HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Virágültetéssel a szeméthegyek ellen!

2016.06.03. 11:59 Mach Péter

Ilyen lett, ilyen volt!

szeszes.pngHosszú küzdelem után sikerült pontot tenni a mondat végére: meggyőződésem ugyanis, hogy az illegális hulladéklerakók megszüntetésének egyik fontos eszköze a fák, cserjék, virágok ültetése.

A Mediterrán lakópark bejáratánál most néhány virág elültetésével sikerült kezelnünk a problémát :-)

Köszönöm a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató munkatársainak a segítséget!

Persze a történet ennél kicsit bonyolultabb és hosszabb, a bürokrácia malmai ugyanis lassan őrölnek. Egy újabb kétéves ügyet sikerült lezárnunk, 2014 nyarán Pesterzsébeten számos helyen eltűntek a szelektív szigetek konténerei. A szemét és az üvegtörmelék azonban ott maradt.

A helyzetet súlyosbította, hogy olyan szigeteket is megszüntettek, amely környezetében csak novemberben kerülnek kihelyezésre a házhoz jövő szelektív gyűjtést biztosító kék-sárga kukák, ilyen volt a a Mediterrán-lakópark bejáratánál elhelyezett.

 

Hónapokkal korábban a lakók kérésére jeleztem, hogy a lakópark középső bejáratánál elhelyezkedő szigetet ha általánossá válik a házhoz menő gyűjtés szüntessük meg. A hulladékkezelés „államosítása” azonban lelassította a folyamatot, ráadásul a monopolhelyzetű FKF „büntetésül” a már évek óta ezt a módszert használó házakat hátra sorolta, így fordulhatott elő, hogy a szelektív gyűjtésben élenjáró Duna-parton a kerületben utoljára kerültek ki a kék-sárga kukák a házakhoz, így egy működő rendszert sikerült tönkreverniük, hogy egy év kihagyással újra indíthassák. Hogy növeljék a bajt a szelektív szigetet is sikerült megszüntetni a kék-sárga kukák érkezése előtt. Szervezetlenség, fejetlenség, s szeméthegyek.

Akkor az egyeztetések során megbeszéltük, hogy a megszüntetések előtt a területek rendezését meg kell tervezni, fákat, bokrokat kell ültetni vagy egyéb módon rendezni a helyszínt. Egy hulladékgyűjtő-sziget megszüntetése ugyanis komoly előkészítést igényel, ellenkező esetben az illegális hulladék lerakóhelyévé alakul.


Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a folyamatokat és megakadályozzuk az illegális hulladéklerakók kialakulását.

Két éve írtam ezt is: A főváros módszeresen leépíti a hulladékkezelést és szállítást, a kerületi önkormányzatok pedig tehetetlenek. Újra jönnek a lomisok, a szelektív szigetek megszűnőben, a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése pedig akadozik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig elefántként közlekedik egy porcelánboltban, arrogáns, bumfordi és mindent elront ami eddig működött.

Nos azóta sikerült még egy lapáttal rátenni: most zöldhulladék-elszállítást vágtak gallyra, mert valami csókos haver képtelen kellő mennyiségű és minőségű lombzsákot szállítani az FKF-nek.

Négy hónapig sehol nem lehetett hozzájutni, azóta a pesterzsébetieknek az FKF Nonprofit Zrt központi ügyfélszolgálati kirendeltségére a 1098. Budapest, Ecseri út 8-12. címre kell utazni ahol átvehetik a hipergyorsasággal szétmálló lombzsákokat (egy szombaton kirakott zsák a napon hétfőre teljesen szétrohad). Mivel biológiailag gyorsan lebomló anyagból készülnek, ezért nem lehet készletet felhalmozni sem belőle, így ezt az utat sűrűn kellene megtenni a lakóknak. Slusszpoénként közel duplájára is emelték az árát, hogy ne csak szar legyen a szolgáltatás, de drága is. Ennek köszönhetően mindenki ismét a kommunális hulladék közé rakja ezt is.

Részlet Pesterzsébet Önkormányzat képviselőtestületének 2016. április 14-i ülésének jegyzőkönyvéből:

Mach Péter: Alpolgármester asszony jelezte felém először a komposztzsákkal kapcsolatos problémát. … Egyeztetettem a szociális foglalkoztatóval. Tavaly 5.700 darab zsákot értékesítettek. Nyilván, ha egy akciót elindítanak, akkor ez több zsákot fog jelenteni. Ferencvárosban már hozzá lehet jutni ehhez a drága, 320,- forintos zsákhoz. Pesterzsébeten még nem, várhatóan csak a hónap végén érkezik meg. Személy szerint szeretné, ha Kaiser György képviselő és Juhász Lajosné alpolgármester asszony javaslatát elfogadnák, vagy megvizsgálnák annak lehetőségét, hogy milyen módon lehet segíteni a lakosságot a probléma megoldásában. Kérem, hogy a költségvetési helyzetet figyelembe véve segítsenek megoldani, hogy Pesterzsébeten is kedvezményesen lehessen zsákot beszerezni. Vizsgálják meg, hogy a lakosság - kiemelten a rászorultak - drasztikusan megnőtt terheit miként tudja csökkenteni az önkormányzat, s a szükséges lépéseket tegyék meg.

Szabados Ákos polgármester: A kollégák feljegyezték a problémát. Elsősorban - ahogy eddig is - a Szociális Foglalkoztatón keresztül értékesítik majd a zsákokat. Megnézik, hogy mi az az összeg, amennyiért idáig adták, illetve most mennyivel drágábbak a zsákok, s ha azt az önkormányzat magára vállalja, mint plusz költséget, az mit jelentene. Nem biztos, hogy sokan kifizetnék a megemelt összeget. Úgy gondolja, hogy nagyobb kiadás lenne az önkormányzatnak az, ha a lakosok nem zsákolják be, hanem kidobják, vagy ott hagyják azt, amit el lehetne szállítani.

Nos itt tart az ügy: a főváros április óta nem hajlandó lombzsákot adni, hanem minden hónapban annyit válaszol: majd egy hónap múlva adnak. Most júliusi szállításnál tartunk.

Vajon az első hó vagy a lombzsákok érkeznek meg hamarabb?

Szólj hozzá!

Címkék: virág szemét lombzsák szelektívszigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr308775652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása