HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) LMP (8) lmp (67) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) Szabados Ákos (14) szabados ákos (20) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Mi lesz veled Zöld Ovi? II.

2011.05.11. 14:37 Mach Péter

Előző bejegyzésemben ígértem, hogy a héten megpróbálom beszerezni a szükséges információkat az átszervezésekről.

Folyamatosan zajlanak az óvodák szülői és dolgozói közösségeinek ülései és véleményezik az átszervezéseket. Több Óvodában is aláírásgyűjtés folyik az adott intézmények pedagógiai programját és közösségeit féltve az összevonásoktól.

Fontos döntést hozott Pesterzsébet Német Kisebbségi Önkormányzata amely vétót emelt az átszervezésekből a német nemzetiségi oktatást hátrányosan érintő intézkedésre és így a Baross Ovi Kindergarten kikerült a régiósításból.

Ez a döntés megnyitotta az utat az eredeti előterjesztés felülvizsgálatára és a kiemelt, speciális feladatokat ellátó intézmények megtartására.

Az eddig szerzett tapasztalatok alapján két módosító indítványt nyújtottam be.

Az egyik az átszervezésekben érintett intézmények pedagógiai programjával kapcsolatos. A módosítóindítványom egyik része azt célozza hogy a beolvadó tagóvodák pedagógiai programjai ne sérüljenek és a nagy pedagógiai program mellékletét kell képezzék ezentúl. A módosítás biztosítékot nyújt arra is hogy a pedagógiai program összefésülésekor a beolvadó óvodák döntési helyzetbe kerülnek, ha az intézményvezető programját nem fogadják el akkor az intézményvezetői helyre pályázatot kell kiírni.

A másik pedig arra irányul hogy a "Zöld Ovi" mint a főváros kiemelt, szenzitív környezetpedagógiai programjában példamutató és egyedülálló intézménye önállóan működhessen tovább.

Tárgy: Módosító Javaslat a 16. napirendi ponthoz.

 

Tisztelt Képviselő Testület!
 
A 16. napirendi ponthoz (Javaslat óvodák átszervezésére) kapcsolódó határozati javaslathoz az alábbi szövegszerű módosító indítványokat nyújtom be:
 
Az I/1. –hez
 
Támogatja az óvodák átalakítását a 2011/2012. nevelési évtől négy RÉGIÓ kialakításával és két speciális pedagógiai programját megtartó önálló intézménnyel.
 
A régiók kialakításától független speciális pedagógiai programot ellátó önálló intézmények:
 
Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda (1201 Bp., Baross 79.), (9 csoport, 225 férőhely)
 
A„Zöld Ovi”Óvoda (1201 Bp., Torontál u. 7.),
Torontál utcai tagintézmény (4 csoport, 100 férőhely)
Csepeli átjáró tagintézmény (4 csoport, 89 férőhely)
 
II/3.
 
Az átszervezések során az átszervezésekkel érintett intézmények új pedagógiai programjainak átalakítása az alábbi módon történik:
Az intézményekbe beolvadó tagintézmények régi pedagógiai programjai az esetleges átalakítások után a régiós intézmények pedagógiai programjának mellékletét fogják képezni. A régiós intézmények új átalakított pedagógiai programjáról az intézmények és tagintézmények alkalmazotti közösségei és a szülői szervezetek véleményt formálnak. Amennyiben bármely tagintézmény esetében annak alkalmazotti közössége és szülői szervezete egyhangúan az átalakított pedagógiai programot elutasítja a Pesterzsébet Önkormányzata új pályázatot ír ki az adott intézmény intézményvezetői állására.
Fentiek határideje 2011. június 30.
 
Indoklás:
 
Pesterzsébet két olyan fontos és kiemelten kezelendő Óvodát üzemeltet, mint a Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda, mely a kerületben élő német nemzetiségű gyermekek nevelését biztosítja és a „Zöld Ovi”Óvoda, melynek szenzitív környezetpedagógiai programja nem csak a kerületben, de a fővárosban is egyedülálló.
A Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda régiósítását Pesterzsébet Német Kisebbségi Önkormányzatának döntése alapján a testület leveszi a napirendről. A döntés utat nyitott a speciális pedagógiai programmal rendelkező intézmények megtartásának.
Az intézményi átszervezések ugyanis nem csak idén a szűkös költségvetési helyzetben, de hosszútávon is biztosíthatják a kerületi óvodák fejlődését. Az óvodák többsége eddig is tagintézményeivel közösen működött, a kooperáció nemcsak a költségek csökkentését, de a szervezettséget és hatékonyságot is növelte.
 
Regionális korrekció igénye:
 
A javasolt átszervezések régiókialakításai azonban nem illeszkednek a valóságos igényekhez, például a Mediterrán-lakóparkban élő szülők elsősorban a Baross Ovit és a Zöld Ovit (Csepeli átjáró) választják, ezen felül nagyjából egyenlő eloszlásban a Mosoly és a Zöld Ovi (Torontál u)-t, a régiósításnál ajánlott Lila és János Ovi az itt élők által legkevésbé választott óvoda. Ennek egyrészt a földrajzi elhelyezkedés, másrészt szociológiai okai vannak a Mediterrán-lakóparkban és a Gubacsi-lakótelepen élő szülők számára kevéssé vonzó a lakótelepen működő Nyitnikék Óvoda kitűnő, de más igényekre építő inklúzív pedagógiai programja.
 
A speciális, a fővárosban is egyedülálló pedagógiai program, mint kerületi érték megőrzése:
 
A „Zöld Ovi”Óvoda kiemelten kezeli a környezeti nevelést, hogy a gyermek érdeklődését alapul véve, kíváncsiságát felébresztve érzékennyé tegye az őt körülvevő világ értékeire, szeresse a természetet, ismerje meg a szűkebb és tágabb környezetét és fedezze fel a természet és ember alkotta „csodákat”. 
Ezt a szenzitív környezetpedagógiai programot biztosító óvodát önálló intézményként indokolt megtartani.
 
Kérem az indokaim figyelembevételét és az Óvodák önálló működésének biztosítását.
 
Budapest, 2011.05.11.
 
Mach Péter
önkormányzati képviselő

 

Szólj hozzá!

Címkék: zöld önkormányzat esélyegyenlőség környezetvédelem pesterzsébet részvételi demokrácia xx. kerület mach péter

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr255540420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása