HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) orbán viktor (5) Orbán Viktor (14) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Kinek az ölébe ül a Jobbik Pesterzsébeten?

2014.05.22. 11:04 Mach Péter

Komoly csörte zajlik az áljobboldalon: KGBélát támadja most minden fideszes potentát, aki él s mozog. Az áprilisban hatalmasat bukott csepeli rezsibiztos, az újabb négy évre bizalmat kapó miniszterelnök és a többiek: mind hazaárulás, kémkedés gyanújáról beszélnek.

fj_1.jpgA furcsán indult kémügy (ismét kormány közeli média szellőzteti az ügyet, majd némi habozás után komoly kormányzati beleállás) számos olyan problémát vet fel, ami eddig is nyilvános volt, csupán a kormánypárti média szándékosan nem foglalkozott vele eddig. 20% feletti Jobbik eredmény a választásokon, megroppantható a - korrupciós ügyeibe belegabalyodó, belső hatalmi harcait megoldani képtelen – MSZP és a FIDESZ keselyűi azonnal lecsapnak. A választási kampány során gyanús ügyeiről ismertté vált kampányfőnök bőrfejűek társaságában, a Jobbikos táskahordozó ellen pedig kémkedés vádja. A narancsos bulvár és trashmédia ettől hangos napok óta, mémek, videók…

C_4_foto_1097142_image.jpgS mi történik eközben Pesterzsébeten?

  • A nemrég felesküdött jobbikos képviselő a testületi ülésen feladva a se ide – se oda pozícióját, látványosan beleült a FIDESZ-frakcióba, szinte Pálfi fideszes képviselőtársam ölébe.
  • Majd furcsa fideszes kooperációnak köszönhetően ontja magából a befogadott képviselői indítványokat. Szakmailag egyik sem kiérlelt, komoly munkájába is kerül a fideszes képviselőknek elfogadható, érdemi javaslatot gyúrni belőle, de valamiért most ez hirtelen fontossá vált számukra, így időt és energiát nem kímélve megteszik ezt a szívességet.
  • A bizalom kölcsönös: a volt ellenzéki párt képviselője most már jó szívvel szavaz a fidesszel költségvetést érintő pénzügyi kérdésekben is.


Szép barátság, csírázó kapcsolat tanúi lehetnek a közélet iránt érdeklődő kerületi polgárok.

  • De vajon tud-e erről a kooperáció, az együttműködés útjára lépő pártok országos vezetése?
  • Vajon parasztvakítás csupán a fideszes kampány arról, hogy megállítanák a magyar helyett orosz érdekeket előtérbe helyező JOBBIK térnyerését hazánkban?
  • Vajon Putyin pincsi kutyái csupán látszólag ugatják meg egymást, s valójában násztáncukat járják?
  • S mit szól mindehhez a kerületi FIDESZ-MSZP parlagfű koalíció másik tagja?
  • A szocialista polgármester is tárt karokkal fogadja őket?

jobbiko.jpg

13 komment · 1 trackback

Címkék: MSZP FIDESZ JOBBIK

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr196194767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A FIDESZ kampány sunyi csúsztatásai 2014.05.22. 16:24:27

Levelet kaptam a Viktortól.  Ez még önmagában nem késztetne írásra, hisz kampány van, amikor minden párt szükségét érzi, hogy a levelesládám teleszemetelésének útján próbáljon meggyőzni a maga vélt vagy valós igazáról. Ez egy ilyen műfaj.  Viszont el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mach Péter 2014.05.22. 13:25:48

@maxval a gondolkodó birca:

Mondjuk ez miben válasz arra a felvetésre, hogy a kerületben összeáll a Jobbik-Fidesz-MSZP parlagfű koalíció?

Amúgy a videó szerintem fontos, bár a francia szélsőjobb kapcsolatrendszerét nem ismerem. Készséggel elfogadom ha szerinted ez a része hibás. A Jobbiké nyilván kevésbé, erre a zűrős finanszírozás - 2011-ben az ÁSZ lazán annyit állapított meg, hogy a vidéki és egyéb költségek és azok forrásai nincsenek benne a könyvelésben - is támaszt nyújt.

♔batyu♔ 2014.05.22. 14:57:15

Tudod mi "csak" a probléma? Az, hogy az orosz kapcsolatok nem gáz. Az Izraeli az viszont gáz.

Ne vedd antiszemitizmusnak, inkább köszönd meg, hogy segítettem.

a Viking 2014.05.22. 15:03:28

Nem tudtam , hogy az LMP-ben is dívik az összeesküvés elméletek gyártása. Csak gratulálni tudok :(

♔batyu♔ 2014.05.22. 15:05:17

Az LMP-t vajon miért pénzelik a "Norvégok"?

Kacsura 2014.05.22. 15:14:50

@♔batyu♔: Szerintem ideje megváltoztatni a nevedet
KÖPÖNYEG-re.

♔batyu♔ 2014.05.22. 16:00:14

@Kacsura: Miért haver, mert nem tetszik amit írtam? Ez akkor is így van.

Kacsura 2014.05.23. 09:38:32

@♔batyu♔: Nem csalódtam benned. Nem, nem azért.

Fejes Tóth Gábor 2014.05.24. 16:49:12

Kedves Péter!

Érdeklődéssel olvastam a blogod rólam – és a Jobbikról szóló legújabb bejegyzését. A kérdéseid felvetése valóban nem jelentéktelen, de ha megengeded segítek, és adok hozzájuk néhány választ, hogy tisztábban lásd a helyzetet.
Azzal indítottad a „furcsaságok” felsorolását, hogy látványosan feladtam egy „se ide-se oda” pozíciót, és a Fidesz frakció „ölébe” ültem. Nekem ott kezdődik ebben a probléma, hogy csak politikai sakkozás terén próbálod értékelni a pozícionálást, mintha egy kérdés eldöntése a merről fúj a szél? mentén lenne elsősorban megválaszolható. Ez is egy megoldás persze, de bármily hihetetlen is, engem ez csekély mértékben érdekel. Azért szavazzak le egy költségvetési módosítást, mert „ellenzéki” vagyok? Ez elég válasz? Vagy azért szavazzak meg egy javaslatot, mert más is az Igen-t nyomta meg? Mondjuk olyan, akivel jóban vagyok – vagy olyan nem, akivel rosszban? Ez lenne a rendezőelv? Segítek: nálam nem.
De maradjunk egy kicsit a konkrét példánál, amit a bejegyzésedben ellenem felhoztál, az áprilisi költségvetés-módosítást! Valóban nem jelentéktelen dolog, 82m Ft-os összeg elosztásáról szavaztunk. Én rólam mindenki tudja a testületben, és a kerületben is, hogy szakmámra nézve zenész/képzőművész vagyok. Erről van végzettségem. És ezt nem tartom cikinek, sem azt, hogy indokolt esetben segítséget kérjek. Például egy ilyen napirend megszavazása kapcsán. A véleményed alapján azt szűröm le, hogy Te elsősorban ellenzéki pozíciód miatt nem fogadtad el a javaslatot, és nem derült ki, hogy esetleg szakmai érved lett volna ellene. Képzeld: én a testületi ülés előtt megkerestem az előterjesztőt (neem, nem a kerületi Fidesz tagjai azok, nem a Gyula, vagy Pálfi Laci), hanem a pénzügyi osztályvezető helyettest, Kaposvári Nórát. És nem szégyelltem 1-1,5 órán keresztül rugózni vele a táblázatokon, hogy ez az összeg melyik hivatalon kerül hová kerül, és milyen elosztásban. Te ezt megtetted vajon? Vagy Te nem értesz egyet azzal, hogy a Humán Szolgáltató Intézmény bérkompenzációja 3.356e Ft, munkaadói járulékai 906e Ft támogatást kapjon? Hogy a CSILI megérdemel 301e Ft működési célú támogatást? Hogy a Lurkóház Óvoda 413e Ft-ot kapjon tárgyi fejlesztésre? Hogy a Szociális Foglalkoztató személyi juttatásokra előirányozzon 183e Ft-ot? Vagy pl. Te sportbarát ember vagy: a Zodony utcában létesítendő 2 db műfüves futballpálya kiépítése és (ha jól emlékszem) 15 évnyi bérleti díja 27.813 + 6.052e Ft-ot? És még lehetne hosszan sorolni a példákat…. Én ezeket a pénzügyi osztály munkatársaival átnéztem, és a végén azt tudtam mondani, hogy ezeket a juttatásokat támogatni tudom. Te is foglalkoztál ezzel a kérdéssel ilyen alapossággal? Vagy szerinted az lenne a normális, hogy a megfelelő információk birtokában is megpróbáljak egy nagyot rúgni valakibe, mintha ez egy párt, vagy szervezet személyes érdeke lenne? Ez lenne az a bizonyos „másképp politizálás”, aminek a jegyében Te is elkezdted közéleti működésedet 2009-ben?

Fejes Tóth Gábor 2014.05.24. 16:59:55

És ha már itt tartunk! A blog-bejegyzésed címe: „Kinek az ölébe ül a Jobbik Pesterzsébeten?”. Nem ragozom tovább, mert a gyakorlat úgyis igazolja, és igazolni fogja a jövőben is, hogy senkiében. A saját helyem teszem a saját dolgomat. Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogy Te kinek az ölében ülsz most, miután az LMP szavazói jutattak be – és kiigazoltál abból a pártból. Hogy most a PM-Bajnaiék mentén működsz, ezt vajon a választóid hogy értékelhetik? Nem fogok rá választ adni, sem véleményt nem mondok, de azt hiszem, ez sokkal érdekesebb és mélyebb kérdés, az általad felvetett témánál.
De haladjunk tovább a testületi ülések mentén! Kifogásod volt, hogy „ontom magamból a képviselői indítványokat”. Nos, bármilyen furcsa is, de igen, én Pesterzsébet lakossága érdekében, a kerületért tettem le az eskümet, és ezért hajlandó vagyok dolgozni is. És vannak ötleteim, javaslataim. Meg nemcsak nekem, hanem a szavazóimnak is. Meg olyan kerületi lakosoknak is, akik nem az én szavazóim, de megkerestek, mint képviselőt. Ez talán gond? Miért nem az a gond, hogy Te, Mach Péter, milyen kevés indítványt adtál/adsz be? (Vagy akár a többiek is, de ők speciell engem emiatt eddig nem bántottak…). Szóval tényleg az a gond, hogy az észrevételeimet továbbítom a testület felé? És amire már az előbb is utaltam: nem, én nem vagyok politikus, nem tanultam államigazgatást, sem közigazgatást, vállalom, hogy az általam készített beadványokon lehet finomítani. Nem tartom ezt szégyennek. Azt viszont érdemnek tartom, ha ezek közül valami megvalósul. Mert akkor már nem hiába választottak be a testületbe.
Arra sem gondolsz, hogy én is elfogadtam a javaslatok nagy többségét, ami mögött esetleg más képviselő kollegáink ötletei vannak. Rossz lenne, hogy én ezeket nem akarom eltaposni? Mi értelme lenne? De akkor miért furcsa Neked az, hogy a testület többsége elfogadta az én javaslataimat? Talán indokolatlan a piacunk környéke forgalmának felülvizsgálata? Nincs ott elég nagy káosz? Vagy rosszabb lenne az életünk, ha reggelente nem 15 percet kéne várni egy buszjárat indulására? Esetleg kárára van valakinek, ha nem kell kikerülnie egy feleslegesen egyirányúnak maradt utcát, ahol már semmi nem indokolja a behajtási tilalmat a Virág Benedek utca felől? Vagy akkor nem tudom, mi a problémád az elmúlt 3-4 hónapos munkámmal… És elárulok még egy dolgot: ha Te beadsz a saját neveden egy indítványt majd, ami szóljon akár a gyermekétkeztetési keret növeléséről, sprot-létesítmény fejlesztéséről, juttatást a polgárőrségnek, rendőrségnek, vagy bármit – de az érdemes és hasznos, akkor azt is el fogom fogadni. És nem fog leszáradni a kezem, hogy a PM képviselőjének a javaslatát elfogadjam. Vagy akkor szerinted ez is hibás döntés lenne? Jobbikosként el kéne utasítanom mindent, amit Te, vagy más frakciók javasolnak? Miért?

Fejes Tóth Gábor 2014.05.24. 17:01:15

És igen, az én felsővezetésem is tud a döntéseimről, figyelemmel kísérik a munkámat, és én is beszámolok rendszeresen a tevékenységemről. Ezt nem kell bizonygatnom, az őszi lista mindent elmond majd helyettem.
A nagypolitikai és kampány kérdéseket pedig nem keverném ide, mert csúsztat. Én is indulatos leszek, ha a Kovács Béla elleni rágalom-hadjáratra gondolok. Aljas hazugságok mind, bizonyítékok nélkül. De! Ezt nem keverem össze a helyi ügyekkel. Nem a helyi lakosokon, szavazókon, és testületi kollegákon fogom leverni, hogy az én párttársamat valakik bántják. Ez szerintem intelligencia, jóérzés, türelem kérdése. Igyekszem ebben is szinten tartani magam.
Vizualizálsz „nagykoalíciókat” is, köztem, meg a Fidesz, meg még az MSZP között is. De Péter! Igen – Nem típusú kérdésekben, Te mit tudsz tenni?? Bármit döntesz, valaki ugyanúgy fog szavazni még (bizonyára). Hát ez lenne a koalíció? Hogy én ellenzékivagyokakkorazértsemnyomoknekedigentfulladjmegparaszt! – és megszületett egy felelősségteljes döntés? Tudom, hogy eddig nem ismertél, de segítek: én nem így gondolkodom.
Végül pedig egy kérdéssel zártad a bejegyzésed: „Vajon a szocialista polgármester is tárt karokkal fogadja őket?” A többes szám alatt nem tudom, kire gondolsz. De a magam nevében válaszolok. Képzeld el, a polgármesterrel mi már évek óta jóban vagyunk, azelőtt is, hogy én politikával igazán foglalkoztam volna. És bár nem értünk egyet minden kérdésben, nem azonos a világnézetünk – mégis kultúráltan tudunk mindenről beszélni, és együtt is dolgozni. Ez talán rossz lenne? Okos ember barátokat keres és gyűjt magának, mert ellenségekkel nem tud előre haladni. Miért nem azt kérdezed meg magadtól, hogy pl. Téged miért nem látnak szívesen? Akár a testületben, akár a „szocialista polgármester”?. Ne tagadjuk, a testületi üléseken bizony látszik (és ez nekem már hamar feltűnt), hogy ott Neked nincsenek barátaid. Egyedül vagy. Szerinted az, hogy engem szívesebben látnak, az a Jobbiknak szól? Mert nem. Ez az embernek szól, aki valamilyen értéket ott benn képvisel, és vagy lehet vele együtt dolgozni, vagy nem igazán, de az mindenkinek szenvedés. Én úgy tudok együtt dolgozni a kollegákkal, hogy megvan a radikális, nemzeti értékrendem, és ezen keresztül igyekszem előrevinni a kerület életét(még ha nem is óriási nagy dolgokról van szó). És úgy látszik, hogy ez működik. Miért baj ez?
Én megértem, hogy közeledik az ősz, a kampány, igyekszik mindenki pozícionálni, kialakítani az érdekköreit, stb…. De szerintem az ilyen fiktív elképzelésekből született nyilvános vélemények még Neked sem fognak profitálni az önkormányzati választásra. Én ennél szebb, becsületesebb, tisztességesebb kampányt kívánok mindannyiunknak előre is!
Tisztelettel:
Fejes-Tóth Gábor

Mach Péter 2014.05.24. 18:03:02

@Fejes Tóth Gábor:

Amúgy pedig nem vonom vissza a két éve írottakat:

"Az utóbbi hetekben többen kerestek meg és jelezték, hogy nem értik a kerületben miért szavazom néha együtt a JOBBIK-os képviselővel, véleményük szerint a kerület érdekében sem szabad együttműködni még helyi szinten sem antidemokratikus pártok képviselőivel.

Röviden: miért nem zárom karanténba egymagam a JOBBIK-ot?

Másfél évvel ezelőtt azt ígértem ügyek mentén fogok politizálni és a kerület érdekei fontosabbak pártérdekeknél.

Eddig és ezentúl is elhatárolódom akkor, ha valaki a romabűnözés hívó szóval kíván szavazatokat szerezni és valós társadalmi problémákra hamis sztereotip válaszokat adva próbál hatalomra törni.

De eddig és ezentúl is minden olyan kezdeményezést támogatok, amely a kerület valós gondjaira, problémáira jó és hatékony megoldásokat nyújt."

A javaslataid jó ügyek mentén induló, zavarosan fogalmazott, szakmailag vállalhatatlan javaslatok voltak, a fideszes képviselők eddig minden esetben sikeresen átdolgozták és elfogadhatóvá tették, amikor ez megtörtént az esetek többségében támogattam is.

Mach Péter 2014.05.24. 18:30:06

@Fejes Tóth Gábor:

Kedves Gábor!

Nyilván illik hosszabb válasszal is megtisztelnem figyelmedet, meg is fogom tenni.
Addig is röviden:
A legfontosabb nézetkülönbség közöttünk valószínűleg az, hogy meggyőződésem rossz irányba mennek a kerületben a dolgok. Neked pedig nem.

S, igen talán az egyetlen aktív ellenzéki képviselője vagyok a kerületnek, aki emiatt nyilván csekély népszerűségnek örvend az MSZP-FIDESZ parlagfű-koalíció tagjai között.

Alapértéknek tartom a párbeszédet és a kooperációt, a kollaborációt viszont nem.

Én változást szeretnék Pesterzsébeten, mert az elmúlt négy évben a kerület polgármestere lenullázta az előző három ciklus eredményeit, s ez akkor is tragikus teljesítmény, ha hozzá köthetőek azok is.

Oktatás, óvodai nevelés, közétkeztetés, szociális védőháló...

Te pedig egyetértesz a városvezetés munkájával, nyilván némi módosításokkal de elfogadod alapvető irányait.

Három szubjektív megjegyzés végére:
- a költségvetést és annak módosítását csak akkor fogadja el ellenzéki képviselő, ha egyetért az abban foglaltakkal és ami ennél fontosabb, felelősséget vállal annak megvalósításáért. Ellenzéki és többségi képviselők számos ügyben együttműködnek, ami vízválasztó az a költségvetés elfogadása. Azt csak gondos mérlegelés után, indokolt esetben szavazza meg ellenzéki, s nyilván hasonló módon utasítja el esetleg többségi képviselő. Ha valaki az ilyen javaslatokat sorozatban megszavazza az bizony...
- Nem érzem magányosnak magam sem a testületben, sem a kerületben. Talán még barátomként is tisztelhetek közülük néhányat, ezt nem befolyásolja, hogy nem értek velük egyet számos kerületi ügyben. Köztudott rólam, hogy nem gyarapítom a Gyurcsány-hívők táborát, ennek ellenére számos ügyben tudok együttműködni helyi képviselőjével, mert zöld, kerékpárbarát és az itt élőkért dolgozik. Hiszek a csapatmunkában, s ennek is köszönhetjük a sikereinket, azt hogy valós alternatívát nyújtunk Pesterzsébeten és a Duna-parton.
- Remélem nem csak azért szeretnél sikeresen szerepelni az őszi választásokon, „hogy az ilyen 3-5Mach Kőszikláék tudják, merre hány lépés is a határ...,” ahogy az FB oldaladon támogatód javasolja.

További jó blogolvasást!
machpeter.blog.hu/2012/10/31/testuleti_munka_szamokban_913
machpeter.blog.hu/2012/03/13/lehet_mas_a_sporttamogatas_pesterzsebeten_372
machpeter.blog.hu/2012/10/26/testuleti_munka_szamokban_374
süti beállítások módosítása