HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Áder és a klímavédelem: viccnek kicsit durva

2015.08.15. 01:21 Mach Péter

Levelet hozott a posta: Dr. Áder János köztársasági elnök kampánylevelét, amelyben arra kért klímavoksommal csatlakozzam klímavédelmi kezdeményezéséhez. Lassan két hete tart a hőségriadó, Tarlós István is egy hete hirdette már meg a fővárosi szmogriadót, s túl vagyunk a tetőventilátoros hármas metró beruházási szerződés aláírásán is, amely újabb évtizedekre biztosítja a hőséget a metróban. Mondhatnánk pontos az időzítés: ilyenkor nyilván nem tűnik nehéznek meggyőzni az önkormányzati képviselőket a globális felmelegedés okozta problémákról.

Az Élő Bolygónk aláírásgyűjtő honlap elindításával (www.elobolygonk.hu) Magyarország elsőként csatlakozott ahhoz a világméretű klímavédelmi kezdeményezéshez, amelyet Al Gore, a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök indított el, és amit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is támogat.

Aláírásgyűjtő akciója Áder János szerint nem pusztán természeti értékeink védelméről szól, hanem a saját életünk, javaink, biztonságunk és gyermekeink jövőjének megvédéséről, különös tekintettel arra, hogy a klímaváltozás hatása itt, a Kárpát-medencében súlyosabb következményekkel jár, mint Európa más térségeiben. Idén decemberben Párizsban tárgyalóasztalhoz ülnek a világ vezetői, hogy döntsenek a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok visszaszorításáról, a világ szén-dioxid-kibocsátásának mérsékléséről. Sem az emberiség, sem Európa, sem Magyarország nem engedheti meg, hogy a párizsi klímacsúcson ne szülessen érdemi döntés.

Az esély ma még megvan erre. De korántsem érdekelt mindenki a sikerben, írja levelében. Nos, pont itt a bibi: Áder János az elmúlt évtizedekben sok mindent tett, de nagyon kevés olyat, ami alapján elhinném, komolyan gondolja, amit írt. Nagy örömmel tölt el, hogy a levelében foglaltak szerint immár szívén viseli a környezetvédelem és a globális klímaváltozás ügyét. Egyetértek vele abban is, hogy globális jelentőségű kérdésekben csak széleskörű összefogással lehet eredményeket elérni, ezért fontos, hogy minél többen álljanak a klímavédelem mellé, akár meggyőződésből, akár politikai haszonszerzésből, akár divatból teszik is azt. A környezetvédelem ugyanis egyesek számára csak divat, a komolyan vehető politikai szereplők számára azonban alapvető értékké vált.

paks-2-700x450.jpgKezdeményezése azonban mindaddig hiteltelen marad, amíg el nem számol az elmúlt évek hibás döntéseivel. Áder János, ugyanis a Fidesz képviselőjeként szó nélkül hagyta, megszavazta vagy köztársasági elnökként aláírta az alábbi törvényeket és megegyezéseket:

  • A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban az orosz-magyar nukleáris egyezményt, a hitelszerződést és az atomtörvény-módosítást. Ez utóbbi titkosítja a beruházással kapcsolatos adatokat.
  • A környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok leépítését, kiüresítését, a magyar környezetvédelmi rendszer szétverését,
  • ader.jpga nemzeti parkok tönkretételét, ellehetetlenítését
  • a Normafa-törvényt,
  • a Dagály-törvényt,
  • a Városliget-törvényt,
  • a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításait (több alkalommal), amelyek értelmében nem kell figyelembe venni egy adott beruházásnál a környezetvédelmi előírásokat (sem),
  • a Római-part és
  • a 3-as metró kiemelt beruházássá nyilvánításáról szóló törvényt,
  • a palagáz-kitermelés adójának a csökkentését tartalmazó törvényt,
  • a Világörökség-törvényt,
  • és a földtörvényt, amely a magyar kistermelők, a biogazdálkodás és az egészséges élelmiszer-termelés helyett kormány-közeli birtokosok kezébe játssza át a magyar termőföldvagyont.

Ezért a köztársasági elnök személye többet árt, mint használ a klímavédelemnek. Szavak helyett tettekre, felelős döntésekre van ugyanis szükség. Áder János előbb bizonyítsa be, hogy nem csak politikai haszonszerzésből tűzte zászlajára a klímavédelmet!

Fentiek miatt képviselőtársaimmal válaszlevelet írtunk a köztársasági elnök úrnak és azt tegnap elvittük a Sándor Palotába. Igen, a Sándor Palotába, ahol tavaly még azért sátraztunk, hogy ne írja alá a Paks2 beruházást biztosító egyezményt. 

1044129_10201430557344704_1914910390_n.jpg

Válasz Áder János köztársasági elnöknek

Tisztelt Elnök Úr!

Nagy örömmel tölt el minket, hogy a levelében foglaltak szerint szívén viseli a környezetvédelem és a globális klímaváltozás ügyét! Köszönjük, hogy megkereste ezzel az önkormányzati képviselőket! Egyetértünk abban, hogy globális jelentőségű kérdésekben csak széleskörű összefogással lehet eredményeket elérni, ezért fontos, hogy minél többen álljanak a klímavédelem mellé, akár meggyőződésből, akár politikai haszonszerzésből, akár divatból teszik is azt. A környezetvédelem ugyanis egyesek számára csak divat, a komolyan vehető politikai szereplők számára azonban alapvető értékké vált. Azért vált azzá, mert a hozzánk hasonló, környezettudatos emberek mozgalmakat szerveztek, politikai pártokat alapítottak és rádöbbentették a felelősen gondolkodó állampolgárokat a klímavédelem fontosságára.

Leszögezhetjük tehát, hogy mi, a Párbeszéd Magyarországért képviselői az ország számos pontján eddig is  azért küzdöttünk, hogy  klímakárosító intézkedésekkel és beruházásokkal ne veszélyeztessék a magyar természeti értékeket, eddig is megragadtunk minden lehetőséget arra, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelmi szempontból aggályos intézkedésekre mind az önkormányzatokban, mind a Parlamentben, mind az EP-ben.

Nézzük meg, hogy mit tett Ön környezetvédelmi kérdésekben!

Ön, Elnök Úr, A Fidesz képviselőjeként szó nélkül hagyta, megszavazta vagy köztársasági elnökként aláírta az alábbi törvényeket és megegyezéseket:

  • A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban az orosz-magyar nukleáris egyezményt, a hitelszerződést és az atomtörvény-módosítást. Ez utóbbi titkosítja a beruházással kapcsolatos adatokat.
  • A környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok leépítését, kiüresítését, a magyar környezetvédelmi rendszer szétverését,
  • a nemzeti parkok tönkretételét, ellehetetlenítését
  • a Normafa-törvényt,
  • a Dagály-törvényt,
  • a Városliget-törvényt,
  • a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításait (több alkalommal), amelyek értelmében nem kell figyelembe venni egy adott beruházásnál a környezetvédelmi előírásokat (sem),
  • a Római-part és
  • a 3-as metró kiemelt beruházássá nyilvánításáról szóló törvényt,
  • a palagáz-kitermelés adójának a csökkentését tartalmazó törvényt,
  • a Világörökség-törvényt,
  • és a földtörvényt, amely a magyar kistermelők, a biogazdálkodás és az egészséges élelmiszertermelés helyett kormány-közeli birtokosok kezébe játssza át a magyar termőföldvagyont.

Ezekből is látható, hogy ma Magyarországon épp Önnel és (volt) pártjával, a Fidesszel kell megküzdenünk, hisz sorozatosan hoznak környezetromboló intézkedéseket, vágnak ki feleslegesen fákat, hagyják figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat, ezért Önnek elsősorban a saját háza táján lenne tennivalója.

Minden tiszteletünk mellett fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ma nem elegendő szavakban, petíciókban környezettudatosnak lenni és küzdeni a klímaváltozás ellen, hanem mindenkinek elsősorban helyi szinten kell tennie ellene, hiszen helyben hozott döntések okozzák a klímakatasztrófát. A klímát Ön nem PR levelekkel, hanem felelősen meghozott döntésekkel, a törvényalkotás körültekintő és környezettudatos ellenőrzésével tudja megvédeni.

Tisztelt Elnök Úr!

Ön abban a szerencsés helyzetben van, hogy érdemben is hatással lehet az eseményekre, ezért örülnénk különösen annak, ha valóban felvállalná az utóbbi években mostoha sorsú környezetvédelmi szempontok képviseletét, ezért kérjük, hogy álljon élére az átgondolatlan és értelmetlen PAKS2 beruházás elleni harcnak! Ha komolyan gondolta az önkormányzatoknak és képviselőiknek írt levelét, akkor kérjük, hogy a fent felsorolt ügyekben foglaljon állást, változtassa meg eddigi álláspontját és cselekedjen a klímavédelem sikeréért!

Addig kezdeményezése bizony hiteltelen marad és az Ön személye többet árt, mint használ a klímavédelemnek, s a környezetünkért felelős képviselőkként nem csatlakozhatunk üres, tartalom nélküli kezdeményezéséhez. Szavak helyett, tettekre, felelős döntésekre van ugyanis szükség. Bizonyítsa be, hogy nem csak politikai haszonszerzésből tűzte zászlajára a klímavédelmet!

Bízva Elnök Úrnak a klíma és a jövő nemzedékek iránti felelősségében, bölcs döntést kívánunk!

Tisztelettel:

V. Naszályi Márta

Béres András

és Mach Péter önkormányzati képviselők

55 komment

Címkék: klíma globális felmelegedés Áder János

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr47707752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.16. 11:18:33

Különösen tetszik a Paks 2 ellen tiltakozó kép, rendkívül hitelessé teszi a posztot és a posztolót. (Az eltúlzott titkosítással kapcsolatban azért igazat adok neki.)

kvadrillio 2015.08.16. 11:24:46

LMP: Az oroszok csak 20 százalékos jótállást vállaltak a 3-as metró kocsijaira

Csak ennyit fizetnének vissza, ha később ki kell vonni egy felújított metrókocsit a forgalomból.

TÖKÖM TELE ! A 2, 3, 4-ES METRÓKRA DŐLNEK A MILLIÁRDOK, MERT BUDA GAZDAG LAKÓSAINAK (AKIK ÚGYIS KOCSIVAL KÖZLEKEDNEK !) KÖLL METRÓ IS ! A 3-AS METRÓT MEG HAGYJÁK ELROHADNI TELJESEN !
KIO A FASZOM OSZTJA ÍGY A MILLIÁRDOKAT ??? KI A FASZOM DISZKRIMINÁLJA AZ UTAZÓKÖZÖNSÉGET ÉS MILYEN ALAPON ??? EZ A KÖRÖSZTYÉN DEMOKRÁCIA MAGYARORSZÁGON ORBÁN MÓDRA ?????
HA ECCERT GYILKOS BALESET LESZ A 3-AS METRÓN, FÖLROBBANTOK A PARLAMENTET...OCCT LEÜLÖM ! BASSZAMEG !HA ECCERT GYILKOS BALESET LESZ A 3-AS METRÓN, FÖLROBBANTOK A PARLAMENTET...OCCT LEÜLÖM ! BASSZAMEG !HA ECCERT GYILKOS BALESET LESZ A 3-AS METRÓN, FÖLROBBANTOK A PARLAMENTET...OCCT LEÜLÖM ! BASSZAMEG !HA ECCERT GYILKOS BALESET LESZ A 3-AS METRÓN, FÖLROBBANTOK A PARLAMENTET...OCCT LEÜLÖM ! BASSZAMEG !HA ECCERT GYILKOS BALESET LESZ A 3-AS METRÓN, FÖLROBBANTOK A PARLAMENTET...OCCT LEÜLÖM ! BASSZAMEG !

Mach Péter 2015.08.16. 11:30:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem kötelező egyetérteni Paks2 ügyében a szerzővel. :-)

Ha nem zavarja az atomhulladék elhelyezésének és a kockázati tényezőknek a szerepe akkor is érdemes azonban végiggondolni, hogy mennyire drága a beruházás és ennek a plusz költségei mennyi forrást vonnak el a megújulókra történő áttéréstől és az energetikai korszerűsítésektől. Az uránkészlet sem végtelen ugyanis.

Amúgy pedig a felsorolás Áder János bűneiről ennél hosszabb az írásban, az csak egy pont közülük.

kvadrillio 2015.08.16. 11:31:34

@kvadrillio: A 3-AS METRÓ LYUKAS A ROZSDÁTÓL, HETENKÉNT FÜSTÖL, ROZOGA ÉS ÉLETVESZÉLYES A MŰKÖDÉSE ÉVEK ÓTA, A KORMÁNY PEDIG MINDEN SZARRA KÖLTI A MILLIÁRDOKAT CSAK PONT A 3-AS METRÓRA NEM !TÖKÖM TELE EZZEL A VÉRSZÍVÓ, ROHADT, KORRUPT, PÉNZLENYÚLÓ, SZEMÉT BANDÁVAL, AKIK IRÁNYÍTÓ FUNKCIÓBA TOLTÁK BE MAGUKAT AZ ORSZÁG PARLAMENTJÉBEN !!! CSALÁDTAGJAIM UTAZNAK A 3-AS METRÓN NAPONTA, ÉS ÉRTÜK ÖLNI IS KÉPES VAGYOK !FASZOM TELE A KORMÁNNYAL !

kvadrillio 2015.08.16. 11:33:23

@kvadrillio: ...ÉS MOST ....ÉNEKELJÜNK EGY KICSIT....BARTÓKOT......MEG BALOG LELKÉSZ URAT.........FASZOM !

kvadrillio 2015.08.16. 11:35:41

@kvadrillio: merha...marha....minden nap énekelünk, beforr a rozsda is a 3-as metrón, a füst pedig visszahúzódik balog lelkész úr seggébe, hogy megtisztíccsa hó.......fehér lelkét a minden napi gonoszságtúl.....la-la-lalala...la...trallalllahhhh.....baszom !

kvadrillio 2015.08.16. 11:38:08

LMP: Az oroszok csak 20 százalékos jótállást vállaltak a 3-as metró szerelvényeire
Index
2015.08.15. 17:52
IT biztonság: megéri a megelőzés
A túlterheléses támadások (DDoS) már a hazai cégek számára is komoly fenyegetést jelentenek, és gyakorlatilag bárkit érinthetnek. Egyre inkább megéri a magas szintű védelem megvalósítása.

A BKV és az orosz Metrovagonmas között a 3-as metró szerelvényeinek felújításáról megkötött szerződésből kiderült, miért volt sürgős az aláírása, hiszen az orosz fél csak 20 százalékos jótállást vállalt a szerelvényekre, mondta Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője. Szerinte ez azt jelenti, hogy ha a felújítást követő években ki kell vonni egy felújított szerelvényt a forgalomból, akkor az orosz fél csak a felújítás 20 százalékát fizeti majd vissza.

Szerinte ez érthető is az orosz fél részéről, hiszen a 40 éves alvázak a jótállási futamidő végére már 60-65 évesek lesznek, ezért nem vállalják a teljes körű jótállást. Az LMP-s politikus szerint a futamidőt tekintve az új szerelvények olcsóbbak lettek volna, és ezek jótállása legkevesebb 30 évre szólt volna, míg a felújítottaknak korlátozottan 25 évre.

Az LMP szerint a 3-as metró szerelvényeinek felújításával csak konzerválják a jelenlegi állapotokat a metróvonalon, és elodázzák 5-6 évre a probléma megoldását.

A szerződés megkötése elől múlt héten hárult el az akadály, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság engedélyezte a 3-as metró szerelvényeinek felújításához kapcsolódó közbeszerzési eljárást lezáró szerződés megkötését. A tendert júniusban nyerte el az orosz Metrovagonmas, de a pályázatról kizárt észt Skinest Rail jogorvoslati kérelmet nyújtott be.

A BKV drámai hangú levélben kérte a KDB-t, hogy mielőbb megköthesse a szerződést, eszerint az elmúlt években több mint négyezer vonathiba történt a 3-as metró vonalán, ebből 36 füstöléssel járt. A KDB-t nagyon meggyőzhette a BKV levele, mert egy napon belül döntött a szerződés engedélyezéséről.

pfffff !!!

Mach Péter 2015.08.16. 11:43:28

@kvadrillio:

Ezzel már az LMP sajtótájékoztatója előtt foglalkoztam:

machpeter.blog.hu/2015/08/09/tetoventilatorokkal_a_globalis_felmelegedes_ellen

Már júlisban jelezte a problémát a PM és magyarázatot vártunk a Főváros vezetésétől arra, hogy miért fogadták el a 9 milliárd forinttal drágább tendert a hármas metró felújítására, valamint arra, hogy milyen pénzügyi, biztonsági és szakmai szempontok alapján döntöttek az új metrókocsik vásárlása helyett a régiek felújítása mellett.

Sőt, nehezemre esik ilyet leírni: de a DK fővárosi képviselője volt eddig a leghatározottabb az ügyben, ő rendkívüli bizottsági ülést is kezdeményezett, a mutyi kivizsgálására.

midnight coder 2015.08.16. 11:54:36

@Mach Péter: A globális felmelegedés nagy része a greenpeace atomerőművekkel kapcsolatos idióta álláspontjának a következménye. Ha nincs greenpeace - akiknek a hangadóit nagy valószínűséggel a fosszilis energialobbi megvette kilóra - akkor mára már sok-sok szénerőmű nincs velünk.

Márpedig bármennyire is forszírozza a grínpiszok Pl. az autósok átültetését kerékpárra, a globális CO2 kibocsájtásnak csak egy kis töredéke származik a személyautóktól. Jó részét bizony az erőművek, illetve a szállításban is a tengerjáró hajók okozzák. Amik simán mehetnének atommal is. És a CO2 egy kategóriával komolyabb probléma mint a sugárzó atomhulladék.

Mach Péter 2015.08.16. 12:00:37

@midnight coder:

Ez a fosszilis lobbi nyilván önsorsrontó és azért vesz meg kilóra olyan szervezeteket akik ellenzik az olajkutakat a tengerben:

www.greenpeace.org/hungary/hu/legy-aktiv/Tiszta-Adriat/

Ja, nem. Akkor nyilván te írsz zöldségeket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.16. 12:26:56

@Mach Péter:

"Az uránkészlet sem végtelen ugyanis."

Ez Magyarországra épp nem igaz, nekünk sokezer évre elég uránércünk van. Előbb jön a fissziós atomerőművek helyett bármi más, mint hogy elfogyna az uránunk.

"ennek a plusz költségei mennyi forrást vonnak el a megújulókra történő áttéréstől és az energetikai korszerűsítésektől."

Mutass már példát arra, ahol sikerült a teljes átállás megújulókra - de ne Arizonával vagy más erősen napos területtel gyere. Már csak azért, hogy tudjam, mire is gondolsz.

A megújulókra való áttérés Magyarországon irreális, csak kiegésztő jellegű lehet, ám ez épp egy alaperőművet nem képes kiváltani. Nézd már meg, mennyit termel egy napelem nyáron és mennyit télen egy hónap alatt. Miből fedezed a különbséget (jó háromszoros az arány)? Ez nem Arizona vagy a Szahara. Széllel sem kompenzálható, nincs olyan szeles vidékünk, mint a németeknek az Északi-tenger partja.

Szivattyús tározót meg mindkettőnek (nemcsak az atomerőműnek) kellene építeni - más kérdés, hogy nálunk nem fognak. Ám az évszakok közötti különbséget egy SZER sem tudja kiegyenlíteni, azok pár órára szólnak.

Ha már költségeket említesz: Az sem járható út nálunk, hogy a mai ár duplájára emeljük az áram árát, mint pl. Németországban, és abból fedezzük az átállást. Nota bene: azt az átállást, ami a németeknél sem igazán megy - halálra terhelik a lengyel villamos hálózatot az északi-tengeri szélerőműveikkel -, na meg bőszen járatják a szénerőműveiket, a CO2 csökkentés nagyobb dicsőségére. Plusz vesznek a franciáktól meg a csehektől atomáramot. :DD

Másrészt a magyar fogyasztó sem tudná megfizetni a 70-75Ft/kWh német árat.

Akkor meg miről beszélsz?

Mach Péter 2015.08.16. 12:33:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Uránkészlet és a gazdaságosan kibányászható uránkészlet között van némi különbség.

De a sokezer év mégy így is hülyeség.

De nyilván a magyar geológusok és geofizikusok is a nagy összeesküvés részei és valójában az országban 10-15 uránbányát tartanak zárva hamis mérési adatokra hivatkozva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.16. 13:17:46

@Mach Péter:

"De a sokezer év mégy így is hülyeség."

Tényleg hülyeség? Számold már ki, évente mennyi uránérc kell Paks 2 ellátásához. És mekkora uránkészleteink vannak. Majd végezz el egy osztást. Ami régebben nem volt gazdaságos, az később bőven az lehet. Palagáz ugye mond valamit?

Azon azért gondolkozz már el, vajon a fűtőrudak az áramár hányadrészét teszik ki az atomerőműnél - megsúgom, kb. 10%-ot. És hányadrészét teszi ki a gáz vagy szén azoknál a fosszilis erőműveknél, amelyeket a megújulók üzemszünete idején kell járatni? Nagyon sokat, főleg ha a CO2 emisszió egzaktul nem kiszámítható károkozását is beszámítom.

"De nyilván a magyar geológusok és geofizikusok is a nagy összeesküvés részei és valójában az országban 10-15 uránbányát tartanak zárva hamis mérési adatokra hivatkozva."

Szalmabábozol. Komolyan úgy érzed, hogy ez méltó hozzád?

Na de mindegy, bocsánatot kérek tőled, meghajlok megfellebbezhetetlen ideológiai meggyőződésed előtt. Nincsenek azok a tudományos vagy gazdasági érvek, amelyek megrendítenék valaki hitét a kedvenc ideológiájában.

♔bаtyu♔ 2015.08.16. 13:54:43

Ostobaság, a ma aktív "környezetvédők" miért nem teszik le az autójukat, miért használnak klímát, elektromos fűtést, stb.

Paks2 nem véletlenül kell. Talán először az áramigényt kellene csökkenteni.

Ostobaság fordítva csinálni, mert ugyanezek a "környezetvédők" pampognának az indexen, hogy az orbándiktatúrában napi 4 órára kikapcsolják a villanyt.

Amúgy pedig az Index majd, épp csóró környezetvédőket fog ajnározni. Na hogyne.

Van egy gyanúm, Orbánék lemondanák az oroszokat, ezerrel nyomnák ezek a franciákat, Nagy pénzek vannak ebben az üzletágban, az atomerőművek építésében és a környezetvédelemben is.

inuitdog 2015.08.16. 13:55:53

Talán kezdhetné a Városliget megmentésével, hogy ne múzeum gettóként végezze. Eddig már 100-nál több fát vágtak ki értelmetlenül, viszont lett helyette vagy 200 új kuka hamutálcával. Jelenleg ezek egyáltalán nem funkcionálnak mivel egy-egy szemetest tele tömnek, körülötte is szemét, de a 10 méterre levők meg üresek. Viszont sikerült a Liget Budapest szemetes projekttel totál elcsúfítani már most a természetes környezetet, egy normális képet nem lehet csinálni, hogy ne legyen benne legalább 3 kuka.

Netuddki. 2015.08.16. 14:09:17

Gobális felmelegedés, kihalnak a pontyok. Jajj mi lesz, jajjajjajjj!

Erről jut eszembe. Most voltunk a Balatonnál. A buzi pecásoktól nem lehetett csónakázni, gyakorlatilag a strandon kívül sehol. Annyi etetőanyagot szórtak a vízbe, hogy asszony első percben kiakadt ahogy meglátta a vizet. Minden pecás bekaphatja! Igen, a KE úr is!
Jövőre meg megyünk Horvátországba elkölteni a pénzünket, ami idén már 5%-al kevesebbet ér ott is...

sanyix 2015.08.16. 14:39:16

paks2-vel nem lenne baj, ha nem egy szart építenének extrém drágán, márpedig azt fognak építeni, lásd a 3-as metró mutyit, ahol a lehető legszarabb változat nyert (természetesen putyin elvtárstól), de legalább jó drága.

Az mondjuk tényleg vicc, hogy kÁder "elvtárs" környezetvédőst játszik, amikor nagyon sokat tett a pártja a környezetvédelem, és az energiatakarékosság ellen.

Netuddki. 2015.08.16. 14:44:50

@sanyix: Ja, éjjel nem süt a nap. Nooormááális?

midnight coder 2015.08.16. 14:46:56

@Mach Péter: A győzelem legfőbb titka, hogy olyan ellenfeled legyen, aki ellen győzni tudsz. A grínpici ilyen ellenfél.

eßemfaßom meg áll 2015.08.16. 17:04:52

Ez a poszt (is) viccnek kicsit durva. Péter, nem lesz így meg az 5%...

Genius2 2015.08.16. 17:42:17

Akárki akármit is mond, a hatalmon lévő párt jóval több kárt tesz már az országnak, mint hasznot. Igazàból Ádert sem értem mit kepeszt ezzel a környezetvédő témával, hiszen...

Genius2 2015.08.16. 17:44:14

...pénze így is megvan, a köztársasági elnöki fizetéshez nem kell "megdolgoznia", ellenben ellátják minden földi jóval. Én inkább meghúznám magamat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.16. 18:10:34

@Genius2:

"Akárki akármit is mond, a hatalmon lévő párt jóval több kárt tesz már az országnak, mint hasznot."

Természetesen. Csak a szoclib kormányok hoztak az országra jólétet és boldogságot.

sanyix 2015.08.16. 18:18:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ők se hoztak. Ti kommerek csak kárt tudtok okozni, akár "nemzethy" álca alatt csináljátok, akár "demokrata" álca alatt ;)

Blogger Géza 2015.08.16. 19:08:01

@♔bаtyu♔: A magyar ipar 2014-2015-ben kb 15%-kal növeli kibocsátását. Valaki elhiszi, hogy az iparnak nem kell áram? Plusz egíre inkább terjed a klimatizálás, szintén áramigényes. És ha beválnak az elektromos autók (egyre inkább terjednek), akkor az is növelni fogja a felhasználást.

Blogger Géza 2015.08.16. 19:13:58

@Mach Péter: Az uránkészlet bőven ki fog tartani, amíg Paks 2 működik. S ha megdrágulna az urán, természetes biztosítás a magyar uránkincs, amely akkor gazdaságosan kitermelhetővé válik.

Amúgy meg Paks 2 megépítése semennyire nem akadályoz meg bárkit (háztartás, cég) abban, hogy korszerűsítse energetikai felhasználását. Ki tiltja meg? Nem kell mindent az államtól várni, de atomerőművet Magyarországon csak az állam tud építeni a körülmények miatt.

Blogger Géza 2015.08.16. 19:20:31

@Mach Péter: "a 3-as metró kiemelt beruházássá nyilvánításáról szóló törvényt," És ez környezetvédelmileg miért akkora "bűn"? :)

sanyix 2015.08.16. 19:27:44

@Blogger Géza: mert egy hulladék szart vettek meg, jó drágán, rossz feltételekkel ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.16. 19:27:59

@♔bаtyu♔:

Ez természetes. Az orosz atom Roszatom, a francia atom jó atom.

Oh wait! 2003. Framatome, Paks 2. blokk.

Blogger Géza 2015.08.16. 19:32:17

@sanyix: Bocsi, de a metrót nem most vettük meg, ellenben most vált szükségessé a felújítása. De továbbra sem értem, mi köze ennek a környezetvédelemhez. Ha már nagyon akarom, akkor az a környezetbarát, ha nem dobsz ki valamit, ha még felújítás után használni tudod.

Ha te olcsóbban meg tudod csinálni, jelentkezz...

Blogger Géza 2015.08.16. 19:35:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És a finneknél elkövetett bénázásukat se feledjük...

Amúgy szerintem nem franciák, hanem az amerikaiak állnának ugrásra készen. Akár palagázzal, akár atomerőmű-építéssel.

"akár az Egyesült Államokból is érkezhetnek az energiahordozók. "

nepszava.hu/cikk/1041727-goodfriend-nem-washingtonnak-kell-bizonyitani

Blogger Géza 2015.08.16. 19:42:42

@Genius2: Na, ezért nem lesz belőled soha se köztársasági elnök, se semmi. :)

sanyix 2015.08.16. 20:51:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Oh wait! 1986. Csernobil 4. blokk

@Blogger Géza: de most újíttatják fel, elavult pazarló technológiával sokkal drágábban mint a versenytársak. (soros egyenáramú motor 2015-ben? Visszatáplálós fékezés helyett ellenálláson elfűtés? VICC)
Az észtek jelentkeztek, olcsóbban, jobbat kínáltak, kizárták őket, ami várható is volt, hiszen ez is előre le volt beszélve, hogy a ruszkik csinálhatják.

Blogger Géza 2015.08.16. 20:57:46

@sanyix: Persze, persze... Akkor miért nem voltak képesek egy normális ajánlatot összehozni.

"A BKV pénteken közleményben tudatta: a Skinest Rail ajánlata több szakmai követelménynek nem felel meg, például az ajánlatban szereplő áramszedők konstrukciója nem illeszkedik a 3-as metróvonal adottságaihoz, a járművek homlokfalán a felújítás során kialakítandó vészkijáratok műszaki megoldása szintén nem megfelelő a jogszabályi előírásokon alapuló, elvárt műszaki követelményeknek, az utastéri ajtóműködtetés módjáról pedig két különböző változat is szerepelt az ajánlatban. A cég továbbá nem tett megfelelő ajánlást a járművezetői oktatószimulátorral, valamint az elvárt minimális ülőhelyaránnyal kapcsolatban sem. Mindezek, valamint egyes további dokumentációk hiányosságai miatt az ajánlat érvénytelen - jelezték"

sanyix 2015.08.16. 21:09:07

@Blogger Géza: Képesek voltak, de a közbeszerzéseknél nem új dolog az hogy olyan feltételeket szabnak, ami a kiválasztott pályázóra van szabva, ráadásul utólagos feltétel módosításokkal. A sürgőssé tétel pedig nyilvánvaló, hogy azért kellett, hogy a fellebbezésre ne maradjon idejük, így a szovjet elvtársak megkapják a melót, a magyar államnak max kártérítést kell fizetnie, ami nem gond, hiszen az adófizetők pénzét szórni mindig is jól ment a pártodnak.

Szóval nyugodt lehetsz, meglesz a 70-es évekbeli színvonalra "felújított" metród, és újra nagy károkat okoztok az országnak "elvtárs".

Blogger Géza 2015.08.16. 21:12:38

@sanyix: Blabla. Ezt bármelyik tendernél be lehet dobni, ha rosszindulatú vagy.

sanyix 2015.08.16. 21:16:02

@Blogger Géza: igen, és itt be is dobták, erről beszéltem. Pályázóra szabott közbeszerzés. Gondolom nem is gondolták, hogy a ruszkikon kívül más is vállalkozik, az észtek meg beleköptek a levesbe.

Blogger Géza 2015.08.16. 21:21:58

@sanyix: Valami konkrétum? A szokásos demagóg blablán kívül? MI volt az, amit más nem tudott teljesíteni, csak ők?

sanyix 2015.08.16. 21:29:41

@Blogger Géza: ott van amit beidéztél, az utólagosan alkotott követelmények, az a konkrétum. A másik konkrétum, hogy az észtek olcsóbb ráadásul műszakilag fejlettebb ajánlatot adtak, amiket mondvacsinált utólagos követelményekkel kizártak a döntéshozó pártemberek.

Nincs demagóg blabla (ugye szerinted amúgy is minden demagóg blabla ami nem az amit te és a párt mond).

Az van, hogy előre lezsírozott közbeszerzéssel, a ruszki elvtársaitoktól rendeltetek egy elavult nagy rakás szart, jó drágán, aminek karbantartási igénye magas, és jóval kevesebb ideig fogja bírni a szolgálatot, ráadásul pazarló is. Nekem magyarázhatod hogy nem így volt, úgy is hiába való fáradozás :)

Blogger Géza 2015.08.16. 21:32:13

@sanyix: Szóval semmi konkrétum, értem. Sejtettem. :)

sanyix 2015.08.16. 21:34:33

@Blogger Géza: háá persze hogy nem! Soha sem! Konkrétum csak tőletek jön :) fáradj a kasszához "elvtárs".

igazi hős 2015.08.16. 23:04:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szivattyús tározót meg mindkettőnek (nemcsak az atomerőműnek) kellene építeni" Hol látod ezt Paks2 költségei között? Azért egy 1000-1500 mrd-os tétel csak feltűnne, nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.17. 07:12:25

@igazi hős:

El tudtad olvasni a kommentemet vagy csak a szar fröcsög a szádból?

"Szivattyús tározót meg mindkettőnek (nemcsak az atomerőműnek) kellene építeni - más kérdés, hogy nálunk nem fognak."

Te demagóg idióta fasz, akkor már idézd a teljes mondatomat!

Ja igen, ha az egész mondatot beidézed, akkor nem köthettél volna bele az összetett mondat első felébe.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.17. 07:14:47

@sanyix:

"Oh wait! 1986. Csernobil 4. blokk"

Azóta az oroszok és a franciák is fejlődtek - csak míg az oroszok előre, addig a franciák visszafelé.

www.fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0308/szatmary0308.html

Olvasd el és tanulj belőle. Bár lefogadom, úgysem olvasod el, és ha mégis, úgysem érted meg.

csepke 2015.08.17. 08:13:16

@Genius2: ha lejár a ke posztja, az ensz-be akar továbbmenni, és ott valami környezetvédős pozícióra van halvány lehetőség. ezért nyomja itthon most a környezetvédő imidzset. te nem tudod azt, hogy a sok pénznél hatalomnál, jobb a mégtöbb? ;)na meg elég fiatal még elnyugdíjaskodnia pecázással

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 09:01:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nem szégyelled magadat ilyenkor?!

kb. olyan mintha kocsmában szocializálódtál volna...

PS.: és ez még akkor is igaz ha vmiért joggal neheztelsz - mondjuk korábbról - erre a nick-re..

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 09:05:25

oh my god!!!

Al Gore!!!

az az ember aki még az IPCC jelentéseket is kb. 100-zal beszorozza (mert szerinte nem elég ijesztőek...)

és annyira veszi komolyan a saját katasztrófa propagandáját, hogy 8 millió dollárért vásárol luxusvillát a tengerparton...

Sea Level Rising? Gore Buys Multi-Million Dollar Oceanfront Mansion
www.heartland.org/policy-documents/sea-level-rising-gore-buys-multi-million-dollar-oceanfront-mansion

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 09:28:23

@midnight coder:

1. a CO2 nem szennyező anyag (pl. te is effélét lélegzel ki...)
2. a "man made global warming" polémia kapcsán csak annyi biztos, hogy a CO2 üvegházgáz... az azonban heves viták tárgya még ma is, hogy pontosan milyen szerepet játszik a megnövekedett CO2 koncentráció az éghajlati folyamatokban
3. a valóságban eddig az IPCC modellekben megadott __legkedvezőbb__ forgatókönyvek (vagy még annál is kedvezőbb adatok...) jöttek be a CO2 kibocsátás jelentős felfutásával párhuzamosan (az IPCC a legkedvezőbb forgatókönyveiben jelentős CO2 kibocsátás-csökkenéssel kalkulált...),

szóval summa summarum a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben megfogalmazott "zéró tolerancia" is számos sebből vérzik...

különösen azt tekintetbe véve, hogy több mint 1 milliárd ember él még elektromos áram nélkül, és több mint 2 milliárd ember még ma is nyílt tűz fölött sütögeti a "pecsenyéjét"...

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 09:31:23

@inuitdog:

inkább a Népligettel kezdenének vmit...

Elhagyatva Magyarországon 28. - Nagyvendéglő, avagy drogtanya a Népligetben
www.youtube.com/watch?v=9_LUS8l7JAA

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.08.17. 10:00:12

@Mach Péter:
Most érkezett a hír:
az Elnök úr lesz Mészáros Lőrinc debreceni CLH klímás cégének pesti "klímavédelmi" szerelője (állítólag megigérte, hogy nem engedi ki a gázt a levegőbe).

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 11:00:00

@Ma@sanyix: ch Péter:

és a csernobili blokk körül kialakult "őserdő"...

Wildlife in the Chernobyl Exclusion Zone: Bears, Wolves and Rare Horses Roam the Forests
www.ibtimes.co.uk/wildlife-chernobyl-exclusion-zone-bears-wolves-rare-horses-roam-forests-1477124

a jelek szerint igen komoly konkurenciát kapott a Białowieżai-erdő:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.17. 13:48:33

@pitcairn:

Ahol lehet, ott szűrlek, de itt sajnos nincs mód erre. Ezért kérlek szépen, NE reagálj a kommentjeimre.

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 14:12:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

még akkor se ha alpári módon viselkedsz?

(lásd fenti "produkciód"...)

és még te oktatsz ki másokat...

eszméletlen...

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 14:31:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

érdekes kontrasztként azt is belinkelem ide, hogy miért kezdtél szűrni engem:

mandiner.blog.hu/2015/06/08/de_mit_gondol_az_ellenzek_a_bevandorlasrol/full_commentlist/1#c27344736

hát ne haragudj én egy makulátlan gentleman vagyok hozzád képest...

ami pedig a "kérésedet" illeti a magam részéről ignorálom, elvégre:

1. ez egy nyílt fórum
2. engem ne utasítgasson egy olyan kommertárs, aki egy nyílt fórumon olyan hangnemet mer megengedni magának mint fentebb te...

Bobellino 2015.08.18. 12:34:56

Egy leendő ENSZ főtitkárt megkritizálni?
süti beállítások módosítása