HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Miért mindig a Dél-pestit bántják?

2017.10.31. 18:54 Mach Péter

Miért mindig a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház botrányai kapnak ekkora nyilvánosságot? Tényleg ennyivel rosszabb az ellátás? Miért itt a legnagyobb a gond a sürgősségi ellátással, miért itt érzik meg legjobban a betegek az orvoshiányt?

Miért mindig a Dél-Pestit bántják? - teszik fel a kérdést egyre többször a pesterzsébetiek.

Minden tiszteletem a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban dolgozó orvosoké, ápolóké és nővéreké, akik ebben a méltatlan helyzetben is végzik a munkájukat, gyógyítanak minket dél-pestieket. Ettől függetlenül tarthatatlan ez az állapot, hetente jelennek újabb és újabb negatív hírek a sajtóban az intézményről. Botrány, botrány hátán.

Szombaton ismét a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi betegellátásáról olvashattunk egy nagyon elszomorító bejegyzést a Facebookon.korhaz_13.jpg Fotók: http://20.kerulet.ittlakunk.hu

Egy asszony a családtagját kísérte be, 16 órakor érkeztek és másnap 10:45-kor távoztak.  Az asszony fényképeket készített a várakozás ideje alatt, amiken az látszik, hogy betegek - mint átszállásra váró turisták a reptéren - a legkülönbözőbb pózokban próbálnak aludni a váróteremben, míg sorra nem kerülnek. A hölgy szerint volt, aki kritikus állapotban volt kénytelen 10-15 órákat várakozni mielőtt egyáltalán megvizsgálták volna. 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyorsan olajat is öntött a tűzre és azt válaszolták a problémára, hogy a sürgősségi osztályon naponta 90-100 embert látnak el az orvosok legjobb tudásuk szerint, folyamatosan, biztonságosan, magas színvonalon.

Miközben mindenki tudja Dél-pesten: kevés az orvos és szakápoló, s emiatt hatalmas a várakozási idő a sürgősségin és aki teheti elkerüli, hogy odamenjen.  Az 1980-ban megnyílt, csaknem félmillió lakos egészségügyi ellátásáért felelős intézmény 1263 ágyán évente több mint 41 ezer beteget gyógyítanak; a járó-betegek száma pedig meghaladja az évi 660 ezret. Az orvos és nővérhiány azonban alapjaiban veszélyezteti az intézmény működését, kiemelten a sürgősségi ellátást.

A probléma sokrétű, s nyilván nem is megoldható azonnal, az azonban biztos: a kormány választások előtti sikerpropagandája és az elkövetkező hónapok látványos ígéretei és esetleges alapkőletételei nem oldanak majd meg semmit.

korhaz1_0.jpg

Egyfelől megérkeztek az egészségügyi fejlesztésekről szóló választási ígéretek kívülről szépen felújított, diagnosztikai eszközökkel gazdagon felszerelt kórházakról, sürgősségi osztályokról. A kormány a választási igéretcunami szerint az idei költségvetéséből 1,3 millárd forintot talált az intézmény diagnosztikai és terápiás orvostechnológiai eszközparkjának és informatikai hátterének fejlesztésére, 1,7 milliárd forintértékben sor kerül energetikai fejlesztésekre és 1,6 milliárd forintot egy új sürgősségi ellátást is magába fogadó műtéti diagnosztikai és járóbeteg-szakrendelői tömbépület építésének tervezésére fordít.

Igen jól értik: ebben a ciklusban csak a tervezésre és összesen 1,6 milliárdot, miközben közbeszerzést írt ki a Magyar Labdarúgó Szövetség sportpályák és öltözők építésére, tervezésére Budapesten összesen 8 milliárdért.

Vagyis még a választási kampányban az ígéretcunami ellenére is ötször annyit költ a fővárosban stadionra a kormány, mint a csődközeli állapotba került sürgősségi ellátás fejlesztésére.

Az ígéretek értékét ráadásul az is erősen csökkenti, hogy Orbán Viktor két cikluson át kizárólag brüsszeli forrásokból és kizárólag vidéki kórházakat volt hajlandó fejleszteni, mert a magyar adóforintokat sajnálta azoknak a gyógyítására, akik azt befizették, a fővárosiak pedig amúgy is nyaljanak sót.

A kérdés persze ettől még jogos: miért mindig a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház botrányai kapnak ekkora nyilvánosságot? Tényleg ennyivel rosszabb az ellátás? Miért itt a legnagyobb a gond a sürgősségi ellátással, miért itt érzik meg legjobban a betegek az orvoshiányt?

Gémesi Emese képviselőtársam még tavaly télen javasolta, hogy a kerületi lakosok legalább elfogadható mértékű ellátása érdekében egyeztetés kezdődjön a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal. A testület egyhangúlag elfogadta a javaslatot, melynek eredményeként meghallgatjuk az intézmény főigazgatóját is. Közel egy évnek kellett eltelnie, de november 9-én tényleg ellátogat Dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a testületi ülésre és beszámol a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 2017. évi feladatainak ellátásáról.

Így választ kaphatunk a fenti kérdésekre is.

Nyilván fontos ügy volt tavaly a kórház mosdóinak rendbetétele. Amikor a média fellépésének és a karácsonyi nagytakarításunknak köszönhetően megoldották a Jahn Ferenc WC gondjait, újra elkezdték takarítani és elvégezték a legszükségesebb fejlesztéseket, akkor egy elemét kezeltük a problémának.

De a helyzet nem javult: havi rendszerességgel jöttek az újabb és újabb botrányok:

  • IKEA nyitás miatt részleges osztálybezárás,
  • eltévedt mentőautó,
  • feladatát ellátni nem képes portaszolgálat.

Az egy hónappal ezelőtti beázásos fényképemre nyilván érdemi választ nyújt a kormány 3 milliárdos fejlesztési üteme, persze ha valóban új épületet kap majd egyszer a sürgősségi ellátás.

21617894_1671791166187570_677311278958527348_n.jpgEnnek ellenére azt állítom ezek csak részleges megoldások, részsikerek, a rendszer rossz. A kormány pedig nem tudja és nem is akarja kezelni a valódi problémákat. Mindaddig ugyanis, amíg egy bútoráruház megnyitása részleges osztálybezárást jelent egy kórházban, amíg az rendben van, hogy a banki ügyintéző többet keressen egy szakápolónál és az egészségügyi intézmények HR-esei összepisilik magukat egy IKEA reklámtól, addig a főváros legnagyobb körzetét ellátó kórházában mindig gondot fog okozni a sürgősségi ellátás.

S ez bizony csak rosszabb addig, „amíg az orvoselvándorlást nem képes a kormányzat kezelni, amíg nincs önálló minisztériuma az egészségügynek és ezt a pozíciót egy imbecillis pap látja el, amíg a pálinkafőzés kiemeltebb prioritás, mint az egészségünk, amíg az erkölcs-, hittan oktatás előbbre való. mint az egészségkultúra oktatása!” - ahogy ezt Dr. Kunetz Zsombor is írja Facebook falán.

Az Orbán-kormány ugyanis 2010 óta évente nagyjából négyszázmilliárd forintot vont el az ágazatból. Lerohasztották a kórházainkat, tönkretették az alapellátást, nem hajlandóak érdemi béremelést adni a dolgozóknak.

Napjainkban többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben, az orvos-elvándorlás miatt az is előfordulhat, hogy az évtized végére a magyarok felének nem lesz megfelelő ellátása. Elég a hazug ígéretekből: be kell fejezni ezt az ámokfutást, mert most már a betegek élete forog kockán!

EGÉSZSÉGES ÉLETET, EURÓPAI SZÍNVONALÚ EGÉSZSÉGÜGYET!

2 komment

Címkék: kórház Dél-pest Jahn Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr3113121320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betti Kiss 2021.03.14. 09:49:24

Update: sok minden nem valtozott,az ujabb botany pedig a koronavirus elleni oltasok bena szervezese...fejetlenseg,a nepet nem szabalyozzak ,csodulet alakult ki a hatarozott iranyitas hianya miatt.Ez egy no-go korhaz.
süti beállítások módosítása