HTML

Organikus káosz - Mach Péter blogja

"Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében." Mit tehet egy lokálpatrióta, zöld politikus egy fővárosi peremkerületben? Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával? Erre keresem a választ és természetesen beszámolok az önkormányzati üléseken történtekről, az általam képviselt és felvállalt ügyekről, akciókról, a mindennapi élményekről, munkáról.

Kövess minket a Facebookon!

Címkék

Ábrahám Géza (4) adó (3) adósság (4) ajánlószelvény (3) akadálymentes (7) akadálymentesítés (6) alkotmány (4) aradi vértanúk (3) aszfaltrajz (3) Átalakuló Duna-part (4) átláthatóság (5) átlátható gazdálkodás (5) atom (3) Bánó Miklós (5) Baross-Topánka (4) beszámoló (7) BKK (5) BKV (4) bölcsőde (5) bolhapiac (3) budapest (26) Budapest (3) bűnmegelőzés (6) bűz (5) bűzszennyezés (4) Címkék (5) civil (3) csaszny márton (4) dél-pesti kórház (4) demokrácia (12) diktatúra (3) DK (3) Dr. Vas Imre (6) Dr Vas Imre (4) Duna (6) Duna-part (24) einstand (3) esélyegyenlőség (17) ESMTK (12) fa (3) facsonkítás (4) fakivágás (7) Felcsút (4) Ferencváros (5) FIDESZ (31) fidesz (45) FKF Zrt. (4) foci (6) fogadd örökbe (3) fogadóóra (5) földesi gyula (15) Földesi Gyula (26) fórum (4) futópálya (4) globális felmelegedés (3) Gubacsi-lakótelep (7) Gubacsi lakótelep (3) hajléktalan (7) Hiller István (4) hulladék (4) hulladékkezelés (6) hulladékudvar (3) időközi választás (3) Illatos út (12) illegális hulladéklerakó (3) ingatlan (3) iskola (4) Jahn Ferenc (5) játszótér (6) JOBBIK (5) jódossós (3) Juhász Lajosné (3) Kaiser György (4) kampány (8) képviselő (6) kerékpár (6) Kiserdő (3) kiserdő (4) költségvetés (33) környezet (3) környezetvédelem (55) korrupció (9) Kosuti (5) kosuti (4) közbiztonság (3) közélet (3) közétkeztetés (8) közlekedés (10) közösség (5) közösségi kert (8) közösségi közlekedés (5) közösségi rendőrség (4) közösségi tervezés (21) kutya (4) kutyafuttató (7) lakossági fórum (3) légszennyezés (5) lehet más a politika (89) lmp (67) LMP (8) lomizás (3) Mach Péter (48) mach péter (74) Madarak és fák napja (3) magánnyugdíjpénztár (3) máltai (3) média (3) mediáció (3) Mediterrán-lakópark (18) megszorítás (3) mszp (5) MSZP (5) munka (3) munkajog (3) munkanélküliség (4) mutyi (3) nagy tibor (4) napirend (16) Nőnap (5) Nyitnikék Óvoda (3) önkormányzat (105) önkormányzati választás (3) orbán (4) Orbán Viktor (14) orbán viktor (5) óvoda (6) Paks (4) pályázat (6) Párbeszéd Magyarországért (9) parlagfű (6) párt (5) pavilonsor (5) Pensio (3) Pesterzsébet (42) pesterzsébet (133) petíció (4) polgármester (7) polgárőrség (3) politika (60) program (10) rendezvény (4) részvétel (7) részvételi demokrácia (22) részvételi költségvetés (15) rezsicsökkentés (4) sport (5) stadion (8) szabados ákos (20) Szabados Ákos (14) szavazás (3) szegénység (3) szelektív (5) szelektívszigetek (4) szemét (18) szemétgyűjtés (6) szennyvíz (3) szociális (6) takarítás (11) tankönyv (3) TAO (3) Tarlós (3) testület (34) testületi ülés (36) topánka utca (4) trafik (4) trafikmutyi (3) transzparencia (3) tüntetés (4) tűz (3) uszoda (6) utca (3) üvegzseb (3) választás (27) vasárnapi zárvatartás (3) vasút (5) vasútállomás (6) Vas Imre (11) vas imre (14) xx. kerület (109) zajvédelem (3) zebra (4) Zodony utca (8) zöld (12) Címkefelhő

Szomorú a népesedési jövőkép

2011.03.25. 13:39 Mach Péter

Mostanában egyre többeket foglalkoztat Magyarország népesedésének alakulása. Aggasztóak a csökkenő népességi statisztikák. Miközben minden párt említést tesz a problémáról, és időről időre a választási kampányukban el is sütik ezt a puskaport, (pl. majd a családi adózás megállítja és visszafordítja a kedvezőtlen tendenciát), valójában eddig ezen a téren minden kormány tehetetlen volt. Sőt, talán a jelenlegi kormány intézkedéseinek következményei által várhatóan katasztrofális mértékben zuhan az újszülöttek száma már egy-két éven belül is. Nem kell diploma ahhoz, hogy belássuk, ez mekkora veszélyt jelent a későbbiekben . Az átlagéletkor rohamos növekvésével óriási gazdasági vészhelyzet is kialakul, amiből szinte lehetetlen lesz kilábalni. Ezt nem lehet orvosolni a magas jövedelműek adóterheinek csökkentésével. Hamarosan ad absurdum(?!)  ott tartunk, hogy egy "Ratkó-csomag" megismétlésére kényszerül a kormány.

Felesleges belemenni a nyugdíj-témába, az új adópolitika igazságtalan, káros és fenntarthatatlan mivoltára, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie!

Talán-talán már a Fidesz is kezdi belátni!

 

Miközben Pesterzsébeten (is) munkahelyek garmadát szüntetik meg, siralmas és szánalmas az a látszatintézkedés, amivel a házasságkötési költségekből 2500 forintot takarítanak meg a pároknak (házasságkötő terem bérleti díja lett olcsóbb ennyivel). Senki sem gondolhatja komolyan, hogy akár egyetlen  párt is pont ez az összeg tántorított el eddig a boldogító igentől, vagy hogy ezzel bármi is kompenzálható!

A gazdasági statisztikákkal is ideig-óráig lehet játszani, lehet a problémákat szőnyeg alá söprő rendeleteket hozni, de ma már a gyerek is tudja, hogy nem a kukoricásban találják a kistestvérkét.

Még az első gyermeket sem vállalja az, akinek nincs saját lakása, biztos állása. Ez az időszak pedig egyre inkább kitolódik. Sőt,  egyre kevesebbeknek adatik meg. A  munkahely egyre kiszámíthatatlanabb: az egyik szférában az ingadozó gazdaság, a másikban az indoklás nélküli felmondás, a határtalan munkáltatói önkény és pártérdek jelent kockázatot.

Valóban az  lenne az ideális, ha a felnőtt támogathatná a szüleit nyugdíjas éveiben, és emellett megalapozhatná gyermeke(i!) jövőjét, ehelyett sajnos legtöbben máról holnapra élnek, egyedül még magukat sem tudják eltartani, nemhogy mást segíteni. Egy ködös alkotmányi passzus erre nem jelent megoldást. Mostanság az első otthon megszerzésének lehetősége, körülményei kritikusak, de a jövő nemzedéknek még nehezebb lesz: egyre inkább nélkülözni kényszerülnek a szülők anyagi támogatását (az államéra még kevésbé számíthat).

Vészharangot kongatok: "Mihez vezet mindez?!" És mikor kapnak észbe, és mikor cselekednek végre helyesen a felelősök?!

Eddig is évről évre lejtőn csúszott a születési statisztika. Nem vezet sehova az ujjal mutogatás, hogy kinél kezdődött a folyamat. Az a kérdés, felismerjük-e a problémát, tudjuk-e súlyosságának megfelelően kezelni! A jelenlegi intézkedések, ha nem vonják vissza minél előbb, és ellensúlyozzák azok eddigi következményeit, belátható időn belül óhatatlanul egy népességfogyási spirálhoz fog vezetni.

A témában olvastam egy nagyon jó jegyzetet Ertsey Katalin LMP-s országgyűlési képviselő blogján. Ajánlom mindenki figyelmébe, mert tárgyilagos megközelítésben a probléma gyökereivel, azok összefonódásával foglalkozik, és hathatós, a jelenlegi gazdasági helyzetben is megvalósítható reális megoldási javaslatokat sorol fel.

http://ertseykatalin.blog.hu/2011/03/10/a_nepesedesrol_de_komolyan#comment-form
 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz adó pesterzsébet munkanélküliség demográfia ratkó lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://machpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr45540447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása