HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Nemzeti italboltok helyett alkoholstratégiát!

2014.09.04. 10:02 Mach Péter

Mégis jönnek a nemzeti italboltok? A FIDESZ a tudásalapú helyett az alkoholalapú társadalmat választja?

nemzeti_italbolt_03.pngA Párbeszéd Magyarország politikusaként akár örömmel is fogadhatnám a hírt: Magyarország a skandináv modellt választja. De nem, nem a (köz)munkaalapú társadalom helyett vált prioritássá a tudásalapú társadalom bevezetése. Erről három nappal a tanévkezdés után, a tankönyvellátás fejreállásának és a közoktatás szisztematikus leépítésének második évében beszélni több, mint cinizmus lenne.

Orbán Viktor kormánya az alkohol árusítás esetében követi a skandináv modellt, annak is csak egy részét. A FIDESZ-közeli a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság szerint eldőlt és a dohány után az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül.

A lap úgy tudja, hogy az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, annak megvalósításáról pedig már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. Információink szerint a tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják ki, tehát törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait. Az is biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.

A Nemzeti Cinizmus Rendszerét pontosan jellemzi, hogy a kormány prioritásként kezeli, hogy az alkoholfogyasztás reklámozása egyre fiatalabb rétegeket érjen el. A Magyar Turizmus Zrt. közpénzből reklámozza a pezsgő- és habzóborfogyasztást. Sőt, versenyt hirdet a fiatalok között, hogy minél több hasonló terméket igyanak. Ott, ahol elképesztően magas az alkoholisták száma. A hatóság szerint mértékletességre sarkall a kezdeményezés, az orvostársadalom ezt máshogy látja. Majd annak hasznát saját klientúra építésének folytatására kívánja fordítani.bologsag_bub_nagy.jpg

Adómentessé tette a pálinkafőzést, így egyre kevésbé kontrollálja a minőségbiztosítást, most az államosítással növeli a szürkegazdaságot.

A trafik-mutyi után jöhet az italbolt-mutyi. Hiszen a korrupt, politikailag vezérelt trafiktenderek botrányaiból mindenki megtanulhatta, hogy milyen az, amikor Orbán Viktor kormánya belenyúl a kereskedelembe.

A nemzeti dohányboltok rendszere az eddigi adatok alapján nem hozta az elvárt adóbevételeket. A dohányáru árának emelkedése miatt csökkent a fogyasztás (ez a siker része), egyre olcsóbb, rosszabb minőségű és egészségre károsabb termékeket fogyasztanak a vásárlók (ez egészségügyi szempontból hosszútávon borzalmas állapotokat okoz), illetve jelentősen nőtt a feketekereskedelem.

Most jöhet az alkohol esetében is.

Az alkoholizmus Magyarországon népbetegség, a WHO felmérése szerint tavaly fejenként közel 13 liter tiszta szeszt fogyasztottunk hazánkban.

A nemrég közzétett Global Drug Survey (GDS) nevű kutatás szerint az alkoholfogyasztás a legaggasztóbb. Az elsősorban a fiatalokra koncentráló felmérésen a válaszadók közül 12,1 százalékkal fordult elő havonta legalább egyszer, hogy ha elkezdett inni, nem tudott megállni. 11,6 százalékukkal fordult elő havonta legalább egyszer, hogy nem emlékezett, mi történt vele előző éjjel, 23, 8 százalékuk szeretne kevesebbet inni a következő évben. 46 százaléka pedig maga is úgy látja, hogy ivási szokásai kockázatot jelentenek az egészségére. A munkavállalók 46 százaléka ment másnaposan dolgozni tavaly. Ez az írek után a második legmagasabb arány.

Az egyetlen ország vagyunk a felmérésben, ahol nincs nemzeti alkoholstratégia. Drogstratégiánk van, alkohol nincs, pedig nagy szükség lenne rá. Egyelőre homályos, mi lesz a sorsa a nemzeti alkoholprogramnak: három hónapja semmi hír róla. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma áprilisban még azt közölte, a tervezet kész, már társadalmi egyeztetés előtt áll. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az egyeztetés pontosan mikor kezdődhet meg, s azt sem tudni, pontosan mekkora összeget kívánna fordítani rá a kormányzat. Ehelyett fontosabbnak tűnik az italbolt-mutyi.

Az Együtt-PM támogat minden, a tömény- és égetett szeszes italok kereskedelmét tisztességesen szabályozó erőfeszítést, de nem engedünk semmilyen oligarchikus érdekek által vezérelt új piacszabályozást és újrarendezést.

bolt 1.jpg

 

16 komment

Címkék: alkohol italbolt trafikmutyi alkoholstratégia nemzeti italbolt

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr316667765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2014.09.04. 15:06:23

Nekem semmi bajom azzal, ha egyes termékeket nemzetiesítenek. De akkor vegyék komolyan és folytassák ezt a taktikát! Legyen Nemzeti Kávébolt, Nemzeti Tejtermékbolt, Nemzeti Pékárubolt, Nemzeti Húsbolt, Nemzeti Édességbolt, Nemzeti Ruhabolt, Nemzeti Számítástechnikaibolt, stb. stb.
A módszer előnye: Bezárhat a sok nagyáruház és bevásárlóközpont. A helyükre nagyon sok kis bolt kerül, amik emiatt sokkal több munkaerőt igényelnek majd és kevésbé gazdaságosan működnek, így minden drágább lesz és végre beindítjuk az inflációt. És minden termék minősége javulni fog (remélhetőleg).
A módszer hátránya: A lakosság rászokik arra, hogy külföldön vásároljon olcsóbban az ottani nagyáruházakban, illetve minden termékcsoportra külön csempészhálózatok fognak ráépülni. Emiatt végül le kell zárni a határokat, kilépni az EU-ból és felhúzni a vasfüggönyt, meg százezer határőrt kivezényelni a határsávra. (Gondolom a vasfüggöny elemeit a Nemzeti Vasáruboltokban lehet majd beszerezni.)

$pi$ 2014.09.04. 15:10:09

"Mégis jönnek a nemzeti italboltok? A FIDESZ a tudásalapú helyett az alkoholalapú társadalmat választja?"

Igen, a fidesz az alkoholalapú társadalmat választja. Mert gonosz!

Jézusom!

Mach Péter 2014.09.04. 15:59:49

@$pi$:

Nyilván.

De amúgy a kérdés a skandináv modellel kapcsolatos. A FIDESZ az alkoholkereskedelem állami felügyelet alá vonásában követi a skandináv országokat, szerintem pedig a fenntartható gazdálkodás, és az oktatás területén lenne érdemes követni őket.

mrbateman 2014.09.04. 16:33:25

Néha jólesik hisztizni, nem szégyen az!

ui: ez a komment a blogbejegyzés szerzőjéről szól, nem alkalmas a kommentelő pártpreferenciájának, sem a kérdésben elfoglalt álláspontjának meghatározására.

mrZ (törölt) 2014.09.04. 16:36:14

@Mach Péter:
Skandinávia,
mondjuk svédország:

Teljes külső adósság: 1034 mrd dollár.
Ideírom mégegyszer: egybillió dollár!!!

Fentartható?

Tényleg?

anyadmajma 2014.09.04. 16:40:02

@$pi$: F-fel kezdődik, SZ-re végződik, és sok benne a geci, mi az?

Orbán Hazaáruló Viktor ámokfutásának következtében a csőd szélére került az ország, És valahonnan pénz kell a további finanszírozásra. Most épp ez van soron, hiszen itt már 4 éve nincsenek megszorítások meg adóemelések.
Csak azt felejtik el, hogy ha kijózanodnak az emberek, lehet nem lesznek ennyire békések......

Mach Péter 2014.09.04. 16:40:52

@mrbateman:

De akkor mire alkalmas? ;-)

kvadrillio 2014.09.04. 16:42:35

ahhhhaaa....féltem a családokat, meg egyéb trutyi-duma ! és kiadom a kaszinókat andikának hagy nőjenek a milliárdjai nekijehhh !
AMELY KORMÁNY AZ EDDIG BEÁRAMLOTT UNIÓS MILLIÁRDOKAT LENYULTA, AZ MENJEN INNEN A PICSÁBA TELJES VAGYONELKOBZÁS UTÁN !!!!!Lázár: Sose kaptunk még ennyi pénzt
000 DV1787485
Index
2014. 09. 02. 08:13
Előzmény (2)

Lázár lezsírozná az aszfaltügyet
Jöhet az uniós pénz

Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy korábban nem látott mértékű tőkeinjekcióra számíthatnak a kkv-k, és jelentős autópálya-építési program is indul, hogy a tervek szerint 2018-ra minden sztráda elérje az országhatárt.

A múlt héten elfogadott megállapodást várhatóan szeptember 11-én írja alá Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke - mondta a miniszter, nagy sikernek nevezve a megállapodás megkötését, különösképpen azért, mert "manapság sokan próbálják nyomás alatt tartani az EU-t, hogy pénzügyi vagy politikai szankciót alkalmazzon Magyarországgal szemben".

A 2014-2020-as fejlesztési időszak érdemben fogja megváltoztatni az országot, a támogatás egy sokkal versenyképesebb, gyorsabban növekvő gazdaság feltételeit biztosítja

- mondta a Miniszterelnökség vezetője, közölve, hogy az első pályázatok még idén ősszel megjelennek, a pénzkiosztás rendszere pedig

az eddiginél sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, bürokrácia- és korrupciómentes lesz.

A politikus a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy míg 2007-2013 között Magyarország az uniós pénzek 16 százalékát tudta gazdaságfejlesztésre fordítani, addig ez most 60 százalék lesz, a fennmaradó 40 százalékból pedig a humán- és reálinfrastruktúrát korszerűsítik.

MENJEN MINDEN EDDIGI ROHADT CSALÓ KORMÁNY A P.BA INNEN !!!!!

kvadrillio 2014.09.04. 16:46:52

@kvadrillio: NEM SZTRÁDÁK KELLENEK ! STADIONOK SE KELLENEK ! A BEJÖVŐ ÚJABB 7 ÉVES CIKLUSRA MAGYARORSZÁG NÉPÉNEK JÁRÓ 12 EZER MILLIÁRD FORINTOT VÉGRE A MAGYAR NÉP RE KELLENE KÖLTENI !!!!

NEM HOLOKAMUKRA, NEM HOLO-2X 50 %-OS ÉVENKÉNTI JÁRULÉKEMELÉSEKRE, NEM ZSINAGÓGÓGÓGÁGOKRA-ÉS HOLO-EMLÉKMŰVEKRE, HANEM A MAGYAR NÉP, A MAGYAR EMBEREK JOBB ÉLETSZÍNVONALÁRA !!!!!!!

AMERLYIK KORMÁNY NEM EZT CSINÁLJA, VAGYONELKOBZÁS UTÁN MENJEN EL ABBŐL AZ ORSZÁGBÓL !!!!!!!ELÉG VOLT BELŐLÜK ! A LERNYÚLÁSOKBÓL !!!

kvadrillio 2014.09.04. 16:48:24

....A NA MÉG FÁJNAK KISSÉ AZ ÜLŐIDEG-GUMÓIM, EZÉRT NEM NYELVELEK TOVÁBB ITTTTEN...:o)

maxell birka meghízott hegesztő 2014.09.04. 17:46:23

„Az alkoholizmus Magyarországon népbetegség, a WHO felmérése szerint tavaly fejenként közel 13 liter tiszta szeszt fogyasztottunk hazánkban.”

Ez a statisztika egyszerűen hazugság: én egy kortyot nem ittam, az ismeretségi körömben sincs senki, aki szeretné az alkoholt. Ez a statisztika megint a balliberális média szokásos ferdítése!

Mach Péter 2014.09.04. 17:49:08

@maxell a mindenkit irritáló birka:

Nyilván, majd lesz illiberális WHO és az majd mást mér ;-).

Tudományos libsizmus 2014.09.04. 18:21:07

A Párbeszéd Magyarországért-nak vannak politikusai? Ez nekem új.

Tudományos libsizmus 2014.09.04. 18:32:37

@anyadmajma:
Jómagam Fidesz szavazó vagyok, de ez jó vicc.

zizi77 2014.09.04. 18:53:55

@maxell a mindenkit irritáló birka: magam részéről éppen 1 pohár vöröset kortyolgatok.;)
Egyébként nekem mindegy, hogy nemzetibe kell-e menni az ajándékba szánt szeszért. Nem napi téma, így baromira belefér.

bulista 2014.09.05. 14:04:43

@maxell a mindenkit irritáló birka: Aztán hol van az a haza, ahol te állítólag nem iszol, (nagyo)kos???
süti beállítások módosítása