HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) Budapest (3) budapest (26) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) fidesz (45) FIDESZ (31) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) kiserdő (4) Kiserdő (3) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) kosuti (4) Kosuti (5) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) mach péter (74) Mach Péter (48) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) MSZP (5) mszp (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) pesterzsébet (133) Pesterzsébet (42) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) vas imre (14) Vas Imre (11) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Nyílt levél az ügynökakták nyilvánosságát ellenző pesterzsébeti képviselőhöz

2012.02.27. 15:34 Mach Péter

Schiffer András törvényjavaslatot nyújtott be az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, azaz a kommunista diktatúra ügynökaktáinak nyilvánosságra hozataláról. Magyarország az utolsó kelet-európai állam, ahol ez még 22 évvel a rendszerváltás után sem történt meg!

A kormánypártok a kérdéses ügyben nem szólaltak fel, és az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát egyhangú többséggel leszavazták. Az országgyűlés a törvényjavaslatnak még a tárgysorozatba vételét is elutasította. Nézzük, hogy gondolták kerületünk egyéni képviselői, kell-e tárgyalni erről:

Földesi Gyula, FIDESZ: IGEN
Dr. Vas Imre, FIDESZ: Tartózkodott

Mivel információnk szerint a FIDESZ frakcióban nem volt elrendelve kötelező szavazás és a képviselők lelkiismereti alapon szavaztak értetlenül állunk a történtekkel kapcsolatban. Egyrészt riszpekt Földesi Gyula szavazatáért, másrészt mélységes csalódás erzsébeti képviselőtársának gyáva megfutamodása a valódi döntés elől.

Dr. Vas Imre úgy gondolta, hogy nem fűződik megfelelő súlyú közérdek ahhoz, hogy 22 év után végre tisztán lássuk a múltat, hogy mely közszereplő volt besúgó, ki írta, és ki olvasta a jelentéseket. Mondjuk el neki, hogy ezt mi, a választóik másképp gondoljuk! És neki nem a Fidesz aktuális érdekeit, hanem a választóit kellene képviselnie!

A rövid parlamenti vita felszólalásai elérhetőek szövegesen itt: Schiffer András, Novák Előd, Ertsey Katalin, Schiffer András (válasz).  A kormányoldal nem kívánt hozzászólni.

Néhány gondolatot kiemeltem a felszólalásokból:


Schiffer András:  Jelképes, hogy a mai napon dönt a tárgysorozatba-vételről a plenáris ülés, hiszen tegnap este jelentették be Berlinben, hogy ha minden igaz, akkor egy hónap múlva Németország elnöke az a Joachim Gauck lesz, aki jelképe lett Kelet-Európában a kommunista múlt, az állambiztonsági múlt feltárásának.

Az állambiztonsági múlt feltárásához legalább három alapvető érdek fűződik. Egyrészt aligha lehet erkölcsi cezúrát vonni a jogállam előtti időszak és a jogállam között, hogyha továbbra is minden viszonylagossá tehető, elkenhető, a különböző szerepek továbbra is összecsúsztathatók. Az az átmeneti törvény, amit az Országgyűlés elfogadott, megteremti, legalábbis 20 év után, az alapját annak, hogy az állambiztonsági múlt tekintetében tisztán lássunk.

Magyarországon természetesen minden elképzelhető. Magyarországon minden következmények nélkül volt az elmúlt 22 évben. Magyarországon elképzelhető volt az is, hogy egy Nádházi Emil fedőnevű ügynök, aki annak idején zaklatta a "4-6-0" Békecsoport, a Dialógus aktivistáit a nyolcvanas években, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban képviselje a demokratikus Magyarországot. Magyarországon minden elképzelhető.

És amíg ez van, amíg nem látunk tisztán, addig a politikai paranoia bizony tort fog ülni Magyarországon. Addig, amíg nem átlátható az 1989 előtti múlt, amíg a diktatúra titkai a demokrácia titkai is lehetnek, az egyben táptalaja a politikai paranoiának, és sokszor a különböző összeesküvés-elméletek mögött nem látszik ennek az országnak a valóságos helyzete.

Ertsey Katalin: Joguk van tisztán látniuk azoknak is, akik között én az egyik utolsó generációt képviselem, azoknak, akikről jelentettek annak idején. De joga van a választóknak is tisztán látni abban, hogy hol, melyik padsorokban milyen ügynökök bújnak meg. Mi, akik megdöbbenve olvastuk az egyetemi társaink nevét az ügynöklistákon az ügynökjelentések kapcsán, húsz éve arra várunk, hogy ebben végre biztosak lehessünk, láthassuk választóként és választottként, hogy ki bújik meg ezek mögött a nevek mögött, és ki melyik padsorban foglal helyet. Joga van, és ahogy András említette a Dialógus Csoportot, eszembe jutottak azok az időszakok, amikor Pécsen a városi KISZ-titkár olvasta azokat a jelentéseket, amelyeket rólam és egyetemi társainkról írtak. Ez az ember ma itt ül a teremben.

Dr. Vas Imre országgyűlési képviselőtől a legnagyobb tisztelettel az alábbiakat kérdezem:

- miért nem támogatta T/5116-os indítvány napirendre vételét és ezzel a kommunista idők állambiztonsági múltjának átláthatóvá tételét?
- miért ellenzi azt, hogy ezek az akták nyilvánosságra kerüljenek?
- mikor fog végre szembenézni a Fidesz a ’89 előtti idők bűneivel?
- mikor fogja végre a 2/3-ados többség támogatni a rendszerváltás előtti idők feltárását?
- miért tart Ön és a Fidesz-KDNP döntő többsége az állambiztonsági akták megnyitásától?

 

Mach Péter

Lehet Más a Politika

Szólj hozzá!

Címkék: xx. kerület vas imre

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr835540343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása