HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (3) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (3) beszámoló (6) BKK (4) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (4) bűzszennyezés (3) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (3) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (4) Duna-part (19) einstand (3) esélyegyenlőség (16) ESMTK (10) fakivágás (6) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (44) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) hajléktalan (6) Hiller István (3) hulladék (4) hulladékkezelés (5) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (4) játszótér (5) JOBBIK (5) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (54) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (5) közösség (3) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (3) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (20) kutya (3) kutyafuttató (4) lakossági fórum (3) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (46) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (16) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (4) önkormányzat (104) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (5) Paks (4) pályázat (4) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (132) Pesterzsébet (39) petíció (4) polgármester (6) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szelektív (4) szelektívszigetek (3) szemét (15) szemétgyűjtés (6) szociális (6) takarítás (10) tankönyv (3) TAO (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) uszoda (5) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (3) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Mi lesz veled Zöld Ovi?

2018.01.19. 08:24 Mach Péter

Zöld vagy református ovit szeretne a Torontál utcában?
Tényleg jó ötlet a Zöld Ovi egyházi kezekbe adása?

ovoda.jpg

Mi lesz veled Zöld Ovi?

Hűséges, régi olvasóim talán emlékeznek, ezzel a címmel indítottam 6 éve egy sorozatot. Akkor a kerület legnépszerűbb óvodáját, a Zöld Ovit ketté akarták bontani és "régiós" alapon beolvasztani más óvodákba.  A „Zöld Ovi”Óvoda kiemelten kezeli a környezeti nevelést, hogy a gyermek érdeklődését alapul véve, kíváncsiságát felébresztve érzékennyé tegye az őt körülvevő világ értékeire, szeresse a természetet, ismerje meg a szűkebb és tágabb környezetét és fedezze fel a természet és ember alkotta „csodákat”. 

2011 május 11-én nyújtottam be egy módosító indítványt, hogy ezt a szenzitív környezetpedagógiai programot biztosító óvodát önálló intézményként tartsa meg az önkormányzat. Kérésem akkor süket fülekre talált, csupán annyit sikerült elérnem, hogy a speciális, a fővárosban is egyedülálló pedagógiai program megőrzését támogatta a városvezetés is, és a két zöld ovit nem választották szét, hanem együtt olvasztották be a Nyitnikék Óvodába. Akkor a régiós óvoda új vezetője ígéretet is tett a pedagógiai program folytatására.

S most hat év után ismét fel kell tennem a kérdést: 

Mi lesz veled Zöld Ovi?

A tegnapi testületi ülésen ugyanis ugyanis napirendre került egy javaslat, hogy a képviselőtestület hozzon elvi döntést arról, hogy 2018. szeptember 1-jei hatállyal a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogát át kívánja adni a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére.

A Torontál utcai "Zöld Ovi" tagóvoda 1978-ban épült, 4 csoporttal működik. Az óvoda parkkal, sportudvarral rendelkezik. Lakótelepi és családi házas övezetben helyezkedik el, forgalmas út mellett. Csoportszobáink tágasak, világosak, jól felszereltek. Minden csoportszobában kialakításra került természetsarok, akvárium, vagy terrárium.

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

Bár csupán egy szavazaton múlt, de szerencsére a képviselő-testület bölcsen döntött: nem hozott elvi döntést a Zöld Ovi bezárásáról és átadásáról a Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére. Ehelyett először a szülők, és az óvoda nevelői és alkalmazotti közösségeinek véleményére kíváncsi a testület többsége és csak annak ismeretében hajlandó bármilyen döntést meghozni.

orokos-zold-ovi-oklevel_2.JPGA Zöld Ovi óvodapedagógiai programja, múltja hatalmas értéke a kerületnek. Meggyőződésem, hogy Pesterzsébet Önkormányzatának felelőssége, hogy megőrizze értékeit, a Zöld Ovi pedig ilyen, ezért én ellenzem az átadást, ennek ellenére vannak pro és kontra érvek az átadással kapcsolatban.

Mindkét gyermekem Zöld Ovi gubacsi tagóvodájába járt, a nagyobbik ráadásul még az összevonás előtt „zöldovissá” vált. Nem volt könnyű akkoriban bekerülni, többszörös túljelentkezés, felvételi bizottság… A régiósítást már közösen vészeltük át mindkét gyerekkel, finoman fogalmazva sem volt egy sikertörténet, de nekünk szerencsénk volt: az óvónők példamutató, gyermekcentrikus nevelőmunkája biztos és szeretetteljes légkört biztosított a csoportjukban.

Nomen est omen: a ma már Békaporonty néven működő gubacsi Zöld Ovinak a népszerűsége immár a béka feneke alatt, a 10 évvel ezelőtti többszörös túljelentkezések után immár létszámhiánnyal küzd, hatalmas a gyermekfluktuáció, óvodapedagógusok hagyták el az intézményt. A Torontál utcai intézmény is sajnos számos problémával, köztük a szegregáció veszélyével küszködik. Ezzel szemben a szomszédos Kispesten működő egyházi fenntartású óvodákat mintaóvodaként látogatják az erzsébeti szülők.

Az átadás mellett érvelő képviselőtársam szerint az egyházi fenntartású óvodák megjelenése a kerületben színesítenék és gazdagítanák a kínálatot. Az azt ellenző szerint ha a Zöld Ovit átadjuk, akkor  megnyitjuk Pandora szelencéjét és megállíthatatlanná válik a folyamat és minden egyház jelentkezni fog.

Ahhoz, hogy a képviselőtestület bölcs döntést hozhasson februárban komoly előzetes egyeztetéseket, igényfelmérést kell elvégezni úgy, hogy az intézménybe járó gyermekek szülei a kellő információk birtokában formálhassanak véleményt, hogy ne csak ígéretekre hagyatkozva, de a hatályos jogszabályok ismeretében választhassanak.

Az Nkt. 74. § (3) bekezdése értelmében nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára akkor adható át, ha az intézménybe beíratott gyermekek esetén a szülők több mint fele azt támogatja.

De a bölcs döntéshez nem elég az intézménybe beíratott gyermekek szüleinek véleményét megismerni, a változtatás ugyanis egyaránt érinti a környező óvodák szülői közösségeit is.

Mert azon gyermekek tekintetében, akiknek szülei nem kívánják gyermeküket vallási, világnézeti szempontból elkötelezett óvodába járatni, a Pesterzsébeti Nyitnikék Óvoda többi tagóvodájában, vagy más a körzet közelében található önkormányzati fenntartású pesterzsébeti óvodában kell biztosítani az óvodai ellátást.

S bár az Egyházközség képviseletében eljáró lelkész úr a tagóvodába járó gyermekek átvételére vonatkozó szándékát is kifejezte, az ígéreten túl egyelőre csupán nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény nyújt biztosítékot. Eszerint az egyházi köznevelési intézmény fenntartója óvoda esetén a települési önkormányzattal közösen határozza meg azt a gyermeklétszámot, amelynek felvételét az óvoda nem tagadhatja meg. Ez a létszám nem lehet kevesebb, mint az óvoda alapító okiratában – az adott feladatellátási helyre – meghatározott felvehető maximális gyermeklétszám 25 %-a. Felvételi körzetnek fővárosban azt a kerületet kell tekinteni, amelyben az óvoda telephelye található, azaz e jogszabályhely értelmében a felvételi körzet nem azonos az egyes óvodák jelenlegi felvételi körzeteivel, azon Pesterzsébet teljes közigazgatási területét kell érteni. Ez azt jelenti, hogy egyéb megállapodás hiányában a gyermeklétszám 75%-a kerületen kívülről is érkezhet, s a mostani felvételi körzetet pedig fel kell osztani a szomszédos óvodák között.

A jövő héten tehát, együttműködve az ügyben érintett képviselőtársaimmal, megkezdjük a felmérést, s ígérjük, a döntést az Önök véleményének figyelembe vételével fogjuk meghozni!

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

Addig is, kérem ossza meg véleményét, javaslatát az üggyel kapcsolatban! 

A végül elfogadott határozat szövege:

1 komment

Címkék: zöld református Zöld Ovi Zöldovi zöld ovi

Pimaszúr a Budapest Közútnál

2018.01.17. 16:15 Mach Péter

"Porszem rakódott porszemre. Azt jelentette, hogy nem történik semmi, hiába várjuk. Hogy csak rakódnak bennünk a napok, az órák, a percek: nincs más cselekménye az életünknek."

Vannak nehéz pillanatok, néha úgy érezzük, hogy Budapest reménytelen, a hivatalok nem a városban élőkért, hanem ellenük dolgoznak. Azt érezzük a bürokraták élhetetlenné teszik lakókörnyezetünket, megfojtanak minket és íróasztaluk mögött, kényelmes bőrfoteljeikben hintázva csak időnket rabolják. Panaszbejelentéseinkre, kéréseinkre bő lére eresztett válaszleveleket küldenek, melyben elmagyarázzák miért nem lehet megoldani az adott problémát. A Budapest Közút Zrt. azonban forradalmi ötlettel állt elő: nem keres kibúvókat, indokot a nem cselekvéshez, csupán iktatja a leveleket, elhelyezi egy fiók legaljára, majd csak akkor veszi elő, ha az adott probléma már magától megoldódott. 

images_1_2.jpgTavaly nyáron a Gubacsi hídon a vízvezeték felújítása és a HÉV átjáró felújítása is szinte egyidőben zajlott. A Gubacsi lakótelep és a Mediterrán lakópark is – a kerülettől elzárt, kis természetközeli, Duna-parti lakóövezetek - két útvonalon megközelíthető csupán, a nyár végi felújításoknak köszönhetően ez egyre korlátozódott, ekkor a buszjárat útvonalát is megváltoztatták így ezen az egy kijáraton próbáltak kijutni a városba az itt lakók autón és tömegközlekedéssel egyaránt, a helyzetet súlyosbította, hogy ezt a kijáratot használták a Dél-pesti Szennyvíztisztítóba tartó és onnan távozó szippantós kocsik, illetve  a biogázüzem teherautói is. A kijutás így 15-30 percbe is beletelt, megoldást egy jelzőlámpa ideiglenes átállítása jelenthette volna. Mivel a legnagyobb lezárások a péntektől hétfőig terjedő időszakokra korlátozódtak a Soroksári út forgalmát sem befolyásolta volna nagyobb mértékben az átállítás.

Nyaralásra indulva már az autóból telefonon írtam meg a kérést, hogy segítsenek kezelni a problémát, mert egy gyors intézkedéssel jelentős segítséget nyújthatnának az itt lakóknak. 

Akkor a nyár közepén küldött levélre szeptember 19-én válaszoltak és abban ügyesen megdicsérték magukat, hogy kivételesen tartották a határidőt, a lakók pedig nyaljanak sót. Meglepődtem a a levél pimaszságán majd legyintettem. Kellenek csúfos kudarcok is, hogy érezni tudjuk a siker ízét.

Október végén azonban a történet új fordulatot vett: újra karbantartási munkálatokba kezdtek az adott szakaszon, ez ismét hatalmas torlódásokat okozott, ráadásul vége a nyári szünetnek, a reggel munkába, óvodába, iskolásba sietők 20-30 perces csúszással kellett számoljanak, ráadásul a buszok is ide-oda kóvályognak, eltévednek Csepelen is feltartva a forgalmat próbálva lecsökkenteni a késéseket. Délutánonként az uszoda és a sportpályák vendégei miatt még ennél is nagyobb sorok alakultak ki.

Nosza újabb levél, újabb kérés, most már egyből arra a címre küldve ahonnan az előző válasz érkezett, hátha gyorsítja az ügyintézést. Ja, gyorsabb lett: most az október harmincadikán írt levelemre, 78 nap alatt sikerült választ kapnom. 

 • Na de vajon kimentek-e a területre megnézni a problémát?
 • Kerestek-e alternatív megoldásokat?
 • Sikerült-e csökkenteniük a torlódást?

Természetesen nem, megint megvárták amíg elkészült a beruházás és utána jelezték, hogy most már újra járható az út. Visszatérő vendégként legalább válaszra méltattak, a Polgármesteri Hivatalt még arra sem.blog-traffic-jam-another-copy1.gif

Tisztelt Mach Úr!

A pesterzsébeti Csepeli átjáró melletti HÉV átjárón végzett karbantartási munkáik ideje alatt a forgalomkorlátozás miatt Gubacs területéről való kijutás valóban lassabban haladt és a Meddőhányó u.-i felüljárót jóval többen vették igénybe. Emiatt ott is torlódások alakultak ki.

Sajnálatosan a közút területén megvalósítandó munkálatok minden esetben kisebb-nagyobb mértékű forgalomkorlátozással, és ezáltal fennakadással, a közúti forgalom zavarásával járnak, amelyhez minden esetben türelem és megértés szükséges a járművezetők részéről.

A munkák befejezésével a forgalmi rend már helyreállt, így a forgalom eloszlása is egyenletesebbé vált.  A forgalmi torlódások miatt köszönjük türelmét.

Tisztelettel:

BUDAPEST KÖZÚT Zrt.
Forgalomtechnikai Igazgatóság

 

Tisztelt Budapest Közút Zrt.!

 
A pesterzsébeti HÉV átjáró és Gubacsi híd melletti karbantartási munkálatok miatt egyetlen útvonalon juthatnak ki Pest felé a Gubacsi lakótelepről és a Mediterrán lakóparkból az autóval közlekedők, a helyzetet rontja, hogy számos üzem, Dél-Pest legnagyobb kertészete és a Dél-pesti szennyvíztisztító is innen megközelíthető. 

A feltorlódott autósor csak a 5-7. zöldlámpára jut át, annyira rövid a Soroksári útra kimenő Meddőhányó utcai felüljáró zöldlámpa idősávja, hogy bizonyos időszakokban 30-40 percre növeli a kijutást, előfordult olyan eset is, hogy a 119-es busz inkább ellenkező irányban tette meg a visszautat és átment Csepelre, hogy eljusson a végállomásig. 

Kérem, hogy az itt lakók és a 119-es busz menetidejének biztosítása érdekében állítsák hosszabbra a zöldsávot az adott felüljárónál!
 
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
 
Köszönettel:
Mach Péter
Pesterzsébet önkormányzati képviselője
 

Szólj hozzá!

Címkék: Budapest Közút

Nevezzük el Pesterzsébet új köztéri szobrát!

2018.01.14. 00:11 Mach Péter

A Zodony és a Meddőhányó utca sarkán kihelyezett új emlékműre egy kedves szomszédunk fotói hívták fel a figyelmemet.

A mű tömbszerű, nincsenek nyúlványok, elszakadni vágyó részek, csak a tetején néhány függelékszerű összetevő. A lágy metszésű síkokkal határolt-közrefogott tömegek alapszínét csak itt-ott töri meg néhány kis érdes, durva, szemcsésen maradt, látszólag megdolgozatlan folt vagy sáv. A furcsa test, a súlyosság és a légiesség érzetét-sugallatát is hordozó tömeg, a fantasztikusan modellált forma, az érzékenyen összejátszó felület vizsgálatakor a természetes alakulás és a mesterséges alakítottság összecsapásának vagy inkább összeolvadásának, egymáshoz simulásának lehetünk tanúi. 

 

Néhány, a művészetek iránt érzéketlen autóvezető mégis azt jelezte, hogy zavarja az útkereszteződésben a kilátást, amit ráadásul bokrok és fák is zavarnak. A kereszteződés amúgy is balesetveszélyes a Dél-pesti Szennyvíztisztító felé közlekedő platósok furcsa közlekedési szokásainak, a teljes gázzal száguldó szippantósoknak vagy a jégdiszkóból tudatmódosító szerekkel felturbózott sofőröknek köszönhetően. Sőt többen a utcanévtábla feldöntését is problémának érzik, s nem értik mit keres a járda végén egy ekkora betontömb. Egyenesen ennek elszállítását szeretnék. Pesterzsébet művészetpártoló közössége azonban elutasítja ezt a destruktív kritikát!

Nevezzük el új köztéri szobrunkat, szavazzon Ön is!

Komolyra fordítva: jeleztem a problémát a Polgármesteri Hivatal felé, remélem rövid időn belül kiderül miért került oda, mikor és hogyan kerül el onnan.

screenshot_2018-01-14_00_27_54.png

Szólj hozzá!

Címkék: szobor

Lengesd hogy látszódj!

2017.12.29. 17:08 Mach Péter

images_7.jpgKecskeméten december 21-én állampolgári akcióban a város 5 pontján gödöllői (és sok nyugati város) mintájára fényvisszaverős zászlókat helyeztek ki olyan helyekre, ahol nincs gyalogoslámpa. Az 5 helyszínre összesen 40-45 darab zászlót helyeztek ki, az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy sajnos a zászlok gyorsan fogynak, viszont a Facebook bejegyzések alapján egyelőre úgy tűnik a gödöllői példa ragadós, és a lobogók pótlására egyre többen ajánlják fel a segítségüket.

Ahogy Falusi Norbert kecskeméti kezdeményező fogalmazott: a gyalogosok és autósok közötti kölcsönös figyelemre szeretnék felhívni a figyelmet.

De mire is valók az országszerte feltűnő fényvisszaverős zászlók?

 • Vegyél ki egy egy zászlót a tartóból, hogy jól látszódj!
 • Nézz körül, várd meg míg megáll a forgalom, menj át!
 • Köszönésképpen lengesd meg a zászlót az autósok felé!
 • Tedd vissza a túlsó oldali tartóba a zászlót!

document.jpgA lassan mozgalommá alakuló zászlókihelyezéseket a kezdeményezők saját pénzből finanszírozzák. Ez egy közösségi akció, nem áll mögötte sem párt, sem önkormányzat, csak a biztonságos közlekedésért tenni akaró polgárok.

 • Ön szerint Pesterzsébeten is érdemes lenne belevágni?
 • Ha igen, akkor milyen helyszínt javasolna?
 • Támogatná-e a kezdeményezést varrással vagy alapanyaggal?
 • Ha szeretne tenni érte, akkor Ön is tud segíteni! Információval, fényvisszaverős alapanyaggal, varrással, a zászlók pótlásával, stb…

Töltse ki az adatlapot, ha segít januárban belevágunk!

Megújuló Pesterzsébet képviselői:

Gémesi Emese
Somodi Klára
Mach Péter
és Völgyesi Krisztián

A gödöllőiek Facebook csoportjában számos hasznos információ is található:

 • Miből és hogyan készíthetőek a zászlók, zászlótartók.
 • Milyen feliratokot érdemes elhelyezni az oszlopokon, zászlótartókon.
 • Hol érdemes kihelyezni zászlókat.

Hova érdemes kihelyezni?

Ahol veszélyes a zebrán vagy útkereszteződésben a gyalogosok áthaladása. Vagyis:

 • rossz a közvilágítás,
 • zavarja valami autósok látását (bokrok, fák, építmények)
  kanyarban van,
 • iskolák, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők közelében van,
 • nincs kitáblázva, nincs jelzőlámpa, nem látszik rendesen a felfestés.

l-140020.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zászló közbiztonság zebra

Tiszta szívvel, tiszta kézzel, tiszta fejjel - 2017

2017.12.11. 01:30 Mach Péter

14606251_1464560473573085_5305771352654077098_n.jpg

Eltelt egy újabb év, ilyenkor decemberben illik beszámolni a munkánkról, számvetést készíteni, bemutatni jövő évi terveinket. Ezért javasoltam már 2013 tavaszán, hogy Pesterzsébet képviselői évente számoljanak be tevékenységükről, körzetükben végzett munkájukról, megvalósuló kezdeményezéseikről, programjaikról s ehhez biztosítson felületet Pesterzsébet Önkormányzata központi honlapján. A jogi és az oktatási bizottság 2015 őszi döntéseinek, munkájának köszönhetően ez végre megvalósult. Így idén is letölthető a pesterzsebet.hu oldalról is a beszámolóm.
Az év egyik fontos döntése volt, hogy lokálpatrióta, zöld politikusként csatlakoztam a Megújuló Pesterzsébet frakció tagjaihoz, hogy velük együtt, pártpolitikától függetlenül képviseljem Pesterzsébeten a változást, és közösen dolgozzunk egy fenntartható, élhetőbb Pesterzsébetért. S hogy együtt teremtsünk új értékeket: az együttműködést, a párbeszédet, a közös munkát, a különböző társadalmi értékek szintézisét.

21586919_160784141169386_1535037530642317082_o.jpg

Munkámról folyamatosan, havi rendszerességgel blogomon számolok be, ezért az éves beszámolóm is ezekre az írásokra épít, számos eleméhez csatoltam olyan linket, amelyre kattintva az adott javaslatról, ügyről hosszabb írást is olvashat.

Mach Péter
önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke
a Gazdasági Bizottság, illetve a Jogi és Közbiztonsági bizottság tagja
2. egyéni választókerület (Mediterrán lakópark- Pesterzsébeti lakótelep- Gubacsi lakótelep) képviselője
e-mail: mach.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu
Blog: http://machpeter.blog.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/machpeter.oldala/
Vagyonnyilatkozataim és képviselői beszámolóim innen letölthetőek.  

A beszámolót idén három részre tagoltam:

 1. Néhány területet külön kiemeltem:
  1. Környezetvédelem (hulladékkezelés, fáink, erdeink védelme)
  2. Állatvédelem
  3. Közétkeztetés
  4. Közlekedés (kerékpáros, közösségi, parkolási gondok)
 2. Bizottsági elnöki munkám
 3. Választókörzetem ügyei, fejlesztései

Környezetvédelem

18194138_623495134512712_6813688785623693543_n.jpg

Hulladékkezelés:

Idén is három alkalommal szerveztem takarítást a Duna-parton. Az "Átalakuló Duna-part" szervezésében civilek, dél-pesti lokálpatrióták, futók, kerékpárosok, kisgyermekes szülők leptük el a partot egy délelőttre, és varázsoltuk élhetőbbé és tisztábbá tavasszal és ősszel is. Meggyőződésem, hogy a saját lakóhelyünkön, személyes aktivitással tehetünk a legtöbbet a környezetünkért. Ezért is örülök, hogy pártállástól függetlenül elfogadták a meghívást a kerület képviselői is, akik velünk együtt közösen vettek részt a munkában.

Meggyőződésem, hogy a Budapesten bevezetett kerületre bontott évenkénti lomtalanítás rendszere kényelmetlen, és hetekre csatatérré változtatja a kerületek bizonyos részeit. Természetesen túlélhető, sőt az erősebb lakóközösségek, a lakók együttműködésének köszönhetően jelentősen csökkenthetik a problémákat. A rendvédelmi osztály, a rendőrség és a polgárőrség pedig közös járőrözésekkel, a bejelentések utáni gyors és hatékony helyszíni intézkedéseivel segítheti a zökkenőmentesebb lomtalanítást. Állítólag a cselekvő politikus nemcsak dumál, hanem beleugrik a közepébe, úgyhogy illett egy éjszakát a lomisok között töltenem.

Ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések, változtatások indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges. Ezért is készítettünk Gémesi Emese és Völgyesi Krisztián képviselőtársaimmal egy kérdőívet, hogy megismerjük az itt élők véleményét, javaslatait, s hogy azok figyelembe vételével alakíthassuk át Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, az illegális szemét elleni harcot, parkjaink, zöld felületeink védelmét

206-an töltötték ki a kérdőívet, ennyien válaszoltak kérdéseinkre, osztották meg véleményük az évenkénti lomtalanításról, a szelektív hulladékgyűjtés rendszeréről. A kérdőív fontos visszajelzés volt arról is, hogy milyennek látják a pesterzsébetiek a lakókörnyezetükben a játszóterek, kutyafuttatók állapotát. Számomra a legfontosabb tapasztalat volt, hogy egy hulladékudvar (a területén egy személetformáló és újrahasználati központot is kialakítva, ahová a lakosság azokat a régi tárgyakat, használati eszközöket vihetné, amelyek számukra már nem kellenek, ugyanakkor mások azt még használni tudják) létesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenthető legyen az illegális szemét a Pesterzsébeten és élhető maradhasson a kerület lomtalanításkor is.

15289092_831549426948004_8197897374381910290_o-1024x681.jpgA felmérés alapján a Megújuló Pesterzsébet frakció tagjai megkezdték az illegális szemét elleni harcot, javaslatokat készítettek parkjaink, zöld felületeink védelméért. Mi betartjuk, amit ígértünk: már idén nő a közterület-felügyelők létszáma, 16 új kamerával bővül a térfigyelő kamerarendszer és a Környezetvédelmi Bizottság megkezdte a kerület összes szelektív szigetének bejárását.

A novemberi testületi ülésen már döntések is születtek:

 • 2 fővel megemelték a közterület-felügyelők létszámát,
 • A BRFK XX.-XXIII. Kerületi Rendőrkapitányságon üzemeltetett térfigyelő kamerarendszert 8 kamerával bővítik, valamint elvégzik további 29 kamera korszerűsítését.
 • A Rendvédelmi Osztály technikai fejlesztésének keretén belül, a meglévő 4 mobil térfigyelő kamerát további 8 db napelemes mobil térfigyelő kamerával bővítik.

Ráadásul frakciónk módosító indítványának köszönhetően jövő májusban áttekintjük a változtatások hatásait és annak figyelembe vételével dönthetünk a további fejlesztésekről.

Novemberben pedig a szelektív szigetek problémáinak kezelését is megkezdték a képviselők. Kérdőívünk kitöltői szerint Pesterzsébeten a többség szelektíven gyűjti a szemetet, környezetének állapotával azonban senki sem elégedett.  A többség ugyan megtartaná őket, de körbekeríttetné, bekamerázná, gyakrabban takaríttatná a környezetét, néhányan a Nyugat-Európában divatos műszaki cikkes, elemes konténerrel is kiegészítenék.

Szeptemberben a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökeként megígértem, a beérkezett véleményeket javaslatokat fokozatosan beépítjük az elkövetkező hónapokban a munkánkba, így végigjárjuk az összes problémás szigetet, s mindegyik esetben külön keresünk megoldást a problémára (áthelyezés, körbekerítés vagy egyéb védelem, zöldfelület rendezése vagy végső esetben a megszüntetés).

Az ígéret szép szó: október közepén bizottságunk 6 szelektív szigetet járt be és mérte fel az állapotokat, kérte be az FKF Zrt. véleményét, illetve kérte meg a körzetek képviselőit, hogy mérjék fel a lakossági igényeket, majd novemberben döntést is hozott a bizottság. A Mediterrán lakóparkban és a Gubacsi lakótelep Zodony utcához közeli részén végzett felmérés eredményei itt olvashatóak. Januárban újabb 3 szigetnél tartunk bejárást.

Zöldfelületeink, fáink, erdeink:

Idén immár másodszor hirdette meg Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága - ezzel is színesítve a kerület Madarak és Fák Napi rendezvényeit - környezetszépítő versenyét.

13179024_1183665345000157_3987652246235037698_n_1.jpgHa fontos a környezetünk és teszünk is érte, akkor arra az egész kerület büszke lehet. Közös érdekünk a járdáink, parkjaink, kertjeink és udvaraink tisztántartása.  Az egész kerületnek fontos a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, a konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. Pesterzsébet attól lesz szebb és élhetőbb ha kertjei, parkjai, sziklakertjei sokszínűek, és gondozottak. Akkor kelünk reggel dalos madarak hangjára ha nem hanyagoljuk el gondozásukat, ha madáretetőket, odúkat telepítünk.

Ráadásul Gémesi Emese képviselőtársammal közös javaslatunkra idén nyáron egy új közösségépítő versenyt is elindítottunk kutyásoknak, szülőknek, nagyszülőknek. A szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhattak” egy-egy kerületi játszóteret, kutyafuttatót. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt igazolják, hogy ahol erősebb szülői vagy kutyás közösségek alakulnak ki ott a játszóterek, kutyafuttatók állapota jobb, ritkább a szándékos rongálás és kevesebb a szemét.jatszo_1.jpeg

Most szeptemberben pedig a bizottság három pályázót díjazott:

 • a Mátyás király téri nagy csapat
 • a FÁNIKA
 • és a Vasútállomási kutyafuttató közösségeit.

Három Kiserdő (a pesterzsébeti, a soroksári és a ferencvárosi) is komoly védelemre szorult idén.

Csaszny Márton képviselőtársammal közös kezdeményezésünknek és akciómnak köszönhetően a soroksári önkormányzat tavaly, 4 év után felszámolta a Lenke - Bólyai utca sarkánál az illegális veszélyes hulladéklerakót. Sajnos azóta kiderült a talaj is szennyezett a felszámolt soroksári vegyibomba lerakó környezetében, így a szomszédos erdősávban is! Idén a szükséges kármentesítő intézkedések megtételéért dolgoztunk a felszámolt illegális veszélyes hulladéklerakó környezetében mért talajszennyezés miatt.17493255_1480966785270010_5775266746650746987_o.pngSzeptemberi ülésén Pesterzsébet képviselő-testület egyhangúlag megerősítette azon döntését, hogy nem támogatja a Szabadköz – Alsóhatár út – Vasút sor – Kéreg u. útvonaltelepülésszerkezeti jelentőségű gyűjtőúttá tervezett kialakítását. Nem hagyjuk bántani a Kiserdőt, a kockás siklót, a vöröshasú unkát, a dunai tarajos gőtét, a zöld küllőt, a szürke gémeket, a barátposzátát, a tövisszúró gébicset, az erdei pityert. Nem adjuk a Szánkózó-dombunkat, a családi házaink előkertjét. Nemet mondunk a zajszennyezésre.

A terület kiemelten alkalmas rekreációs, oktatási és nevelési célok betöltésére egyaránt, ráadásul Tóth Marietta természetfotós és a Madártani Egyesület kezdeményezésére folyamatban van helyi védetté nyilvánítása is. Akit érdekel a Kiserdő élővilága ezen a linken nézelődhet.

Határ úti kiserdő: részt vettem egy kispesti fórumon, ahol elmondtam, bár pesterzsébetiként komoly problémának tartom a Határ út áteresztőképességét, a ferencvárosi kiserdő és az ott élők életminőségének, levegőjének védelmét előrébb valónak gondolom. Az akkori fórumon felmerült, hogy ez a probléma kerületeken átívelő, így az ügyben azóta három kerület (a X., XIX. és a XX. kerület) zöld képviselői közösen dolgozna

17953024_1741272559235207_4598831072945678856_n.jpgAz év végén mindig a közműszolgáltatók facsonkításai kerülnek elő akut problémaként. Ilyenkor joggal merül fel, hogy kapjanak a többi közműével azonos jogokat a fák és a fasorok is, majd év elejére alább hagy a lelkesedés. Sajnos ma a kormányrendelet úgy szól, hogy a fa által okozott károkért a kezelő felel, amivel sikerült közellenséggé tenni a fákat, mind a közműcégek, mind a parkokat, közterületeket kezelők szemében. Emiatt egyre gyakoribb, hogy a gallyazás nem a fák ápolásának céljával történik, hanem a másik közmű védelmében (űrszelvény biztosítása). Vagyis nem arra figyelnek, hogy a fának mi volna jó, hanem arra, hogy minél messzebb legyen a vezetéktől és minél később kelljen legközelebb arra járni, minél csököttebbre visszavágott csonkok legyenek a területen. Ráadásul a nem szakszerű gallyazásnál (csonkítás, ifjítás), előfordul, hogy a kéreg szakad, a metszlap sérül és nincs sebkezelve. Ennek következtében a seb bekorhad idővel és veszélyessé válik a fa. Visszavágásnál persze az ezt jól tűrő fák ismét kihajtanak, de ezek a hajtások nem szervesülnek olyan jól a fa koronarendszerébe, mint az organikus ágak, ezek sokkal törékenyebbek.

Ezért a szakszerűtlen metszéseknél, csonklásoknál a fa értéke mind esztétikai, mind ökológiai szempontból erősen csökken. Javaslatomra januárban megvizsgáljuk az idei metszések hatásait, az azzal kapcsolatos panaszokat, annak költségvetési vonzatát mennyibe kerülne átvállalni a közműszolgáltatóktól a feladatot, milyen szabályozásokkal védhetjük meg fáink lombkoronáját (legyen-e a csonkolás is pótlásköteles).

Állatvédelem:

A Megújuló Pesterzsébet frakció tagjai úgy érezték, ideje az állattartás területén is a megújulásnak Pesterzsébeten. Felmérést készítettünk, hogy Önök hogyan látják a jelenlegi kutyás „életet”. Kérdeztünk a kutyafuttatók állapotáról, a meglévő esetleges feszültségekről, problémákról, illetve hogy milyen irányba látják célszerűnek a további fejlődést, s legfőképp, hogy mi az, amiben leginkább tudnánk segíteni.

A kérdőívre érkezett válaszok alapján már idén két javaslattal állat elő a frakciónk:

Egyrészt Völgyesi Krisztián képviselőtársam kezdeményezésére, képviselőtársaimmal (kiegészülve Nagy Lászlónéval) azt javasoltuk, hogy kísérleti jelleggel jelöljünk ki két szabad kutyafuttatót a kerületben, ami közül az egyik a Kiserdő melletti Vasút soron, a Kakasdomb mellett helyezkedne el, nagyjából 3600 m2-es területen, a másik pedig később, valahol a Pesterzsébeti lakótelep területén, vagy annak közvetlen környezetében kerülne kijelölésre.

ebekkelpesten.jpgTerveink szerint a két futtató – megfelelő előkészítés (padok, fedeles szemetesek kihelyezése, vadászkerítés telepítése) után – május 1-jéig kerülnének átadásra, és a lakossági visszajelzések összegyűjtése és kiértékelése után, a szeptemberi ülésen kerülne újra a képviselő-testület elé felülvizsgálat céljából. Erre az ülésre kérjük a Hivatalt, hogy gyűjtse össze azokat a helyeket, ahol van alkalmas terület és igény további kutyafuttatók kijelölésére. A képviselőtestület a javaslatot decemberben elfogadta.

Másrészt Fekete Katalinnal közös javaslatunkra még az idén megvásárol egy chipleolvasót az Önkormányzat, s jövőre némi bürokratikus hercehurca után be is üzemeli azt a Rendvédelmi Osztály telephelyén. Több pesterzsébeti állatvédő keresett meg minket, hogy sokan segítenének (a többségük teszi persze ettől függetlenül is évek óta) egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóborállatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelent, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan Pesterzsébeten. Éjjel az állatorvosok, akik bevett módon chipet olvasnak, már nem elérhetőek, ellenben a csavargó állatok jelentős részét nyitvatartási időn kívül találják az állatvédők. Úgy gondoljuk, hogy azoknak az áldozatos munkáját, akik saját szabadidejüket ingyen szánják az elesettek megsegítésére - legyen az esetünkben állat -, kötelességünk segíteni

vitapetchipestacsi1-e1358336282154.jpgA chipleolvasó beszerzése persze egyrészt segíti a a kerületi állatvédők munkáját, másrészt a felelős kutyatartás szabályainak betartatását is meglendítheti. A kérdőívre adott válaszok ugyanis a kutyatartás feltételeinek javításának kérése mellett (több és nagyobb, tisztán tartott kutyafuttatók, kutyakukák) a hatékonyabb ellenőrzést is fontos szempontnak mutatták.

Menza:

A vakáció alatt Pesterzsébeten is ehető és finom volt a menza (mintha eddig csak a hangos gyerekzsivaj zavarta volna a szakácsokat), de pénteken becsöngettek, a NER megrázta magát és helyreállt a rend: ismét rosszabb ételt ehettek a Dél-pesten élő gyerekek a belvárosban élőknél. A nyári szünet egy dolgot bebizonyított: létezik olyan, hogy ehető menza. A reformkonyha és az egészséges étel is lehet finom és tápláló, sőt a Pensió Kft is képes azt megfőzni, csak akarnia kell.

Egyet ígérhetek, amíg a Pensio Kft, nem hajlandó ugyanolyan ételt főzni és kiszállítani a Pesterzsébeten tanuló gyermekeinknek, mint a belső kerületben élő szerencsésebbeknek, addig mindent megteszek, hogy távozzanak a kerületből.mar-megint-bergyilkos-a-szomszedom--5472.jpg

Október végén be is zárt a hírhedt Ady konyha, így végre a kispestivel azonos minőségű ételhez juthatnak a pesterzsébeti gyerekek is. Üröm az örömben, hogy ez 2018-tól 10%-os áremeléssel is jár, ami 40-50 Ft többletköltséget jelenthet a szülőknek ételadagonként és 82 milliót az Önkormányzatnak. 

November végén a kerület összes közétkeztetési szerződésébe betekintést kértem, átnyálaztam 3 hatalmas doboznyi ügyiratot és kiderítettem a kerületi főzőkonyha bezárásával a szolgáltató szerződést szegett, ugyanis a megállapodás szerint a növekvő létszám hiányt, szervezési hiányosságokat és rossz minőséget nem konyhabezárással kellett volna orvosolnia, a szerződésben foglaltak szerint ugyanis azt működtetnie kellett volna, ezért jövőre a szerződés felülvizsgálatát kezdeményezem.

Közlekedés:

A Budapest-Belgrád vasútvonal kínai fejlesztése lesz Dél-Pest legnagyobb közlekedési fejlesztése ebben az évtizedben.  A terv kínai áruk dömpingjét segíteni az európai piacra, a görögországi pireuszi kikötőből Nyugat-Európába.  A hatalmas zajterhelés mellett, persze ennek köszönhetően a 150-es vonalon közlekedő elővárosi vasútvonal a térség egyik fontos közösségi közlekedési vonalává fejlődhetne, de sajnos egyelőre úgy tűnik nem fog.

Mi tehetnek az itt élők ebben a helyzetben? Próbáljuk meg kihozni a helyzetből a legtöbbet:

Javaslatomra tavaly a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy döntött, hogy felkéri a Polgármestert, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket a MÁV illetékes szerveivel és a fővárossal, hogy a Budapest- Kunszentmiklós-Tass menetrend szerinti, ingázókat szállító elővárosi vasútvonal a mostani Kőbánya-Kispest végállomás helyett a Keleti Pályaudvarra érkezzen, az ügy sikeres kezelése esetén pedig járjon el a hivatal a BKK felé a 119-es busz vasúti menetrendhez való igazításával kapcsolatban. Sajnos a MÁV nem volt nyitott a kezdeményezésre és elutasította a kérést, azonban hivatalos tájékoztatások alapján idén az M3-as metró déli szakaszának felújításakor lehetőség nyílhat rá. Ezért készítettem egy újabb javaslatot a Közlekedő Tömeg szakértőinek segítségével, melyet a képviselő-testület elfogadott, így azt a polgármester úr továbbította a BKK felé.15338622_1357962140903809_1182989512447086569_n_1.jpg

Végre Pesterzsébeten is megjelennek az első elektromos gépjárműtöltő-állomások közintézményeink, bevásárlóközpontjaink közelében. "Jövőnk a környezettudatos közlekedési módokban is rejlik, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztése, továbbá a fosszilis alapú egyéni közlekedés (benzines autók) visszaszorulása mellett az elektromos autók terjedése a jó irány."- ahogy V. Naszályi Márta képviselőtársam fogalmazott.

Javaslatomra a töltők telepítésénél a műszaki feltételek biztosítása mellett a kerület 3 szempontot vett figyelembe:

 • Könnyen megközelíthető és megtalálható legyen, hiszen nem csak az ott lakók használják.
 • A kerület szempontjából hasznos, ha közintézményeink, nagyobb szolgáltató egységeink (piac, sportcentrum, Polgármesteri Hivatal…) mellett helyezkednek el, növelve azok népszerűségét, ismertségét, forgalmát.  Ráadásul ez winwin szituáció, hiszen a gyorstöltők szerepe is ezt indokolja (bemegyek ügyet intézni, vásárolni és közben töltöm az autóm).
 • Ne okozzon parkolási gondokat az adott közösségben.

Emiatt idén 4 helyszínen támogatta és járult hozzá telepítésükhöz a képviselő-testület:

 • Topánka utca
 • Orsolya utca
 • Bíró Mihály utca
 • Vörösmarty utca

elektromos-auto-e1448021960330.jpgA testületi vita során javaslatomnak köszönhetően újragondolásra, új helyszín kijelölésére visszatartotta és nem adott rá engedélyt azoknak a helyszíneknek, ahol komoly parkolási gondot jelentett volna telepítésük. Ezeken a helyszíneken lakossági felmérés és gondos tervezés, esetleg parkolóbővítés előzi meg majd az esetleges telepítést.

Kerékpáros közlekedés:

Pesterzsébet Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzattal közösen pályázatot nyert a XX. kerület kerékpáros közlekedésének fejlesztésére. Innen letölthető a VEKOP 5.3.1-15-2016-0004 kódszámú, „Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten” tárgyú pályázaton belül elkészült Kerékpárforgalmi Hálózati Terv.

unusual-bike-shop-features-bicycle-bedecked-faade-2_vt6zz_11446_1366176587.jpgA most elkészült Kerékpáros Hálózati Terv tartalmazza a kerületen belüli tervezési terület lehatárolását, a meglévő és tervezett kerékpárutakat és kerékpársávokat, a fejleszteni kívánt útvonalakat, valamint a fejlesztés ütemezését. Érdemes tehát bogarászni, én is fogok majd egy hosszabb írást, elemzést közzétenni a projektről.

Íme itt olvasható. A terv egyik fontos eleme, a Pesterzsébet fő tengelyét alkotó Kossuth Lajos utca sétálóutcai szakasza, amelyen jelenleg kerékpárral nem lehet közlekedni. A Magyar Kerékpáros Klub a Kosuti megnyitását javasolta a kerékpáros átmenő forgalom számára. A kerületi, az egyeztetésen részt vevő és helyi ismerettel rendelkező „kerékpáros” képviselők azonban ezt ebben a formában ellenezték és az átmenő forgalom korlátlan beengedése helyett, alternatív útvonalak biztosítását és a keresztirányú közlekedés megoldását, illetve fontos épületek (ügyeletes gyógyszertár, Polgármesteri Hivatal…) megközelítésének biztosítását támogatták.

Ebben az esetben is kérdőíveztem egy kicsit.  A felmérés a kerékpárosokat és a kerékpárt nem használókat is megszólította (a válaszadók több mint 40%-át ők adják), külön elemezhető egy nyitott játszótér közelsége miatt a szülők, nagyszülők véleménye, illetve 4% alatti a nem kerületben élők száma a kitöltők között. A testület pedig a felmérés alapján hozta meg döntését.

Pesterzsébet képviselőtestülete elfogadta javaslatomat és teljesítette a pesterzsébeti kerékpárosok és futók kéréseit, így az összes kerékpárosok és futók által használt közkút megmarad!cyclist_energy_drink.jpg

Bizottsági munka

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökeként büszke vagyok arra, hogy egyetlen szakbizottsága vagyunk a testületnek, mely munkaidő után tartja üléseit, így minden, a közügyek iránt érdeklődő lakó, szakmai szervezeti képviselő, civil aktivista el tud jönni, részt tud venni az egyeztetéseken, pedig ülésenként 30-40 előterjesztést tárgyalunk. Fontos előrelépésnek tartom, hogy számos esetben veszünk részt bejárásokon, helyszíni egyeztetéseken (Kiserdő védelme, Határ út fejlesztése, szelektív szigetek, passzívházak, környezettudatosan épített, korszerű energiatakarékos bérlakások megtekintése…)

17240022_1684723334890130_8635365367463522322_o.jpgA legtöbb önálló hatáskörben tárgyalt napirenddel rendelkezünk. Javaslatomra idén is számos napirendet, beszámolót, tájékoztatót tárgyalt végig a bizottság (a teljesség igénye nélkül):

Foglalkoztunk a Kiserdő védetté nyilvánítási folyamatával, fejlesztési lehetőségeivel, a Duna-part, a Kosuti és a Helsinki út 26. szolgáltatóház fejlesztési lehetőségeivel. Tájékoztató Pesterzsébet kerékpáros közlekedéséről, fejlesztési lehetőségeiről.  Tájékozódtunk a kerület akadálymentesítéséről, a térinformatika szerepéről az akadálymentesítésben. Számos előterjesztést, fejlesztési lehetőséget végigtárgyaltunk Pesterzsébet közlekedéséről, kötöttpályás fejlesztési lehetőségeiről, a Galváni-híd építésének és a vasúti, HÉV és villamos fejlesztések irányairól. Idén végigelemeztük a kerületi kutyafuttatók, játszóterek fejlesztési lehetőségeit, bekértük az összes állapotfelmérését. Foglalkoztunk a kerületi illegális hulladék elleni küzdelem eszközrendszerével, a kamerarendszerrel, a Városrendészeti Osztály és a Polgárőrség szerepével a környezetvédelem területén (helyszíni bejárás). Idén is kiírtuk a Madarak és Fák Napi Pályázatot, sőt egy új pályázatot is elindítottunk „Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!” címmel. 

Munka a választókörzetemben:

Választókörzetem két, egymástól kissé elkülönülő terület összekapcsolásából született: a Duna-part, a Mediterrán lakópark és a Gubacsi lakótelep széle mellett a Pesterzsébet lakótelep egy részének ügyei, fejlesztései is hozzám tartoznak. Így a körzetemet érinti számos, a városfejlesztési és környezetvédelmi területet érintő beszámolómban bővebben ismertetett ügy is, néhány kisebb ügyről, további fejlesztésekről az alábbiakban szeretnék beszámolni:

18955093_1567283906638297_9074093198801312680_o.jpgAz idei év talán legfontosabb eredménye volt, hogy még tavaly sikerült meggyőznem képviselőtársaimat, és a hivatal oktatási osztályának érthetetlen ellenállását leküzdve megmentettük a Nyitnikék Óvoda Békaporonty tagóvodáját a leépítéstől és fokozatos elsorvasztásától. Ez 2017-ben már érezhető volt a tagóvoda működésén, ráadásul a szülők számos fejlesztést indítottak el az intézményben.

Végre megkezdődött a parkolófejlesztés a Gubacsi lakótelepen is, első körben a Tergenye utcában létesültek új parkolóhelyek, de jövőre a lakókkal egyeztetve újabb fejlesztéseket szeretnénk Somodi Klára képviselőtársammal indítani.22499166_1695079497192070_9035889021354979517_o.jpg

Átadtuk a körzetem szélén a felújított Kalózos játszóteret. Fájdalmas volt a búcsú a vonatos játszótértől, s egyben öröm az új, modern és nagyobb kalózos játszótér. Szép emlékek fűztek a vonatoshoz, az éppen totyogó fiaim kedvenc játszótere volt, s bár mára kinőttük, azóta is szívesen gondolunk rá, s persze kissé elfogultan, de különösen büszkék voltunk a fiúkkal annak megálmodójára. Szeptemberben kicsit másként, vonat helyett hajóval de újra megnyitott a Kosuti játszótere.21752251_1662878263745527_1589070827243111088_n.jpg

A szokásos képviselői munka során végzett (kátyúzás, járdajavítás, játszótérkarbantartás, balesetveszélyes játszóterek rendbetétele, kerti csap javítása, hogy legyen víz a vizes játszótéren, illetve az illegális hulladék és a forgalmat akadályozó parkolási gondok elleni sziszifuszi küzdelem) munka mellett néhány komolyabb ügy:

20818912_1632483863451634_7930271852406531204_o.jpgA lakókkal összefogva sikerült megállapodnunk a Zodony utcai sportcentrumban fellépő cirkusz szervezőivel, hogy megoldják a parkolási problémákat és a sátor kialakításánál és a rendezvények szervezésénél is figyeljenek a zajvédelemre.

Nem épül fedett vizistadion a Duna-parton, nemet mondott ugyanis Pesterzsébet képviselő-testülete a Mediterrán lakópark mellé tervezett bódévárosra és óriáslelátóra. A képviselőtestület javaslatomra felfüggesztette a tulajdonosi hozzájárulását és megkérte az ESMTK-t térjen vissza a megállapodás szerint kültéri medence koncepciójához: ne vizistadiont, hanem az erzsébeti úszókat igényeit kiszolgáló medencét építsen Pesterzsébeten!screenshot_2017-11-04_15_44_05.png

Október 20-án felmérést készítettem a Mediterrán lakópark szélén elhelyezkedő szelektív szigetekkel kapcsolatos lakossági igényekről. A kérdőívet 88 lakó töltötte ki, 96%-uk a lakóparkban, 4%-uk pedig a Gubacsi-lakótelepen a Zodony utcai sziget környezetében lakik.22308818_1687697307930289_3714244632778007244_n_1.jpg

A novemberi bizottsági ülésen, a felmérések alapján az alábbi javaslatot tettem, amit a bizottság el is fogadott:

 1. A Duna-parton található szelektív sziget ideiglenes megszüntetést javasoltam, hogy a két most épülő társasház átadása után az ott lakókkal egyeztetve keressük meg a helyét a házak környezetében a Vízisport utcában.
 2. A Baba park melletti szelektív sziget esetében javasoltam:
  1. a Zodony utcában a konténerek körbekerítését úgy, hogy ne zavarja a sarkon kilátást.
  2. a sziget közelébe mobilkamera telepítését.

Három, a körzetet érintő ügyben azonban sajnos nem sikerült eredményt elérnem:

A MÁV nem támogatta, hogy vonattal is bejussunk a Duna-partról a belvárosba és tartja magát ahhoz a szakmailag védhetetlen, a személygépjárműforgalmat növelő állásponthoz, hogy a dél-pesti ingázóknak nem szükséges bejutni a városba, elég Kőbánya-Kispestre. A szennyvíztisztító melletti véderdő átsorolását nem sikerült megakadályoznom (egyedül maradtam, aki fontosnak tartotta, hogy megvédjük a Mediterrán lakóparkban és a Gubacsi lakótelepen élőket a bűzszennyezéstől) és az új élőfüves focipálya építéséhez csatlakozó futókör építését és a szükséges parkolóbővítést sem sikerült elérnem. De nem adom fel: jövőre újra nekifutok, hogy a Duna-parton vagy a Zodony utcai sportcentrumban futópálya létesüljön.

Jövő évi terveim:

 • A 3-as felújításához kapcsolódóan ismételten kezdeményezni fogom, hogy a Budapest- Kunszentmiklós-Tass menetrend szerinti, ingázókat szállító elővárosi vasútvonal a mostani Kőbánya-Kispest végállomás helyett a Keleti Pályaudvarra érkezzen.
 • Komplex újrahasznosító és hulladékudvar létrehozását kezdeményezem Pesterzsébet-Soroksár határán.
 • Kezdeményezem a lakótelep zöldfelület fejlesztésének folytatását, hogy a Baross utca mindkét oldala egyformán szép legyen.
 • A Megújuló Pesterzsébet frakció tagjaival közösen a fáink, és a Kiserdő védelmét biztosító új szabályozást alakítunk ki a kerületben, állatvédelmi koncepciót dolgozunk ki, a felelős állattartás elterjesztéséért a kerületben.
 • Zöld Iroda kialakítását kezdeményezem a kerületben, hogy végre a lakossági igényeket kielégítve, a zöldfelületek, a környezetvédelem, a zajvédelem, az állatvédelem, a hulladék- és közterületkezeléssel kapcsolatos ügyeket egy helyen intézhessék a pesterzsébetiek.
 • Végre megépítjük a Baross-Topánka közösségi tervezésben fejlesztett pavilonsorát.
 • Tárgyalást kezdeményezek a Mediterrán lakópark felszámolás alatti beruházójával, hogy megoldjuk a Közműhelytelep utcai közutak önkormányzati birtokba vételét, majd rendberakását.
 • Kezdeményezem egy futópálya létesítését a Duna-parton vagy a Zodony utcai sportcentrumban.
 • Új, az eddiginél nagyobb kutyafuttató létesítését kezdeményezem, a gyalogos-kerékpáros híd építése miatt veszélybe kerülő Zodony utcai zökkenőmentes áthelyezéséért.
 • Menzareform: 2018-ban kezdeményezem, hogy módosítsuk a szolgáltatóval a szerződést, hogy egészségesebb és finomabb ételhez jussanak a pesterzsébeti gyerekek és szépkorúak.

tumblr_n9ggh7v1741r8ptvvo1_500.png

Kérdéseivel, problémáival akár személyesen fogadóóráimon, akár emailben, chaten vagy telefonon is várom megkeresését jövőre is!

Aki idáig eljutott, annak köszönöm megtisztelő figyelmét! 

3 komment

Chipleolvasót hozott a Mikulás

2017.12.07. 10:46 Mach Péter

Ajándékot hozott a kerületi állatvédőknek a Mikulás. Javaslatunkra még az idén megvásárol egy chipleolvasót az Önkormányzat, s jövőre némi bürokratikus hercehurca után be is üzemeli azt a Rendvédelmi Osztály telephelyén.

santas-minions-1419458920ng8k4.jpgA hétvégén azzal zártam egy szabad kutyafuttatók bevezetésről szóló blogbejegyzést, hogy ezzel koránt sincs vége, nem hagyjuk abba a kutyás képek posztolását. ;-)

Gémesi Emese, Somodi Klára és Völgyesi Krisztián képviselőtársaimmal novemberben készítettünk ugyanis egy kérdőívet a kutyafuttatók állapotáról, az igényekről, a felelős kutyatartásról, mert úgy éreztük, hogy az állattartás területén is eljött az ideje a megújulásnak.

346-an töltötték ki a kérdőívet, a kérdőívre érkező válaszok számos problémát felvetettek, s bár nem titkolt szándéka a kutyafuttatókkal kapcsolatos igények, visszajelzések, javaslatok begyűjtése volt, sok jó és megfontolandó ötlet érkezett ezen túl is.

Már a kérdőíven is jelezték, de azóta is több pesterzsébeti állatvédő keresett meg minket, hogy sokan segítenének (a többségük teszi persze ettől függetlenül is évek óta) egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóborállatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelent, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan Pesterzsébeten. Éjjel az állatorvosok, akik bevett módon chipet olvasnak, már nem elérhetőek, ellenben a csavargó állatok jelentős részét nyitvatartási időn kívül találják az állatvédők.

Úgy gondoljuk, hogy azoknak az áldozatos munkáját, akik saját szabadidejüket ingyen szánják az elesettek megsegítésére - legyen az esetünkben állat -, kötelességünk segíteni.

vitapetchipestacsi1-e1358336282154.jpgÚgyhogy Fekete Katalin kutyás képviselőtársunkkal kiegészülve megoldást kerestünk a problémára, megkerestük a Rendvédelmi Osztály vezetőjét, hogy biztosítsanak lehetőséget ahhoz, hogy egy mikrochip leolvasót helyezhessen el a hivatal náluk. Ez egyrészt azért lenne a legészszerűbb, mert a közterület-felügyelők már 0-24 óráig látnak el szolgálatot, a leolvasó náluk lehetne így a legelérhetőbb, továbbá aktívabb kapcsolatot tudna tartani az Önkormányzat a jelenleg aktívan működő állatvédő szervezetekkel, aktivistákkal.

Az állatvédők a megtalált kóbor állatok bevitelekor a közterületfelügyelők a mikrochip egyszerű leolvasása után vagy az önkormányzatok számára ingyenesen biztosított online adatbázisban vagy az eddigi információk alapján gyorsabban és könnyebben kezelhető a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett Petvetdata adatbázisában ellenőrizhetik-ellenőriztethetik az állat gazdáinak adatait, majd felvehetik vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson. A Rendvédelmi Osztály vezetője megkeresésünkkor nyitottan állt a kérdéshez és jelezte, hogy támogatják a javaslatot, helyet biztosítanak a leolvasónak és megoldják a behozott állatok leolvasását és a tulajdonosok értesítését, hiszen az elmúlt időszakban több esetben próbálták ők is megoldani elkóborolt állatok problémáit.

Jogszabályi háttér:

2013. január 1-től a négyhónaposnál idősebb eb csak azonosító elektronikus transzponderrel, azaz bőr alá ültetett mikrochippel megjelölve tartható! Az Állatvédelmi törvény módosítása után, minden kutyába behelyezett mikrochipet regisztrálni kell az országos állami adatbázisban. Ez az országos állami eb adatbázis (Ebregiszter). 

A Kamarának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) megkötött megállapodása értelmében a felhasználó, adatrögzítő állatorvosok a transzponderrel egyedileg megjelölt ebek törvény által előírt adatait továbbra is a Kamara Petvetdata rendszerén keresztül viszik be a rendszerbe, vagyis továbbra is a már megszokott (néhány adatmezővel kibővült) felületet használják. A rendszerbe bevitt adatok egy közös szerverre kerülnek, és mind a Petvetdata rendszer, mind az állami Ebregiszter ezt a közös adatbázist használja.  

Kedden este a Környezetvédelmi Bizottság ülésén napirendre is vettük a javaslatot és a bizottság úgy döntött még az idén a környezetvédelmi tartalék terhére megvásárolja a chipleolvasót és jövőre - miután biztosítottá válik az ebregiszterhez vagy a Petvetdata rendszerhez történő hozzáférés, ez sajnos hosszabb, többhetes folyamatot jelenthet - a közterületfelügyelők számára üzembe is helyezi.

A chipleolvasó beszerzése persze egyrészt segíti a a kerületi állatvédők munkáját, másrészt a felelős kutyatartás szabályainak betartatását is meglendítheti. A kérdőívre adott válaszok ugyanis a kutyatartás feltételeinek javításának kérése mellett (több és nagyobb, tisztán tartott kutyafuttatók, kutyakukák) a hatékonyabb ellenőrzést is fontos szempontnak mutatták.

Ezúton is köszönjük a bizottság tagjainak a támogatást, és a hivatal részéről a megértő segítést!

Fekete Katalin
Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klára
Völgyesi Krisztián

 

Határozat:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága:

 1. Úgy dönt, hogy a Környezetvédelemmel kapcsolatos tartalék sorról 100.000 Ft értékben fedezetet biztosít chipleolvasó beszerzésére, állatvédelmi feladatok ellátásához. A chipleolvasó elhelyezését és használatba helyezését Pesterzsébet Önkormányzat Rendvédelmi Osztályának telephelyén javasolja.
 2.  Felkéri a Pesterzsébet Újság és a pesterzsebet.hu főszerkesztőjét, hogy a chipleolvasó üzembehelyezése után segítsen Pesterzsébet állatvédő és kutyabarát lakosságának tájékoztatásában.
 3. Az Önkormányzat 2017. évi költségvetésről szóló 3/2017. (II. 16.) önkormányzati rendeletének 2.5 sz. mellékletében, a működési célú tartalékok között 1. pont alatt a környezetvédelemmel kapcsolatos tartalék céltartalék soron rendelkezésre áll.
 4. Felkéri a Bizottság elnökét a szükséges intézkedések megtételére.

Határidő:        2017. december 31.

Felelős:           Mach Péter KVB elnök

A határozati javaslat elfogadása egyszerű szótöbbséget igényel.

Készítette: Mach Péter, Gémesi Emese önkormányzati képviselők

Közreműködött: Fekete Katalin, Somodi Klára és Völgyesi Krisztián önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

LIDL ellenes keresztet állítottak Csepelen?

2017.12.05. 09:02 Mach Péter

Rezsi Szilárd keresztet vet és gyűlöletet arat.

Már pénteken a reggeli péksüteményem és gyümölcslevem megvásárlásakor éreztem - nem volt ugyanis a hűtőpultban fagyasztott velőspacal -, hogy ebből gond lesz. Ilyet Csepelen egyetlen élelmiszer bolt nem tehet meg. Tegnap pedig ez fogadott:24313044_2012078538821273_3973989656809664980_o.jpg

Most már ilyen is van, köszönet érte Németh Szilárdnak. A vásárlókat persze cseppet sem zavarta, számuk nem csökkent, sőt, így hétfő reggel leginkább az elviselhetetlen tömeg jelzővel lehetne leginkább jellemezni.

Az áruház, szeptemberben egész Európában hatalmas botrányt keltett azzal, hogy a görög Eridanous termékek csomagolásáról az egyik leghíresebb görög ortodox templomról, a santorini Anastasisról kiretusálták a keresztet. A botrány miatt Magyarországon is keresztet formáltak mécsesekből a tiltakozók számos áruház előtt.  Az áruházlánc még az ősszel bocsánatot kért : „Elnézést kérünk mindazoktól, akiket az Eridanous termékcsalád dizájnja megsértett. Hibát követtünk el, amit igyekszünk mihamarabb kijavítani, és kiemelt prioritással kezelni.”

Az ügy lecsengeni látszott egészen mostanáig, Csepelen ugyanis nem felejtenek. 

Az emberfia kicsit meglepődik, elmélkedik az egyház és az állam szétválasztásán, mint európai értéken. Azon is, hogy egy ilyen indokkal állított keresztet vajon pont az első adventi gyertyagyújtáskor kell-e felállítani és megszentelni. De azután elhessegeti a gondfelhőket, a "remény hal meg utoljára" elvén úgy gondolja, mégsem ezért került ide a kereszt.

Azután beleolvas a kormánypárti média hétvégi, hétfői cikkeibe és a remény tovaszáll: a Pesti Srácok és az Origo is üdvözölte és örömittas beszámolót készített róla, hiszen szerintük igazi, keresztyén üzenetet is hordoz a szemben lévő Lidl áruház korábbi botrányos magatartásával szemben. A kormánypárti média szerint ugyanis "kereszténygyalázó" LIDL ellenes keresztet állított az Önkormányzat.

Pesterzsébeten komoly kritikákat kaptam és kapok, mert támogatom és támogattam a folyamatosan változó kerülethatárok miatt új határkeresztek állítását, a régiek pótlását a kerületben, sőt templomok környezetében, szakrális helyeken is felállításukat. Azon kevés, lehet, hogy egyetlen baloldali képviselő vagyok, aki minden évben támogatta a Jobbik adventi keresztjét is (apropó mintha idén megfeledkeztek volna az Adventről), bár ott éreztem némi zavart a szimbólumrendszerben, de ha valakinek ez fontos a hitének megéléséhez szerintem támogatni kell.

Az viszont, hogy a szomszédban Rezsi Szilárd keresztet vet és gyűlöletet arat, kifejezetten zavar.

78 komment

Címkék: kereszt gyűlölet Németh Szilárd

Kutyát futtatni szabad-e?

2017.11.30. 21:34 Mach Péter

Vigyázat, vendégszerző! - Völgyesi Krisztián írása

Korábbi írásomban már utaltam rá, hogy Gémesi Emese, Mach Péter, Nagy Lászlóné és Somodi Klára képviselőtársammal közösen készítünk egy javaslatot, amely sokak számára meglehetősen újszerűnek hangozhat, de mégsem az. Ehhez a javaslathoz kértük az Önök segítségét is, és feldolgozva a kérdőíveket, összegezve az Önök válaszait, arra a következtetésre jutottunk, hogy jó úton járunk.

346-an töltötték ki a kérdőívet, válaszadóink 63,2%-a nem elégedett a pesterzsébeti kutyafuttatók számával, és mindössze 6%-uk írta azt, hogy elég futtató van a kerületben (30,8% nem tudott dönteni ebben a kérdésben). Érdemes megjegyezni, hogy amikor megfordítottuk a kérdést, és arra kérdeztünk rá, hogy hol, illetve, hogy mekkora futtatókat kellene létesíteni, mindössze 3,8% jelezte azt, hogy nincs szükség több futtatóra.

Pesterzsébeten közel 7000 regisztrált (csippel ellátott) kutyát tartanak. Erre a 7000 kutyára mindössze hét kutyafuttató jut, ami – nem nehéz belátni – meglehetősen kevés. Ezt a számot a kérdőív kitöltőinek mindössze 14,8%-a találta el és közel ¾-ük (73,3%) alábecsülte. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a jelenlegi futtatók méretüknél fogva alkalmatlanok egy közepes, vagy egy nagyobb mozgásigényű eb kifuttatására (a válaszadók 51%-a nem, vagy többnyire nem elégedett a kutyafuttatók méretével), akkor kijelenthetjük, hogy kutyás fronton Pesterzsébet az őskorban ragadt. Pedig kerületünkben is egyre többen tartanak kutyát, ami bizonyítottan jót tesz a testnek és a léleknek is.

gallery-1505755689-minion-dogs.jpgJavaslatunk erre a problémára kíván megoldást nyújtani, méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebb pénzből (mert hát abból sosincs elég itt a kerületben) jelentős változásokat lehessen elindítani. Aki kitöltötte a kérdőívet, bizonyára sejti már, hogy javaslatunk egyik célja a kerítés nélküli, ún. szabad kutyafuttatók meghonosítása a kerületben. Biztató volt számomra, hogy annak ellenére, hogy a kérdőív kitöltőinek 80,2%-a nem hallott korábban a szabad futtatókról, jelentős többségük valamilyen formában támogatja az elképzelést: 21,4% úgy vélekedik, hogy legyen minél több, 23% csak a kerület szélén szeretne 1-2 ilyet, 32,1% szerint pedig ki kellene próbálni.

Tudom, sokak számára ijesztő a gondolat, hogy kutyák póráz nélkül szaladgálhatnak, de megfelelő odafigyeléssel és a jelenleg is élő szabályok betartatásával nemcsak, hogy válasz lehet a problémára, de a felelős kutyatartás népszerűsítésében is nagy szerepet játszhat, ugyanis a kerítés nélküli kutyafuttatóban is csak akkor szabad elengedni a kutyát, ha az megbízható, a gazdi hívására visszajön, ha kijön fajtársaival, valamint az emberekkel, és igen, a szabad kutyafuttatóban is össze kell szedni kedvencünk után a végterméket, mint bárhol máshol!

Amikor kezdeményezésemmel elkezdtem körbejárni képviselőtársaimat, valamint a hivatalt, a legtöbb kérdés arra irányult, hogy létezik-e ilyen valahol. Igen, létezik. Például egy Pesterzsébethez hasonló paraméterekkel bíró, budapesti kerületben. A XVII. kerületben két évvel ezelőtt megalkották az „Állatbarát Rákosmente Koncepciót,” amelyben felmérték a kerületben az állattartással kapcsolatos problémákat, és erre adtak koncepcionális választ. Az egyik ezek közül 13 új kutyafuttató kijelölése volt, ami közül mindössze hármat kerítettek körbe, a többit szabad futtatónak jelölték ki.

A másik népszerű kérdés, az volt (mivel az önkoriban az életünk a jogszabályok körül forog), hogy mi ennek a jogi háttere. A válasz erre egyszerű: nincs olyan jogszabály, ami előírja, hogy az „ebek futtatására kijelölt területet” bármilyen módon körbe kéne keríteni. Ennek ellenére mi úgy gondoljuk, hogy egy vadászkerítés sokat segíthet a gazdinak abban, hogy megtanítsa kutyájának, hogy meddig mehet.

Képviselőtársaimmal azt javasoljuk, hogy kísérleti jelleggel jelöljünk ki két szabad kutyafuttatót a kerületben, ami közül az egyik a Kiserdő melletti Vasút soron, a Kakasdomb mellett helyezkedne el, nagyjából 3600 m2-es területen (ezúton is köszönöm Nagy Lászlóné képviselőtársamnak, hogy ilyen kiváló helyszínt talált erre a célra!), a másik pedig később, valahol a Pesterzsébeti lakótelep területén, vagy annak közvetlen környezetében kerülne kijelölésre.

Terveink szerint a két futtató – megfelelő előkészítés (padok, fedeles szemetesek kihelyezése, vadászkerítés telepítése) után – május 1-jéig kerülnének átadásra, és a lakossági visszajelzések összegyűjtése és kiértékelése után, a szeptemberi ülésen kerülne újra a képviselő-testület elé felülvizsgálat céljából. Erre az ülésre kérjük a Hivatalt, hogy gyűjtse össze azokat a helyeket, ahol van alkalmas terület és igény további kutyafuttatók kijelölésére.

Kezdeményezésünkkel párhuzamosan kértem a Környezetvédelmi és Városfejlesztés Bizottság elnökét, Mach Pétert, hogy 2018 első felében vegyük napirendre egy Állatvédelmi Koncepció kialakítását is, melyet szintén elfogadhatunk akár már a szeptemberi testületi ülésen. Ebbe a koncepcióba tervezzük beépíteni azokat a javaslatokat, irányokat, melyeket Önök jeleztek a kérdőívben.

Ezúton is köszönjük az Önök segítségét, és bízunk abban, hogy a képviselők többsége támogatni fogja a javaslatunkat, és hamarosan nagy lépésekkel haladhatunk a modernkori, felelős ebtartás irányába!

Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klára
Nagy Lászlóné
Völgyesi Krisztián

minions.jpgKöszönöm Krisznek, hogy rávett minket és végigtolta velünk ezt a projektet kérdőívestül, sokkörös egyeztetésekkel, vitákkal, helyszíni bejárásokkal és megírta a posztokat.

De ezzel koránt sincs vége, nem hagyjuk abba ;-) A kérdőívre érkező válaszok számos más problémát is felvetettek, sok jó és megfontolandó ötlet érkezett, így folytatjuk a témát, kedden új fejleményekkel, ötletekkel jelentkezem és Krisz is ígért még egy, a mostaninál átfogóbb cikket.

2 komment

Címkék: kutya kutyafuttató kutyatartás

A fanyűvő hivatalnok meséje

2017.11.19. 11:34 Mach Péter

Elérhette a suszter cipője effektus a Fővárosi Munkaügyi Központ pesterzsébeti fiókját is, komoly munkaerő-hiánnyal küzdhet, mással nem magyarázható ugyanis, hogy immár második éve pesterzsébeti udvarának zöldfelület-gondozását, fáinak metszését kertész helyett hentesekre és mészárosokra bízza. Ők pedig hiba nélkül látják el a feladatokat: darabolnak, csonkítanak, madárfészket pusztítanak.

23674928_1993046584057802_2238141351457749602_o.jpgBudapest Főváros Kormányhivatala XX. Kerületi Munkaügyi Hivatala a kertjében - igaz a kerítésükön belül - sorozatban csonkítja meg a fákat. Az ott lakók szerint a munkaügyi központ vezetője arra hivatkozik, hogy a fák veszélyesek a parkoló autókra, az ilyenkor lehulló levelek zavarják a kormányhivatal munkatársait, s néhány beteg ág balesetveszélyesen hajlik ki a parkolóra.  A lakók már tavaly próbálták meggyőzni, hogy csak a beteg részeket szedjék le, de kérésük süket fülekre talált. A tavaly megcsonkított fa ott meredezik ágak nélkül, kivágásra várva. S mindenki attól fél a mostani csonkítások is ezzel járhatnak.

A konfliktus a kormányhivatal és a lakók között már tavaly kezdődött, az idei csonkításokat pedig már hatalomfitoktatásként élik meg. Az itt élők azt látják, hogy kérésük ellenére a kormányhivatal a gyönyörű koronás fákat mind megcsonkította, ott is, ahova autó be sem jöhet. Ezeket a fákat imádták a madarak, fészkek is voltak rajtuk. S a tavaly ugyanígy megcsonkított fák már pusztulnak kifelé.

A Kormányhivatal környezetében sajnos eddig is komoly küzdelmet folytatott a kerület a légszennyezés csökkentéséért: a Gubacsi híd felüljárója és a Soroksári út kereszteződésében lévő területen ugyanis a kipufogógázok és a porszennyezés mértéke nagyon magas, ezért lenne fontos megvédeni itt a zöldfelületeinket és a fákat.

Tisztelt Hivatalvezető Úr!

Miután „főnökéről” köztudott, hogy fogékony a dakota közmondások iránt, Önnek is ajánlom figyelmébe az alábbi indián közmondást:

„Ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető.”

Levelet írtam Pesterzsébet polgármesterének, hogy segítsen közvetíteni a lakók és a kormányhivatal között, segítsen megvédeni kerületünk zöld értékeit, fáinkat, madarainkat. A Környezetvédelmi és Városfejlesztési bizottságban pedig kezdeményezni fogom, hogy a kerület vizsgálja meg milyen lehetőségei vannak megelőzni a hasonló eseteket.

2 komment

Címkék: fakivágás munkaügyiközpont facsonkítás

Megújuló szemlélet az ebtartásban?

2017.11.15. 21:38 Mach Péter

Vigyázat, vendégszerző! - Völgyesi Krisztián írása

Amikor az ember a belváros betontengeréből egy olyan zöld kerületbe érkezik, mint Pesterzsébet, úgy érzi, hogy közelebb került a természethez. A sok hatalmas fa, a nagy zöldterületek, a Duna-part közelsége mind-mind azt az érzetet erősítik, hogy itt egy kicsit visszatalálhat az ember abba a világba, amit a modernizáció elvett tőle. Ez fokozottan érvényes azokra, akik kutyát tartanak, hiszen a belső kerületekben egy-egy park felújítása azzal jár, hogy kitiltják kedvencüket az adott területről. Pedig a kutya nem betonra teremtett lény, jobban érzi magát egy füves-fás környezetben, mint az aszfalton.

ebekkelpesten.jpgSzóval, amikor ideérkezik egy kutyatartó, úgy érzi, jó helyen jár. Egészen addig, amíg nem szembesül a valósággal: nincs hol szabadon engedni a kutyáját! A nagy lakótelepi füves placcok pedig hívogatják őt és kedvencét egy jó kis labdázásra, szaglászásra, játszadozásra. De sajnos ezt nem lehet. Egy kormányrendelet értelmében

„Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kutyafuttatókat kivéve mindenhol kötelező a póráz használata. Pedig a „hanyatló nyugaton” létezik olyan megoldás, hogy aki levizsgázik kutyájával, mentesülhet a pórázkötelezettség alól, hiszen, mint köztudott, az ebek tanítható, okos állatok.

Viszont egy Önkormányzatnak nincs lehetősége más úton járni, mint amit a kormány kijelölt számára, szabályait a „magasabb rendű jogszabályokhoz” kell igazítania. Így tehát egy lehetősége marad: kutyafuttatókat kijelölni erre a célra.

Sajnos Pesterzsébet Önkormányzata ebben is, mint sok más kérdésben, maradi. Van egy kialakult rendszer pár körbekerített, piszkos kutyafuttatóval, amin eddig senki sem akart változtatni. Pedig a lakosok nagy része igényelné! Ezt az igényt szeretnénk pontosan felmérni, ezért Gémesi Emese, Somodi Klára és Mach Péter képviselőtársammal közösen készítettünk egy kérdőívet, amit szeretnénk, ha minél több kerületi lakos kitöltene.

Mert úgy érezzük, hogy az állattartás területén is eljött az ideje a megújulásnak!

Egy olyan javaslattal készülünk, ami sokak számára meglehetősen újszerűnek hangzik, de mégsem az. Sőt, már más – Pesterzsébethez hasonló adottságokkal bíró – budapesti kerületben létezik.

Mivel nem szeretném befolyásolni Önöket a kérdőív kitöltése előtt, erről a javaslatról később írok. Most, első lépésként segítsen nekünk és töltse ki a kérdőívünket, hogy megtudjuk, mi a véleménye a kutyafuttatók állapotáról, a meglévő esetleges feszültségekről, problémákról, hogy milyen irányba látja célszerűnek a további fejlődést, s legfőképp, hogy mi az, amiben leginkább tudnánk segíteni.

Kitöltheti a blogon, vagy erre a linkre kattintva.

Segítségét előre is köszönjük!

Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klarissza
Völgyesi Krisztiánmaxresdefault_3.jpg

 

 

11 komment

Címkék: kutya kutyafuttató állatvédelem megújulópesterzsébet