HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Viktor, mással szórakozz, ne a fiam jövőjével!

2014.11.21. 00:22 Mach Péter

images.jpgTegnap nyílt napon voltam a fiam iskolájában. Két órát: egy olvasást és egy matematikát is végigültem. Reggel felkelésnél érezhető volt a feszültség, a szokottnál és bőbeszédűbb volt, s minden mondatán érezni lehetett már útközben is, hogy most nagyon koncentrál. Fontosak az ilyen visszajelzések, egy teremnyi csillogó szemű fiú és lány, akik napok óta erre készülnek, megmutassák mire képesek. Csoportfoglalkozások voltak és számos játékos feladat, ének, mondóka és mese. Szülőként nem győzök csodálkozni azon, hogy minden nehézség ellenére milyen pedagógusai vannak ennek az országnak, s mi mennyit köszönhetünk nekik. Jó érzés tudni, hogy jó kezekben vannak a fiúk. Persze tisztában vagyok azzal is, hogy ilyen fegyelmezett osztály, jól nevelt gyereksereg csak a mesékben van, meg persze egy zsúfolt teremben 30 szülővel a hátsótraktusban. Ahogy az osztályfőnök mondta, ennél azért hangosabbak szoktak lenni, főleg egy fiú, akinek az apukája hátul ül a sarokban. Köszi Igor! :-)

Happy-Kids.jpg
Délutánra a büszkeséget harag és düh váltotta fel, belenéztem a jövő évi költségvetés sarokszámaiba, s néhány helyen megpróbáltam értelmezni mi történik jövőre az országban.
Miközben a stadionépítés zavartalanul folyik, az oktatás finanszírozása háttérbe szorul. Úgyhogy szombaton pedig félháromkor a Szalay utcába, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé megyek Igor, Nándor és a többi kisdiák jövőjét féltve.images (1).jpg Ott leszek a Pedagógusok Szakszervezetének demonstrációján, szülőként támogatom a tanárokat, az iskolákat. Katasztrofális helyzetbe hozza ugyanis a köznevelés teljes rendszerét a jövő évi költségvetés tervezete. A Fidesz legszívesebben összeszerelő-országot csinálna hazánkból, ahol milliók állnak némán a futószalagok mellett, s további százezrek robotolnak közmunkásként éhbérért. Ezért jövőre visszavágnák a középfokú oktatás finanszírozását, és kiszakítanák a szakiskolákat, de a szakközépiskolákat is a közoktatás rendszeréből. Miközben a stadionépítés zavartalanul folyik, az oktatás finanszírozása háttérbe szorul. Ez katasztrófához vezet: versenyképtelenné válik az ország, növekszik a munkanélküliség, csökkennek a fizetések, és egy szűk elit termeli újra magát, elzárva a felemelkedés lehetőségét a munkások és alsó középosztálybeliek gyerekei elől. Ráadásul a vidéki városok sora veszítheti el egyetlen gimnáziumát, miközben az onnan a szakközépiskolákba, szakiskolákba áttuszkolt tanulókat ingyenmunkaerőként használja a nagyvállalkozói lobbi.

stadion forma.jpgMárpedig én nem ilyen országban szeretnék élni. Én stadionok helyett inkább az iskoláink, gimnáziumaink megmentésére szavazok. Ugyanis nem mindenki focizik egy csapatban Szijjártó Péter külügyminiszterrel, aki nem csak közeli munkatársát, a kabinetfőnökeként is emlegetett Benkő Szilárdot vette magához a kancelláriától, hanem miközben nemrég bejelentették, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztériumból 107 embert elbocsátanak, Szijjártó Péter teremfocicsapatából hatan is az államtitkár, majd külügyminiszter környezetében kaptak állást.

Ahogy Gallov Istvánné a Pedagógus szakszervezet elnöke fogalmaz: „már tizenéves korban szelektálják a gyerekeket”. Egy 2011-es, a köznevelési rendszer átalakításához készült tanulmány szerint a 16 éves tankötelezettségi korhatár mintegy 4900 pedagógus-álláshely megszűnését fogja eredményezni, és 10-12 ezer 16 éves fiatal fog mindenféle szakképesítés nélkül kijönni a rendszerből. A mostani lépések már ennek a következményei.

Orbán Viktor víziója a közmunkaalapú társadalom, miénk zöldeké pedig a tudásalapú. A szegénységből való kitörés lehetősége ugyanis az oktatáson múlik. Olyan oktatást kell biztosítani a fiataloknak, hogy az iskolából kikerülve ne munkanélküliek legyenek, és ne is a közmunkások számát szaporítsák. Meg kell védenünk a gimnáziumainkat és szakközépiskoláinkat.

Veszélyben a gimnáziumok, veszélyben a jövő nemzedék! Az érettségi: jog, a továbbtanulás: esély a felemelkedésre. Az Orbán-rezsim ezt a jogot, ezt az esélyt akarja elvenni a gyermekeinktől.

Márpedig ezt nem hagyhatjuk: meg fogjuk akadályozni a gimnáziumok megtizedelésének tervét!

gimis.png

Csatlakozom tehát a Párbeszéd Magyarországért kezdeményezéséhez és nyílt levelet írok Hiller Istvánnak, megválasztott pesterzsébeti országgyűlési képviselőnknek.

Csatlakozni ezen a linken lehet.

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Hiller István!

A 2015-ös költségvetés alapján a középfokú oktatásra várhatóan jelentősen kevesebb pénz jut. Egy ilyen forráskivonás rövid távon ellehetetleníti a gimnáziumok működését, és intézménybezárásokhoz, újabb pedagógus-elbocsátásokhoz vezet, hosszútávon pedig növeli a munkanélküliséget, és elveszi az egyetlen kitörési esélyt a szegénységben élőktől. Pedig közismert, hogy az érettségizettek elhelyezkedési esélye sokkal jobb, mint a szakmunkásoké vagy a képzetleneké. Nem véletlen, hogy a fejlett világban nem kivonnak, hanem befektetnek az oktatásba, nem csökkentik, hanem növelik az érettségizők, és így a diplomások számát.

Kérem tehát, hogy ne támogass semmilyen olyan költségvetési módosítást, amely akárcsak egyetlen gimnáziumi férőhely megszűnését eredményezné. Ne veszélyeztesse gyermekeink jövőjét!

Magyarország felemelkedésének esélye a tudásban van!

174 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr936920179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tüntetés a jövőnkért 2014.11.21. 18:13:44

Sokszor elmerülünk a szakpolitikákban, észrevételezzük, hogy mondjuk a közlekedésügyben vagy az adók terén valamit – vagy éppen mindent – tönkretesz a Nemzeti Együttműködés Rendszere, máskor meg tüntetgetünk, mert a politika „úgy általában” nem az orsz...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.21. 12:52:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A baloldal Mein Kampf-jából tanulnak a magyar radikális aktivisták? 2014.11.21. 10:35:03

Kötelező olvasmány a baloldalon Saul Alinsky könyve, a "Rules for Radicals". Alinsky forradalmat hirdetett és kommunizmust akart csinálni az USA-ban az 50-es években, miután a marxista eszmék kritikátlan rajongója, a bolsevikok 1917-es hatalomra jutásá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsbagoly 2014.11.21. 14:51:22

@jacint70: sok tornaterem van, gyakorlatilag minden az utóbbi évtizedekben épült iskolának van. DE abszurd az a kivánság, hogy minden testnevelési órát okvetlenül csak tornaterembe lehessen megtartani. Udvar van mindenütt, de van folyosó is. Szerintetek 50 éve hol tartották a tornaórákat télen?

bölcsbagoly 2014.11.21. 14:54:05

@lavór: az érettségi nem elértéktelenedni fog, hanem ezután fog felértékelődni, ha nem kerülhetnek be a tökhülye, de szorgalmas tanulók is. A fizikai munkát igényló szakmák felértékelődése ennél sokkal fontosabb. Azokra kevés a jelentkező.

lavór 2014.11.21. 14:57:02

@bölcsbagoly:

Most azt mondogatod nekem, amit a kormánykommunikáció próbál belénk sulykolni?
Tudható volt, hogy nem lesz elég szakmunkás, nem új keletű probléma. Inkább kellett a sok ruhatár és büfészakos diplomás, akik semmihez nem értenek, csak lógnak az állami csecsen.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 15:02:01

@bölcsbagoly: Ha sok tornaterem van, akkor minek kellene építeni, szerinted?
A folyosó nem balesetveszélyes?
Illetve a folyosó általában nem túl széles, hosszúkás épület, tornafelszerelések nélkül...
Esőben, sárban, hóban, szélben szerinted az udvar optimális hely? És miben tornázzanak ilyenkor a gyerekek? Tornacuccban vagy nagykabátban?

bölcsbagoly 2014.11.21. 15:17:01

@lavór: s azt kitől örököltük? Ki tiltakozik most is a felsőoktatás átalakitása ellen? Kik tüntettek a tavaly a reformok ellen?
@jacint70: sok van, de sohasem lesz annyi ( s sehol sincs), amennyit az elkényeztetett kölykeiknek követelnek egyes fafejűek!
Miért kellene a gyerekeket sztaniolba csomagolni? Ezért van annyi vézna/túlkövér, szellőtől is megfázó, allergiás gyerek, mert alig vannak szabad levegőn, pláne a mostani net őrületben.
A folyosó nem ideális hely, de nagy szükségben megteszi.

lavór 2014.11.21. 15:18:36

@bölcsbagoly:

Tiltakozott itt már minden és mindenki ellen. azt' itt tartunk.

bölcsbagoly 2014.11.21. 15:23:30

@lavór: szerintem meg jó úton vagyunk! A kutyák ugatnak, a karaván meg halad a maga útján....

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 15:28:40

@bölcsbagoly: De ha ekkora nagy a szükség, akkor miért kell erőltetni a mindennapos testnevelést? Ott is, ahol erre nincsenek meg a megfelelő körülmények?
Ja, és egy kérdés, hátha segít a helyzeten. Te mit csinálsz a gyerekeiddel, hogy ne legyenek véznák/túl kövérek, szellőtől is megfázóak?
Kérlek, írd le, hátha abból tudnak tanulni legalább az olvasók, és ennyivel is javul a helyzet!

Mach Péter 2014.11.21. 15:29:38

@jacint70:

Sok iskolában alakítottak ki (hol kényszermegoldásból, hol tényleg jól) futófolyosókat, ezeknek megoldották a padlózatát, egyebeket.

Nyilván erre gondolhatott ;-).

lavór 2014.11.21. 15:35:39

@bölcsbagoly:

Az út mindig jó, csak az a kérdés, hová vezet?
Jelen esetben még az is gondot jelenthet, hogy nagy a köd is az úton.

bölcsbagoly 2014.11.21. 15:35:41

@jacint70: a gyerekek fizikai állapota miatt! Ép testben ép lélek! ismered ezt a mondást?
Az unokáim versenyszerűen sportolnak, jó eredményekkel.

bölcsbagoly 2014.11.21. 15:36:23

@lavór: a lábad alá kell nézni!-:)

lavór 2014.11.21. 15:37:42

@bölcsbagoly:
De akkor nem látod az út végét.

bölcsbagoly 2014.11.21. 15:37:52

@jacint70: ui. ahogy az apjuk és nagyapjuk is tette annak idején.

élhetetlen 2014.11.21. 15:41:37

@$$$=$$$: Tudom, hogy nem érdekel a véleményem, de azért leírom. Az a baj, hogy 14 éves gyereket kényszerítenek arra, hogy eldöntsék a jövőjüket. A jövőt nem látom, csak a múltat. Aki 14 éves korában nem tudta, hogy mit is akar, az ment gimibe, aztán volt még négy éve eldönteni, merre tovább. Akinek volt valamilyen szakmához köze, az mehetett technikumba, vagy szakközépbe, érettségit bizonyítványt is kapott a szakma mellé, és eldönthette, hogy dolgozni kezd, vagy továbbtanul. Értsd, én egy ipari technikumban végeztem, de mehettem volna bölcsésznek is utána, ha közben rájöttem volna, hogy nem tetszik a választott szakma. A szakiskolába az ment, aki nagyon nem akart elméleti képzést vagy nem ment neki, vagy már akkor megszállottja volt valaminek (pl. az öcsém, aki három éves kora óta autóbuzi). A szakiskolából viszont nincs tovább út (hiába derül ki róla, hogy tervezni is ugyanúgy képes, mint kalapálni), mert hogy munka mellett majd érettségi, és felvételi, ez irreális. (lehetséges, de nem lesz gyakori, és időben sokkal tovább tart). Én csak attól félek, hogy már 14 éves korban eltanácsolnak valakit azoktól a lehetőségektől, amit, kicsit már felnőttebb fejjel elérhetne.

oszt jónapot 2014.11.21. 15:42:39

@bölcsbagoly: Ti fideszesek miért nézitek le a kétkezi munkásokat?

élhetetlen 2014.11.21. 15:55:53

@Muad\\\'Dib: „Kibas*ottul elkeserítő, mikor a cégünkhöz idejönnek az érettségivel rendelkező egyének, de nem hogy az általános műveltségük nulla, de helyesen írni/olvasni sem képesek”. Most akkor képzeld el, milyen lesz a színvonal, ha már az érettségi sem kell (Mert azért, ha az oktatás színvonalával is törődnek, akkor valami csak ragad rájuk négy év alatt). Három év alatt megtanulnak reszelni, aztán annyi? (Persze, de azt majd jól megtanulják). Hatdollárnak írtam hosszabban, ha ráérsz, keresd meg, nem akarok ismételni.

lavór 2014.11.21. 16:06:23

@élhetetlen:

"az általános műveltségük nulla, de helyesen írni/olvasni sem képesek”.

Kb. semmi köze az érettségihez. Írni, olvasni az általános iskolában kell megtanulni. Vagyis kéne.

élhetetlen 2014.11.21. 16:17:56

@$$$=$$$: „nem a kormányon múlik, hanem elsősorban saját szorgalmán és szülői hátterén, neveltetésén.”. Én nem vagyok ilyen határozott, mint te, és inkább múltam van, mint jövőm, de vitatkoznék. Számomra annak is megvolt a varázsa, hogy anno kis falumban ötödiktől behozták hétfőn a tanyasi gyerekeket, mert volt labor, nyelvoktatás, stb, és csak pénteken vitték őket haza. Nem indultak hátránnyal egy középiskolában. A szülői háttér olyan, amilyen, és, ha nem elégséges, akkor azt a helyzetet kezelni kellene. Bentlakásossal, jó napközivel, akármivel, és erre érdemes lenne költeni a kormánynak, ha a szülőnek nem telik rá, vagy nincs igénye rá.

élhetetlen 2014.11.21. 16:27:45

@lavór: Őszintén sajnálom, hogy négy év gimi alatt nem kaptál semmi pluszt, függetlenül attól, hogy jó, vagy gyenge általánosba jártál. Egy jó gimi sokat segíthet, ha viszont vége a képzésnek az általánosnál, akkor annyi. (csak úgy tűnt, hogy te is feleslegesnek tartod az érettségit). Te sem gondolod, hogy egy szakiskolában még művészettörténetet is fognak tanítani. Ja, minek is az? Elég megtanulni reszelni. Azért írom a reszelést, mert egy ipari technikumban egy évig reszeltem szombatonként, ami nem volt felesleges, de elégséges sem lett volna nekem.

lavór 2014.11.21. 16:30:13

@élhetetlen:

Szóval csak a gimiben tanulhat meg valaki írni, olvasni. Még könyvtárba sem megy senki gimnáziumi végzettség nélkül értem.

Szakura 2014.11.21. 16:33:55

@Nancsibacsi: nem tudom, mit tudsz a mai szakképzésről, autószerelő, négy év tanulás, és a gyakorlatot az jelentette, hogy EGYSZER megmutatták neki, hogy kell csinálni. A valódi szakmunkásképzéshez ugyanis műhely és anyagok kellenének. Hát arra 20 éve nincs keret. Kellenének mesterek is, de a jó szakembereknek nem kell az alamizsna bér, a szakmájából él inkább. Én dolgoztam együtt autószerelővel, zeró gyakorlat. Szóval a szakmunkásképzés igazából drágább lenne, de persze nem lesz az. Eltöltik majd az időt ott a gyerekek.
Az én fiam négy év villanyszerelői képzés, 2 év technikum után döntött az egyetem mellett. (Hát nem tudom, mit tanult a híres szakképzés alatt.)

élhetetlen 2014.11.21. 16:39:10

@lavór: Na, jó vagyunk, már megint. Megtanulhat általánosban is, de miért gondolod, hogy négy év gimi, az felesleges? „Még könyvtárba sem megy senki gimnáziumi végzettség nélkül értem”. Nem ezt mondtam, de te se akard azt mondani, hogy ha érettségije is van, akkor majd nem megy könyvtárba, mert a gimi megártott.

lavór 2014.11.21. 16:43:03

@élhetetlen:

Ha valaki nem akar intelligens lenni, annak mindegy hány iskolába jár. Aki meg valami értelmet akar magába plántálni, nem biztos, hogy más iskolában vagy az életben nem teheti meg. Önmagában a gimi semmit nem ad. Elbliccelgetnek 4 évet a szülők pénzén, azt jóvan'. Addig sem kell semmit csinálni, felelősség nélkül lehet élni az életet. A csóró szülő meg azt hiszi, hogy az idióta gyereke okosabb lesz, mint a nem érettségizett. És mint írtad is, nem lesz okosabb.

Girhes Joe 2014.11.21. 17:03:48

@élhetetlen:

Valami ilyesmi lehet szerintem is a probléma strukturális oka, csak pont fordítva látom, mint Te. Szerintem nem az a tragédia, hogy 14 éveseket "kényszerítenek" dönteni, hanem épp az, hogy nem 14, de még 18-20-25 évesen sincs halványlila miniszteri fogalma _tömegeknek_, hogy mégis mihez kezdjenek az életükkel, mert ha megkérdezed, mit szeret csinálni, akkor kábé a netezés/csajozás/ivás szentháromságon kívül semmi nem jut az eszébe. Abból meg némileg bajos megélni, így végül kap az ország egy rakás 30-40 éves mamahotel-tölteléket, jobb esetben valami semmiresejó büfé-ruhatáros diplomával.

Nem is olyan nagyon régen a 14 éves az már a "majdnemfelnőtt" kategória volt, aki gőzerővel készül a felnőtt életre, amit 18 évesen meg is kezdett: családot alapított/szült, szülőktől elköltözött, vagy legalábbis erősen törekedett rá, és mindez igen erősen motiválta az önálló boldogulásra. Ma meg a huszonévesek is úgy viselkednek, mint a gyerekek, azt hiszik, örökké tart a haverokbulifanta. A fejekben van baj, kéremszépen!

Egy 14 éves ugyanis nem hülye. Nem azért nem tud dönteni a jövőjéről, mert szellemileg képtelen volna erre, hanem azért, mert dönteni csak a szükséges információk birtokában lehet. Amíg ki lehet jönni úgy az iskolarendszerből 25 évesen, hogy az ember _kizárólag_ elvont elméleti tudással találkozott, addig az égadta semmi támpontja nincs a fiataloknak a szakmaválasztáshoz. Pedig igenis az kéne, hogy már általános iskola felső tagozatban bele kéne kóstoltatni őket mindenféle szakmákba, gyárlátogatás, irodalátogatás, hivatallátogatás, kórházlátogatás, kutatóintézet-látogatás, közlekedésiüzem-látogatás, mindezt úgy, hogy amibe lehet, segítsenek is be, próbálják ki, kérdezzenek, érdeklődjenek. Sokkal életszerűbb tudás lenne ez, mint XY költő életútja, meg hogy melyik matektételt hogyan kell bebizonyítani. Ezekre pont a középiskola lenne való, amikorra már nagyjából tudná az ember, hogy mi érdekli, és abba az irányba terelgetné az életét.

Gimnáziumba meg annak és csakis annak érdemes mennie, aki felsőoktatásba akar menni, mert egy érettségi önmagában semmire nem jó. Nagyon elfuserált módja a gyerekkor kitolásának (bár azt se értem, minek kitolni) az, hogy ha nem tudja, mi legyen, hát nosza rajta, húzzuk az időt egy általános tantervű gimnáziummal. Aztán ha még ezek után se tudja, akkor megy büfé-ruhatárosnak a kommunikációs főiskolára, és máris ott tartunk megint, ahol elkezdtem azt a hosszas eszmefuttatást.

élhetetlen 2014.11.21. 17:04:24

@lavór: „Aki meg valami értelmet akar magába plántálni, nem biztos, hogy más iskolában vagy az életben nem teheti meg. Önmagában a gimi semmit nem ad”. Ne engedd el magadat ennyire. Persze, megteheti, hogy az életben. Tele van a világ olyan zsenikkel, akik nyolc általánossal váltották meg a világot. Ne gyere két kivétellel, mert begurulok. A gimi négy éven keresztül ismeretet ad, amiből válogathatsz, hogy mire építesz. Mondom ezt úgy, hogy nem gimibe jártam, hanem egy ipari technikumba, de megkaptuk a teljes gimis anyagot, annyi, hogy nem négy, hanem hét tantárgyból érettségiztünk kötelezően. Nem tartottam/tartom a gimnáziumi anyagot feleslegesnek. Ne menj tovább, mert még kiderül, hogy az egész oktatási rendszer felesleges, majd az autodidakták. Csak tudnám, honnét szerzik majd az ismereteket, ha nem a tanultaktól. Egyenként felfedezik majd a kereket?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 17:08:00

@bölcsbagoly: És ahol nincs lehetőség versenyszerű sportolásra? Pl. a gyerek semmiben sem tehetséges annyira, hogy ne hajtsák el a versenysportra szakosodott helyről?
Konkrétan hogyan tette az apjuk és a nagyapjuk?

lavór 2014.11.21. 17:15:13

@élhetetlen:

Én annyit tudok, hogy gyakorlatilag 2 év ismétlésre megy el, meg kínlódnak a pedagógusok (nem tanárok) a kölkökkel, hogy tanuljanak. Szóval mi a kiút? Így se jó, úgy se jó.

zdanee 2014.11.21. 17:21:42

Teljesen egyetértek a leírtakkal. Egy kérdésem van csupán: ha valami módon Ön döntéshozó helyzetbe kerül Magyarországon, bízhatunk-e benne, hogy ellenszélben is ugyanígy fog gondolkodni? Hogy nem lesz "ha a Béla is eltett 3-4 milliócskát, akkor én csak nem hagyom már itt!" politikus Önből is?

Egy ismerősöm mesélte az alábbi sztorit. Egy közelebbről meg nem nevezett Volán járatra új sofőr jött. Az első nap annak rendje és módja szerint minden utasnak kiadta a jegyet, beütötte a gépbe, papír szerint csinált mindent. A nap végén a bevétele háromszor annyi volt, mint a járat bármelyik másik buszának azon az útvonalon. Körbeállták hősünket aznap este az öltözőben a többi sofőrök és tartottak egy továbbképzést: "Bélám! Te kedves, aranyos, becsületes gyerek vagy! Ha még egyszer ennyi pénzzel állítasz be, mi szétverjük a fejed, egyenként! Na ide figyelj, nyuggernak ennyibe kerül, diáknak annyiba, a gépbe nem ütöd be, csak minden harmadikat, ha meg ellenőrzés van, majd mi szólunk neked a rádión, amiatt ne fájjon a fejed. Vili?".

Így működik ez az ország minden szinten, ezért teszem csak fel a kérdést.

Girhes Joe 2014.11.21. 17:25:52

@lavór:

Igen, az meg a másik elfuserált elv a magyar oktatásban, hogy először tanítanak valamit felső tagozatban, aztán még egyszer ugyanazt elölről gimnáziumban, aztán az egyetemen az első előadáson közlik, hogy a gimis módszereket felejtsd el, mert itt teljesen másképp kell megközelíteni a dolgokat. Ez megy fizikából, biológiából, matekból, magyarból, történelemből... szinte az összes tárgyat háromszor kell elölről tanulni, ha az ember az adott tárgyat is tartalmazó irányban tanul tovább. És ezt csak még tovább aprózza szét a bolognai rendszer a maga külön szétosztott BSc-MSc rendszerével, amivel sikerült elérni, hogy egy diplomás 8+4+3=15 évig tanul kizárólag elméletet, aztán az MSc-n jó esetben 2 évig a tényleges szakmát, de azt is közel nulla gyakorlati foglalkozással.

élhetetlen 2014.11.21. 17:31:58

@Girhes Joe: Igazad van. Ott értettél félre, hogy nem a szakközépiskolák ellen beszéltem, mert ott, ha leérettségizett, magamat hoztam példának egy másik kommentben, és nem szakközép volt, hanem egy technikum, de mehettem volna utána akár pszichológusnak is az ELTE-re, mert teljesen normális érettségi bizonyítványom volt, plusz egy szakmám. De csak 18 évesen kellett eldöntenem, hogy dolgozni megyek, vagy tovább tanulok a szakmában, vagy tovább tanulok tök másik vonalon. A tizennégy éves, az gyerek, akkor is, ha 180 cm magas, esetleg már szexuális életet is él. Az a bajom, hogy, ha belekényszerítik a 14 éves korban történt szakmaválasztásba, és három év alatt rájön, hogy utálja, akkor nincs kiút. „Ezekre pont a középiskola lenne való”. Igen, de nem a szakmunkásképzés, azaz erre a gimnázium is jó. „Aztán ha még ezek után se tudja, akkor megy büfé-ruhatárosnak”, ezen meg semmi nem segít, ha nem tudja, mit akar, akkor hiába kap szakmát három év alatt, akkor sem lesz belőle szakember, tehát ez nem érv, mondom én.

élhetetlen 2014.11.21. 17:41:44

@lavór: Inkább kínlódjanak, mintsem kirúgják a gyerekeket az oktatási rendszerből, mert az aztán sehova sem vezet. A 14 éves korban eldöntött szakmaválasztás, és „gyakorlati” képzés meg végképp sehová. De, persze, valahová, de azt nem kívánom egyik gyereknek sem..

lavór 2014.11.21. 17:44:07

@élhetetlen:

Akár 40 évesen is válthatsz szakmát...
Te pityogtál az élőbb a sztaniolba csomagolt kölkökről... És te is abba csomagolnád őket.

Girhes Joe 2014.11.21. 17:59:53

@élhetetlen:

Én azt mondom, a szakmunkás meg a gimnázium az a két véglet, és a maga módján mindkettő féloldalas. Én gimnáziumba jártam, elég jóhírűbe, mégis inkább a szakközépiskolát érezném ideálisnak.

Valahogy úgy képzelném el:
- 4 év elemi: _kizárólag_ írás, olvasás, és négy alapművelet, semmi más. Tényleg semmi más, de ezek menjenek mindenkinek készségszinten 10 éves korára. Felejtsük már el azokat a marhaságokat, hogy elsősöknek tanítunk matematikai logikát, másodikosoknak fizikát, harmadikosoknak egyenleteket, negyedikeseknek irodalmi műelemzést (merthogy mindezt tanítják, csak nem ezeken a neveken futnak akkor még).

- 4 év általános: nevéből is adódóan a tudományágak általános alapjainak lerakása. De tényleg mindenből csak az alapok, emellett viszont az élet mindenféle területére el kéne vinni a 10-14 éveseket ismerkedni a munka világával. Milyen szakmákat lehet választani, melyikben mikkel tölti az ember a napját, milyen készségeket igényel, milyen érdeklődésűeknek való, milyen személyiséggel kell inkább máshol próbálkozni.

- 4 év (szak)közép: igenis 14 évesen ki kéne választani egy szakmát, és egy műveltségi irányt (humán, reáltudomány, természettudomány, stb.), ezalatt a 4 év alatt a választott irány elmélyítő oktatása és a választott szakma gyakorlati megtanulása lenne a lényeg, minden más csak szigorúan az általános műveltségre szorítkozna.

- Eddig lenne kötelező, és innen lehetne aztán 18 évesen dönteni, hogy (a) elhelyezkedik a tanult szakmában, (b) felsőoktatásba megy, (c) meggondolja magát, és megcsinálja a szakközepet egy másik választással.

Ezeket végiggondolva tény, hogy jelentősen szűkülne az általános műveltség köre, ez lenne az ára annak, hogy tisztességesen meg lehessen tanulni a választott irányt. Fogadjuk már el, hogy a 21. században akkorára duzzadt az emberiség tudása, hogy nem lehet mindenkit minden területen magasan műveltté tenni, muszáj válogatni valahogy a tudás területei között.

élhetetlen 2014.11.21. 18:51:19

@lavór: Na, most kész. Negyven évesen is válthatsz szakmát, aztán csak magánvállalkozó lehetsz, mert 40 éves kezdőt senki nem vesz fel. Eddig rendben. „Te pityogtál az élőbb a sztaniolba csomagolt kölkökről... És te is abba csomagolnád őket. „. Ezt nem értem, nem tudom, mire utalsz, de ha már így van, igenis sztaniolba csomagolnám, és melegen tartanám őket, míg meg nem érnek.

lavór 2014.11.21. 18:53:12

@élhetetlen:

És mikor érnek meg? Mert manapság még 30 évesen otthon ücsörögnek az anyai szoknya mellett a kölkök.

élhetetlen 2014.11.21. 19:02:13

@lavór: Ne legyél már hülye. Ez egyéni probléma. Ne mondd, hogy az összes harmincéves ismerősöd a mama mellet ül. Az én ilyen korú ismerőseim párkapcsolatban, házasságban, külön háztartásban, egy, két gyerekkel élnek. Aki meg nem, azon nem segített volna, ha 14 évesen szakmunkásképzőbe küldik, és nem megy gimibe. Mert innen indultunk, hogy minek is az, mert anélkül is lehet valaki valaki.

lavór 2014.11.21. 19:04:00

@élhetetlen:

Onnan indultunk igen. Mit is ad pontosan akkor az érettségi? Ha állításod szerint még írni, olvasni sem tudnak?

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:08:21

@jacint70: lehetőség valamire mindenütt van! Csak egy kis találékonyság, akaraterő és munka kell hozzá.
Nekünk szerencsére meg volt adva a lehetőség. De nem volt kötelező sportolni, edzésre járni, mig a társaink szórakoztak.

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:10:18

@oszt jónapot: ezt honnan veszed? Nem a fidesz szüntette meg, sülyesztette a béka segge alá a szakképzést, nemde? S pont ő akarja ismát felélénkiteni az érdeklődést és a lehetőséget hozzá.

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:12:31

@élhetetlen: a fenti rendszert pont a most óbégatók elvtársai tették tönkre s pont a fidesz akarja felújitani!

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:14:27

@lavór: de akit nem tudtak a 4-ik osztályig megbuktatni ismétlőre az soha nem fog jól, helyesen írni, olvasni, illetve nem fogja utolérni az osztálytársait. Viszont a 18 éves korhatár következtében hajánál fogva elcibálták akár az érettségiig is!

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:15:01

@lavór: szerinted van olyan út amely nincs semmiféle térképen? -:)

élhetetlen 2014.11.21. 19:16:10

@Girhes Joe: Na az elképzelésed nálam megbukott. Az a baj veled, hogy a munka nálad is csak a reszelés. 10 és 14 éves kor között megmutatod a munka világát. Persze azt is, hogyan lehet atomfizikus, persze szigorúan csak az általános műveltségre szorítkozva emellett. „ez lenne az ára annak, hogy tisztességesen meg lehessen tanulni a választott irányt.” Itt tévedsz nagyon nagyot a világgal szemben. Kőlapot lerakni megtanulhatsz tisztességesen, semmi mást nem. Én számítástechnikában húztam le az életet, ez a szakma öt évente teljesen kimegy alólad, tehát értelme csak annak van, ha megtanulsz tanulni (gimiben, szakközépben, egyetemen). Ezért aggaszt, a tanuljanak meg „három év alatt egy szakmát” elképzelés.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 19:16:31

@bölcsbagoly: Konkrétan mit értesz lehetőség alatt?

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:24:14

@élhetetlen: egy gyerekről már 14 éves korban is kiderül hogy van e benne spiritusz a szellemi munkához! Sajnos , a szorgalmat sokan összetévesztik a tehetséggel s ezért aránytalan a nemek aránya a gimnáziumokban! Kell a szorgalom, a kitartés, az ambició is- enélkül nem lehet fejleszteni a nativ képességeket - viszont kiemelkedő képességeket (átlagon felüliek) senkibe sem lehet beleoltani! vagy vannak, vagy sem! Akiben meg nincs, az nem való később felsőoktatásba. Márpedig a mai hülye rendszerben (tényleges felvételi nélkül), az érettségi a belépő.

élhetetlen 2014.11.21. 19:27:08

@lavór: Eltévedtél. Nem én mondtam, hogy írni, olvasni sem tudnak. De ha nem tudnak az általánost végzettek, akkor ezen a helyzeten biztosan nem ront a gimnázium. A gimnázium négy éven keresztül általános ismereteket ad (és esetleg pótolja a hiányosságokat). Van még kérdésed? Mert ha nincs, azt már ne írd le mégegyszer, hogy a gimi felesleges, mert aki intelliges akar lenni, az gimi nélkül is lehet az.

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:28:33

@jacint70: azokat a körülményeket amelyek valamilyen sporttevékenység űzését lehetővé teszik! Ha van uszoda az úszást, vizilabdát, ha van sportcsarnok, tornát, küzdő és csapatsportokat, ahol van lovarda lovaglást, ahol van lőtér céllövést, ahol van tekepálya tekézést, ahol van sipálya sízést, ahol egyik sincs ott futást, szabadvizi úszást, tájékozódási futást, gyaloglást, stb. S aki kiemlkedően tehetséges valamiben az tovább léphet.

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:30:33

@élhetetlen: de biza ront, mert már az 5. osztályban lemaradnak a gyorsabban olvasó, a szöveget jobban megértő, a példákat megoldótudó társaik mögött és a szakadék egyre mélyebb és tágabb lesz köztük.

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:34:39

@élhetetlen: sejtetem,hiogy informatikus lehetsz! Ti valamennyien jobban értetek mindenhez mint mi többi földi halandó! Függetlenül a szakmánktól és az abban létrehozott teljesitménytől! Saját szűkebb szakmámban, sőt kutatóterületemen is oktattak ki belőle szakmabelijeid.
Csak kérdem, ezt tudatosan belétek nevelitek valahol, vagy csak rátok ragad? Van ilyen "betegség" az orvosoknál is, persze más tekintetben.

bölcsbagoly 2014.11.21. 19:42:36

@élhetetlen: pont forditva áll a helyzet! Mivel fizikai, szakmunkásként kezdtem a z életpályám majd szellemi tevékenységként folytattam, van fogalmam a két útvonalat illetően!
A bölcsködő szakiknak szoktam mondani, hogy egy értelmiségi sokkal rövidebb idő alatt megtanulja azt amit ő tud, mint forditva! Egy orvos pl. pár hónap, vagy egy-két év alatt szinte valamenyni fizikai szakmunkát elsajátithatja, de vajon egy szobafestő, villany/viz/gáz szereplő hány év alatt tudna sevész/belgyógyéász,s tb. tudásra szert tenni?
Ugyanis, ahogy az értelmiség jórésze lenézi a fizikai munkát, a másik oldal is szinte semmibe veszi a " vasalt nadrágos" foglalkozásokat!

élhetetlen 2014.11.21. 20:02:50

@bölcsbagoly: Lebombáztál. Nem is tudom, melyik leveleddel kezdjem. Talán: „a fenti rendszert pont a most óbégatók elvtársai tették tönkre s pont a fidesz akarja felújitani!”. Ha jól értettem, nem a technikumokat, nem az érettségit is adó szakközépiskolát akarják nyomatni, hanem a szakmunkásképzést.
„egy gyerekről már 14 éves korban is kiderül” kezdetű leveledre. Vennéd a bátorságot, hogy egy szorgalmas, jó tanuló gyerekről kijelentsd, hogy nem alkalmas felnőtt korában komoly szellemi munkára, vagy egy lustább, még nem magára találtról, hogy később nem lesz az? Vagy hiszel a fejméret, vagy homlokmagasság mérésében? (na, ez durva volt, bocs). Tehát részemről megadni a lehető leghosszabb időt a választásra, beérésre, döntésre.
„de biza ront”: tényleg ismersz olyan jó képességű gyereket, aki azért nem tudott fejlődni, tanulni, mert volt gyengébb képességű iskolatársa? Erre ne válaszolj, kérlek.
„ezt tudatosan belétek nevelitek valahol, vagy csak rátok ragad?” Ez már bonyolultabb kérdés, az orvosokba belenevelik, mert az emberi szervezet nem igazán változik, csak a róla szóló ismeretek, amit vagy tudomásul vesznek, vagy nem, ez a beteg szerencséjének kérdése. Nálunk más a helyzet, ránk ragad. Tudod, leélni egy életet úgy, hogy te azt hiszed, hogy tudod, hogy kéne működnie valaminek, de nem úgy működik, akkor szembe kell nézned azzal a ténnyel, hogy akkor te b..ál el valamit. Tehát nálunk nem működik az, hogy, ha azt mondom, úgy van, akkor úgy van. Csak akkor van úgy, ha úgy van. És csak akkor mondjuk. (Általában, persze nálunk is vannak kóklerek, mint minden szakmában). Van barátom, aki azt mondta, hogy az a legundorítóbb tulajdonságom, hogy mindig igazam van, pedig nem erről van szó, csak ha nem tudom, hogy igazam van, akkor befogom. Ettől olyan az arány, amilyen.

lavór 2014.11.21. 20:06:19

@élhetetlen:

"Általános ismeretek"... Hát igen, erre most nagy szükség van a munkaerőpiacon. Legalább annyira, mint 30 évvel ezelőtt.

élhetetlen 2014.11.21. 20:17:08

@bölcsbagoly: Na, akkor most éljünk lelkiéletet. „pont forditva áll a helyzet!” – ezt most nem értem, mert mivel fordítva, ugyanis ezt mondom folyamatosan, hogy semmilyen elméleti képzés senkinek nem árt. A leki élet. Fiatal mérnök koromban, na bassz, most bevallom, hogy nő vagyok, egy vasúti kocsiban mellettem ülő szakik kifejtették, jó hangosan, hogy halljam, hogy hogyan mártogatnák fejjel lefele a wc-be a hosszú körmű p—kat, ugye ez voltam én. Ők az életben nem dolgoztak egy órát sem túlóradíj nélkül, és bármikor éjjel kettőig. Annyi volt a különbség, hogy én értettem őket, ők engem soha nem értettek volna meg. Egy tervezőmérnök hozzájuk képest nudli, mert ők dolgoznak.

bölcsbagoly 2014.11.21. 20:20:37

@élhetetlen: igen, mert sem a jól tanulás (ami szubjektiv meghitélés kérdés, ui. kihez képest jól tanuló?) sem a szorgalom nem egyből előszoba az értelmiségi léthez! csak feltételei, de nem a legfontosabbak. S közismert a hogy a 7-8. osztályos lányok sokkal jobb eredményeket érnek el tanulás terén mint a fiuk. Nem főleg az eszük mint inkább a szorgalmuk és ambiciójuk következtében. Ez az előny kitart sokszor az érettségiig, ergo a megfelelő pontszám megszerzéséig a felsőoktatásban való részvételhez. De azokon a szakokon ahol már a veleszületett képességek egyre szükségesebbé válnak, a fiúk beérik őket. Egyetem után, főleg a kutató és gyakorlati pályán pedig megfordul a kocka.

bölcsbagoly 2014.11.21. 20:27:18

@élhetetlen: ha egy osztályban a lemaradottak aránya eléri a kritikus 20-25%-ot ott már a jóknak sincs esélyük a megfelelő ritmusban haladni. A 10% az ami még elviselhető. tapasztalatból mondnom!
Igen, "proli" gondolkodású körökben gyakran tapasztalni ezt a mentalitást, ahogy a forditottját is az értelmiségi körökben, főleg a ruhatáros/büfézsakos álértelmiségiektől. De ez csak őket minősiti!

élhetetlen 2014.11.21. 20:31:28

@lavór: Na, ez már sok. Mondd meg nekem, hogy, ha egy szakmunkás rendelkezik „általános ismeretekkel” is, az mennyivel van rosszabb helyzetben a munkaerőpiacon. A szélsőséges eset, egy burkoló miért ne mehetne el kéthavonta akár az operába? Mert neki ez nem jár, vagy ne is halljon róla, mert erre nincsen szükség a munkaerőpiacon? Nem utazza be a világot, de ha idehoznak ötévente egy szuper kiállítást, akkor ne nézze meg, mert fogalma sem lehet róla, hogy miről van szó?
Tudom, szerinted majd pont ezeket keresi ki az interneten, ha elég intelligens, egyébként csak árt neki az ismeret.

lavór 2014.11.21. 20:37:20

@élhetetlen:

Egyszerűen elhalad felettünk az idő és nem akarjuk észrevenni. Ma egy 8 éves gyerek leül a világháló elé, ás olyan dolgokat szívhat magába az agya, ami nekünk még felnőtt korunkban sem adatott meg. Úgyhogy az általános ismeretek fogalma ma már kissé ódivatú. Mert ha mindenről valóban tanulni kéne, akkor soha nem lenne vége a giminek, ugye? Alapvetően ugyanazokat az évszámokat biflázzák egyfolytában, ált. iskolában, gimiben, fősulin. Tudom, az ismétlés a tudás atyja, de ma ez már nevetséges. Nem kell hülyének nézni az embereket.

élhetetlen 2014.11.21. 20:40:49

@bölcsbagoly: „Vennéd a bátorságot, hogy egy szorgalmas, jó tanuló gyerekről kijelentsd, hogy nem alkalmas felnőtt korában”. Erre mondtál igent? Egyébként nézz körül a valóságban, biztos-e, hogy a fiúk jobbak, vagy csak rámenősebbek, és belőlük lesz vezér, de az osztályvezető. a központvezető, a projectvezető, magyarul, akinek naponta meg kell tervezni, oldani valamit, azok (legalábbis a volt cégemnél) mind nők voltak.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:02:16

@élhetetlen: több ezer gyereket tanitttam már V. osztélytól egyetemmel bezárólag minden szinten. Igen , találkoztam nem is egy félresiklott életpályával. vagy fatális pech, szerencsétlen véletlen, de legtöbbször saját gyarlóságai következtében.
Nem okvetlenül jobbak a fiuk, de mivel a férfi agyat az evolúciója a koncentrált tevékenységre szelektálta ki, mig a nőit a szórt figyelemre, nyilván, hogy ott ahol koncentrálni kell, ott jobbak átlagban a férfiak! Ami nem jelenti azt, hogy nem lehetnek jelentős egyéni eltérések s így olyanok akik rosszabbak a nőknél, viszont szórt figyelemben jobbak is lehetnek sok nőnél. Szakmája válogatja.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:06:26

@lavór: csak az a gond ezzel a világhálóval, hogy :
1. felületes tudást ad, mert minden információt hosszú gyakorlással be kell vésni, hogy maradandó legyen;
2. tévútra vezet, mivel azt az illúziót kelti, hogy nincs szükség lexikális tudásra, hiszen minden megtalálható pár kattintással. Ez gondolkodási restséghez vezet. Amit nem dolgoztatunk, működtetünk az elsatnyul. nemcsak az izomzatunk vagy az emésztőcsatornánk, érrendszerünk, hanem a memóriánk is.

lavór 2014.11.21. 21:07:59

@bölcsbagoly:

Hát igen, aki gimit végez, mindet részletesen tud. Ne nevettesd már ki magad!

Nincs szükség lexikális tudásra. Nincs is olyan, csak jól hangzik.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 21:08:38

@bölcsbagoly: Na látod, máris megvan a megoldás! Nem is kell tornatermeket építeni, csak az államnak kéne megszervezni, hogy a gyerekeket vigyék - ingyen, pontosabban a befizetett adóért cserébe - úszni, lovagolni, lőni, tekézni, síelni, stb... Ugye, ez mennyivel gyermekbarátabb megoldás, mint esőben egy szál klottgatyában kizavarni őket az udvarra, vagy a balesetveszélyes folyosón futtatni őket?

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:18:49

@lavór: aha, csigának vagy remeteráknak képzeled magad, aki a héátén hordja a tudását az okostelefonjában, vayg eféle ketyeréjében?! láttam már eféle csodabogarat a piacon. 10 db. 100 forintos áru estében is számológépen pötyögtette ki az 1000 forintot! Mert ma már az 1x1 is elviselhetetlen memorizálást igényel részükről!
Biza van lexikális tudás, minél intelligensebb és okosabb valaki (nem ugyanaz!), annál inkább szüksége van rá, pláne ha műveltebb. Hiszen már egy idegen nyelv, vagy egy szakma ismerete is ezt igényli!

lavór 2014.11.21. 21:20:01

@bölcsbagoly:

Győzködd magad, a világ túlhaladt rajtunk.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:20:14

@jacint70: nem kellene a sültgalambot várni, ugyanis egy életünk van és mi kell megszervezzük s nem másra kell azt hagyni!

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:25:42

@jacint70: nem kellene a sültgalambot várni, ugyanis egy életünk van és mi kell megszervezzük s nem másra kell azt hagyni!
@lavór: bocsi de n most sem érzem azt, hogy túlhaladt volna! Attól mert más, még nem okvetlenül jobb is minden.
A saját szakmai területemen sem érzékelem hogy valaki akár csak meg is közelitse azt a tudást amivel rendelkezem! Nem azért mert zseni lennék, hanem mert másoknak nem volt egyszerűen ideje ezt a tudást, tapasztalatot megszerezni. S olyan a szakmám amelynél az évszázados tudás sem évül el, legfeljebb frissiteni kell és adaptálni a technikai fejlődéshez.

lavór 2014.11.21. 21:27:03

@bölcsbagoly:

Hát, ha még mindig piócával gyógyítanának, kissé morcos lennél. :)

élhetetlen 2014.11.21. 21:28:48

@lavór:
Na, itt feladom, mert, ha te komolyan gondolod, hogy minden általános műveltségi alap nélkül valaki majd kiműveli magát az interneten, akkor nem vagy normális. Az ember vagy keres valamit, de akkor tudja, hogy mit, vagy végigolvassa a világhálón levő dolgokat, vagy hogy képzeled?

lavór 2014.11.21. 21:31:14

@élhetetlen:

Általános iskola... Benne van a nevében.
De reménytelen dolog, gyakorlatilag helyben járunk, mint az ország. Kövületek vagyunk.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:31:49

@lavór: bocsi, de miért amostani iskolások a mércvéid? Kérdezd meg nagyapád nemzedékét, amelyik aggastyán korában is tudta nagyjából azt amire anno megtanitották. beleértve a verseket, dátumokat, neveket, stb. S nem kaptak tőle agysérvet, de bármikor lexikonok vagy net nélkül is megtudtak felelni az általános műveltséget érintő kérdésekre! Nézd meg most a kviz játékok szereplőinek szégyenletes tudását! Persze, ennyi ismeret birtokában velük lehetetlen egy értelmes társalgást lefolytatni, ha nem a VV-ről, X-faktoról s hasonlókról van szó!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 21:32:52

@bölcsbagoly: Akkor mégsem értem... Ha a szülőnek kell megszerveznie, hogy a gyerek járjon úszni, lovagolni, lőni, tekézni, síelni, stb., akkor minek a mindennapos testnevelés, amit vagy a balesetveszélyes folyosón vagy klottgatyában az esőben kell abszolválni jópár helyen?

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:33:44

@lavór: meglepődsz, de a piócával való kezelést újból alkalmazzák, klinikákon is! Ahogy a köpüt is! (tudod mi az?)

lavór 2014.11.21. 21:35:43

@bölcsbagoly:

Ha azt tudnád, mennyivel kevesebbet tanultak...
Így meg is tudták jegyezni. Szakmunkásképző se volt, inasnak kellett állni, kitanulhattad a szakmát.

Nem tudom, engem mostanában nem piócáztak meg.. :D Tudom mi a köpü.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:35:46

@jacint70: mert a szülőknek csak lehetősége, de nem élnek vele általában. A sportoló gyerekek ugyanis fel vannak mentve egyes tornaórák és a délutáni iskolai tevékenység alól.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:40:34

@lavór: csak gondolod, hogy kevesebbet tanultak. Csak éppen a lényeget tanulták. kevesebb volt a tankönyv, viszont jobb voltak a tanárok. S fegyelem, szigorúság volt. Ami nem okvetlenül ment az emberi kapcsolatok, a tanár/tanuló kapcsolata ellen.
Az inasok is jártak iskolába, kötelező volt az elméleti képzés. S felszabaduláskor vizsgát kellett letenni elméletből és gyakorlatból.A segédeknek mestervizsgát. nem véletlenül már évszázadokkal ezelőtt vándoroltak egyik mestertől a másikig, hetedhét országon át!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 21:41:43

@bölcsbagoly: Na, most már tényleg nem értelek...
Ha a szülő nem él azzal a lehetőséggel, hogy vigye a gyereket úszni, lovagolni, lőni, tekézni, síelni, stb., akkor minek kell a gyereknek amindennapos testnevelés, amit vagy a balesetveszélyes folyosón vagy klottgatyában az esőben kell abszolválni jópár helyen?
Ha meg nem él a lehetőséggel, akkor miért gondolod, hogy a balesetveszélyes folyosón vagy klottgatyában az esőben végzett testnevelés helyettesíti ezeket?
Nem az jellemzi a jó államot, hogy ezeknél többet biztosít?

lavór 2014.11.21. 21:42:04

@bölcsbagoly:

Szóval nem jutunk zöld-ágra. Így jártunk.

bölcsbagoly 2014.11.21. 21:49:33

@jacint70: mert nem hájfejű, nagyseggű szobatigrisekre van szüksége az országnak, hanem egészséges, edzett fiatalokra! S edzettséget nem a számitógép mellett vagy Tv előtt ücsörögve lehet szerezni! Néha meg kell ismerkedni a széllel, esővel, faggyal, hóval is!

élhetetlen 2014.11.21. 21:50:32

@bölcsbagoly: hogy ott ahol koncentrálni kell, ott jobbak átlagban a férfiak!”, „viszont szórt figyelemben jobbak is lehetnek sok nőnél". Na, most ez tök jó, de mit is jelent? Mindenhol jobbak lehetnek a férfiak? Nem nő vagy férfi kérdése, hogy valaki „egy processzoros, vagy több processzoros”. Ne akard bedumálni, hogy a férfiak mindkét vetületben jobbak. Azt még beláthatnám, hogy egy nő képes egyszerre több dologra figyelni, reagálni(van ellenpéldám, ne szólj hozzám, elvesztem a fonalat, én viccre is tudtam reagálni programírás közben, engem soha nem lehetett megzavarni), ja, de hogy erre a férfiak is jobban képesek, mint a nők? És egy dologra is jobban képesek koncentrálni, mint a nők? Ne válaszolj, bízz magadban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 22:11:06

@bölcsbagoly: Na, akkor megint nem értem! Ha ez ilyen égető probléma, akkor az ország miért nem biztosítja a tornatermeket az edzettség megszerzéséhez?
A faggyal például a jégpályán is meg lehet ismerkedni, nem kell azért beszereztetni tüdőgyulladást a gyerekekkel...
Ezek szerint nem csak tornatermekre, hanem iskolai jégpályákra is szükség van! Szerintem, a XXI. században, pláne egy keresztény országban, ez sokkal humánusabb módja az edzésnek, mint kizavarni a gyerekeket, hogy "Te most aztán itt megedződsz, ha beledöglesz is."

bölcsbagoly 2014.11.21. 22:11:49

@élhetetlen: ez nem számitástechnika, hanem agytudomány kérdése! nem kell nekem higyj, de vegyél elő egy idegélettani/bonctani könyvet, vagy olvasd el MTE-mén Hámori József agykutató akadémikus előadását.
Mint írtam vannak egyedi eltérések,a hogy a szexualitásban is bő a sáv az abszolut melegektől az abszolut heterókig. Ugyanis vannak férfias nők, ahogy nőies férfiak is.
Azt meg antropológiából illene tudni, hogy az ember evolúciója során több mint egy millió évig a férfiak vadásztak/halászta mig a nők gyűjtögettek, gyerekeket neveltek, a tűzre vigyáztak. Ez az illető területekne komoly szelekciós hatásokkal járt, kiszűrve az alkalmatlanokat. Márpedig a vadászat/halászat változatos, de koncentrált figyeléssel jár, mig a gyűjtögetés a szórt figyelmet követeli meg. Az utóbbi 7-8.000 év ezen már nem sokat változtatott, pláne az utóbbi évszázadok.Humánetológia.

bölcsbagoly 2014.11.21. 22:16:31

@jacint70: nehéz a felfogásod, mert a legtöbb iskolának van ilyen terme, viszont a kényes szülők szerint több is kellene legyen iskolánként, nehogy elolvadjanak/ázzanak a csemetéik. Tessék humánusan a padban tartani a kölyköket, meg ne fújja őket a szél! nagy az isten állatkertje, csak láthatóan alacsony a keritése....

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.11.21. 22:23:57

@bölcsbagoly: De mi kifogásod van az ellen, hogy az állam jégpályákat építsen az iskolákban?
Sokkal ésszerűbb téli sport a korizás, mint a síelés egy olyan országban, ahol nincsenek magas hegyek...
Ja, és mi van akkor, ha a gyerek - aki nincs hozzászokva ahhoz, hogy egy órát ázik klottgatyában az esőben - megbetegszik, esetleg tüdőgyulladást kap, a szülőnek meg otthon kell maradnia vele hetekig? Ekkor kiesik a termelésből, ami nagyobb károkat okoz, mint az, hogy a gyerek nem szokja meg az esőben klottgatyázást?
Ja, és ne haragudj a nehéz felfogásom miatt, és köszönöm, hogy már órák óta a számítógép előtt ülsz miattam, ahelyett, hogy kinn edződnél a csillagfényes, kristálytiszta égbolt alatt a jó levegőn!

Nyers Anna · https://szelaviblog.blog.hu/ 2014.11.21. 23:03:55

Elolvastam a bejegyzést, és egyetértek az abban foglaltakkal, egy dolog azonban nem hagy nyugodni. Ez pedig rögtön az elején olvasható, a bemutató óráról írtak. Szintén gyermekes szülőként elképeszt engem, amit szülők leszűrnek az iskolákról, tanításról ezen órák alapján. Szülők rendre elájulnak, milyen szuper az oktatás, a helyes, lelkes pedagógusok szuper órákat tartanak, játékosak, ötletesek, stb. Ez szinte mindig szemfényvesztés. A valóság az, hogy az órák unalmasak, a gyerektől elvárják, hogy egész nap csöndben üljön szar feladatlapok, könyvek fölött, és szépen felyelmezetten körmöljön. De leginkább ne legyen gyerek. Csak meg kellene ilyenkor kérdezni a gyereket: - Mondd csak, kisfiam, máskor is ilyen az óra? Meglepődne sok szülő, mit mond a gyerek :( (Tisztelet a kivételnek)

Mach Péter 2014.11.21. 23:26:02

@Nyers Anna:

A szülők általában beszélgetnek a gyerekükkel. Speciel én is szoktam. ;-) S a többségünk hosszú hónapokig keresi gyermekének a legjobb iskolát, a legszimpatikusabb, elkötelezett tanárokat, mi is ezt tettük.

A fiaim szerint az órák nem unalmasak, tényleg gyakori az egy hetes csoportfoglalkozásos óra, tehetséggondozás és felzárkóztatás is van.

Élvezik, még számomra teljesen érthetetlen módon az erkölcstant is sikerült a pedagógusoknak tartalommal megtölteni, s minden félelmem dacára élvezik azt is.

A tankönyvpiac államosítása miatt az elsős tankönyvek tényleg szarok, ezért él minden tanár alternatív módszerekkel. A gyerekes szülők munkahelyeiből él a fénymásológép-értékesítés hazánkban.

Amúgy bevezetőben utaltam is rá, hogy tisztában vagyok vele, hogy a gyerekek napok óta erre készülnek, az oktatók is, és nem ilyen egy normál óra.

Nyers Anna · https://szelaviblog.blog.hu/ 2014.11.21. 23:59:06

Biztos vagyok benne, hogy nagy körültekintéssel választottak iskolát, és hogy valóban léteznek lelkes pedagógusok, jó iskolák. Ezért is írtam, hogy vannak kivételek. A én kisebbik lányom elsős, ő is rendkívül lelkes, és amennyire tartottam tőle, mégis az erkölcstan a kedvenc tantárgya. Ezzel együtt fenntartom, amit írtam, mert egy-két kivételtől eltekinteve, az a jellemző az oktatásra, és szerintem sokszor a szülők sem kellően körültekintőek/érdeklődők. ( Itt nem feltétlenül önökre gondolok ;)
Már csak azért is fenntartom az iskolákról, tanórákról a véleményemet, mert más nem igazán magyarázza, hogy szinte nagyítóval sem találni olyan negyedikest, aki szeretne iskolába járni :( Addigra hova tűnnek az érdekes, színes órák?

Girhes Joe 2014.11.22. 00:01:47

@élhetetlen:

Azt persze nem is mondtam, hogy a vázolt elképzelés tökéletes lenne, ellenben az ellenérveidet nem értem. Akkor szerinted teljesen rendben van az, hogy az ember tizensok évig csakis azért tanul meg egy csomó kevéssé használható elméleti/lexikális tudást, hogy "tanuljon tanulni", miközben a gyakorlati életnek a közelébe se megy, és huszonévesen se tudja, mégis mi a fityfene érdekelné? Mégis, ez a "tanulás tanulása" szerinted akkora őrdöngősség, hogy erre önmagában tizenvalahány év kell, és bármiféle életszagú tudás átadása emellett lehetetlen és/vagy fölösleges?

Mellesleg én is infós vagyok, szóval ha valaki, hát én egész biztosan nem gondolom, hogy csak a kétkezi munka a munka. De ettől még röhejesnek tartom, hogy emberek érettségiznek (érett... hahahahahaha) le úgy, hogy dolgozó embert (a szellemi dolgozót is ideértve) maximum a tévében láttak.

élhetetlen 2014.11.22. 10:15:16

@bölcsbagoly: Köszönöm a felvilágosítást. Ha te nem vagy, hülyén halok meg, és azt hiszem, hogy egyik ember koponyájában egy agy van, míg a másikéban több. (processzor). Megismétlem, mit írtál. „ahol koncentrálni kell, ott jobbak átlagban a férfiak!”” és „viszont szórt figyelemben jobbak is lehetnek sok nőnél". Még az értekezésed elolvasása után sem értem, ezt a következtetést miből vontad le. Tudod, kicsit úgy hangzik, mintha a férfiak úgy általában jobb szellemi képességekkel rendelkeznének, mint a nők, pedig általában csak erősebbel.

élhetetlen 2014.11.22. 11:17:56

@Girhes Joe: Bocs, tegnap már kikapcsoltam. Igen, szerintem teljesen rendben van. A tanuljon tanulni csak a folyamat összefoglalása volt részemről, mert ugye, azért elég sok ismeret ráragad az emberre ezen idő alatt. Ráadásul szerintem pont azokat a dolgokat kell megtanulni, amik a hétköznapi életben nem láthatók. Csak egy szélsőséges példa, belebotlik egy festménybe, de nem érti, mert nem tanult görög mitológiát. Jobb, ha tanul. Az, ami később feleslegesnek tűnik, úgyis kihullik majd. Az élet nem csak a gyakorlati élet. A „bármiféle életszagú tudás” elég tág fogalom. Mit tanuljon meg valaki 18 éves korára kötelezően. Mozdonyt vezetni, vagy padlót lerakni? Nekem még általánosban volt egy év, amikor volt valami politechnika óra, ahol föztünk zöldségleves, vartunk egy kis kötényt, és csináltunk egy kis állólámpát, aminek a talpát is nekünk kellett kifaragni, és nekünk kellett összeszereni is. Nem mondom, hogy haszontalan volt, de annyit nem is ért, nem lettem ettől szakács. Egy 14 éves még gyerek. Ne akard, hogy megtanuljon egy szakmát, főleg úgy, hogy mellette szígorúan csak az általános műveltség, mert akkor nincs esélye még idejekorán, veszteség nélkül változtatni. 18 évesen sem tudja, mit akar, Tököl még egy kicsit, aztán vagy megtalálja az igazit, vagy végigdolgozza úgy az életét, hogy utálja, amit csinál, de még mindig jobb, mint 14 évesen belemászni valamibe. Aki meg tudja 14 évesen, az most is megteheti, hogy elkötelezze magát, nem kellene ezt erőltetni.

les miserables 2014.11.23. 06:41:17

@bölcsbagoly: @élhetetlen: Hollandiában élek lassan 8 éve.Kömüvesként dolgozom egy holland ( nem arab vagy töröknek ) cégnek ahol kezdtem.A munkások mind szakmunkás !Mellé C+E jogositvány ,nehézgépkezelő ( bagger 7 Tonnás ) villástargonca jogis a melosok felénk van! Mindegyik alapból perfekt angol nyelvből de nem ritka aki mellé németül és franciául beszél !120 lakásos lakoparkot 1 azaz egy db épitész technikus koordinál.Reggel annak a 25 embernek személy szerint kiadja a munkát ami elkészül MINDIG IDŐRE !Sosincs csúszás !Példa az erős szél ,leboritotta a falat .Másnapra készen kellett lennie ujból ,hiszen a kapcsolodó viz és villanyszerelés ez kellett.Semmi gond fönök szólt maradsz ?Naná 125 % + a vacsorát amit interneten rendel ( kötelező ) azt eszem amit akarok .Este 8-a megcsináltam a melot,emilben fénykép a fönöknek hagy aludjon nyugodtan X DD .Nos a lakopark a határidőre mindig kész hibajegyzék 0 % .Mivel Budapesten is dolgoztam hasonlo épitkezésen láttam : 2 épitészmérnők 10 technikuspotló hajcsár müvezető,20 semmit sem végző alvállalkozó és 80 db brazil gépsor aki annyira képzett hogy ha tudja hogy két tégla közzé malter tesz az már fal.Esetleg a román traktoros tanitja a falazás rejtelmeire az ukrán juhászbojtárt !A lakopark sosem készül el időre viszont a hibajegyzék 70 % hibát talál de ha nem kennék meg az átvevőt 90 % lenne az a szám .Szóval gimnáziumokra semmi szükség !Technikus és szakmunkás képzés kell ,nagyon jó angol és német nyelvtanitással egybekötve !Az egyetemeket is lehetne " felezni " A szinvonal emelése létfontosság és ezért FIZETŐSSÉ kell tenni !Tehát aki tanulni akar az fizesse meg a diplomája árát.Most ezért fél Budapest jogász végzett vagy egy büfé és népmüvelő szakos diplomás.Ha beszél angolul még pincér is lehet belőlük Londonban vagy egy tengerjáró luxushajon.De mosogatni is remekül lehet ezekkel a diplomákkal .Jo de nem Mari néni fizesse meg aki takarit havi 50 000 ft-t.

hoplita 2014.11.23. 07:59:31

@Sir Galahad:
".... Az alacsony színvonalon, fölös létszámban kiképzett érettségizettek jelentős része munka nélkül tengődik, szakmunkásból meg, ami biztos megélhetést nyújtana, hiány van. Miért kellene ezt a helyzetet konzerválni?..."

Ez a helyzet a szándékok ellenére is konzerválódni fog. Több okból is.
legfőképp azért, mert a fizikai szakmunka nincs megfizetve.
Hiány lenne? Lófaszt. Csak hiába keresel 100 ezerért ács-állványozót, mert csak a szakma alját kapod meg, olyat, amelyik egy százas szeget nem tud egyenesen beütni...mert a java kinn dolgozik és félgőzzel keresi meg ennek akár az ötszörösét is.
Amíg ebben nem történik változás, addig nemcsak a dokikat, de a céencé forgácsolókat is nyugatnak képzünk.

Itt van az eb elhantolva, eftásak.:)
Csak ugye a blogok világában meglehetősen alulprezentáltak a fizikai melót végző muksók, itt a szobatudós köldöknézegetők és az agybajos pártcsicskák osztják a nemlévőt.:)

les miserables 2014.11.23. 09:28:34

@hoplita: Na most azért ezt meg kell változtatniuk mert akkor az ország csődbe kerül.Vagy megfizeti a melóst aki termel ,vagy ....nincs más út !Most tetszik hogy a szociális segélyeket megszünteti ( 26 éve nem kellett volna bevezetni )de az eü ellátást is gyökeresen meg kell változtatni.Aki nem fizet, annak ne járjon semmilyen ellátás,kivéve életmentés !Meg aki börtönbe csücsül az fizesse meg a saját ellátását .Mint ez Hollandiában, a rab napi 16 €-t fizet minden napra amig csücsül és persze a kárt is behajtják rajta .Igaz ehhez az igazságszolgáltatást is át kellene alakitani meg a magyar rendőr is vagy fusson a tolvaj ,rablo után ,ha meg nem éri el akkor küldjön golyót a hátába mint Dél Afrikában vagy Amerikában !Orbán Viktort a mostani pereputtyával az összes volt kommistával együtt ki kell tiltani ÖRÖKRE a politikai életből .Szakértő kormány kellene ,hiszen a 24 -k órán már túl van Magyarország csak a káosz erősödik tovább és jönn a kollapszus.

élhetetlen 2014.11.23. 14:59:49

@les miserables: Sok mindenben igazad van. Egy dologban nincs, hogy egy gyereknek 14 évesen kelljen eldöntenie, hogy mivel akarja eltölteni az életét. Van olyan is, aki tudja, például az öcsém, aki háromévesen már megmondta a hangjáról, hogy milyen típusú kocsi megy az utcán, magyarul autóbuzi, tanulni sokat nagyon nem szeretett, elvégzett egy karosszéria lakatos szakiskolát. Ez is felesleges volt, (pontosabban arra volt jó, hogy korhatár előtt kapjon jogosítványt), mert egy napot sem dolgozott a szakmájában. A kamion az istene, öt évig dolgozott Németországban (ott tanult meg németül), most magyar cégtől zömmel Moszkvába jár, jól elboldogul a ciril nyelvterületeken is, mert a nyelv ragad rá, mint a kosz, Angliában is elboldogul, és nem akar mást csinálni. Most képzeld el, hogy 14 évesen beiratták volna egy építőipari szakiskolába. Érted, hogy mit akarok kihozni ebből? Az érettségi kitolja a választás idejét, ami nem baj.
Még a középiskolákról. Az én időmben volt gimi, technikum, szakközépiskola, szakiskola. Én technikumba jártam, ami azt jelentette, hogy megkaptuk a teljes gimis anyagot, nem könnyítve, és a szakmát hozzá, és nem négy, hanem hét tantárgyból érettségiztünk kötelezően, plusz szombaton műhelygyakorlat, mikor a gimisek már pihiztek. Imádtam, de ha nem imádtam volna, akkor még elmehettem volna bölcsésznek is, ha úgy gondolom, (mert megvolt a teljes gimis anyag). A szakközépből (mert volt érettségi), lehetett menni tovább is. A szakiskola az, ami befejezett (meló mellett érettségi, felvételi, irreális), és, ha 14 évesen eltolta a választást, akkor kakukk. És most ezt nyomja a kormány. Abban nagyon igazad van, hogy aki tudja 14 évesen, hogy mit akar, kapjon sokkal színvonalasabb képzést, de ezt meg nem preferálja a kormány, mert még elmegy a paciens az országból.
A diploma. Rendben lenne, hogy fizessen a tanuló, (diákhitel), ha lenne egy normális jövőkép. Egyébként a „büfé” szakos szociális munkásra is nagy szükség van, a baj az, hogy hogy, ha felveszi valaki a diákhitelt, mert elkötelezett, akkor sincs arra esélye, hogy vagy egy szarul fizetett állásból, vagy közmunkásként visszafizethesse öt éven belül, ami normális lenne. Na, jó hosszan írtam, csak szeretném, ha megértenéd az én álláspontomat is.

les miserables 2014.11.23. 15:38:26

14 évesen nem tudja eldönteni ,tudom mert fiam hasonló utat járt be.Kitanult hidegburkolonak ( tőrmelék és sirköves munka ) mert az iskola nem tudott gyakorlati oktatást adni.Ujságban is kerestem neki mestert 200 000 ft kináltam de nem találtam aki gyakorlatra oktatta volna.Nem gond végzett és letett egy nehézgépkezelő + targonca vezető tanfolyamot és Bp-n dolgozott Tesco raktárban egy évet .Majd magánuton programozást tanult weboldalakat csinált.De látta ez nem megy szintén odahaza.Elment Angliába és mivel ott nem ismerik el a magyar tanfolyamokat 3 évig horukkolt egy butorgyárban nevetséges fizetésért.Majd meggyöztem települjön át Magyarországra .Igy kap angol áttelepülési segélyt és most végzett C kategoriával.Januárban kezdi a + E kategoriát és kamionozni akar ő is.Mivel perfekt angol és lenygelül is megtanult fényes jövö áll előtte pedig 25 éves mult .De továbbra is ezt irom semmi szükség ennyi humán szakra .Inkább 10 osztályos érettségit ado iskolák kellenének angol nyelv oktatással .Egyébként itt apa hozza a fiát a céghez sokan vannak igy de ehhez a bér se piskota !Jobban keresünk mint aki az irodában dolgozik.Sőt sokan részmunkaidőben 4 orát dolgoznak ( könyvelés stb ) majd este csomaot vagy reklámot ,ujságot hord a postáról !Mig nekünk szakiknak emeltek minden évben a pénzen az irodában a diplomások minimálbérért dolgoznak !Ez volt a feltétel vagy becsuklik a cég és igy mindenki munkanélküli lett volna .62 éves leszek de még fél éve én is vasárnap tanultam tanfolyamokat végeztem hétközben pedig dolgoztam .Itt küzdeni kell nagyon ha az ember elesik ,átgázolnak rajta !67 év amugy a nyugdijkorhatár Hollandiában férfinak nőnek egyaránt .Kivéve ha 20 évesen eldönti hogy 40 évig tőbb nyugdij járulékot fizet .Diploma kell, de ez ami most van káosz .Nem azért kell a diploma " nyelvvizsgával " hogy valaki rokon besegiti egy láblógató állásba hanem hogy produkáljon abból amit tanult .Igaz ehhez a magyar oktatásnak gyökeresen fel kéne pörögni ,mint itt .

Sir Galahad 2014.11.24. 12:22:36

@hoplita: Bocsánat, de ellentmondásban vagy saját magaddal. Szerintem igenis sok fiatalnak jelentene megoldást, ha nem egy haszontalan büfé-ruhatár szakos diplomával lenne munkanélküli, hanem lenne egy jó szakmája. Igen - akár külföldön.

Nátán Apfelbaum 2014.11.24. 12:31:22

De beteg már!
Egyszerű kereskedőként sem viszem haza a munkám,
vagy keverem össze a családot az üzletfeleimmel,
sőt eszembe sem jut posztolni róla.
süti beállítások módosítása