HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Úton az éhséglázadás felé?

2015.01.03. 00:23 Mach Péter

Gyakorlatilag megszünteti a Gucci-kormány az aktívkorúak támogatását: csak a pár hónapig járó álláskeresési támogatás, illetve a közmunkaprogram révén kaphatnak bármilyen állami támogatást. A szociális ellátások drasztikus átalakítása, egyes támogatások megszüntetése, az elvonások drámai következményekhez vezetnek. 2015-ben a méltányossági közgyógyellátások fedezete nullára csökken, megszűnik az óvodáztatási támogatás, az adósságkezelő szolgáltatás, a lakásfenntartási támogatás és a rendszeres szociális segély. 

kozmunka01-1.jpg

Melyik ujjukba harapjanak az önkormányzatok?

Ezek egy része „települési támogatás” címen továbbél, de csak ha az önkormányzat akarja és tudja fizetni. Az önkormányzatok tehát januárban és februárban fejvesztve próbálják megoldani, hogy biztosítsák a nyakukba szakadt szociális támogatásokat. 

A kormány szerint gond egy szál sem, hiszen az állam az önkormányzatok hatáskörébe utalja a kötelezőkön túli juttatások nyújtását. A kötelező segélyek körén kívüli további támogatásokról, segélyekről tehát az önkormányzat szabadon dönthet majd. A Szoc. törvény 45. szakasza példaszerűen fel is sorolja azokat az területeket, amikor „különösen” javasolja a támogatást a krízishelyzetbe került személyek számára. 

Eszerint települési támogatás nyújtható majd:

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

Ezen túlmenően a törvény leszögezi: a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.

Mi is akkor itt a gond? - kérdezhetnénk. (Már persze azon kívül, hogy mindenféle hatástanulmányt nélkülözve másfél hónapon belül kell az adott önkormányzatoknak a forrást megtalálni és az új rendszert kidolgozni úgy, hogy január 3-án még senkinek nincs elképzelése sem a megoldandó feladatok nagyságáról.) Nos bizony az, hogy a települési támogatás egyes típusait és jogosultsági feltételeit az önkormányzatnak saját rendeletben kell meghatároznia. Azt, hogy mit jelent a helyi viszonyokhoz mért támogatás az bizony nem egyértelmű. Ami tudható: idén a szegényebb önkormányzatok plusztámogatást kapnak az államtól a megnövekedett feladatok finanszírozására, a többieknek ezt ki kell tudni gazdálkodni. Ismerős történet? Igen, az: emlékezzünk vissza például az adójóváírás megszüntetése miatti kompenzáció lassú eltűnésére... Az állam egyszer csak nullára csökkenti a kompenzáció mértékét és széttárja a kezét. 

A központi költségvetés helyett tehát az önkormányzatoknak maguknak kell előteremteniük a forrás egy részét. Csak rossz választásuk van. Vagy adót vetnek ki, hogy biztosítsák a fedezetet, vagy ellátatlanul hagyják a szegényeket.

Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő szerint:

vandorlas.jpeg„A tehetősebb városok – melyek a továbbiakban egyáltalán nem kapnak állami támogatást a szociális feladatok ellátásához – kénytelenek lesznek a migrációs hatás ellensúlyozása érdekében csökkenteni szociális kiadásaikat, hogy ne legyenek a belső vándorlás célpontjai, így a városokból is elindulhat az elvándorlás. A felkerekedő tömegek, miután sehol sem nyernek befogadást – főleg nem az életképesebb vidéki kistelepüléseken –, nagy valószínűséggel a városok körül fognak megtelepedni. Éppen ezért a törvény módosítása tovább gyarapíthatja a szegények számát, növelheti a szegénység mélységét, felerősítheti a belső migrációt, a devianciák és a bűncselekmények számosságát, miközben a fiatal nemzedéktől elzárhatja a felzárkózás lehetőségét. A megoldás csak is a lakóhelyen történő megmaradásban, és az önrendelkezésre, önellátásra való készség fokozatos kialakításában lelhető meg"

poverty.jpgEz bizony megegyezik azzal az úttal, amely néhány évvel ezelőtt éhséglázadásokhoz vezetett Kelet-Szlovákiában. A Fidesz–KDNP nagy ívben tesz a szegényekre, mert számukra a klientúrájuk közpénzekkel való kitömése és a dőzsölés a legfontosabb. A szegénység növekedésének megállítása érdekében most nemhogy szűkíteni, éppen ellenkezőleg: bővíteni, erősíteni kell a szociális védőhálót, beleértve a szociális szolgáltatásokat. A problémák súlyozása a luxusvilla-jobboldal teremtette szociális válság országában ugyanis nem egyszerűen fiskális, hanem erkölcsi kérdés. Egészen más megoldásokat kell keresni a szociális biztonság megteremtése érdekében. Tanulva a múlt hibáiból, keresni kell azokat az új megoldásokat, amelyek visszaadják a szegények emberi méltóságát, biztosítják, hogy senki ne éhezzen hazánkban, és mindenkinek legyen hol laknia. Az elszegényedés visszafordításáért újra kell gondolni a segélyezés rendszerét, a kiszámítható és tartós, működőképes ellátó és támogatási rendszerre van szükség, ez jelent ugyanis segítséget az állástalan szegényeknek a munkakeresésben.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr887035387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.01.03. 01:30:56

az az igazság, hogy éhes vagyok.

de egyetértek azzal, hogy a kormány szüntesse meg a segélyezést HA EZZEL PÁRHUZAMOSAN ****RADIKÁLIS**** adócsökkentést is végrehajt!

Gerilgfx 2015.01.04. 00:02:08

@Gerilgfx: közben telezabáltam magam, és most mégjobban így gondolom :D

Éhes ló 2015.01.04. 09:09:30

Dolgozni kell.
Ennyi.
Aki nem dolgozik, ne is egyék....
Mondja a bölcs magyar közmondás.

Ibolya Kovacs 2015.01.05. 07:30:39

Igen igazad van abban,hogy aki nem dolgozik ne is egyék,de az nem mindegy mit és mennyiért!!!!!Sajnos itthon a legtöbben minimálbérre vannak bejelentve és még a fizetés is csak annyi,persze adókat levonva még belőle!!!Mindíg felteszem a kérdést,miért nem becsülik meg a mi munkákat ugyan úgy,ahogy máshol?Ja kérem,ha a vezetőink nem csak a saját zsebeit és haverok számláit vastagították volna,akkor talán más lenne a helyzet!!!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.05. 08:27:23

A TB az SZJA és az ÁFA önmagában megközelíti a 70-80%-os adóelvonási kísérletet.

Ez a hatalamas mondhatni halálos méretű állami újraelosztás jelenti azt a magyaroknak, hogy akármi rendesen működik?

Rendbe tették az államháztartáési egyensúlyt vagy kontrollálatlanul növekszik az államadósság? Nemég pl 30 évre hozzá kötötték a magyar költségvetést ahhoz, hogy az orosz maffiaállam mekkora kamatfelárral kap majd piaci hitelt a paksi beruházás finanszírozására!!!!!

Rendbe tették az oktatás finanszírozását vagy az egészségügyét vagy az önkormányzati humánszolgáltatásokét?

A lopáson kívül ezeknek semmi féle célkitűzéseik nem voltak soha!

Paula56 2015.01.05. 14:48:48

@Gerilgfx: Szüntessük meg az Orbán kormányt , embertelenek...... a betegekről mi "jó" hírük van ?

Paula56 2015.01.05. 14:52:32

@Éhes ló: Vannak esetek.... pl valaki beteg lett , közel 40 évi járulékfizetés után 1 év táppénz, utána az árokba löknek .... nem hiszem, hogy a hazug, tolvaj fideszeseket kell "támogatni" ..... az állampolgárok megalázását be kell fejezni ..... Orbánéknak takarodniuk kell!!!!

Éhes ló 2015.01.05. 21:40:27

@Ibolya Kovacs: annyiért, amennyit fizetnek neki és amennyiért leszerződik.
Piac van, tőkének, árunak, munkaerőnek egyaránt.
A kérdésedre lehet rövid és hosszú választ is adni.

A rövid úgy szól, hogy a hazánk nem szerencsés történelmi pályát tudott befutni az elmúlt 100 évben, háborúk, forradlamak, megszállások, államosítás, eladósodás, privatizációnak csúfolt kifosztás és a lakosság tömeges legyilkolása, menekülése során.
A hosszabbhoz olvass sokat a történelmünkről, gazdaságtörténetünkről és keresd a különbségeket, hasonlóságokat a vágyva vágott országok és köztünk.
Az utolsó mondatodban is van igazság, de erre nem lehet ráfogni a különbségek nagyobbik részét, ráadásul az irigység és a nálunk gazdagabbak, szerencsésebbek, gátlástalanabbak elleni gyűlölet nem vezet gazdagsághoz és boldogsághoz sem.

Éhes ló 2015.01.05. 21:48:38

@Paula56: az állam és a TB ott áll melletted és mögötted, ha bajba kerülsz.Jobban mint az USA-ban és a világ legtöbb országában,kevésbé jobban mint a kádári érában és a gazdagabb országokban.
Magadról is illik gondoskodni, biztonsági tartalékot képezni, vannak családtagjaid, rokonaid is, akik segíthetnek, ha szerencsétlenség ér.
Én sem hiszem, de nem szűkítem le egy pártra, mert nem egyedül vannak a korrupt politikai rendszerben az elmúlt 30-60 évben, hanem sokadmagukkal.

Az állampolgárokat szerintem az alázta meg, aki hazudott nekik reggel délben és este, trükkök százaival fedezte az eladósodásunkat, betiltatta a tüntetéseket, kilövette a tüntetők szemét, véresre verette őket, lekordonozta a várost, azonosító nélküli állatokat eresztett az ellene tüntetőkre.
Remélem még emlékszel rá.

A vágyaid még soká - legkorábban 2018-ban - teljesülhetnek be, mert 2014-ben is 3 alkalommal lettetek leszavazva, demokratikus választásokon, nem kicsit, nagyon.
Ha nem tanultok a 2006 ősze óta elszenvedett bukásaitok sorából, akkor pedig még sok sok bukás vár rátok akkor és azon túl is.

Ronald 2015.01.09. 16:21:51

@Éhes ló: persze ha van hol dolgozni!

Éhes ló 2015.01.09. 21:48:21

@Ronald: nos dolgozni mindig kell és lehet.
Ettől leszel ember.
A munka tesz azzá és ezt tudták az öregeink és azok öregei is.
süti beállítások módosítása