HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Hulladékudvar épülhet Pesterzsébet és Soroksár határán

2018.02.20. 10:43 Mach Péter

Mi betartjuk, amit ígértünk: javaslatomra a 2018 évi költségvetés forrást biztosít egy Pesterzsébet-Soroksár határára tervezett hulladékudvar helyszínének területrendezésére, a tervezési folyamatokra és a szükséges hatásvizsgálatok előkészítésére. A gyarapodó kerületi szeméthalmok csökkentésére ugyanis szemléletváltozás és a hulladék újrahasznosítása nyújt hatékony megoldást, ez biztosíthatja hosszútávon, hogy zöldfelületeink ne váljanak illegális lerakókká.

A múlt héten készítettem ezt a videót a Béga utcában: 

Tavaly, a nyár végi éves lomtalanításkor készítettünk egy kérdőívet Gémesi Emese és Völgyesi Krisztián képviselőtársaimmal, hogy megismerjük az Önök véleményét, javaslatait, s hogy azok figyelembe vételével alakíthassuk át Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, az illegális szemét elleni harcot, parkjaink, zöld felületeink védelmét. A kétszáz főt meghaladó résztvevő véleményét továbbítottuk a hivatal felé és azt ígértük, folytatjuk a munkát.

A legfontosabb tapasztalata a felmérésnek az volt, hogy egy hulladékudvar (a területén lehetőleg egy személetformáló és újrahasználati központot is kialakítva, ahová a lakosság azokat a régi tárgyakat, használati eszközöket vihetné, amelyek számukra már nem kellenek, ugyanakkor mások azt még használni tudják) létesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenthető legyen az illegális szemét a Pesterzsébeten és élhető maradhasson a kerület lomtalanításkor is.

Ezért is nyújtottam be módosító indítványt a 2018 évi költségvetéshez, hogy még ebben a ciklusban felépüljön az újrahasználati központ.

fkf_02.jpg

Részletek a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság jegyzőkönyvéből:

Mach Péter: Hulladékudvar kialakítására van fedezet a költségvetésben? A tavalyi környezetvédelmi beszámolók, már arról szóltak, hogy Pesterzsébet és Soroksár határán jó lenne, ha megépülne egy ilyen udvar. Két lehetséges helyszín is szerepel bennük, ennek az előkészítő terveivel kapcsolatban tudni szeretné, hogy van-e rá forrás, mert ha nincs, akkor javasolja, hogy a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság az általános tartalék sor terhére csoportosítson át pénzt.

Lehoczki Péterné osztályvezető: Nincs a költségvetésben.

Kernné Dr. Kulcsár Dóra osztályvezető: Így valóban nincs a költségvetésben tételesen erre forrás, viszont náluk a tervezésre van egy tervezési keret, amiből természetesen a tervek finanszírozását el tudják végezni. A hulladékudvar kialakításának a költségét csak a tervek ismeretében tudják egyáltalán megsaccolni is, ezért erre vonatkozóan nem tudnak a költségvetésbe tervezni. Ha olyan szintre kerül ebben az évben a tervezés, hogy meglesz az a cég, meg tudják terveztetni, kialakulnak költségek, akkor a költségvetés módosítása során tudnak erre előirányzatot biztosítani.

Mach Péter: A kérdése pont a terveztetési folyamat, mert mindenki abban reménykedik, hogy nem a kerület fogja ezt egyedül megépíteni, (hanem Soroksárral és a fővárossal közösen-szerk.). A folyamat elindulását és a tervek elkészülését szeretné. Tesz egy módosító indítványt, hogy a tervek elkészülésére csoportosítsanak át az általános tartalék terhére 1 millió forintot. Megállapítja, hogy több kérdés, hozzászólás nem hangzik el, a napirendi pontot lezárja.

35/2018 (II. 13.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy elfogadásra javasolja egymillió forint átcsoportosítását az általános tartalék sor terhére a hulladékudvar terveztetési költségeire. 

Határidő: azonnal

Felelős:   Mach Péter a bizottság elnöke

Köszönöm a bizottság tagjainak, frakciótársaimnak a támogatást, s kiemelten köszönöm Csaszny Márton képviselőtársamnak az eddig végzett munkát, aki most betegség miatt ugyan nem vett részt a testületi ülésen, de évek óta képviseli ő is a hulladékudvar és a nulla hulladék ügyét a kerületben.

Persze ez a szemét elleni harcnak csak az egyik, bár nagyon fontos eleme:

A kérdőív szerint a pesterzsébetiek átalakítanák az évenkénti lomtalanítás rendszerét, de nem szüntetnék meg. Több kamerát, közterületfelügyelőt (erre Völgyesi Krisztián képviselőtársam javaslatára már a szeptemberi ülésen reagált a képviselő-testület és a bővítésről döntött) és szemetes edényt szeretnének az utcákon. Hatékonyabb szankciókat akarnak a szemetelőkkel szemben, komolyabb ellenőrzéseket, hogy ki fizet a helyi vállalkozások, kifőzdék, boltok, éttermek és itt lakók közül szemétszállítási díjat. Megtartanák a szelektív szigeteket, de körbekeríttetnék, kamerával védenék és gyakrabban takaríttatnák a környezetüket.

A felmérés alapján a Megújuló Pesterzsébet frakció tagjai folytatják az illegális szemét elleni harcot, javaslatokat készítettek parkjaink, zöld felületeink védelméért.

„Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiségnek”

Javaslatainknak köszönhetően Idén már 12 mobil térfigyelőből álló kamerarendszer segíti Pesterzsébet közterület-felügyelői szolgálatait. A kamerarendszer segítségével januárban 26 szabálysértési feljelentést tett a hivatal Pesterzsébet közterületeire szemetet elhelyező személyekkel szemben, szabálysértési eljárás és pénzbírság kiszabását kezdeményezve.

Bár komoly hátrányból indulunk, - különösen a zöldfelületeink és a szelektív szigetek védelmének tekintetében - az irány jó, meg kell akadályoznunk, hogy a környező kerületekhez hasonlóan Pesterzsébet is szemétteleppé változzon!

Ráadásul frakciónk módosító indítványának köszönhetően jövő májusban áttekintjük a változtatások hatásait és annak figyelembe vételével dönthetünk a további fejlesztésekről.

Szólj hozzá!

Címkék: szemét hulladékkezelés hulladékudvar

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5713684278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása