HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (3) beszámoló (6) BKK (4) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (4) bűzszennyezés (3) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (3) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (4) Duna-part (20) einstand (3) esélyegyenlőség (16) ESMTK (11) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (44) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) hajléktalan (6) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (4) játszótér (6) JOBBIK (5) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (54) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (5) közösség (4) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (3) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (20) kutya (4) kutyafuttató (5) lakossági fórum (3) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (47) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (16) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (4) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (104) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (5) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (39) pesterzsébet (132) petíció (4) polgármester (6) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (16) szemétgyűjtés (6) szociális (6) takarítás (10) tankönyv (3) TAO (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) uszoda (6) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (3) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Győztünk! Nem épül vizistadion a Duna-parton!

2018.04.21. 15:52 Mach Péter

Győztünk! Győztünk?

exponential-growth-fills-stadium-with-water-in-minutes.jpgGyőztünk, hiszen az alapkövetelésünk teljesült: nem épülhet vizistadion hatalmas lelátóval és ideiglenes konténervárossal a Duna-parton. ” Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonta”, mivel a tavalyi felfüggesztéskor kért anyagok és módosítások nem készültek el.

Győztünk? A napirend egyetlen felszólalójaként, ezzel zártam a beszédem:

-        Ha komolyan gondoljuk az uszodafejlesztést akkor készüljön megvalósíthatósági tanulmány, kezdjük meg a lakossági felmérést (ők milyen elvárásokkal jönnek), s utána döntsünk a folytatásról. Ha nem gondoljuk komolyan, akkor pedig vonjuk vissza a tulajdonosi hozzájárulást!!!!

Az utóbbi történt, tehát a képviselőtestület teljesen leállította a beruházást, s nem azt tette, amivel két éve kezdeni kellett volna: felmérni a valós igényeket, egyeztetni a lakókkal és egy hatás- és megvalósíthatósági tanulmány alapján dönteni az esetleges fejlesztésről.

Ez azt is jelentheti, hogy ismét elhalasztják a súlyos parkolási gondok megoldását, nem érkeznek érdemi válaszok a lakossági felvetésekre.

De csak, ha engedjük!

Ezen a héten két alkalommal is sikerre vezetett a helyi közösségünk tenni akarása, az együttműködés.

A hét elején megijedt a tiszta környezetet akaró Duna-parti civilektől és MÁV. A sajtónyilvánosságnak is köszönhetően, megelőzve a hétvégi takarító flashmobot, megtisztították a vasútállomás zöldfelületeit.

Most pedig a lakossági együttműködésünk megakadályozta, hogy vizistadiont építsenek a szomszédban.

Köszönöm mindenkinek a részvételt az egyeztetésekben, a szakértőknek és a lakóknak a javaslatokat, véleményeket, segítséget, a takarításra jelentkezőknek a lelkesedést, a sajtónak a nyilvánosságot, a petíciót aláíróknak a támogatást!

Egyetlen szóval tudom leszűrni a héten történtek tapasztalatait: FOLYTATJUK!

A Vasútállomás után megtisztítjuk a Duna-partot is, és megoldást keresünk - és azt ki is verjük az Önkormányzatból - a Gubacsi-lakótelep és a Mediterrán lakópark közlekedési problémáira.

Bár vitának nem nevezném, hiszen egyedül én szólaltam fel a napirend kapcsán, de ennek ellenére megosztom az ott elhangzott véleményemet:

Köszönöm a szót polgármester úr!

A körzet képviselőjeként az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt, az adott településrészen 1025 választópolgár lakik, úgyhogy nevezhetjük akár reprezentatívnak is, hiszen valamivel több mint 15%-a a lakóknak véleményt formált. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

A kérdés igy hangzott: Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

A válaszok és azok aránya:

 • Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott. 61%
 • Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség. 16%
 • Nem támogatom az uszoda bővítését. 16%
 • Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. 5%
 • Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k. 2%

Mindamellett egyetlen képviselőként, aki rendszeres használója az uszodának néhány további gondolatomat is megosztom: az elmúlt napok egyeztetései alapján kimondható: a továbblépéshez feltétlenül szükséges egy hatás- vagy megvalósíthatósági tanulmány, egy olyan tanulmány amelybe nem csupán számokat "odavágnak", hanem azokat indokolják, a számítási módszereket bemutatják.

Szükség van piacelemzésre, költséghaszonelemzésre, a fenntarthatóság vizsgálatára. A bevételek és kiadások számszerű elemzésére, az energiagazdálkodás tervezésére. Ráadásul a modelleket nemcsak számszerűen hanem szövegesen is be kell mutatni, hogy a képviselők megérthessék azt.

Mi miért ennyi - hogyan számolták ki? Ezek hiányoztak tavaly októberben is és most is!

Mi az, amit viszont tudunk?

 • A 2016-os TAO pályázat össztámogatása kb. 437 millió Ft (ebből kb. 7 millió személyi támogatás volt)
 • A beruházás önrésze 184.446 mill Ft.
 • Ez összesen kb. 621 millió Ft (ebből a beruházás 614 m Ft)
 • Eddig összesen rendelkezésre áll: 285 millió Ft

Hol a hiányzó 336 m Ft? 2 év után tehát miről beszélünk?

Miért akarunk változtatni az októberi döntésünkön, ha sem a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, sem a szükséges változtatások tervei, sem az igényelt és ígért hatástanulmányoknem készültek el?

Kérem, a képviselő-testületet, hogy ne adjon szabad kezet az ESMTK-nak! Ha komolyan gondoljuk az uszodafejlesztést akkor készüljön megvalósíthatósági tanulmány, kezdjük meg a lakossági felmérést (ők milyen elvárásokkal jönnek), s utána döntsünk a folytatásról.

Ha nem gondoljuk komolyan, akkor pedig vonjuk vissza a tulajdonosi hozzájárulást!!!!

26 komment

Címkék: uszoda ESMTK vizistadion

A takarítás szemét hiányában elmarad!

2018.04.19. 21:33 Mach Péter

Győztünk! Megijedt a tiszta környezetet akaró civilektől és kitakarította a MÁV a vasútállomás zöldfelületeit. 

Április 21-re szervezett az Átalakuló Duna-part takarítási akciót a Pesterzsébeti vasútállomáshoz, mert az állomás környezetének zöldfelületét elborította a szemét.

Ilyen volt:

Az Átalakuló Duna-part már egyszer 2013. április 7-én kitakarította Pesterzsébet vasútállomását, akkor a takarítás után szemetesek kerültek ki az állomásra és a MÁV évekig rendet tartott a területen. Idén azonban megint elmaradt a zöldfelület gondozása, a töltés mindkét oldala tele volt szeméttel. A vízelvezető árokban pillepalackok, üvegek és csikk mindenfele a vasútállomás teljes területén a füvön és a peronon egyaránt. Így ismét megkezdtük egy flashmob szervezését.

dunapart_logo.jpgSokan jelentkeztek, a Duna-parton élők idén is sajátjuknak érezték a területet és hulladekvadasz.hu is felrakta eseményei közé az akciónkat.

A sajtónyilvánosságnak köszönhetően, megelőzve a flashmobot, a héten kitakarította a MÁV az adott területet. Ismét bebizonyosodott, hogy a helyi közösségek tenni akarása, az együttműködés sikerre vezet!

Köszönjük minden jelentkezőnek és támogatónak!

Ilyen lett:

Folytatjuk a Duna-parton!

Szólj hozzá!

Mégis megépülhet a vizistadion a Duna-parton?

2018.04.17. 11:21 Mach Péter

Igen, ha engedjük!

Tavaly novemberi blogposztomban írtam: nem épül fedett vizistadion a Duna-parton, nemet mondott ugyanis Pesterzsébet képviselő-testülete a Mediterrán lakópark mellé tervezett bódévárosra és óriáslelátóra. Tavaly októberben részben a lakók kérésére is úgy döntött az önkormányzat, hogy az eredeti tervek szerinti létesítményt nem engedi felépíteni, felfüggeszti az engedély megadását. Akkor a zajvédelem, parkolási gondok megoldása, az "új lelátós uszoda és vízilabdacsarnok helyett csak egy új úszómedencét szeretnénk" koncepciót támogatta a többség. 

A tavalyi határozat szerint a beruházás csak akkor folytatódhat ha a kültéri medence létesítésének dokumentumai – ideértve az engedélyes terveket, valamint a költségvetést – átdolgozásra kerülnek és a beruházás 1. üteméből a további ütemek (ideiglenes fedés) megvalósításához szükséges műszaki megoldások elhagyásra kerülnek az MVLSZ által az eljárásba bevont igazságügyi szakértő által is jóváhagyottan, és a létesítmény megvalósításához szükséges TAO forrás, valamint a szükséges önerő teljes összege igazoltan, szerződésekkel alátámasztottan a beruházó ESMTK rendelkezésre áll, valamint a létesítmény jövőbeni üzemeltetésére és az üzemeltetés finanszírozására vonatkozóan az ESMTK elnöke által előterjesztett, számításokkal alátámasztott koncepciót a Képviselő-testület jóváhagyta. 

Korai volt azonban az öröm: a határozatban foglaltak nem történtek meg, ennek ellenére csütörtökön - az országgyűlési választások eredményének kihirdetése után azonnal - ismét dönt a képviselő-testület az uszoda bővítéséről, valójában az uszoda mellé épülő újabb uszodaépület megépítéséről.

 

Az uszoda közelében végeztem egy lakossági felmérést, a felmérésen százhetvenen vettek részt. A választ adók közül csupán 5% támogatta az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint. A lakók 95%-a ugyanis nem támogatja az eredeti építésitervek és ütemtervek szerinti beruházást.

 

Megépüljön-e az eredeti tervek szerint a nagylelátós vízilabdacsarnok?

VÁLASZOK

ARÁNY

Csak akkor támogatom a bővítést, ha a zajvédelem és a parkolás megoldott.

61%

Csak egy kültéri medence megépítését támogatom, új fedett uszodára hatalmas lelátóval nincs szükség.

16%

Nem támogatom az uszoda bővítését.

16%

Támogatom az új uszoda és lelátóval bővített medence megépítését az eredeti tervek szerint.

5%

Támogatom az új uszoda megépítését az eredeti tervek szerint, de csak akkor, ha már az első ütemben megépülnek az öltözők, wc-k.

2%


A Pesterzsébeti Uszoda rendszeres használójaként, akinek mindkét fia itt tanult meg úszni, nagy reményekkel támogattam az ESMTK és a vízilabda szövetség elképzeléseit, hogy egy kültéri medencét építsenek, bővítve a helyi egyesületek és az itt élők sportolását biztosító vízfelületet tavasztól őszig. Szerettünk volna egy olyan kültéri medencét, amihez pénzügyi tervet készítenek a működtetésre vonatkozóan, biztosítja a most hiányos mosdó és öltöző szükségleteket, amely megoldást nyújt a parkolási gondokra, de megőrzi a zöldfelületeket is.

Hiányos anyagok, hatalmas lelátó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, bódéváros mosdó és öltöző konténerekből, irreális vízfelületígéretek, „elfelejtett” parkoló- és zajvédelemfejlesztések, eltűnő majd újra előkerülő tízmilliók fémjelezte előterjesztést tárgyalt tavaly a képviselő-testület. Akkor a képviselők többsége úgy döntött, hogy ebben a formában nem támogatható a beruházás.

Csütörtökön a képviselő-testület újra napirendre veszi a kérdést és meglepő módon újra csak az eredeti tervek kerülnek elénk.

A lelátófetisizmus láthatóan nemcsak fertőz, de kigyógyulni is nehéz belőle.

screenshot_2017-11-04_22_37_44.pngA tervek szerint ugyanis megalelátó épülne egy medencével méregdrágán az első ütemben, sohanapján kiskedden a sokadik ütemben készülne hozzá öltöző, mosdó, parkoló és be is fednék, addig pedig konténerek és közlekedési káosz. A lelátó méreteit jellemzi, hogy a tervek szerint egy későbbi fázisban az öltözők, mosdók és egyéb kiszolgáló helyiségek mind beférnének alá. A beruházás esetleges teljes befejezése esetén pedig (amire semmilyen fedezet nem állt amúgy rendelkezésre) valójában két különálló, egymásmellé épült fedett uszodaként funkcionálna a létesítmény.

Az uszodában edző fiú édesapjaként és azt rendszeresen használóként is támogatom az uszoda fejlesztését, bővítését, egy új 50m-es úszómedence megépítését, de az eredeti tervek hosszútávon egy hatalmas új vízilabdacsarnok felépítését tartalmazzák. Rövid távon pedig az új medencének hatalmas lelátója lenne, befedés nélkül, így a zaj is jóval nagyobb. A most is kevés öltöző és wc bővítése helyett konténer wc-vel és öltözővel oldanák meg a problémát. A parkolási problémákra nem nyújt megoldást az építési terv, sőt növeli azt. Az uszoda közelében lakók 97%-a nem támogatja az eredeti tervek szerinti beruházást.

Éppen ezért a körzet képviselőjeként nem támogatom ezt a javaslatot, s mivel az ESMTK nem tett semmit a tavalyi határozatban foglaltak betartásáért, így a tulajdonosi hozzájárulás teljes visszavonását támogatom, s erre kérem képviselőtársaimat is!screenshot_2017-11-04_15_44_05.png

 

HATÁROZATI JAVASLAT

 A Képviselő-testület úgy dönt, hogy

I/1. visszavonja a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát és megerősíti a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozattal módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú határozatában megadott, az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91 hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence – a Magyar Vízilabda Szövetség által biztosított TAO támogatás igénybevételével, az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület (Bp. XX. Ady E. u. 150.) beruházásában történő – megvalósítása érdekében hozott tulajdonosi hozzájárulását.

A Képviselő-testület ennek érdekében és igazolására felkéri az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesület elnökét, hogy a beruházás megkezdését megelőzően tájékoztassa annak részleteiről, így különösen a finanszírozáshoz szükséges pénzeszköz rendelkezésre állásáról, a beruházás tervezett ütemezéséről, határidejéről, az elkészült létesítmény üzemeltetéséhez szükséges kalkulált költségekről, illetve annak tervezett finanszírozásáról az Önkormányzat Képviselő-testületét.

 I/2. a 042/2017. (II.09.) Ök. számú határozatával módosított 141/2016. (VI.09.) Ök. számú, és a 251/2017. (X.12.) Ök. számú határozatát, valamint az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Zodony u. 1. szám alatti (170187/91. hrsz) ingatlanon létesítendő uszoda kültéri medence létesítéséhez adott tulajdonosi hozzájárulását visszavonja.

II. felkéri a polgármestert, hogy a határozat végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

 Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott 

A határozati javaslat elfogadása minősített szótöbbséget igényel.

 Az előterjesztést tárgyalja: 

 • Gazdasági Bizottság
 • Egészségügyi és Sport Bizottság
 • Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

Szólj hozzá!

Új ellenállást! Alakítsuk meg a remény közösségeit!

2018.04.10. 11:40 Mach Péter

A hit, a meggyőződés és a remény vasárnap eséllyé alakult, a döntés a mi kezünkben volt, nem éltünk vele.

community.jpgMi, akik a részvételi demokráciában hiszünk, akik átláthatóbbá tennénk közügyeink intézését és az ország pénzügyeit, akik elutasítjuk az agressziót, a gyűlöletkampányt, akik hiszünk a mediáció sikerességében, akik szerint a szegénység nem bűn, most vasárnap alulmaradtunk a választásokon. Nyolc éve vállaltam, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állok ki a kerületben élők ügyeiért.

Meggyőződésem, hogy a bűnbakkeresés, vagy a vereség el nem ismerése helyett egyetlen dolgot tehetek: betartom, amit ígértem, folytatom, amit nyolc éve elkezdtünk a helyi civil szervezetekkel, érdekvédőkkel és az ügyek mentén együttműködő képviselőtársaimmal közösen.

14606251_1464560473573085_5305771352654077098_n.jpgA NER megbuktatásának sikerét ugyanis, - s addig is az ország túlélését - a helyi közösségek ereje biztosíthatja. Félelemre és gyűlöletre ugyanis nem építhető erős és hosszútávon sikeres közösség sem hazánkban, sem Európában. Egy sikeres Magyarország ugyanis egymás megbecsülésén, elismerésén alapul.

A vasárnapi választások legfontosabb tapasztalata, hogy hamis beidegződés, önámítás, abban bízni, hogy a rendszer károsultjai a baloldali-kormányváltó politikának befektetett munka nélkül is a legnagyobb szövetségesei. Ahol élő fogalom a szolidaritás, ahol sajátjuknak és értéknek tekintik a közösségek tagjai épített és természetes környezetüket, ahol fontos a család, ott élhetnek és élnek is szavazati jogukkal a választók. Minden más esetben nincs valós döntési helyzetben a választó, ott a gyűlöletpolitika, a félelem az úr.

Nyolc éve kezdtem politizálni egy kormánypárti, de kiábrándult, a politikusokban, az önkormányzatban a „HATALOM”-ban csalódott lakóközösségben, ma ebben a lakóközösségben mindenki szabadon, elveinek, hitének megfelelő pártot, jelöltet választ. Ezért is tartom az egyedüli megoldásnak a helyi közösségek építését.

A rendszerkritikus, demokratikus pártoknak az elmúlt nyolc évben nem sikerült beváltaniuk a szavazók reményeit. Néhány település kivételével nem alakult ki élő kapcsolat a lakosság és az őt képviselők között. Az elkövetkező év közösségeink újjászervezéséről szól. S ebben a munkában mindenkinek meg kell találnia a saját feladatát.

1_iicqhupb12buw4dvpuniyg.jpeg

Kooperáció – alternatíva – helyi politika – új ellenállás

Új ellenállás: újra kell éleszteni a 2012-ben indított új ellenállást s az élére állni azoknak, aki most erőt éreznek hozzá!

Erőszakmentes, alulról szerveződő mozgalmat kell indítani egy élhető, normális országért. Ha betiltanak egy civil rendezvényt, segíteni kell őket és szervezni helyette hármat. Minden kivágásra ítélt fa alá oda kell ülnünk, mert vár ránk ezer és ezer hársfa! S minden kivágott fa helyére kettőt kell ültetnünk!

Az elmúlt nyolc év aktív, áldozatos munkát végző, de sikertelen politikát képviselő erőinek újra képessé kell válni a rendszerkritika, az antikorrupció, a mutyi-ügyek feltárása mellett pozitív üzeneteket is eljuttatni a társadalom felé.

Mi itt Pesterzsébeten az elmúlt években:

- Megmentettük a kerületi Autómentes Napot, a Madarak és fák napi rendezvénysorozatot, új pályázati rendszert dolgoztunk ki kertjeink, parkjaink, zöldfelületeink gondozására, szépítésére.
- Megvédtük a Kiserdőt, hogy ne épülhessen mellé főút és megkezdtük a védetté nyilvánítás folyamatát.
- Megakadályoztuk, hogy stadion épüljön a Duna-parton, helyette futópályákat, fittparkokat hoztunk létre.
- Elértük, hogy kiemelt területként kezelje az Önkormányzat a Duna-part fejlesztését.
- Akadálymentesített buszokon juthatnak el a Duna-parton élő nyugdíjasok és kisgyermekes szülők a központba.
- Vásárlói és városrész fejlesztői közösségeket szerveztünk, kipróbáltuk milyen közösen megtervezni egy közlekedési csomópontot.
- Megvédtük ivókutjainkat, megterveztük új kerékpárútjainkat.
- Átláthatóvá tettük az Önkormányzat gazdálkodását.
- Nyomon követhetővé vált a képviselő vagyonosodása (elérhetőek és letölthetőek a teljes ciklus alatt a vagyonnyilatkozatok).
- Megmentettük a Pincét, a kerület ifjúsági és drogprevenciós irodáját.
- Felráztuk két utca lakóit, hogy a beleegyezésük nélkül ne dönthessenek róluk.
- Elértük, hogy büntetlenül ne lehessen Patyomkin óvodai szobákat átadni, elértük, hogy ne maradjanak fűtés nélkül hetekig bölcsődés, óvodás gyermekek a kerületben.
- Felszámoltattuk a Lenke - Bólyai utca sarkánál az illegális veszélyes hulladéklerakót.
- Örökbe fogadjuk játszótereinket, kutyafuttatóinkat.
- Kézműves vásárokat és kulturális rendezvényeket szervezünk.
- Állatvédelmi koncepció készül és rendeletet alkot az önkormányzat a fák védelmében.

Folytassuk, amit elkezdtünk, szervezzük meg közösségeinket ne csak a Duna-parton, hanem minden lakóközösségben, építsük fel az élhető Magyarországot!

kicsis.png

11 komment

Címkék: közösség baloldal Párbeszéd Átalakuló Duna-part

Pesterzsébet változást akar!

2018.04.07. 22:11 Mach Péter

Holnap, aki egy élhetőbb, boldogabb országban akar élni, aki változást akar, az egyéniben az esélyes ellenzéki jelöltre, Dr. Hiller Istvánra szavaz, listán pedig elveinek, hitének megfelelő pártot választ. A hit, a meggyőződés és a remény vasárnap ugyanis eséllyé alakul. 528.jpg

De valóban ilyen egyszerű a kérdés?

Túl a kelet-közép-európai sajátosságokon alapuló unortodox megosztottságon, egyetlen kérdés még maradt: a pesterzsébeti zöldek most hova álljanak, kire szavazzanak?

Lokálpatrióta, zöld politikusként négy éve ugyanezeket a kérdéseket tettem fel:

 • Mit tegyen vasárnap az a pesterzsébeti szavazó, aki szeretné élhetőbbé tenni a kerületét, közösségi kerteket, green_people_shaped_in_question_mark.jpg futópályákat, véderdőt, erdei tanösvényt, termelői piacot, valódi, fenntartható rezsicsökkentést szeretne?
 • Kire adja voksát, aki mosható pelenkát és korszerű, környezetkímélő hulladékgazdálkodást akar, aki számára fontos gyermekei környezettudatos nevelése?
 • Elmenjen-e szavazni, aki elutasítja az agressziót, a gyűlöletkampányt, aki hisz a mediáció sikerességében, aki a bűnt megelőzni és nem szankcionálni akarja elsősorban, aki szerint a szegénység nem bűn?
 • Mit tegyen aki a részvételiségben, az átlátható gazdálkodásban a közösségi tervezésben látja a jövőt?
 • Van-e választása annak, aki a slow food, a slow work, slow Budapest mozgalmakban tevékenykedik, aki a kerékpárt választja az Audi helyett?

Mit tudunk?

 • Hogy az egészségügynek nincs még 4 éve.
 • Az oktatásnak nincs még 4 éve.
 • A minimálbérből élőknek, a gyermekeiket egyedül nevelőknek nincs még 4 évük.
 • Ebben a légkörben, a gyűlölet országában nem lehet még négy évet leélni.
 • Nem engedhetjük megépíteni Paks2-t.

A NER-en belül nincs és nem is lesz zöld fordulat. Ennek a rendszernek meg kell szűnnie, ennek a kormánynak mennie kell ahhoz, hogy bármilyen változás elérhetővé váljon.

cover20151125g_1478570550_800_500_thumb.jpgA hiteles rendszerkritika ugyanis ott kezdődik, hogy kimondjuk: a NER zsákutca, a NER az elszegényedésre, a kiszolgáltatottságra, a korrupcióra, a környezeti, természeti és társadalmi javaink elherdálására épülő rendszer. Nem lehet belülről bomlasztani, meg kell szüntetni, fel kell számolni.

Érzem és tudom: az ország nyugodt, hiteles, párbeszédre kész és felelős politikára vágyik, amely az ész, és nem az erőszak nyelvén beszél, amely meggyőzni, és nem legyőzni akarja a többi felet, amely alázattal közelít a feladathoz, és nem alattvalókat, hanem partnereket keres – a NER megdöntéséhez.

Ezért kormányváltásra van szükség, a zöldek olyan politikai erőt kell támogassanak, amely programot készített, olyan programot, amelyik változást hozhat már most!

Aki nekem egy évvel ezelőtt azt mondja, hogy a szocialista párt fogja felállítani az elmúlt 20 év legprogresszívebb, zöld árnyékkormányát és az újgenerációs Momentum és LMP fog viaszfigurákat visszarángatni a színpadra, annak hideg ülőfürdőt ajánlottam volna.

Márpedig Daróczi Gábor oktatási, Hegyesiné Orsós Éva szociális, Andor László a foglalkoztatásügyi és Ámon Ada környezetügyi árnyékminiszterek minden zöld reményt felülmúlnak.

Ma ugyanis kimondható: Paksnak akkor lesz annyi, ha arra a pártszövetségre szavazol, amelynek a miniszterjelöltje Ámon Ada, aki első és legfontosabb feladatként nem meglepő dolgot jelölt meg: "felfüggesztjük, felülvizsgáljuk és megszüntetjük a Paks 2 beruházást .

Az így kieső energiaellátást pedig alternatív forrásokból pótolná, exhumálná a kormány által elhantolt szélerőmű-projekteket és felpörgetné a naperőművek építését. Ugyanis a magyaroknak is joga van az energiához, de a jó levegőhöz is. Ahogy a megtakarításhoz is, úgyhogy tárcavezetőként Ámon Ada átalakítaná a hatósági árszabályozást (ami most nem követi a világpiaci tarifákat, így a magyarok többet költenek a rezsire).

Élhető bolygót, tiszta földet, vizet és levegőt kell hagynunk az utánunk jövő nemzedékekre – ehhez azonban ma kell elkezdenünk a környezetpusztítás visszaszorítását és egy biztonságosabb, egészségesebb környezet megteremtését.

A pesterzsébeti zöldek tehát egyéniben az esélyes ellenzéki jelöltre: Dr. Hiller Istvánra, listán pedig arra a politikai erőre szavaznak, amely kormányképes, képes megállítani az elmúlt 24 év környezetpusztítását és fenntartható pályára állítja az országot.

Ezt pedig ma Karácsony Gergely árnyékkormányának programja biztosítja, így én Karácsony Gergely listájára szavazom. 

 

1 komment

Címkék: karácsony gergely Hiller István

Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!

2018.04.06. 09:51 Mach Péter

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága idén is közösségépítő versenyt hirdet kutyásoknak, szülőknek, nagyszülőknek. A szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhatnak” egy-egy kerületi játszóteret, kutyafuttatót. Fontos változás a tavalyihoz képest a határidő, s hogy közkívánatra most már elektronikusan benyújtható a pályázat. Gémesi Emese képviselőtársammal közösen elkészített javaslatunk alapján immár másodszor írta ki a bizottság a pályázatot.

spring-cleaning-tips-for-dog-owners.jpgA nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést. Tavaly két kutyafuttató és egy játszótér közössége nyert a pályázaton támogatás, érdemes tehát elindulni a versenyen.

Az örökbefogadásnak köszönhetően a játszótéri baráti társaságoknak, szülői közösségeknek, kutyás közösségeknek módjuk van tenni a környezetükért, s ha kicsit a „sajátjuknak” érzik, úgy jobban odafigyelnek az állapotára, s az esetleges rongálókra.

Hatalmas öröm számomra, hogy a hivatal részéről milyen mértékű segítséget kaptunk, külön köszönet Kernné Kulcsár Dóra osztályvezető asszonynak és Bognárné Adorján Csillának a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató vezetőjének a támogatásért és a beleölt munkaórákért! S persze köszönet a bizottság tagjainak, akik pártállástól függetlenül egyhangúan támogatták a pályázat kiírását!

jatszo_2.jpg

Pályázatok benyújtásának határideje: 2018. május 2. 12.00 óra. Késedelmesen érkező pályázat benyújtására nincs lehetőség!

A pályázati adatlap innen letölthető.

A nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést.

A lakossági pályázatok során a nyertes közösség egy évig táblával is jelezheti, hogy a kutyafuttató, játszótér az adott kutyás vagy szülői csoport, közösség gondozásában áll. Az adott közösség kérésére -amennyiben azt részvételi módon megalkotja, és a fenntartó is elfogadja - a játszótér házirendjét is elhelyezi egy táblán. Így ösztönözve az örökbefogadó közösségeket arra, hogy a játszóteret, a futtatót és közvetlen környezetét is rendezetten tartsa.

A közös munkának köszönhetően, a tábla kikerülésével magukénak érzik az adott teret, az összetartozás érzése közösségformáló, továbbá sokkal aktívabb lehet a napi szintű „figyelőszolgálat” is, a szülők, kutyások figyelmeztetik egymást vagy a területet gondozó Önkormányzatot. Az örökbefogadóktól külön anyagi ráfordítás nem várható el, de ha a táblával jelezve van, hogy „sajátjuk”, nagyobb kedvvel fogják eltávolítani az ott hagyott idegen tárgyakat, s figyelnek a rongálókra. A nagyobb rongálások (pl. kerítés megszaggatás) során többször tapasztalni, hogy bejelentés nem érkezik, így nem szerez róla tudomást a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató. Ha egy közösség magáénak érzi az örökbefogadott játszóteret vagy kutyafuttatót, bízhatunk abban, hogy a bejelentések is proaktívabban lehetnek, s hamarabb tudnak intézkedni az illetékesek.

A nyertes pályázók az adott játszóteret egy éves időtartamra fogadhatják örökbe, és a már örökbefogadó csapat a következő évben ismételt indulással hosszabbíthatja meg az együttműködést.j1.jpg

A pályázatok elbírálása során fontos szempont lesz:

 • a közösség vállalásai,
 • a tisztaság, a növényzet és a játszóeszközök, kerítések védelme,
 • a hulladékgyűjtés,
 • a zöld felületek gondozása.

A bírálatkor figyelembe vesszük majd a mai állapotokat is. A pályázatok elbírálása során a jelentkezők számától függően teszünk majd javaslatot a rendelkezésre álló keret elosztására a játszótéri és a kutyafuttatós pályázatok között.

Fogadjuk örökbe a játszótereinket, kutyafuttatóinkat! Vigyázzuk és gondozzuk környezetünket!

Jó csapatépítést és sportszerű versenyzést kívánunk!

Gémesi Emese és Mach Péter

a pályázat kitalálói

x720-z_m.jpg

A pályázatra szülői és kutyás közösségek jelentkezhetnek. Játszótér kategóriában Pesterzsébeten lakó, szülői közösségek vehetnek részt, akik vállalják a közterületi, bárki által látogatható játszótér és a környező zöld sáv megfelelő gondozását is. A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő, pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

Kutyafuttató kategóriában Pesterzsébeten lakó, kutyás közösségek vehetnek részt, akik vállalják a kutyafuttató és a környező zöld sáv megfelelő gondozását is. A bizottság azonban a pályázó közösség kiválasztásánál figyelembe fogja venni az örökbe fogadni kívánt kutyafuttató jelenlegi gondozottságát, tisztaságát is. A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő, pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

A pályázatot a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság értékeli. A pályázatok rangsora pontozás alapján kerül meghatározásra. A pontozásnál az alappontszámokat az adott közösség vállalásai, a játszótér-kutyafuttató és a környező zöld, vállalt parkterület gyommentessége, tisztasága, gondozottsága (pl. virágosítás) jelentik. Számít a vállalt terület nagysága, és további pontokat jelent a házirend részvételi alapon történő kialakítása.

A bírálatkor figyelembe vesszük az önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett környezetszépítő akciókban való részvételt.

A meghirdetett kategóriákban a bizottság a pontozási rendszer alapján felállított rangsor szerint értékelő a pályázókat. Kategóriánként a legmagasabb pontszámot elért pályázók „fogadhatják örökbe” az általuk választott játszóteret, illetve kutyafuttatót.

Pályázni a pályázati adatlap kitöltésével lehet.

 

A pályázatok postai úton nyújthatók be az alábbi címre:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága

1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1.

 

vagy

személyesen, ügyfélfogadási időben (H: 14.30-18.00, SZ: 8.00-16.30, P: 8.00-11.00)

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal

Városgazdálkodási Osztálya

1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. félemelet 36. szoba

 

vagy

pályázatok elektronikus formában vagyongazdalkodas@pesterzsebet.hu e-mail címen is benyújthatóak.

 

Pályázatok benyújtásának határideje: 2018. május 2. 12.00 óra. Késedelmesen érkező pályázat benyújtására nincs lehetőség!

A pályázat benyújtási módjai:

 • A pályázatokat a pályázati felhívás mellékletét képező adatlapon, zárt borítékban kell benyújtani. A borítékra írják rá, hogy "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" környezetszépítő pályázat. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le, vagy a Polgármesteri Hivatal portáján átvehető.
 • Elektronikus benyújtás esetén a tárgyrovatában szerepelnie kell, hogy "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" környezetszépítő pályázat. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le.

 

Az adatlapon a jelentkező nevét, címét, telefonszámát kell megadni, illetve az örökbefogadott játszótér, kutyafuttató pontos elhelyezkedését, nagyságát is.

A pályázatban résztvevőknek a kitöltött jelentkezési lapon kívül egyéb dokumentumot csak abban az esetben kell benyújtaniuk, ha részt vettek korábban önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett egyéb környezetszépítő akciókban való részvételt kell igazolni. (Nyilatkozat arról, hogy milyen eseményeken, mikor vettek részt, hány ember gondozza a kertet, kiknek mi a feladata, stb.).

A pályázatok értékelése egyszeri helyszíni bejárás alapján történik. A bejárásokon tapasztaltakról fényképdokumentáció készül. A benyújtott pályázatok közül a legkiemelkedőbbek kerülnek kiválasztásra.

 Az egyes kategóriák kiválasztott közösségei szakmai és nem pénzbeli - a játszóterek, kutyafuttatók, környező zöld felületek gondozását, szépítését elősegítő virágokat, facsemetéket, növényeket, homokot, földet, kerítésalapanyagot, festéket, ecsetet - támogatást kapnak a vállalt feladat elvégzéséhez. A kiválasztott közösségek által „örökbe fogadott” játszótérre, kutyafuttatóra kikerül egy évig az ezt igazoló tábla is, igény esetén a játszótér házirendjét is tartalmazó táblával együtt.

Az örökbe fogadó közösségek részére a vállalt feladat elvégzéséhez szükséges alapanyagok és eszközök (pl. ecset) átadása előreláthatóan 2018 szeptemberében történik.

A pályázati adatlap innen letölthető.

További információkat a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság titkárától, Radnai Dórától kaphatnak a 061/421-0669-es vezetékes telefonszámon.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya játszótér kutyafuttató Mach Péter gémesi emese

A Valéria utca 29 titka

2018.03.28. 22:19 Mach Péter

Rogán kötvényprogramjának köszönhetően a kormány tényleg beköltöztetett egy szír bűnözőt Pesterzsébetre?

A Direkt36 és a 444.hu információi szerint sajnos igen.

2018-03-28_4.pngA kampány újabb fokozatba kapcsolt: újra ellepik az utcáinkat a kormány gyűlöletplakátjai, ellenzéki képviselő-jelölteket vádolnak terroristák támogatásával, és állandó félelemkeltéssel próbálják mozgósítani a szavazóbázisukat. Mindeközben kiderül, pont Orbán kormányának köszönhetően, Rogán kötvénybiznisze miatt költözhetett egy olasz-marokkói-egyiptomi-szír bűnhálózat pénzembere Pesterzsébetre. Úgy tűnik a kormány a háborúk elől menekülőket ellenségnek tekinti, de a velük üzletelő bűnözőket tárt karokkal fogadja.

A Fidesz tehát hazudik: nem érdekli őket a pesterzsébetiek biztonsága. Migránsválsággal riogatnak, náci plakátokkal árasztják el a várost, de minden további nélkül bűnözőket költöztetnek a szomszédunkba!

Ha biztonságban szeretnénk élni, akkor április 8-án le kell váltanunk a kormányt!

Változást Pesterzsébeten! Változást Magyarországon!

Mi is történt valójában?

A bűnözőknek szabad beköltözést hozó kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslata alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. Ígérete szerint a kötvényprogram olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett volna az ország számára. A program lebonyolítását azonban jellemzően ismeretlen hátterű offshore-cégekre bízták, amelyek százmilliárdos nagyságrendű bevételre tettek szert, és közel húszezer külföldi számára nyújtottak letelepedési lehetőséget Magyarországon.

 • A program se nem volt olcsó: 2017 márciusi megszűnéséig a Magyar Nemzet számításai szerint a tranzakciókon mindent összevetve 8,7 milliárd forintot bukott az állam.
 • Se nem volt biztonságos: a kormány ígéretei ellenére ugyanis a 444 és a Direkt36 információi szerint az elmúlt években magyar letelepedési kötvényt vásárolt több olyan személy is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára.

Az újságírók szerint a 2012-ben Pesterzsébetre költöző Salmo Bazkka az egyik személy, aki egy Olaszország mellett Magyarországon, Marokkóban, Líbiában és Egyiptomban működő hálózat tagjaként, illegális forrásból származó pénzek tisztára mosásával és kölcsönzésével foglalkozott.

Bazkka húsz éve kezdett üzletelni Magyarországon. Első cégét, a papíron ruhakereskedelemmel foglalkozó, 250  e Ft törzstőkével alapított Bazkka Bt.-t 1998-ban alapította.

Aleppói címét 2012 szeptemberében változtatta pesterzsébetivé, akkor költözhetett pesterzsébeti újságíró barátom szerint a Valéria utca 29-be, cégének székhelye is ez. Itt élt és üzletelt közöttünk egészen tavaly novemberig, amikor is a police.hu videóján is láthatóan elfogták és letartóztatták.

A Fidesz hazudik: nem érdekli őket a pesterzsébetiek biztonsága. Migránsválsággal riogatnak, náci plakátokkal árasztják el a várost, de minden további nélkül bűnözőket költöztetnek a szomszédunkba!

Ha biztonságban szeretnénk élni, akkor április 8-án le kell váltanunk a kormányt!

Változást Pesterzsébeten! Változást Magyarországon!

1 komment

Címkék: bűnöző

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

2018.03.23. 19:20 Mach Péter

Megmarad a Zöld Ovi a Torontál utcában.  Győztek a szülők, nem kerül egyházi kezekbe az óvoda. A nyilvánosság és a gyermekeik jövőjéért aggódó szülők akarata erősebb volt a felülről érkező nyomásnál.ovoda.jpg

Január közepén hoztam nyilvánosságra, hogy a Torontál utcai Zöld Ovit egyházi kezekbe szeretné adni a városvezetés. A januári testületi ülésen ugyanis napirendre került egy javaslat, hogy a képviselőtestület hozzon elvi döntést arról, hogy 2018. szeptember 1-jei hatállyal a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogát át kívánja adni a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére.

Bár csupán egyetlen szavazaton múlt (ezúton is köszönöm azon szocialista képviselőtársaim kiállását, akik nem pártkatonaként szavaztak, hanem a kerület érdekeit tartották szem előtt), de szerencsére a képviselő-testület bölcsen döntött: nem hozott elvi döntést januárban a Zöld Ovi bezárásáról és átadásáról a Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére. Ehelyett először a szülők, és az óvoda nevelői és alkalmazotti közösségeinek véleményére lett kíváncsi a testület többsége és csak annak ismeretében hajlandó bármilyen döntést meghozni.

Akkor a nyilvánosságra hozatal miatt kaptam hideget-meleget egyaránt. Pedig csupán két kérdést tettem fel a pesterzsébeti szülőknek, nagyszülőknek:

 • Zöld vagy református ovit szeretne a Torontál utcában?
 • Tényleg jó ötlet a Zöld Ovi egyházi kezekbe adása?

51ibhd7_xnl_ux522.jpgSokak szerint a két kérdésem félrevezető volt, befolyásolta a szülők döntését, többen gyűlöletkeltéssel vádoltak meg, az átadást támogató képviselőtársaim szerint pedig indokolatlan volt a feszültség gerjesztése, hiszen a szülők is támogatni fogják az átadást.

"Csak csendben, csak halkan,
Hogy senki meg ne hallja!
Csak csendben, csak halkan,
Ne hallja senki sem!"

Ne szólj szám, és nem fáj fejem,
Hisz bolond, ki sokat beszél.
Hazudni bűn, de hallgatni aranyat ér.” 

Mondták akkor, s annyiban elfogadtam a kritikát, hogy a szülők döntését nem próbáltam meg befolyásolni, nem folytattam a tényfeltáró cikket, a szülők döntését megelőző szülői fórumra sem mentem el. Bíztam abban, hogy a nyilvánosság ereje, s az, hogy sikerült megakadályozni, hogy a képviselőtestület a szülők véleményének ismerete nélkül döntsön elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy bölcsen dönthessenek.

S így is történt. 2018. január 30. napján tartották meg az értekezletet, melyen a dolgozók és a szülők meghallgatták a Budapest Pesterzsébet Klapka téri Református Egyházközség lelkészének ajánlatát, ígéreteit. Fenti napon - a Tagóvoda kijelölt helyiségében - lezárt szavazóurna került elhelyezésre, amelybe az intézménybe járó gyermekek szülei a fent említett jogszabály alapján 2018. február 19. napján 9:00 óráig adhatták le nyilatkozataikat.

A Tagóvodába járó gyermekek összlétszáma a 2018. február 19. napi adatok alapján 71 fő volt, melyből 58 gyermek szülője élt a véleménynyilvánítás lehetőségével. A leadott összes nyilatkozatból 16 támogató és 42 nem támogató szavazat érkezett, azaz a szülői összlétszámhoz viszonyítva csupán a szülők 22,535 %-a támogatta a Tagóvoda fenntartói jogának egyházközség részére történő átadását.

A fentiek miatt tehát Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi határozatot hozta meg: 

1. elfogadja a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogának átadásával kapcsolatos eseményekről szóló beszámolót és ennek keretében tudomásul veszi, hogy a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodába járó gyermekek szüleinek többsége a Tagóvoda fenntartói jogának átadását nem támogatja,

2. felkéri a polgármestert a szükséges egyéb intézkedések megtételére. 

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

A Torontál utcai "Zöld Ovi" tagóvoda 1978-ban épült, 4 csoporttal működik. Az óvoda parkkal, sportudvarral rendelkezik. Lakótelepi és családi házas övezetben helyezkedik el, forgalmas út mellett. Csoportszobáink tágasak, világosak, jól felszereltek. Minden csoportszobában kialakításra került természetsarok, akvárium, vagy terrárium. Nem véletlenül esett erre az épületre a választása az egyháznak sem.

A döntés azonban megszületett, a Zöld Ovi megmaradhat és folytathatja a szenzitív, környezettudatos pedagógiai programja alapján a munkáját. Az intézmény sajnos számos problémával, köztük a szegregáció veszélyével is küszködik.

A Zöld Ovi óvodapedagógiai programja, múltja hatalmas értéke a kerületnek, meggyőződésem, hogy Pesterzsébet Önkormányzatának felelőssége, hogy megőrizze értékeit.

Sajnos a végén azért megérkezett a feketeleves, vasárnap kevésbé jó hírekkel folytatom: 28827339_2145764612119331_73608780415600875_o.jpg

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy:

a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (3)-(4) bekezdése szerinti véleményezési jogkörében támogatja a Vörösmarty Általános Iskola fenntartói jogának a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség (1201 Budapest, Klapka utca 47.) részére történő átadást a 2018/2019-es tanévtől, és kinyilvánítja azt a szándékát, hogy a Budapest XX. Vörösmarty Mihály utca 128. szám alatti ingatlant (Vörösmarty Mihály Általános Iskola épülete) - a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség kérelmének megfelelően - ingyenes használatába kívánja adni közfeladat ellátása érdekében, ezért felkéri a polgármestert, hogy az erre vonatkozó megállapodást legkésőbb a Képviselő-testület 2018. áprilisi ülése elé terjessze

3 komment

Címkék: egyház óvoda Nyitnikék Óvoda Torontál zöldovi

Szeretsz kertészkedni? Fontos a környezeted? Pályázz és nyerj!

2018.03.22. 21:12 Mach Péter

 • Szeretsz kertészkedni?
 • Fontos a környezeted?
 • Tennél is érte?

Pályázz, hogy nyerhess! Pályázz, hogy segíthessünk!

Idén immár harmadszor hirdeti meg Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága - ezzel is színesítve a kerület Madarak és Fák Napi rendezvényeit - környezetszépítő versenyét.

viragos_2_1.jpgA versenyre kertes házak lakói, valamint társasházak, emeletes tömbházak jelentkezhetnek.

Az "Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért" környezetszépítő versenyre a pályázatot benyújtani a pályázati adatlap kitöltésével lehet, legkésőbb 2018. április 13-ig.

Cím: Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága (1201. Bp. Kossuth tér 1). A borítékra írják rá, hogy “Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért” környezetszépítő mozgalom. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le, vagy a portán átvehető. 

Mit is jelent ez, s miért érdemes pályázni?

A tavalyelőtti pályázat díjkiosztójáról itt bővebben olvashat.

Ha fontos a környezetünk és teszünk is érte, akkor arra az egész kerület büszke lehet. Közös érdekünk a járdáink, parkjaink, kertjeink és udvaraink tisztántartása.  Az egész kerületnek fontos a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, a konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. Pesterzsébet attól lesz szebb és élhetőbb ha kertjei, parkjai, sziklakertjei sokszínűek, és gondozottak. Akkor kelünk reggel dalos madarak hangjára ha nem hanyagoljuk el gondozásukat, ha madáretetőket, odúkat telepítünk.

13133113_1183665321666826_7867793968524852244_n.jpgHa Ön is gy gondolja, akkor pályázzon és nyerjen!

A versenyre kertes házak lakói, valamint társasházak jelentkezhetnek.

Kertes házak kategóriában a családi házas övezetben lakó, zárt kerttel is rendelkezők vehetnek részt, akik vállalják az utcai zöld sáv megfelelő gondozását, illetve a járda tisztán tartását. A bizottság azonban a jutalmazásnál figyelembe fogja venni a kertes házak zárt kertje, udvara gondozottságát, tisztán tartását is.

Társasházak kategóriában egy vagy több szintes társasházak indulhatnak, nevükben a közös képviselő jelentkezhet, egy pontosan körülhatárolt közterületi parkrésszel, amit a társasház lakói gondoznak.

A meghirdetett kategóriákban a bizottság I., II., III. helyezéseket fog kiosztani, pontozási rendszer alapján fogja díjazni a mozgalom szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújtókat.

A verseny értékelését a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság pontozás alapján végzi, különböző szempontok szerint. A pontozásnál az alappontszámokat a környező zöld terület, zárt kert, és tömbházak esetén a vállalt parkterület gyommentessége, tisztasága, gondozottsága (pl. cserjék metszése, fák kitányérozása, beültetés, újragyepesítés, virágosítás) jelentik. Tömbházaknál számít a vállalt terület nagysága. További minőségi pontokat jelent a kiültetett növény anyagok minősége, színek, formák harmóniája, évszakonkénti harmónia.

Ezen kívül plusz pontokat jelent a részvétel önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett környezetszépítő akciókban, tömbházak esetén a közösségi együttműködés is. Fontos szempont a tisztaság, a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. A kertek, parkok, sziklakertek mennyire sokszínűek, a növényzet tájidegen vagy őshonos, mennyire harmonizál a környezettel. A bírálatkor figyelembe vesszük a madárgondozást, madáretetőket, odúkat is.

A pályázatot benyújtani a pályázati adatlap kitöltésével lehet, legkésőbb 2018. április 13-ig. Cím: Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága (1201. Bp. Kossuth tér 1). A borítékra írják rá, hogy “Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért” környezetszépítő mozgalom. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le, vagy a portán átvehető.

1_1.jpgAz adatlapon a jelentkező nevét, címét, telefonszámát kell megadni. Társas-, tömbházak esetében meg kell adni a gondozásra vállalt parkterület pontos elhelyezkedését, nagyságát is.

A pályázatban résztvevőknek a jelentkezési lap hiánytalan kitöltésén kívül nem kell dokumentálni külön semmit, csak ha plusz pontokat szeretnének kapni azt, hogy részt vesznek-e önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett egyéb környezetszépítő akciókban, illetve társasházak esetén a közösségi együttműködést. (Nyilatkozat arról, hogy milyen eseményeken, mikor vettek részt, vagy hogy hány ember gondozza a kertet, kiknek mi a feladata). Ezt szintén írásban kell jelezni, legkésőbb 2018. április 13-ig.

A versenyben résztvevők értékelését a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság végzi bejárások alapján. A bizottság a bejárásokon látottakat fényképekkel dokumentálja, és a bejárás alapján egyszeri pontozás után a legkiemelkedőbbeket díjazza. A bejárásban résztvevő bizottsági tagokról, a bejárások időpontjáról a jelentkezők számának függvényében a bizottság a későbbiek folyamán fog dönteni.

Az egyes kategóriák jutalmazott kertes házai OBI vársárlási utalványt, a társasházak virágokat, facsemetéket és növényeket kapnak.

A díjazásra várhatóan 2018. május 11-én 14:00 órától a Baba Parkban tartandó Madarak és Fák Napja ünnepségén fog sor kerülni.

További információkat a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság titkárától, Radnai Dórától kaphatnak a 061/421-0669-es vezetékes telefonszámon.

Sok sikert kívánok mindazoknak, akik egyet értenek az Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért környezetszépítő verseny szellemiségével, és hajlandók aktív, tevőleges szerepet vállalni benne:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága

Mach Péter, a bizottság elnöke 

Adatlap társasházaknak: https://pesterzsebet.hu/wp-content/uploads/hirdetmenyek/palyazati-felhivasok/aktualis/Palyazati_adatlap_tarsashazak.doc

Adatlap családi házak lakóinak: https://pesterzsebet.hu/wp-content/uploads/hirdetmenyek/palyazati-felhivasok/aktualis/Palyazati_adatlap_maganszemelyek.doc

13147329_10205455357733533_5455086726828838629_o.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat madarak és fák napja

Strandot építenek fák és árnyék nélkül?

2018.02.27. 16:40 Mach Péter

A főváros felkészült a szokatlanul hideg, február végi időjárásra: 2 méteres sitt, építési törmelékhalom alá temeti a Duna-parti fákat. De vajon ki menti meg Tarlóstól a pesterzsébeti fákat?28378900_1832895746743777_9132073016481810235_n.jpg

Amelyiket pedig nem tudja sittel betemetni, azt nemes egyszerűséggel kivágja.

 • Vajon miért úgy vág bele minden beruházásba a főváros, hogy kivág minden fát.
 • Miért kell fa- és árnyékmentes strandot építeni?

Jaj úgy élvezem én a strandot
Ottan annyira szép és jó...

20180227_082725.jpgIdén ismét a választási kampány fő témája Pesterzsébeten (2010 és 2014 után harmadszor) a főváros egyetlen jódos-sós gyógyfürdője, amit több mint egy évtizede zárattak be, miután működtetése veszteséges volt. Immár harmadszor ígérte az éppen aktuális fideszes képviselő-jelölt kampányüzenetként, hogy újranyitja a fürdőt. A meglepetést az okozta, hogy úgy tűnik most talán be is tartja, így harmadszorra már nem ég rá a hamis ígéret vádja. Már az idén megkezdték ugyanis a létesítmény felújítását, így a tervek szerint 2019 nyarán már vendégeket is fogadhat.

A beruházó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a kétmilliárdos projekt keretében egy tizennégy medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt tervez a helyszínre. 

Pesterzsébeti lokálpatrióta képviselőként az elmúlt évek egyik legfontosabb fejlesztésének tartom a fürdőberuházást. A fürdő az 1920-as évek végén épült a Duna partján. A létesítmény két saját, fúrt kúttal rendelkezett, az egyikből 43 fokos termálvíz, a másikból 15 fokos ásványvíz tört föl. Utóbbit fogyasztás céljából palackozva árusították is, a fürdőzéshez pedig két, Truman mozdonyról származó kazán segítségével melegítették fel. A pesterzsébeti fürdő annak idején kültéri hullámmedencéjéről is híres volt, mely egyes információk szerint Európa első hullámmedencéje volt.

Gyerekes szülőként ennek ellenére fontos szempontom strandválasztáskor, hogy mekkora a fürdő területén elhelyezkedő fák biztosította árnyékos terület. Nos, itt úgy tűnik néhány évig egyáltalán nem lesz árnyas fa.

Ilyen volt:

Ilyen a terveken:

27164376_1529185167130298_4414694929422097657_o.jpg

S ilyen most:

20180227_081846.jpg

Tavaly mutatták be a képviselőtestület ülésén a fürdő látványterveit, beruházási ütemterveit. Akkor azt a tájékoztatást kaptuk az adott tervek komoly beépítésnövekedést jelentenének, amely nem felel meg az adott terület szabályozásának, s nem érdeke a kerületnek a terület átsorolása. A parkolási gondokra sem sikerült akkor megoldást találniuk. A felmerült kérdésre: miként lesz megközelíthető autóval a fürdő, hiszen a régi lejáró már most is túlzsúfolt szintén nem érkezett megnyugtató válasz.

Akkor azt az ígéretet kaptuk megismerhetjük a végleges terveket is és választ kaphatunk a felmerült kérdésekre. Nos válaszok helyett egyelőre csak a favágók érkeztek meg, ők viszont komoly munkát végeztek.

Úgyhogy most ismételten megpróbálok válaszokat kapni a felmerült kérdésekre (parkolás, beépítettség, közlekedési problémák), azzal együtt, hogy pontosan hány fát vágtak ki a fürdő területén, mi lesz a szeméttel és sittel betemetett fák sorsa és miként kívánják pótolni a kivágottakat.

Tavaly évvégén vágtunk bele a munkába, hogy megállítsuk a facsonkításokat a kerületben. Két hete büszkén újságoltam, hogy szabályozni fogjuk a gallyazásokat, a Munkaügyi Központtal kötött bérleti szerződést már módosítottuk is emiatt. Új, fasori fák ültetésével, a fasorok egységesítésével próbáljuk csökkenteni majd a gallyazások szükségességét, a jogi szabályozás átgondolását is kezdeményeztem.

Valaki szóljon Tarlósnak és fideszes barátainak, hogy addig is akadjanak le a pesterzsébeti fákról! 

Változást a fővárosban! Változást Pesterzsébeten!

3 komment

Címkék: fakivágás fürdő Duna-part jódossós