HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Szaron csúszhat el az olimpiai pályázat?

2016.09.21. 11:34 Mach Péter

Esik az eső, fingik a ló, szaron csúszik az Olimpia.

A kormány mindent megtesz azért, hogy bár a főváros lakossága ellenzi, mégis Budapesten rendezzék a 2024-es olimpiát. Ennek aztán alárendelt mindent, megsemmisíti a népszavazás intézményét, megszünteti a csepeli HÉV-et, átalakítja és megrövidíti a ráckeveit, új hidat épít és még a központi helyszínekhez közeli Illatos úti Vegyi Művek környezetszennyező épületeit is lebontja.

Lehet, hogy profán módon a szaron csúszik el az egész pályázat, s a főváros szennyvize lesz az, ami mégis megállítja ezt a folyamatot? A kérdés ugyanis valóban az, hogy győzhet-e egy olimpiai pályázat a hasonló, riói fiaskó után úgy, hogy Budapesten képtelenek kezelni az olimpiai helyszínek szennyvízproblémáit.

A képek forrása. csepel.info és a 20.kerulet.ittlakunk.hu

A rendezvény folyóparti eseményeit ugyanis a kormány a Ráckeve-Soroksári Duna-ág ferencvárosi, csepeli és pesterzsébeti szakaszaira tervezi. Pesterzsébetiként a Duna-part fejlesztési terveinek csak örülni tudok, A Velo 6 kerékpárút és a ferencvárosi elhanyagolt partszakasz fejlesztése, csónakházak, evezőspályák építése egy élhető, szerethető városrésszé alakíthatná Budapest ezen részét. Ráadásul ha megépül a mobilgát Óbudán, az utolsó természetközeli partja marad a fővárosnak.

Komoly gondok vannak azonban a területhez közel eső Dél-pesti Szennyvíztisztítóval. Idén nyáron ismét megnőtt a környéken a bűzpanaszok száma, a szomszédos Pesterzsébet illetékes bizottsága negyedévente foglalkozik a problémákkal, az egyre aggasztóbb hírek újabb és újabb kérdéseket vetnek fel, az üzem azonban leginkább csak ködösít, tájékoztató anyagaik üresek és nem a valós problémákra reflektálnak. A növekvő lakossági panasz miatt a Kormányhivatal is vizsgálatot indított és korántsem talált mindent rendben. A szagmérési eredmények alapján ugyanis megállapítható volt, hogy a szennyvíztisztító telep Duna felőli oldalánál a szennyvízkezelésből eredő szag meghaladta a határértéket és ez nem felelt meg a „KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSOK”-nak. Emiatt 2016. május 25-én eljárást is indítottak a telep ellen és meg is bírságolták azt, s ami ennél sokkal fontosabb: arra kötelezték a Zrt-t, hogy ezentúl végre érdemi méréseket végezzen, s valós tájékoztatást nyújtson a bűzterhelésről.

Most pedig a csepel. info hírei szerint Csepel Önkormányzata unta meg a tétlenséget miután több méter széles, bűzölgő fekáliaszőnyeg borította be a víz felszínét a Kis-Duna parton. A portál információi szerint az önkormányzat mintát vett a vízből és vizsgálatot indított a szennyezés miatt. Az okok azonban gyaníthatóan ugyanazok mint eddig: technológiai probléma. Nem bírják a záportározók a felhőszakadások csapadékvíz-mennyiségét. Nagyobb esők után-közben a tisztítómű 3600 m3-es záportározója nagyjából húsz perc alatt telik meg teljesen. Ez után a csapadékvízzel felhígult szennyvíz átbukik a záportározón, és egyenesen a Kis-Dunába folyik.

A klímaváltozás, az időjárás szélsőségesebbé válása miatt az ilyen esetek egyre gyakoribbak. Havonta fordul elő annyi, három-négy kényszerű szennyvíz-átvezetés, mint korábban egy teljes év alatt. Bár a csapadékvízzel keveredett szennyvíz is büdös, ötszörös hígításnál annak átvezetése Európa számos részén megszokott eljárás, mert a telepet üzemeltetők szerint a hígulás miatt kisebb veszélyt a környezetre. Félretéve, hogy ilyen alapon kár az egész telepet üzemeltetni elég lenne kellő mennyiségű vízzel hígítani az érkező szennyvizet s mehet minden a Dunába, különösen veszélyessé az teszi ezt az eljárást, hogy a szennyvíztisztító átemelője Soroksáron a zsilipekkel lezárt RSD-be ereszti a mocskát. S bár már 2014-ben is tervben volt a záportározók bővítése, de ez is csak az átbukás bekövetkeztének idejét nyújtaná meg, s növelné a környező lakott területen a bűzt, más megoldást kell tehát találni.

Az uniós szabályok szerint már nem lehet a csapadékvizet ezekbe a csatornákba bekötni. Amíg ugyanis a csapadékvíz is ezeken a csatornákon folyik addig a nagyobb esők esetén a záportározók telítődnek, szárazság esetén pedig a szennyvíz szikkadtsága, sűrűsége okoz problémát és teszi tönkre a biológiai szűrőket. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep záportározóit is akkor lehet valóban mentesíteni, ha szennyvízcsatornák mellett egyre több csapadékvíz-csatorna épül, melyek már nem a szennyvízcsatornákba kerülnek bevezetésre, vagy a társasházak saját területeiken oldják meg a csapadékelvezetés, szikkasztás problémáit.

poop.jpgPesterzsébet például a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletében kiemelten kezeli a kérdést és bünteti azt, aki „magántulajdonban lévő ingatlan területéről csapadékvizet közterületre szándékosan kivezet – kivéve azon zártsorú beépítések tetőszakaszait, amelyek telepítése ezt fizikailag nem teszi lehetővé - vagy közterületen lévő szennyvízcsatornába szándékosan bevezet. Ennek forrásigénye rövidtávon azonban meghaladja a lakosság lehetőségeit, komoly beruházást igényel, ezért is határozott meg a kerület az adott rendelkezés bevezetésére 5 éves határidőt. A főváros más kerületei pedig még később ébrednek, ráadásul ez a probléma gyorsan és hatékony helyi szinten nem orvosolható. Határozott kormányzati szándék és források nélkül nem megoldható. Valószínűleg egy, de lehet, hogy két stadion árába is belekerülhet a probléma rövid és hosszú távú rendezése, de addig amíg a főváros és környékének természeti kincsét a Ráckevei-Soroksári Duna ágat úgy szennyezzük, hogy minden jelentősebb esőzéskor tisztítatlanul öntjük bele a szennyvizet komolytalanná teszi a kormány Olimpia-terveit.

15 komment

Címkék: szennyvíz szennyvíztisztító szennyvízcsatorna bűz Olimpia Duna bűzszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5711732881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we dont want arabs here..So what 2016.09.21. 19:01:55

Aha persze..a Brazil fekália tengeröbölről nem írkáltál, a favellákból majd 7 millió ember mocska ömlik tisztítatlanul az öblökbe ahol a játékokat rendezték, na arról ne szóljunk egy szót se..

Nyilvánvaló az ártó szándékod, és a politikai hovatartozásod.. Szégyen hogy valaki a hazája ellen drukkol bármilyen ügyben is. Szégyellheted magad..

Pietrosz Abroszbatosz 2016.09.21. 19:21:14

@we dont want arabs here..So what: Én az olimpia ellen drukkolok, a hazám érdekében...

LHedvig 2016.09.21. 20:24:25

@we dont want arabs here..So what: Ha már Róma is visszalépett... Én szégyellném magunkat, ha csak azért kapnánk meg az olimpia rendezési jogát, mert másnak nincs rá pénze, gondolkodik és nem akarja az országát csődbe juttatni. Ettől még szerethetem Magyarországot, sőt.

luis5 2016.09.21. 20:41:58

Sima sz@rrago. Mindegy mivel csak artson

Mach Péter 2016.09.21. 21:41:29

@we dont want arabs here..So what:

Vagy mégis írtam? :-)

+A kérdés ugyanis valóban az, hogy győzhet-e egy olimpiai pályázat a hasonló, riói fiaskó után úgy, hogy Budapesten képtelenek kezelni az olimpiai helyszínek szennyvízproblémáit."

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.21. 22:13:19

@Mach Péter: Felesleges erőlködni, a fizetett éhbértrollnok nem azért van itt, hogy bármit is megértsen, bárkivel is érdemi vitába szálljon.

TwoBee 2016.09.21. 22:13:33

Hulyeseg! Braziliaban konkretan a kanalisban usztak. Nem vagyom a mutyisztani olimpiara, de ostobasagok helyett ertelmesen erveljetek.

TwoBee 2016.09.21. 22:19:04

@we dont want arabs here..So what: azzal meg nem drukkol a hazaja ellen senki, ha nem szeretne, hogy az adoforintjaibol Olimpiat rendezzen az orszag vagy stadionokat epitsenek. Szegyen ha nem latod a kulonbseget. En is inkabb uj korhazakra szavaznek, mert egy baratom egy mutet utani fertozesben veszitettem el. Szegyeljem magam? Ugyan mar!

Arcade Macho 2016.09.21. 22:22:09

"Nem bírják a záportározók a felhőszakadások csapadékvíz-mennyiségét. Nagyobb esők után-közben a tisztítómű 3600 m3-es záportározója nagyjából húsz perc alatt telik meg teljesen."

tehat evente par tucatszor kimegy egy kis trutyi, az ami eddig MIND egyenest belezudult a Dunaba
ertem en, hogy az ottlakoknak ez rossz, en is szivesen ledozerolnam a szemetegetomuvet meg az M3 bevezeto szakaszat ugy a Szentmihalyiig :)))

igazi hős 2016.09.22. 00:48:23

@Pietrosz Abroszbatojsz: Ennyire azért nem egyszerű a képlet. Ha nem lopnák szét ezt az országot, akkor egészségügyre és olimpiára is telne. (Gondolom az olimpiához kapcsolódó infrastruktúra fejlesztések többségét te is helyesled.) De amíg az olimpia csak egy újabb presztízsberuházás, aminek az elsődleges célja, hogy még többet lopjanak, addig sajnos tényleg az ország érdeke az, hogy ne rendezzünk olimpiát.

Mach Péter 2016.09.22. 08:50:38

@Arcade Macho:

Évente pár tucatszor, várhatóan az Olimpia időszakában is tisztítatlanul önlik a szennyvíz a folyóba, mivel az RSD gyakorlatilag szinte állóvíz, lassan tisztul, nincs sodrás. Az olimpikonok szennyvízben fognak evezni, sportolni. Örülök, hogy megértetted a felvetést.

Kobaki 2016.09.22. 09:41:06

Nem követem napi szinten figyelemmel az RSD sorsát, emiatt csak kérdezem, hogy az évekkel ezelőtti problémát, a meder eliszapolódását (amiben szintén van szerepe a Dél-Pesti Szennyvíztisztítónak) megoldották már?
Én az olimpia rendezését csak akkor tartom elfogadhatónak, ha a támogatók (a jelenlegi agitprop szervezet, a MOB, a Fővárosi Közgyűlés tagjaitól a miniszterelnökig) megneveznék azokat a vagyontárgyaikat, amelyek értékesítéséből fedezhetné az ország az olimpia miatt elszenvedett veszteségeket - hogy ne járjunk úgy, mint a görögök.
süti beállítások módosítása