HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Fogjunk össze a Duna-partért!

2016.04.25. 01:09 Mach Péter

duna_2.png- Ha zavar a teleszemetelt Duna-part. 
- Ha szúrja a szemed, hogy a lakókörnyezeted közelében ekkora a szemét.
- Ha tisztább és rendezettebb partszakaszon szeretnél kerékpározni és futni.
- Ha félted a kutyád a fertőzésveszélyes hulladéktól.
- Ha zavar, hogy a tavaly nyári viharkárokat azóta sem rendezte senki.

Akkor találkozzunk április 30-án, szombaton délelőtt 9 órakor a Gubacsi-híd pesterzsébeti lábánál, a Duna-parton és szedjük össze együtt a szemetet, tisztítsuk meg a partot és a nádast, tegyük járhatóvá a kerékpárutat!

A pesterzsébeti "Átalakuló Duna-part", a ferencvárosi  "Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez" és a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató szervezésében, civilek, dél-pesti lokálpatrióták, futók, kerékpárosok és horgászok közös akciót szervez. Zsákokat és kesztyűt a Teszedd! jóvoltából biztosítunk.

Regisztrálj a Facebookon! Kattints ide!

Tavaly májusban, a "Dunaparty Összefogás" rendezvényén takarítottuk ki a Duna-partot. Az országos takarítási naphoz a Duna-part számos települése csatlakozott, így Pesterzsébet is. A szervezést a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató vállalta fel, de számos pesterzsébeti civil egyesület is részt vett benne, így az Átalakuló Duna-part is.

Akkor sikerrel jártunk: sikerült megtisztítanunk a rendkívül szennyezetté vált Duna-partot és környékét. Ráadásul nemcsak a partot tisztítottuk meg a szeméttől, de két fűzfát is ültettünk és új szemeteseket is elhelyeztünk a sétány mellé. A szemetesek kihelyezése és a part rendezése bevált: idén sokkal kevesebb a szemét ezen a partszakaszon, jobban vigyáznak az itt élők a környezetükre. Idén szeretnénk folytatni: a híd túloldalát is szeretnénk kellemes, horgász és pihenőhellyé alakítani, ahol biztonságban, szép és tiszta környezetben sportolhatnak a kerületi futók és kerékpárosok.

Februárban  kezdeményezésemre, a 89,5 Music FM Délutáni Road Showközreműködésével felszámolták a pesterzsébeti oldalon az illegális lerakókat.


Ma a főváros legkoszosabb Duna-partja a szomszédos Ferencvárosban található. Szemét-szemét hátán, kommunális hulladék, kidobott ágyak, rekamiék, TV-k, autógumik… A tavalyi viharban kidőlt fákat azóta sem vitte el senki, sőt ahelyett, hogy legalább az úton fekvőket arrébb helyezték volna inkább utat vágtak bele, hogy az illegális szemetet a területre szállító autók közlekedni tudjanak a területen. Agyrém!

Márciusban a Víz világnapján pedig ferencvárosi szakaszon szerveztünk vízpart-takarítási akciót – a cél az volt, hogy Budapest egyik természeti különlegességét megszabadítsuk az emberi felelőtlenség hétköznapi terheitől, hogy a vízpart ismét az egyik ékköve lehessen a fővárosnak, és természeti élőhelyként, illetve rekreációs övezetként is méltó lehessen egy XXI. századi világvároshoz.

Most a két kerület összefogásában nem csak az út mentén, hanem a vízparton is takarítunk, megtisztítjuk a nádast, s a tavaly nyári vihar után kidőlt fák elszállítását, felaprítását is megszervezzük. A vízparti fákat ifjítjuk, a horgászlejárókat felújítjuk.

Találkozzunk április 30-án, szombaton délelőtt 9 órakor a Gubacsi-híd pesterzsébeti lábánál, a Duna-parton és szedjük össze együtt a szemetet, tisztítsuk meg a partot és a nádast, tegyük járhatóvá a kerékpárutat!

Regisztrálj a Facebookon! Kattints ide!

Jelentsd be az illegális hulladéktelepeket nekünk, mi segítünk, hogy eltűnjön! 

A környezet értékeinek és a lakosság egészségének megvédése az állam felelősségi körébe tartozik. Az egészséges környezethez való alkotmányos jog biztosítása a hatályos alaptörvény és a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok szerint is az állam alkotmányos kötelezettsége, amelynek nem tesz eleget.

Ezért indítottuk el a gazdátlan vegyibombák felszámolása céljából a veszélyes hulladék bejelentő oldalt. Vállaljuk, hogy a bejelentéseitek alapján utánajárunk bárhol is található az országban, majd kezdeményezzük és nyomon követjük az államnál az egészség- és környezetkárosító méreglerakatok felszámolását.

Küldd el nekünk az űrlap segítségével az információkat az illegális hulladéklerakatokról, hogy együtt tegyünk egy szebb, egészségesebb, élhetőbb világért! 

1 komment

Címkék: takarítás dunatisztítás Duna-part

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr68660934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.18. 09:49:32

Ez kicsit offtopic lesz, bár kapcsolódik ide, meg az ilyen összefogásokat sem szeretném leírni, de mist ez kikívánkozik belőlem.

Szóval szerintem ha azt szeretnénk, hogy ne legyenek tele szeméttel az erdők, a Dunapart, meg minden félreeső hely, akkor nem elég mozgalmakat indítani az összeszedésükre, sőt ez eleve csak tüneti kezelések. Ahhoz meg kellene érteni a motivációját azoknak, akik a szemetüket, hulladékukat a Duna partra hordják.

Nos, védeni nem akarom őket, hiszen magam sosem tennék ilyet. De mikor legutóbb költöztünk, nem kevés erőfeszítésünkbe került megszabadulni a felesleges lomtól, és huszad annyi erőfeszítés lett volna csak úgy kidobni valahol. Ha alig lenne kevesebb erőfeszítés és utánajárás, szerintem sokkal kevesebben hordanák a Duna partra. Persze lehet mondani, hogy szemét emberek, akik oda szemetelnek, ezzel egyet is értek, de hiába mondjuk, attól nem lesz jobb.

Csak egy példa, egy régi, elhasznált ágyat kellett kidobnunk. Szerencsére épp volt autós segítség, mert nekünk nincs autónk, de így is nagyon messze lévő hulladékudvarba kellett vinni, mert a közeliekben ilyet nem fogadnak, és még fizetni is kellett egy ezrest. Ha ehhez még bérelni kellett volna fuvarost vagy kisteherautót, akkor 20-30 ezer lett volna. Ezt vesd össze a levisszük és kidobjuk az árok szélén kategóriával.
süti beállítások módosítása