazom. 

 

1 komment

Címkék: karácsony gergely Hiller István

Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!

2018.04.06. 09:51 Mach Péter

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága idén is közösségépítő versenyt hirdet kutyásoknak, szülőknek, nagyszülőknek. A szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhatnak” egy-egy kerületi játszóteret, kutyafuttatót. Fontos változás a tavalyihoz képest a határidő, s hogy közkívánatra most már elektronikusan benyújtható a pályázat. Gémesi Emese képviselőtársammal közösen elkészített javaslatunk alapján immár másodszor írta ki a bizottság a pályázatot.

spring-cleaning-tips-for-dog-owners.jpgA nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést. Tavaly két kutyafuttató és egy játszótér közössége nyert a pályázaton támogatás, érdemes tehát elindulni a versenyen.

Az örökbefogadásnak köszönhetően a játszótéri baráti társaságoknak, szülői közösségeknek, kutyás közösségeknek módjuk van tenni a környezetükért, s ha kicsit a „sajátjuknak” érzik, úgy jobban odafigyelnek az állapotára, s az esetleges rongálókra.

Hatalmas öröm számomra, hogy a hivatal részéről milyen mértékű segítséget kaptunk, külön köszönet Kernné Kulcsár Dóra osztályvezető asszonynak és Bognárné Adorján Csillának a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató vezetőjének a támogatásért és a beleölt munkaórákért! S persze köszönet a bizottság tagjainak, akik pártállástól függetlenül egyhangúan támogatták a pályázat kiírását!

jatszo_2.jpg

Pályázatok benyújtásának határideje: 2018. május 2. 12.00 óra. Késedelmesen érkező pályázat benyújtására nincs lehetőség!

A pályázati adatlap innen letölthető.

A nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést.

A lakossági pályázatok során a nyertes közösség egy évig táblával is jelezheti, hogy a kutyafuttató, játszótér az adott kutyás vagy szülői csoport, közösség gondozásában áll. Az adott közösség kérésére -amennyiben azt részvételi módon megalkotja, és a fenntartó is elfogadja - a játszótér házirendjét is elhelyezi egy táblán. Így ösztönözve az örökbefogadó közösségeket arra, hogy a játszóteret, a futtatót és közvetlen környezetét is rendezetten tartsa.

A közös munkának köszönhetően, a tábla kikerülésével magukénak érzik az adott teret, az összetartozás érzése közösségformáló, továbbá sokkal aktívabb lehet a napi szintű „figyelőszolgálat” is, a szülők, kutyások figyelmeztetik egymást vagy a területet gondozó Önkormányzatot. Az örökbefogadóktól külön anyagi ráfordítás nem várható el, de ha a táblával jelezve van, hogy „sajátjuk”, nagyobb kedvvel fogják eltávolítani az ott hagyott idegen tárgyakat, s figyelnek a rongálókra. A nagyobb rongálások (pl. kerítés megszaggatás) során többször tapasztalni, hogy bejelentés nem érkezik, így nem szerez róla tudomást a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató. Ha egy közösség magáénak érzi az örökbefogadott játszóteret vagy kutyafuttatót, bízhatunk abban, hogy a bejelentések is proaktívabban lehetnek, s hamarabb tudnak intézkedni az illetékesek.

A nyertes pályázók az adott játszóteret egy éves időtartamra fogadhatják örökbe, és a már örökbefogadó csapat a következő évben ismételt indulással hosszabbíthatja meg az együttműködést.j1.jpg

A pályázatok elbírálása során fontos szempont lesz:

 • a közösség vállalásai,
 • a tisztaság, a növényzet és a játszóeszközök, kerítések védelme,
 • a hulladékgyűjtés,
 • a zöld felületek gondozása.

A bírálatkor figyelembe vesszük majd a mai állapotokat is. A pályázatok elbírálása során a jelentkezők számától függően teszünk majd javaslatot a rendelkezésre álló keret elosztására a játszótéri és a kutyafuttatós pályázatok között.

Fogadjuk örökbe a játszótereinket, kutyafuttatóinkat! Vigyázzuk és gondozzuk környezetünket!

Jó csapatépítést és sportszerű versenyzést kívánunk!

Gémesi Emese és Mach Péter

a pályázat kitalálói

x720-z_m.jpg

A pályázatra szülői és kutyás közösségek jelentkezhetnek. Játszótér kategóriában Pesterzsébeten lakó, szülői közösségek vehetnek részt, akik vállalják a közterületi, bárki által látogatható játszótér és a környező zöld sáv megfelelő gondozását is. A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő, pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

Kutyafuttató kategóriában Pesterzsébeten lakó, kutyás közösségek vehetnek részt, akik vállalják a kutyafuttató és a környező zöld sáv megfelelő gondozását is. A bizottság azonban a pályázó közösség kiválasztásánál figyelembe fogja venni az örökbe fogadni kívánt kutyafuttató jelenlegi gondozottságát, tisztaságát is. A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő, pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

A pályázatot a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság értékeli. A pályázatok rangsora pontozás alapján kerül meghatározásra. A pontozásnál az alappontszámokat az adott közösség vállalásai, a játszótér-kutyafuttató és a környező zöld, vállalt parkterület gyommentessége, tisztasága, gondozottsága (pl. virágosítás) jelentik. Számít a vállalt terület nagysága, és további pontokat jelent a házirend részvételi alapon történő kialakítása.

A bírálatkor figyelembe vesszük az önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett környezetszépítő akciókban való részvételt.

A meghirdetett kategóriákban a bizottság a pontozási rendszer alapján felállított rangsor szerint értékelő a pályázókat. Kategóriánként a legmagasabb pontszámot elért pályázók „fogadhatják örökbe” az általuk választott játszóteret, illetve kutyafuttatót.

Pályázni a pályázati adatlap kitöltésével lehet.

 

A pályázatok postai úton nyújthatók be az alábbi címre:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága

1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1.

 

vagy

személyesen, ügyfélfogadási időben (H: 14.30-18.00, SZ: 8.00-16.30, P: 8.00-11.00)

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal

Városgazdálkodási Osztálya

1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. félemelet 36. szoba

 

vagy

pályázatok elektronikus formában vagyongazdalkodas@pesterzsebet.hu e-mail címen is benyújthatóak.

 

Pályázatok benyújtásának határideje: 2018. május 2. 12.00 óra. Késedelmesen érkező pályázat benyújtására nincs lehetőség!

A pályázat benyújtási módjai:

 • A pályázatokat a pályázati felhívás mellékletét képező adatlapon, zárt borítékban kell benyújtani. A borítékra írják rá, hogy "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" környezetszépítő pályázat. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le, vagy a Polgármesteri Hivatal portáján átvehető.
 • Elektronikus benyújtás esetén a tárgyrovatában szerepelnie kell, hogy "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" környezetszépítő pályázat. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le.

 

Az adatlapon a jelentkező nevét, címét, telefonszámát kell megadni, illetve az örökbefogadott játszótér, kutyafuttató pontos elhelyezkedését, nagyságát is.

A pályázatban résztvevőknek a kitöltött jelentkezési lapon kívül egyéb dokumentumot csak abban az esetben kell benyújtaniuk, ha részt vettek korábban önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett egyéb környezetszépítő akciókban való részvételt kell igazolni. (Nyilatkozat arról, hogy milyen eseményeken, mikor vettek részt, hány ember gondozza a kertet, kiknek mi a feladata, stb.).

A pályázatok értékelése egyszeri helyszíni bejárás alapján történik. A bejárásokon tapasztaltakról fényképdokumentáció készül. A benyújtott pályázatok közül a legkiemelkedőbbek kerülnek kiválasztásra.

 Az egyes kategóriák kiválasztott közösségei szakmai és nem pénzbeli - a játszóterek, kutyafuttatók, környező zöld felületek gondozását, szépítését elősegítő virágokat, facsemetéket, növényeket, homokot, földet, kerítésalapanyagot, festéket, ecsetet - támogatást kapnak a vállalt feladat elvégzéséhez. A kiválasztott közösségek által „örökbe fogadott” játszótérre, kutyafuttatóra kikerül egy évig az ezt igazoló tábla is, igény esetén a játszótér házirendjét is tartalmazó táblával együtt.

Az örökbe fogadó közösségek részére a vállalt feladat elvégzéséhez szükséges alapanyagok és eszközök (pl. ecset) átadása előreláthatóan 2018 szeptemberében történik.

A pályázati adatlap innen letölthető.

További információkat a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság titkárától, Radnai Dórától kaphatnak a 061/421-0669-es vezetékes telefonszámon.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya játszótér kutyafuttató Mach Péter gémesi emese

A Valéria utca 29 titka

2018.03.28. 22:19 Mach Péter

Rogán kötvényprogramjának köszönhetően a kormány tényleg beköltöztetett egy szír bűnözőt Pesterzsébetre?

A Direkt36 és a 444.hu információi szerint sajnos igen.

2018-03-28_4.pngA kampány újabb fokozatba kapcsolt: újra ellepik az utcáinkat a kormány gyűlöletplakátjai, ellenzéki képviselő-jelölteket vádolnak terroristák támogatásával, és állandó félelemkeltéssel próbálják mozgósítani a szavazóbázisukat. Mindeközben kiderül, pont Orbán kormányának köszönhetően, Rogán kötvénybiznisze miatt költözhetett egy olasz-marokkói-egyiptomi-szír bűnhálózat pénzembere Pesterzsébetre. Úgy tűnik a kormány a háborúk elől menekülőket ellenségnek tekinti, de a velük üzletelő bűnözőket tárt karokkal fogadja.

A Fidesz tehát hazudik: nem érdekli őket a pesterzsébetiek biztonsága. Migránsválsággal riogatnak, náci plakátokkal árasztják el a várost, de minden további nélkül bűnözőket költöztetnek a szomszédunkba!

Ha biztonságban szeretnénk élni, akkor április 8-án le kell váltanunk a kormányt!

Változást Pesterzsébeten! Változást Magyarországon!

Mi is történt valójában?

A bűnözőknek szabad beköltözést hozó kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslata alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. Ígérete szerint a kötvényprogram olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett volna az ország számára. A program lebonyolítását azonban jellemzően ismeretlen hátterű offshore-cégekre bízták, amelyek százmilliárdos nagyságrendű bevételre tettek szert, és közel húszezer külföldi számára nyújtottak letelepedési lehetőséget Magyarországon.

 • A program se nem volt olcsó: 2017 márciusi megszűnéséig a Magyar Nemzet számításai szerint a tranzakciókon mindent összevetve 8,7 milliárd forintot bukott az állam.
 • Se nem volt biztonságos: a kormány ígéretei ellenére ugyanis a 444 és a Direkt36 információi szerint az elmúlt években magyar letelepedési kötvényt vásárolt több olyan személy is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára.

Az újságírók szerint a 2012-ben Pesterzsébetre költöző Salmo Bazkka az egyik személy, aki egy Olaszország mellett Magyarországon, Marokkóban, Líbiában és Egyiptomban működő hálózat tagjaként, illegális forrásból származó pénzek tisztára mosásával és kölcsönzésével foglalkozott.

Bazkka húsz éve kezdett üzletelni Magyarországon. Első cégét, a papíron ruhakereskedelemmel foglalkozó, 250  e Ft törzstőkével alapított Bazkka Bt.-t 1998-ban alapította.

Aleppói címét 2012 szeptemberében változtatta pesterzsébetivé, akkor költözhetett pesterzsébeti újságíró barátom szerint a Valéria utca 29-be, cégének székhelye is ez. Itt élt és üzletelt közöttünk egészen tavaly novemberig, amikor is a police.hu videóján is láthatóan elfogták és letartóztatták.

A Fidesz hazudik: nem érdekli őket a pesterzsébetiek biztonsága. Migránsválsággal riogatnak, náci plakátokkal árasztják el a várost, de minden további nélkül bűnözőket költöztetnek a szomszédunkba!

Ha biztonságban szeretnénk élni, akkor április 8-án le kell váltanunk a kormányt!

Változást Pesterzsébeten! Változást Magyarországon!

1 komment

Címkék: bűnöző

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

2018.03.23. 19:20 Mach Péter

Megmarad a Zöld Ovi a Torontál utcában.  Győztek a szülők, nem kerül egyházi kezekbe az óvoda. A nyilvánosság és a gyermekeik jövőjéért aggódó szülők akarata erősebb volt a felülről érkező nyomásnál.ovoda.jpg

Január közepén hoztam nyilvánosságra, hogy a Torontál utcai Zöld Ovit egyházi kezekbe szeretné adni a városvezetés. A januári testületi ülésen ugyanis napirendre került egy javaslat, hogy a képviselőtestület hozzon elvi döntést arról, hogy 2018. szeptember 1-jei hatállyal a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogát át kívánja adni a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére.

Bár csupán egyetlen szavazaton múlt (ezúton is köszönöm azon szocialista képviselőtársaim kiállását, akik nem pártkatonaként szavaztak, hanem a kerület érdekeit tartották szem előtt), de szerencsére a képviselő-testület bölcsen döntött: nem hozott elvi döntést januárban a Zöld Ovi bezárásáról és átadásáról a Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére. Ehelyett először a szülők, és az óvoda nevelői és alkalmazotti közösségeinek véleményére lett kíváncsi a testület többsége és csak annak ismeretében hajlandó bármilyen döntést meghozni.

Akkor a nyilvánosságra hozatal miatt kaptam hideget-meleget egyaránt. Pedig csupán két kérdést tettem fel a pesterzsébeti szülőknek, nagyszülőknek:

 • Zöld vagy református ovit szeretne a Torontál utcában?
 • Tényleg jó ötlet a Zöld Ovi egyházi kezekbe adása?

51ibhd7_xnl_ux522.jpgSokak szerint a két kérdésem félrevezető volt, befolyásolta a szülők döntését, többen gyűlöletkeltéssel vádoltak meg, az átadást támogató képviselőtársaim szerint pedig indokolatlan volt a feszültség gerjesztése, hiszen a szülők is támogatni fogják az átadást.

"Csak csendben, csak halkan,
Hogy senki meg ne hallja!
Csak csendben, csak halkan,
Ne hallja senki sem!"

Ne szólj szám, és nem fáj fejem,
Hisz bolond, ki sokat beszél.
Hazudni bűn, de hallgatni aranyat ér.” 

Mondták akkor, s annyiban elfogadtam a kritikát, hogy a szülők döntését nem próbáltam meg befolyásolni, nem folytattam a tényfeltáró cikket, a szülők döntését megelőző szülői fórumra sem mentem el. Bíztam abban, hogy a nyilvánosság ereje, s az, hogy sikerült megakadályozni, hogy a képviselőtestület a szülők véleményének ismerete nélkül döntsön elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy bölcsen dönthessenek.

S így is történt. 2018. január 30. napján tartották meg az értekezletet, melyen a dolgozók és a szülők meghallgatták a Budapest Pesterzsébet Klapka téri Református Egyházközség lelkészének ajánlatát, ígéreteit. Fenti napon - a Tagóvoda kijelölt helyiségében - lezárt szavazóurna került elhelyezésre, amelybe az intézménybe járó gyermekek szülei a fent említett jogszabály alapján 2018. február 19. napján 9:00 óráig adhatták le nyilatkozataikat.

A Tagóvodába járó gyermekek összlétszáma a 2018. február 19. napi adatok alapján 71 fő volt, melyből 58 gyermek szülője élt a véleménynyilvánítás lehetőségével. A leadott összes nyilatkozatból 16 támogató és 42 nem támogató szavazat érkezett, azaz a szülői összlétszámhoz viszonyítva csupán a szülők 22,535 %-a támogatta a Tagóvoda fenntartói jogának egyházközség részére történő átadását.

A fentiek miatt tehát Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi határozatot hozta meg: 

1. elfogadja a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogának átadásával kapcsolatos eseményekről szóló beszámolót és ennek keretében tudomásul veszi, hogy a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodába járó gyermekek szüleinek többsége a Tagóvoda fenntartói jogának átadását nem támogatja,

2. felkéri a polgármestert a szükséges egyéb intézkedések megtételére. 

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

A Torontál utcai "Zöld Ovi" tagóvoda 1978-ban épült, 4 csoporttal működik. Az óvoda parkkal, sportudvarral rendelkezik. Lakótelepi és családi házas övezetben helyezkedik el, forgalmas út mellett. Csoportszobáink tágasak, világosak, jól felszereltek. Minden csoportszobában kialakításra került természetsarok, akvárium, vagy terrárium. Nem véletlenül esett erre az épületre a választása az egyháznak sem.

A döntés azonban megszületett, a Zöld Ovi megmaradhat és folytathatja a szenzitív, környezettudatos pedagógiai programja alapján a munkáját. Az intézmény sajnos számos problémával, köztük a szegregáció veszélyével is küszködik.

A Zöld Ovi óvodapedagógiai programja, múltja hatalmas értéke a kerületnek, meggyőződésem, hogy Pesterzsébet Önkormányzatának felelőssége, hogy megőrizze értékeit.

Sajnos a végén azért megérkezett a feketeleves, vasárnap kevésbé jó hírekkel folytatom: 28827339_2145764612119331_73608780415600875_o.jpg

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy:

a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (3)-(4) bekezdése szerinti véleményezési jogkörében támogatja a Vörösmarty Általános Iskola fenntartói jogának a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség (1201 Budapest, Klapka utca 47.) részére történő átadást a 2018/2019-es tanévtől, és kinyilvánítja azt a szándékát, hogy a Budapest XX. Vörösmarty Mihály utca 128. szám alatti ingatlant (Vörösmarty Mihály Általános Iskola épülete) - a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség kérelmének megfelelően - ingyenes használatába kívánja adni közfeladat ellátása érdekében, ezért felkéri a polgármestert, hogy az erre vonatkozó megállapodást legkésőbb a Képviselő-testület 2018. áprilisi ülése elé terjessze

3 komment

Címkék: egyház óvoda Nyitnikék Óvoda Torontál zöldovi