HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Bedőlt a Fidesz pilótajátéka, a rezsicsökkentés

2015.07.25. 20:10 Mach Péter

Amiről Orbán nem beszélt Tusnádfürdőn: bedőlt a Fidesz pilótajátéka a rezsicsökkentés, csődközelben a hulladékkezelés, víz alatt a vízközműcégek.

Reggel azt írtuk, hogy a legkevésbé sem vagyunk kíváncsiak arra, mivel áll ma elő Orbán Viktor, hiszen már évek óta nem tud meglepni senkit, csak egyre mélyebbre süllyed a morális mocsárban. A Fidesz-elnök jobban tenné, ha a négy fal között gyűlölködne, és nem provokálná a jóérzésű embereket. Nem reagálunk Orbán tusnádfürdői beszédére.

Hiszen tudjuk, hogy Orbán egy hatásvadász provokátor. Tudjuk, hogy élvezné, ha róla és a beszédéről szólnának a következő hetek. Tudjuk, hogy ennek érdekében semmilyen hazugságtól, aljasságtól vagy ostobaságtól nem riad vissza. De mi nem teszünk szívességet Orbánnak: mi továbbra is Magyarország valódi problémáival fogunk foglalkozni.

pilota_4.jpgBeszéljünk inkább a rezsiharcról! Azt ugyanis elbuktuk. Miközben a lakosság egyre kevesebbet fizetett (az igazán rászorulókra sajnos ma már ez sem igaz, hiszen a támogatási rendszer átalakítása miatt ők fokozatosan szorulnak ki a lakástámogatásokból), addig a szolgáltatók állandó költségei nem mérséklődtek, így egyrészt kénytelenek voltak az ipari fogyasztókra (kisebb nagyobb vállalkozásokra) terhelni a többletköltségeket, amit persze közvetve szintén mi fizetünk meg, és ezzel elvesztjük a rezsicsökkentésen nyert forintjainkat. A versenyszféra rezsidíjai ugyanis egyre magasabbak, a kisebb vállalkozások számára szinte kigazdálkodhatatlanokká váltak.

Ami viszont még súlyosabb: válságba került a rezsiháborút érintő összes közműszektor. A kéményseprő-szolgáltatás, a hulladékkezelés, a vízszolgáltatás és az áram- és gázközművek esetében a végeredmény hasonló: csődök sorozata, ellátási problémák és a költségvetésből finanszírozott, összességében már a százmilliárdos nagyságrendet is elérő veszteségpótlás. Márpedig ebben a helyzetben a cégek nem tudnak fejleszteni, marad tehát a szükségszerű államosítás és az adófizetői forintokból a veszteségpótlás.

Az ok mindenütt hasonló: az Orbán-kormány túlterhelte különadókkal és egyéb költségnövelő intézkedésekkel a szolgáltatókat (energiaszolgáltatók különadója, közműadó, felügyeleti díj, hatósági regisztrációs díj, lerakási járulék, úthasználati díj), utána pedig rájuk kényszerítette a „rezsicsökkentést”. A költségszint akár 30-40 százalékkal is nőhetett, miközben a díjak kismértékben még csökkentek is. Miután – szintén a kormány döntése nyomán – a hulladékszektorban csak legalább 50 százalékban önkormányzati, illetve állami tulajdonú cégek tevékenykedhetnek, a rendszerbe kódolt veszteség jellemzően az önkormányzatok vállát nyomja.

A vízszolgáltatás, a hulladékkezelés és a távhő területén összeszámolt 60 milliárd forintnyi veszteség csak a jéghegy csúcsa: az érintet cégek a fejlesztésen és a karbantartáson is spórolnak, hogy a káraikat mérsékeljék, és az elmaradt beruházások számláját előbb-utóbb szintén az adófizetők fogják állni, vagy közvetlenül – ha a költségvetésnek kell kipótolnia a cégeknél elmaradó ráfordításokat –, vagy pedig közvetve, a leromló szolgáltatási színvonal formájában.

rezsi_3_2.jpgMost ér véget tehát a 2012 óta tartó szemfényvesztés: a politikai hasznot a Fidesz söpörte be, a veszteség viszont az egész társadalomé, és az átverésnek bizonyult rezsiblöff árát még a következő kormányok alatt is fizetni fogjuk.

Rövid távú megoldásként a Párbeszéd Magyarországért költségvetési módosító indítványt nyújt be egy kármentő alap létesítésére. A befolyó hulladéklerakási járulékból, energiaadókból, közművezeték adóból, valamint a kormányzati rendkívüli tartalékból érkező forrásokból biztosítjuk a veszteségpótló finanszírozást az érintett közműcégeknek.

Hosszabb távon a biztonságos működést azonban csak a "rezsiharc" befejezése eredményezheti. Javasoljuk tehát felülvizsgálni a szemétszállítást, hulladékkezelést, kéményseprést és víziközmű szektort terhelő adók, díjak, azaz állami közterhek újraszámolását és a valódi, hosszú rezsicsökkentést eredményező energiahatékonyság program elindítását. Ez ugyanis uniós források bevonásával évi több tízezer lakás energiahatékonyságát oldaná meg. Ráadásul a rezsicsökkenés mellett több tízezer új munkahely jönne létre.

rezsi_3_1.jpg

De miért is fontos minél gyorsabban lépni?

100 településen került veszélybe a rezsicsökkentéssel egy időben bevezetett adók miatt a lakossági szemétszállítás. A gödöllői térséget ellátó hulladékkezelő folyamatosan értesíti ügyfeleit, hogy szeptembertől leállhat a társaság, ha nem kapnak azonnali állami támogatást. A Földművelésügyi Minisztérium már jelezte, hogy nem adnak pénzt.

A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft társulásának elnöksége a tagönkormányzatoktól várhat még anyagi helytállást a több mint 600 millió forintos felhalmozott veszteséggel kapcsolatban. De nem csak Gödöllő körzetében jelentkezik a probléma: a Siófok környéki Siókom Nonprofit Kft.-nél 150 milliós hiány halmozódott föl – elképzelhető, hogy ez a helyi adók emelésére kényszeríti az önkormányzatokat. A SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. tavaly 105 millió 887 ezer forintos veszteséggel zárt, amit szintén az önkormányzat kényszerült kifizetni. Az Orbán-kormány ugyanis a rezsicsökkentés keretében a 2011-es szinten befagyasztotta a lakossági hulladékkezelés díjait, a szolgáltatók költségeit viszont mesterségesen megnövelte, többek között a lerakási járulékkal, a regisztrációs és felügyeleti díjjal, az elvárt béremeléssel, az elektronikus útdíjjal, illetve a 27 százalékos áfával. Így már nem csak a költségek fedezésére nem jut pénz hanem a kötelező felújításra sem, így hamarosan az adófizetők vehetnek majd új tömörítő és válogató gépet százmilliókért a lestrapált régi helyett. Ez a probléma jelentkezik egyre több városban, településen.

Soron kívüli elszámolások, városi legendák csődközeli állapotokról: napról napra rosszabb a helyzet a vízközmű cégeknél is. Olyan extra terhek nehezítik a hazai víziközmű-szolgáltatók működését, amelyeknek a fennmaradása esetén aligha tűnik el a társaságok tavaly felhalmozott, együtt mintegy tízmilliárd forintos üzemi vesztesége. S ennek minő csoda, egyik fő oka a hipermagas közműadó.

Sorban adják vissza engedélyeiket a gázos rezsicégek. Évek óta vártak már erre, a lakosságon eddig is csak buktak -most az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. veszi majd át az ügyfeleket és a katasztrofális üzletet. Az állam nem csak a lakossági gázfogyasztókat kapja meg a multicégektől, hanem velük együtt a cégek évről évre újratermelődő tízmilliárdos veszteségeit is. A lyukakat közpénzből tömködik be, így mostantól együtt fizetjük a rezsicsökkentést: ami eddig a külföldi multik zsebére ment, azt ezentúl az adófizetők állják majd.

A Fidesz rezsicsökkentés trükkje is a pilótajáték elvén alapult: amíg más zsebéből vigéckedett és fényezte magát a kormány a fogyasztók előtt, addig működött a trükk. Most hogy a Nemzeti Közműszolgáltató veszi át a súlyosan veszteséges gázfogyasztók ellátását, hamarosan becsődöl az eddigi pilótajáték. A Fidesz ezért Rodolfo trükkjéhez folyamodik, és a „csak a kezemet figyeljék” jegyében az állam az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt, hogy a nagyközönség ne vegye észre az átverést: az államnak, azaz végső soron az adófizetőnek kell állnia és kipótolnia azt a veszteséget, amit a rezsicsökkentés hoz. Sőt, az adózókra szakad a fokozatosan lerobbanó energia-ellátásbiztonság fenntartásának költsége, felelőssége is.

„Legkevesebb 6 milliárdba kerül nekünk, hogy a kormány szétdúlja a kéményseprés rendszerét, 1500 állást sodor veszélybe és újraosztja a piacot." - írta V. Naszályi Márta I. kerületi képviselőtársam blogjában.

Mintegy 1500 munkavállaló kerülhet az utcára az új kéményseprési törvény következtében. A kifüstölés első hulláma már megtörtént. Ahogy a szakmai szervezetek előre figyelmeztettek rá, az önköltség alatti árakkal a szolgáltatás fenntartása nem biztosítható. A lépésnek az lett az eredménye, hogy több száz vállalkozó és vállalkozás függesztette föl a tevékenységét, nagyjából 500 ember veszítette el az állását, egész megyék maradtak ellátatlanul. Ezt orvosolná most az a lépés, hogy a katasztrófavédelem jelölhet ki kényszerszolgáltatót, ugyanúgy mint a hulladékos közszolgáltatásban. A felelős minisztérium 1350 fő felvételével számol, az átalakítás költsége várhatóan 6-6,5 milliárd forint.

 pilota_3.jpg

 

41 komment

Címkék: Orbán Viktor rezsicsökkentés zöld-híd

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr917654534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2015.07.26. 10:22:08

"felülvizsgálni a szemétszállítást, hulladékkezelést, kéményseprést és víziközmű szektort terhelő adók, díjak, azaz állami közterhek újraszámolását"

ezt szerintem meg is fogják lépni majd akkor ha állami tulajdonba kerülnek ezek a cégek. Logikus, hogy ne adóztassa saját magát az állam, ill. csődközeli céget olcsóbban lehet megvenni.

midnight coder 2015.07.26. 10:32:30

Igazából az kellene 50 évre leültetni, aki kitalálta hogy monopol helyzetben lévő cégeket adjanak magánkézbe. Ilyen a víz, villany, csatornahálózat, szemétszállítás. Mert hogy ezek soha a büdös életben nem fognak egymással versenyezni, méghozzá azért nem, mert a polgár nem tud másik áramszolgáltatót vagy éppen csatornahálózatot választani. Nincs verseny. Ilyen helyzetben pedig a cégek annyira húznak le, amennyit csak belefér.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.26. 10:35:33

A közműveket állami tulajdonba kell venni. Fel kell ismerni: abszurdum volt ezeket magánkézbe adni. Mivel simán visszavenni nem lehet a tulajdont (ez így túl drága lenne), érdemesebb piaci eszközökkel arra késztetni a kizsákmányolókat, hogy érdekük legyen eladni tulajdonukat. Azaz ez így teljesen helyes politika.

Az állam majd non-profit alapon fogja működtetni ezeket a cégeket, így a lakosságnak nem kell megfizetnie a karvalyok extrahasznát.

patkányarcúáginéni 2015.07.26. 11:27:38

Nem dőlt be, és ezt te is jól tudod, blogger.
Legalább jól megfizetnek, hogy hazudozz?

DR. Smit Pal 2015.07.26. 12:11:32

"Bedőlt a Fidesz pilótajátéka, a rezsicsökkentés"

Na elmesz te a komcsi zsido libernyak hazarulo anyadba.

chepunk 2015.07.26. 12:27:02

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Addig meg az ügyfelek akik jó magyar emberek, pont le vannak szarva a kormány által, hogy milyen mocsok szolgáltatást kapnak (és az államosítás után se fognak jobbat)... Csak legyen a hevrokat hova beültetni jó kis fizukért...

Buchhalter 2015.07.26. 13:05:18

És az mennyivel volt jobb kedves bloger,hogy a külföldi befektetők a profitért ész nélkül emelgették a szolgáltatásokat és sok nyugdíjas már nem is tudta kifizetni?Kik is voltak akik eladták magánkézbe ezeket a szektorokat?Csak nem a baloldal meg a süllyesztőben eltűnt MDF?Érdekes,nyugaton is ezen szektorok zöme állami kézben van.Biztos nem véletlenül.

2015.07.26. 14:11:40

azt, hogy az állami cégek hogyan működnek, már a múlt rendszerben megtudtuk.
A "karvalycégek extraprofitjánál" sokkal többe kerül egy hozzá nem értő vezetés okozta kár
de, a fidesz jó ötletet adott, a "túladóztatom, aztán nagy kegyesen visszaveszem" módszer jó lesz majd a most fideszhaveroknak kiosztott földek visszavételére például

Pánikrohamosztagos 2015.07.26. 14:20:04

Bedől a kémény meg a seprés?

Hátezborzasztónanemár

Csatos Bambi 2015.07.26. 15:14:36

"A Fidesz-elnök jobban tenné, ha a négy fal között gyűlölködne, és nem provokálná a jóérzésű embereket."

Mocskos hazátlan libsi.

Csatos Bambi 2015.07.26. 15:23:41

@patkányarcúáginéni:

"Legalább jól megfizetnek, hogy hazudozz?"

Meggyőződésből csinálhatják.

Azt olvastam, a Talmud szerint a jó zsizsi kötelessége a gójoknak hazudozni, és minden lehetséges módon becsapni, megvezetni, kihasználni őket.

Mach Péter 2015.07.26. 15:25:30

@patkányarcúáginéni:

vagy mégis bedőlt ;-)

Érdemes a cím alatti néhány karakternek is nekiugrani.

csoio csagasz 2015.07.26. 17:02:28

@nemecsekerno_007:

Mintha valami hasonló rémlene egy bányával kapcsolatban is. Az agyilag súlyosan sérül csúti gané csak apuci módszereit követi. Oszt volt valami székház is, aminek az ára eltűnt a cigány feneketlen zsebében.

Ez is csak előkészítés, a hűséges nagyurak kapják majd ajándékba a királytól a legyalázott cégeket.

1ghost 2015.07.26. 18:13:40

@Csatos Bambi:

Bambi fiam jól van, lazíts!

Esetleg szólhatnál Kubatovnak, hogy egy nálad értelmesebb hülyét küldjenek már ide.

Tudományos libsizmus 2015.07.26. 18:55:49

Aki közműveket, továbbá nyugdíj- és betegbiztosítást "privatizál", azt Buda főterén kéne nyilvánosan lenyakazni.

Tudományos libsizmus 2015.07.26. 18:57:06

@csoio csagasz:
Csak nem cigányozol, libsi? Pont te?

Tudományos libsizmus 2015.07.26. 18:58:37

"Bedőlt a Fidesz pilótajátéka, a rezsicsökkentés"

Ja. Ti ugye ritkán szoktátok hagyni, hogy a valóság összezavarja a tisztánlátásotokat?

♔bаtyu♔ 2015.07.26. 20:32:01

Igen, vagy 3 éve azt jósoltátok itt az indexen, hogy áram sem lesz.

♔bаtyu♔ 2015.07.26. 20:33:04

@Csatos Bambi: "Zsizsi"

Ezt még nem hallottam:)))))

♔bаtyu♔ 2015.07.26. 20:37:21

@h.kovacs: Mondjuk, ezek az állami/önkorm. cégek pld. már 5 éve nem emeltek víz-csatorna és kukadíjat. Sőt, a BKV bérlet ára még csökkent is.

Azelőtt évente volt.

jjoey 2015.07.26. 21:09:54

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: ok, fizesd te a rámeső kár összegét is. ha feltünt volna, újabban egy vihar után nem félóra a vezetékjavítás, elszüttyögnek 2-3 órát, vagy 1 napot is, minek sietni,
hogy nem váltottál szolgáltatót, amikor lehetett, te bajod, de bizton a kádárrendszerben minden szép és jó volt, na, olyan ez a nemzet fottbalistájának rendszerében is....

jjoey 2015.07.26. 21:11:09

@Tudományos libsizmus: gondolom fizetsz is érte semmit, ezért nem akarod látni, mennyibe kerülne, ha fizetnél, free rider...

3ezer milliárd hova tünt, megkérdezted főnököd?

jjoey 2015.07.26. 21:14:08

@Csatos Bambi: ez a keresztyén szeretet keretein belül, ugye? gondolom ezt is a pap mondta neked a vasárnapi iskolában.
javaslom a vezír szavait olvasd el és elemezd, ballib azért gyűlöli a magyarokat, mert magyarok, nyja, a felcsúti törpe ezek szerint nem magyar. megvagyunk. mehettek "haza"...

grafoguru 2015.07.26. 21:22:10

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "A közműveket állami tulajdonba kell venni. Fel kell ismerni: abszurdum volt ezeket magánkézbe adni. Mivel simán visszavenni nem lehet a tulajdont (ez így túl drága lenne), érdemesebb piaci eszközökkel arra késztetni a kizsákmányolókat, hogy érdekük legyen eladni tulajdonukat. Azaz ez így teljesen helyes politika."
Valahogy arról mindig megfeledkezik mindenki, hogy amikor ezeket a cégeket privatizálták, akkor ezek a cégek - a szocializmus építésének áldásos következményeként - totálisan le voltak amortizálva. Jöttek a befektetők, megvették, ás beletoltak egy rakás pénzt, hogy a szolgáltatások egyáltalán működni tudjanak (pfúj, privatizáció, elkótyavetyélés - ugye?). És ezek a szemét vásárlók mindezt nem ingyen csinálták! Le velük!
Most majd jön a jó állam, államosít (nagyon helyes! le a multikkal!), újra leamortizálja a szolgáltatókat... és mi lesz ezután? Na mi? Privatizáljuk! (Ja, persze, a mi haverjainknak, közpénzből feltőkésítve és kiegészítve a hiányzó forrásokat...)
Furcsa egy körforgás; ami biztos: aki itt jobboldalinak mondja magát az feketeöves szocializmus hívő, kádárista, rákosista, csak nem tudja, mert vagy nem élt még akkor, amikor ezt már egyszer végigéltük, vagy annyira elvakítja a vakhit, hogy képtelen összefüggésekben gondolkozni.
De hát ez egy ilyen ország...

foson osonó soson 2015.07.27. 00:05:42

@midnight coder: Ugye tudod hogy ezek az árak hatósági árasak? Ugye tudod hogy ezért lehetséges a rezsicsökkentés? A gondolkodás nem megy?

foson osonó soson 2015.07.27. 00:07:08

@Csatos Bambi: "Mocskos hazátlan libsi."
Mi van? Ki nyílt a szemed hogy ilyenek mondasz Orbánra?

foson osonó soson 2015.07.27. 00:09:22

@Csatos Bambi: Te mint kiugrott zsidó, persze fejből nyomod a Talmudot.

foson osonó soson 2015.07.27. 00:13:26

@1ghost: Ennél a @Csatos Bambi: -nál bárhol találsz értelmesebbet, még egy mongol idióta is okosabb nála, csak meg kell tanítani a monoton zsidózásra.

foson osonó soson 2015.07.27. 00:14:27

@Tudományos libsizmus: Azokkal együtt akik a munkahelyi karrier érdekében KISZ titkárok lettek.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.27. 05:48:37

@grafoguru:

Igen, ezért vannak Nyugat-Európában állami cégek. Mert mazochisták, s szeretnek leamortizált dolgokat.

Larry Silverstein 2015.07.27. 06:28:23

'Valahogy arról mindig megfeledkezik mindenki, hogy amikor ezeket a cégeket privatizálták, akkor ezek a cégek - a szocializmus építésének áldásos következményeként - totálisan le voltak amortizálva. Jöttek a befektetők, megvették, ás beletoltak egy rakás pénzt, hogy a szolgáltatások egyáltalán működni tudjanak'

1) fasz tudja h le voltak-e amortizálódva, azt hazudsz amit akarsz

2) tegyük fel hogy igaz: mit érdekel engem a nyugati befektető kára? Te normális vagy?

nu pagagyí 2015.07.27. 07:53:18

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Tisztán állami közműcég nemigen van Nyugat-Európában. Leginkább részvénytársaságként működnek, amelyek képesek magántőke bevonására, természetesen profitorientáltak és a részvénytársasági szabályok miatt sokkal átláthatóbbak, mint bármelyik magyar állami cég volt/van/lesz. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy a ránk szabadítandó állami rezsicégekben felismerjük a jövendő MÁV-ját és BKV-ját vagy a kiváló egészségügyünk zászlóshajóit, a lepukkant kórházak sorát. Mindegyik ilyen cég közös jellemzője, csak az nem érdekli, ami létezésének értelme, a szolgáltatást igénybe vevők elégedettsége.

nu pagagyí 2015.07.27. 08:10:19

@midnight coder: Eddig is beavatkozhatott az állam a lakossági árak megállapításán keresztül. Az sem igaz, hogy monopolhelyzetben voltak ezek a cégek, te is több gázszolgáltató, villamosenergia-szolgáltató közül választhattál. Eddig külföldi tőkéből ruháztak be, ha állami cégek lesznek a te adódból lesznek kénytelenek, persze ha marad valamennyi azután, hogy a haverok, politikai kegyencek kiszedik a részüket a cégből. Elárulom, beruházásra úgy lesz pénz, ahogy a BKV-nál szokott. Amikor már életveszélyes összekókányolnak valamit, hogy úgy tűnjön működik. Pár év és lerohad minden.

nu pagagyí 2015.07.27. 08:24:56

@Larry Silverstein: A kormányod nemcsak a nyugati befektetőket rabolta ki, magyar befektetők tömege is áldozat lett: egykori trafikosok, földbérlők, magyar közműcégek, kereskedők, kulturális egészségügyi, szociális és oktatási ágazat magyar befektetői, építőipari vállalkozások, fuvarozók.

anyadmajma 2015.07.27. 09:06:47

@nu pagagyí: NE HAZUDJ! azok nem is voltak magyarok, hisz nem orbán hazaáruló faszát szopják!
Jelenleg 1,5 millió magyar él csak magyarországon.
Láttam a tv-ben!

(pedig már évek óta nem is nézek olyat:D)

VT Man 2015.07.27. 09:53:27

2010-ben 100 dollár volt egy hordó olaj, most 50 dollár.

Akkor mi is dőlt be?
Vagy az is a Fidesz bűne, hogy az olajára a felére esett?

Béla Tölgyesi 2015.07.27. 17:41:59

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: birkaman, na ennyi az agyad is. Már nem kell államosítani, mert értéktelen.

foson osonó soson 2015.07.27. 18:14:28

@VT Man:

"Fidesz: gondoljunk Gyurcsányra a tankolásnál

2006. június 29., csütörtök, 12:15 Utolsó frissítés: 2006. június 29., csütörtök, 12:19

Szerző: MTI

A Fidesz szerint a forintárfolyam gyengülését okozó kormányzati magatartás áll a rendkívül magas benzinár hátterében. Erről Szijjártó Péter szóvivő és Révész Máriusz országgyűlési képviselő beszélt.

A kőolaj világpiaci ára csak részben ok a benzin árának emelkedésére, ebben a forint árfolyamának mélyrepülése is szerepet játszik, hiszen a környező országokban, még Ausztriában is olcsóbb a tankolás, mint Magyarországon – hangsúlyozta Szijjártó Péter annak kapcsán, hogy a benzin ára elérte a 300 forintot.

Révész Máriusz, aki ebben a témában hétfőn interpellációt intézett a kormányfőhöz, hozzátette: Gyurcsány Ferenc egy nyilatkozata nyomán június 10-től kezdett drámaian gyengülni a forint.

Mint mondta, a forintárfolyam gyengüléséhez hozzájárult a kormány felelőtlen gazdaságpolitikája, amelynek következtében a Fitch hitelminősítő intézet nemrégiben megállapította, hogy a világon Magyarországon van a legnagyobb GDP-arányos hiány. Ha ezt lefordítjuk, akkor azt jelenti, hogy a Gyurcsány-kormány a világ legfelelőtlenebb és legpopulistább kormánya – jegyezte meg Révész.

Azt javasolom azoknak, akiket tankoláskor felbosszant a magas benzinár, hogy jusson eszükbe, ezt Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikájának és Gyurcsány Ferenc nagyszerű nyilatkozatainak köszönheti – mondta Révész Máriusz.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a forintárfolyam gyengülése nehéz helyzetbe hozhatja a deviza alapú autóvásárlási hitelekkel rendelkezőket, hiszen hiába törlesztenek, a hitelállományuk nem csökken majd. Az autósokat sújtja még a súlyadóról a teljesítményadóra való áttérés, hiszen ez éves szinten 7-14 ezer forint közötti többlet terhet jelent majd azoknak a családoknak, akik az általában használt gépkocsitípusokkal rendelkeznek - tette hozzá a szóvivő.

A politikus kérdésre válaszolva cáfolta azt a lapértesülést, miszerint a Fidesz is részt vesz a kormány megszorító csomagja elleni érdekképviseleti demonstrációk, tüntetések szervezésében."

empoftla 2015.07.27. 18:46:44

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nagyon igazad van! Sőt a szupermarketeket, az autókereskedéseket (és gyártókat), az összes közlekedési vállalatot (légitársaságokat beleértve), mezőgazdasági cégeket, gépgyártókat, útépítőket, kutató- és fejlesztőcégeket is át kéne hogy vegye az állam, hogy non-porofit alapton működtesse őket, ezzel megakadályozva dolgozó népünk kizsákmányolását a karvalytőke által. Persze nem kell feltünően államosítani, elég egy kis adótaktikával eladásra kényszeríteni a tulajokat, aztán egy visszautasíthatatlan ajánlatot tenni nekik. Utána jöhet az észak-koreai kánaán.
süti beállítások módosítása