HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Mi lesz veled Zöld Ovi?

2018.01.19. 08:24 Mach Péter

Zöld vagy református ovit szeretne a Torontál utcában?
Tényleg jó ötlet a Zöld Ovi egyházi kezekbe adása?

ovoda.jpg

Mi lesz veled Zöld Ovi?

Hűséges, régi olvasóim talán emlékeznek, ezzel a címmel indítottam 6 éve egy sorozatot. Akkor a kerület legnépszerűbb óvodáját, a Zöld Ovit ketté akarták bontani és "régiós" alapon beolvasztani más óvodákba.  A „Zöld Ovi”Óvoda kiemelten kezeli a környezeti nevelést, hogy a gyermek érdeklődését alapul véve, kíváncsiságát felébresztve érzékennyé tegye az őt körülvevő világ értékeire, szeresse a természetet, ismerje meg a szűkebb és tágabb környezetét és fedezze fel a természet és ember alkotta „csodákat”. 

2011 május 11-én nyújtottam be egy módosító indítványt, hogy ezt a szenzitív környezetpedagógiai programot biztosító óvodát önálló intézményként tartsa meg az önkormányzat. Kérésem akkor süket fülekre talált, csupán annyit sikerült elérnem, hogy a speciális, a fővárosban is egyedülálló pedagógiai program megőrzését támogatta a városvezetés is, és a két zöld ovit nem választották szét, hanem együtt olvasztották be a Nyitnikék Óvodába. Akkor a régiós óvoda új vezetője ígéretet is tett a pedagógiai program folytatására.

S most hat év után ismét fel kell tennem a kérdést: 

Mi lesz veled Zöld Ovi?

A tegnapi testületi ülésen ugyanis ugyanis napirendre került egy javaslat, hogy a képviselőtestület hozzon elvi döntést arról, hogy 2018. szeptember 1-jei hatállyal a Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi” Tagóvodája fenntartói jogát át kívánja adni a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére.

A Torontál utcai "Zöld Ovi" tagóvoda 1978-ban épült, 4 csoporttal működik. Az óvoda parkkal, sportudvarral rendelkezik. Lakótelepi és családi házas övezetben helyezkedik el, forgalmas út mellett. Csoportszobáink tágasak, világosak, jól felszereltek. Minden csoportszobában kialakításra került természetsarok, akvárium, vagy terrárium.

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

Bár csupán egy szavazaton múlt, de szerencsére a képviselő-testület bölcsen döntött: nem hozott elvi döntést a Zöld Ovi bezárásáról és átadásáról a Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség részére. Ehelyett először a szülők, és az óvoda nevelői és alkalmazotti közösségeinek véleményére kíváncsi a testület többsége és csak annak ismeretében hajlandó bármilyen döntést meghozni.

orokos-zold-ovi-oklevel_2.JPGA Zöld Ovi óvodapedagógiai programja, múltja hatalmas értéke a kerületnek. Meggyőződésem, hogy Pesterzsébet Önkormányzatának felelőssége, hogy megőrizze értékeit, a Zöld Ovi pedig ilyen, ezért én ellenzem az átadást, ennek ellenére vannak pro és kontra érvek az átadással kapcsolatban.

Mindkét gyermekem Zöld Ovi gubacsi tagóvodájába járt, a nagyobbik ráadásul még az összevonás előtt „zöldovissá” vált. Nem volt könnyű akkoriban bekerülni, többszörös túljelentkezés, felvételi bizottság… A régiósítást már közösen vészeltük át mindkét gyerekkel, finoman fogalmazva sem volt egy sikertörténet, de nekünk szerencsénk volt: az óvónők példamutató, gyermekcentrikus nevelőmunkája biztos és szeretetteljes légkört biztosított a csoportjukban.

Nomen est omen: a ma már Békaporonty néven működő gubacsi Zöld Ovinak a népszerűsége immár a béka feneke alatt, a 10 évvel ezelőtti többszörös túljelentkezések után immár létszámhiánnyal küzd, hatalmas a gyermekfluktuáció, óvodapedagógusok hagyták el az intézményt. A Torontál utcai intézmény is sajnos számos problémával, köztük a szegregáció veszélyével küszködik. Ezzel szemben a szomszédos Kispesten működő egyházi fenntartású óvodákat mintaóvodaként látogatják az erzsébeti szülők.

Az átadás mellett érvelő képviselőtársam szerint az egyházi fenntartású óvodák megjelenése a kerületben színesítenék és gazdagítanák a kínálatot. Az azt ellenző szerint ha a Zöld Ovit átadjuk, akkor  megnyitjuk Pandora szelencéjét és megállíthatatlanná válik a folyamat és minden egyház jelentkezni fog.

Ahhoz, hogy a képviselőtestület bölcs döntést hozhasson februárban komoly előzetes egyeztetéseket, igényfelmérést kell elvégezni úgy, hogy az intézménybe járó gyermekek szülei a kellő információk birtokában formálhassanak véleményt, hogy ne csak ígéretekre hagyatkozva, de a hatályos jogszabályok ismeretében választhassanak.

Az Nkt. 74. § (3) bekezdése értelmében nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára akkor adható át, ha az intézménybe beíratott gyermekek esetén a szülők több mint fele azt támogatja.

De a bölcs döntéshez nem elég az intézménybe beíratott gyermekek szüleinek véleményét megismerni, a változtatás ugyanis egyaránt érinti a környező óvodák szülői közösségeit is.

Mert azon gyermekek tekintetében, akiknek szülei nem kívánják gyermeküket vallási, világnézeti szempontból elkötelezett óvodába járatni, a Pesterzsébeti Nyitnikék Óvoda többi tagóvodájában, vagy más a körzet közelében található önkormányzati fenntartású pesterzsébeti óvodában kell biztosítani az óvodai ellátást.

S bár az Egyházközség képviseletében eljáró lelkész úr a tagóvodába járó gyermekek átvételére vonatkozó szándékát is kifejezte, az ígéreten túl egyelőre csupán nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény nyújt biztosítékot. Eszerint az egyházi köznevelési intézmény fenntartója óvoda esetén a települési önkormányzattal közösen határozza meg azt a gyermeklétszámot, amelynek felvételét az óvoda nem tagadhatja meg. Ez a létszám nem lehet kevesebb, mint az óvoda alapító okiratában – az adott feladatellátási helyre – meghatározott felvehető maximális gyermeklétszám 25 %-a. Felvételi körzetnek fővárosban azt a kerületet kell tekinteni, amelyben az óvoda telephelye található, azaz e jogszabályhely értelmében a felvételi körzet nem azonos az egyes óvodák jelenlegi felvételi körzeteivel, azon Pesterzsébet teljes közigazgatási területét kell érteni. Ez azt jelenti, hogy egyéb megállapodás hiányában a gyermeklétszám 75%-a kerületen kívülről is érkezhet, s a mostani felvételi körzetet pedig fel kell osztani a szomszédos óvodák között.

A jövő héten tehát, együttműködve az ügyben érintett képviselőtársaimmal, megkezdjük a felmérést, s ígérjük, a döntést az Önök véleményének figyelembe vételével fogjuk meghozni!

SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK!

Addig is, kérem ossza meg véleményét, javaslatát az üggyel kapcsolatban! 

A végül elfogadott határozat szövege:

1 komment

Címkék: zöld református Zöld Ovi Zöldovi zöld ovi

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr2413587205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elendem 2018.01.21. 10:32:57

Miért kell átadni? Ha a református egyházközség óvodát akar nyitni, akkor miért nem nyit egy újat?
süti beállítások módosítása