HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) Földesi Gyula (26) földesi gyula (15) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Stadion helyett közösségi kertet a Duna-partra!

2014.10.10. 23:54 Mach Péter

Nyáron megbukott a fideszes városvezetés stadionépítési terve a Duna-parton, most pedig megkezdődhet a a part rekonstrukciója is. A ciklus legnagyobb ellenzéki sikerének örülhettünk a tegnapi alapkőletételnél. 

Négy éve módosító javaslatomra került be prioritásként a kerület négyéves gazdasági programjába a Duna-part rekonstrukciója és egy rekreációs övezet kialakítása. Szabados Ákos polgármester akkor befogadta a javaslatot és így a fideszes többség kényszerhelyzetbe került, vagy megszavazza a fejlesztést vagy az egész négyéves gazdasági programot le kell szavaznia. Bánó Miklós fideszes képviselő ugyan próbálta kivetetni a programból, hogy külön szavazzon róla a testület (s leszavazhassa a Duna-part megnyitását a fideszes többség), de szerencsére nem járt sikerrel és négy év után végre megkezdődnek a fejlesztések.

csónakház.jpgACCamera_11_R.jpg


A megújuló hullámcsónakházak alapkőletétele a ciklus legfontosabb fejlesztése és meghatározza Pesterzsébet fejlődését. A projekt túlmutat ugyanis egy egyszerű felújításon. A fejlesztésnek köszönhetően kinyitjuk a Duna-partot az itt élők számára, új közösségi terek létesülnek és ez hosszú távon biztosítja egy É-D irányú kerékpáros útvonal kialakítását, a Jódos- sós fürdő rekonstrukcióját is.

Ráadásul közösségi kert és egy új játszótér is helyet kapott a terveken. A Duna-parton élő kétgyermekes családapaként tudom, hogy a Duna-parton épült Mediterrán lakópark egyik sürgősen megoldandó problémája, hogy a beköltöző családok gyermekei kinőtték a játszótereket, és szükség van egy iskoláskorú gyerekek számára kialakított közösségi térre is.

06_latvany1.jpgS bár egyelőre nem a Kör Kert építése kezdődik meg, hanem a csónakházak mellett létesül: de lesz közösségi kert Pesterzsébeten is. Két éves küzdelem után úgy tűnik sikerrel jár kezdeményezésem: 2012 októberében nyújtottam be a javaslatot, akkor Bánó Miklós fideszes képviselő levetette napirendről mondván aki akart az eddig is tudott kertészkedni, hiszen a Helsinki úton is mindenki ezt teszi (nyilván erkélyen vagy a járdán), majd novemberben a fideszes többség ugyan az elvi támogatást megadta, de a 2013. évi költségvetésben ígéretükkel ellentétben forrást nem biztosítottak hozzá. Most a sikeres pályázatnak köszönhetően a forrás is biztosított.

Cam_12_R.jpgA pályázat benyújtásakor írtam: „A Köz Tér pályázatra elkészülő, és azóta már benyújtott kerületi pályázat ha megvalósul még így is élő közösségi tereket hozhat létre ezen a területen. Az elhanyagolt és pusztuló csónakházak felújítása és tartalommal megtöltése rengeteg lehetőséget nyújt az itt élőknek. Nyitott kérdés persze hogy a soha meg nem valósuló Mediterrán-stadionnak fontos-e külön lejárót építeni, de várhatóan ennek eldöntése már '14-ben a frissen megválasztott új városvezetés feladat lesz.”

Nos ez eldőlt, a stadion-híd ugyanis nem épül meg, hiszen stadion sem épül a Duna-parton. Szabados Ákos júniusi testületi ülésen elhangzott ígérete szerint ugyanis nem épül meg a Mediterrán-stadion az eredeti tervek szerint. Megbukott a fideszes városvezetés sport-koncepciója. Ahogy Szabados Ákos polgármester fogalmazott: „az élet hozta meg azt a változást, hogy azok a források, amik erre a célra elviekben felhasználhatóak lettek volna, nem biztosítottak. Így a koncepcióban váltani kellett, s ez nem egy rossz irányú váltás. Minőségileg nem fog a labdarúgás hátrányt szenvedni.”

választ 2_1.png
Még a Nemzeti Együttműködés Rendszerében sem épülhet meg egy, a lakók ellenkezése, és ellenállása, az elfogadott Duna-parti fejlesztési terveknek ellentmondó stadion egy zöldövezeti lakótelep és a főváros egyik utolsó természetes partszakaszának közvetlen környezetében. Nem sikerült felnőnünk Felcsúthoz, nem vált méltó versenytársává, futball nagyhatalommá a Mediterrán-lakópark. 973 lakót kérdeztünk meg a tervekről, háromnegyedük ellenezte a beruházást. Nekünk volt igazunk és nem a stadionépítést erőltető FIDESZ-frakciónak.

Két nappal a választások előtt fontos visszajelzés számomra, munkával, a lakóközösség igényeinek felmérésével, részvételi módon meghozott döntések határozott képviseletével megbontható a NER rendszere is.

Hiába akar Bánó Miklós és frakciója stadiont építeni egy csendes, zöldövezeti lakópark mellé a Duna-partra, hiába próbálják megakadályozni, hogy újra a kerületieké legyen a Duna-part és együtt nevelhessük és gondozhassuk növényeinket. Ha kiállunk önmagunkért, a közösségért, a lakókörnyezetünkért akkor nem veszíthetünk!

Vasárnap menjünk el, és szavazzunk a Duna-part és Pesterzsébet jövőjére: rendezzük közös dolgainkat!

10321810_783263561707006_8812223650422447258_o (1).jpg

1 komment

Címkék: közösségi kert Mach Péter Duna-part Bánó Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr136779195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlmax 2014.10.13. 00:56:17

Közösségi kertek felújítására találtam egy jó pályázatot, érdemes megnézni: glurl.co/zoldulj
süti beállítások módosítása